Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

2044

PUTA

OD 14.01.2018.

Sveta tri kralja - tradicije i zaboravljeni običaji

Sveta tri kralja - tradicije i zaboravljeni običaji
6. siječnja katolici i u Njemačkoj obilježavaju blagdan Sveta tri kralja. Na taj dan ranije se njegovalo puno raznih običaja, a danas susjedstvom hodaju tzv. Sternsingeri. No, jesu li ta tri kralja stvarno postojala?

Sveta tri kralja - tradicije i zaboravljeni običaji

 

  Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Oltar u kelnskoj katedrali s kovčegom u kojem se nalaze relikvije Sveta tri kralja  

6. siječnja katolici i u Njemačkoj obilježavaju blagdan Sveta tri kralja. Na taj dan ranije se njegovalo puno raznih običaja, a danas susjedstvom hodaju tzv. Sternsingeri. No, jesu li ta tri kralja stvarno postojala?

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Božićno drvce u slobodnom padu...

Božićno vrijeme za mnoge ljude u Njemačkoj tradicionalno završava šestog siječnja, na blagdan Sveta tri kralja. Na taj se dan iz stanova iznose božićna drvca, a sa stolova se "gube" i slatkiši... U katoličkim župama na taj se dan podsjeća na trojicu mudraca koji su došli s istoka. U saveznim pokrajinama Bavarskoj, Baden-Württembergu i Saskoj-Anhaltu blagdan Sveta tri kralja je neradni dan. To je dan pun tradicija i običaja - i kršćanskih i "nevjerskih".

Tri kralja nisu sveci

Od 336. godine, kada je kao dan rođenja Isusa Krista prihvaćen 25.12., u Katoličkoj se crkvi 6. siječnja slavi bogojavljanje. Na taj su dan, kaže Biblija, u Betlehem stigli mudraci s istoka, kako bi se poklonili novoređenom djetetu, budućem kralju Židova. Oni su bili prvi koji su saznali da je Isus rođen u štalici. 6. siječnja Katolička crkva obilježava svetkovinu bogojavljenja, nazvanu po grčkoj riječi 'Epihaneia'. Misli se na prikazanje Boga. Svoje korijene ta svetkovina ima u egipatskoj Alexandriji, gdje je u noći sa petog na šestog siječnja slavljeno rođenje boga Aiona, boga života u vremenu i vječnosti. Crkva je jednostavno preuzela tu svetkovinu i počela je interpretirati po svom nahođenju.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Njemački Sternsingeri

Tko su bili tri kralja ili mudraca? Prema Evanđelju po Mateju iz Novog zavjeta njih se naziva "mudracima", koji su slijedili zvijezdu repaticu i s istoka došli u Betlehem pokloniti se Isusu. Sa sobom su donijeli i darove: tamjan, zlato i plemenitu mast smirnu. Na temelju tih darova papa Leo I. u petom je stoljeću zaključio da se radilo o trojici muškaraca. Do danas nema potvrde tog tumačenja. I nakon šestog stoljeća se na temelju donesenih darova pretpostavljalo kako se radilo o trojici kraljeva - i do danas je ta pretpostavka ostala čista spekulacija. Njihova imena, Baltazar, Melkior i Gašpar su također "izmišljotina" - i djelo teologa po imenu Beda Venerabilis. Ah da, još nešto: svecima ta tri mudraca ionako nikada nisu proglašena...

Mađioničari ili kraljevi?

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  "Christus mansionem benedicat"

Je li se dakle radilo o orijentalnim mađiončarima ili kraljevima? Je li im put do Betlehema doista osvijetilila zvijezda repatica? Ili je sve to skupa samo simpatična literarna izmišljotina? Sveta tri kralja su od Srednjeg vijeka, a najkasnije od trenutka kada su njihove relikvije 1164. ukradene iz Milana prebačene u kelnsku katedralu, sastavni dio kršćanskog kalendara. Ranije se 6. siječnja u njihovu čast slavilo mnogo običaja i tradicija. Danas u Njemačkoj postoji još samo običaj takozvanih Sternsingera: u katoličkim naseljima troje djece (pre)obučenih kao Tri sveta kralja idu od kuće do kuće, pjevaju pjesme i na ulazna vrata kredom pišu "C+M+B", početna slova trojice mudraca na latinskom. Na latinskom ta formula znači i „ Christus mansionem benedicat“, u prijevodu "Bog čuva ovaj dom".

Kreda se ranije u praznovjernim kućanstvima koristila za obranu od zala i bolesti. Po jednoj staroj legendi na Sveta tri kralja se završava ciklus "dvanaest", koji čini niz opasnih dana i noći, tijekom kojih okolišom tumara "divlja vojska". "Divlja vojska" izvorno je bila oznaka za germanske demone...a u noći sa 5. na 6. siječnja uz pomoć tamjana, predskazanja, posvećene vodice i drugih "rekvizita" iz kuća se istjerivalo te demone, kako bi se blagdan Sveta tri kralja dočekao u zdravlju i veselju.

 

Dieter David Scholz

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3922193,00.html

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

Osvježi podatke

OŽUJAK...

Osvježi podatke

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

Osvježi podatke

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi,, želim vam lijep , sretan i uspješan tjedan. Lp

    04.03.2024. 07:58h
  • Član aliusalius

    bglavac ❤️

    01.03.2024. 11:58h
  • Član bglavacbglavac

    Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

    28.02.2024. 17:45h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info