Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

670

PUTA

OD 14.01.2018.

PROSVJEDNA PROSLAVA PRAZNIKA RADA OPET ĆE OKUPITI PODIJELJENE SINDIKATE

Radije bih glasovao za stranku koja bi churchillovski poručila građanima da im nudi znoj i suze, a ne obećavala rast plaća i mirovina, kaže mr. Viktor Gotovac, stručnjak za radno i socijalno pravo

izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/

PROSVJEDNA PROSLAVA PRAZNIKA RADA OPET ĆE OKUPITI PODIJELJENE SINDIKATE

Prvosvibanjska uzbuna - nakon fažola radnike čekaju znoj i suze

Radije bih glasovao za stranku koja bi churchillovski poručila građanima da im nudi znoj i suze, a ne obećavala rast plaća i mirovina, kaže mr. Viktor Gotovac, stručnjak za radno i socijalno pravo

 

PIŠE FRENKI LAUŠIĆ/EPEHA

Ovogodišnji Praznik rada obilježio je prethodni sindikalni prosvjed u Zagrebu na kojemu se okupilo 50 tisuća ljudi, ali i problemi organiziranja proslave 1. svibnja u zagrebačkom Maksimiru.

Sindikati se nisu mogli dogovoriti o tome tko će organizirati prosvjed, potom su odustali od organiziranja, da bi, nakon što je zagrebačko Gradsko poglavarstvo donijelo odluku da će Grad organizirati proslavu, promijenili mišljenje i pristupili organizaciji prosvjeda.

Sindikalisti će se obratiti s maksimirske pozornice sa zahtjevima iznesenim tijekom prosvjeda 12. travnja. Tako su ta dva događaja pokazala i snagu i slabost sindikalne scene, organizirane u šest središnjica.

Borba za porciju graha                                                                                    Matko Biljak / SD
Snaga samo u akcijama

- Sindikati su pokazali i dokazali sebi i političarima da se organiziranjem prosvjeda mogu zajedno boriti i, moguće, izboriti se za svoje interese, kao što su problemima s organiziranjem proslave 1. svibnja pokazali kako postoje veliki problemi na sindikalnoj sceni. Tu treba istaknuti kako sindikati moraju akcijama dokazati politici da obrati pozornost na njihove zahtjeve, iako bi bilo mnogo bolje da se glavni radno-socijalni, ali i gospodarski problemi rješavaju socijalnim dijalogom i partnerstvom - prokomentirao je mr. sc. Viktor Gotovac, s Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, aktualnu situaciju u sindikalnom pokretu.

No, naglašava Gotovac, problem sa socijalnim partnerstvom u Hrvatskoj je do sada bio u tome što ni jedna strana nije htjela preuzeti svoj dio odgovornosti.

- Već na nekoliko posljednjih parlamentarnih izbora u polušali govorim kako bih glasovao za onu političku stranku koja bi churchillovski poručila građanima da im nudi znoj i suze, a ne bi obećavala rast plaća i mirovina. Ipak, zbilja smatram da će političari morati izići s takvom parolom u javnost, jer je sadašnja situacija dugoročno neodrživa - drži Gotovac.

Takvu politiku “znoja i suza” bi morali podržati i sindikati, koji ne bi demagoški inzistirali na trenutačno nerealnim zahtjevima, a i poslodavci bi možda morali računati na manje profite, ali bi morali i svoje članstvo (unutar poslodavačkih organizacija) senzibilizirati na pridržavanje zakonskih propisa i modernih socijalnih standarda.

Neodrživost sadašnje situacije odnosi se na činjenicu da Hrvatska ima skupu radnu snagu zbog visokih nameta na plaće, ali od tih visokih doprinosa krajnji korisnici mirovina ili nezaposleni na burzi imaju vrlo malo.

Umirovljenici s mrvicama

Dakle, s jedne strane smo nekonkurentni zbog visokih bruto plaća, a s druge strane umirovljenici dobivaju sve manje mirovine u odnosu na prosječnu plaću u državi.

 - Naša je navika da usvajamo izraze kao što su fleksibilizacija i fleksigurnost, bez da smo svjesni što iza njih stoji i jesu li i u kojoj mjeri provedivi, a da bi se takvi procesi pretočili u realni sadržaj treba demistificirati politiku, poslodavce i sindikate. Tek nakon što je takva demistifikacija provedena u Irskoj i ostalim državama gdje je zaživjelo socijalno partnerstvo, moglo se nešto učiniti - ističe Gotovac.

Viktor Gotovac smatra kako u Hrvatskoj postoje ljudi na političkoj, sindikalnoj i poslodavačkoj sceni koji su sposobni razmišljati na moderan način, samo im aktualna elita treba dati prostora.

Dalmacija: Nestalo 60.000 radnih mjesta

Dalmacija je u zadnjih dvadeset godina izgubila oko 60 tisuća radnih mjesta. Podaci su to iz regionalne podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Najviše je “nestalo” radnih mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ukupno 30 tisuća, Zadarskoj 15 tisuća, Šibensko-kninskoj 12 tisuća i Dubrovačko-neretvanskoj županiji 3 tisuće. Ono što je ostalo od nekadašnjih stupova “socijalističke privrede” spalo je na dva slova, kaže Špiro Barčot, dalmatinski sindikalni povjerenik SSSH-a. Činjenica je i da rijetki preživjeli moraju dugoročno misliti na opstanak i prilagođavanje pravilima igre u EU-u.B. GALIĆ


‘Nećemo više Dikana i Pukanića’

"Privatizacija” je učinila svoje. Prije 20 godina je bilo puno više socijalne sigurnosti. Mirovine su pratile troškove života. Radnici su bili 99 posto u stalnom radnom odnosu. Danas o radnicima nitko ne vodi računa, ni Vlada ni kvazikapitalisti jer je njima važnije doći do automobila i jahti, kaže Špiro Barčot iz SSSH-a. “Ako nismo u sportu prvi u svijetu, onda smo u obogaćivanju pojedinaca. Narodu je dosta Pukanića i Dikana. Nek se Vlada brine o braniteljima, a onda neka se okrene narodu i zapošljavanju”. B. GALIĆ


Koliko su zapošljavali

Jugoplastika - 12.000 radnika
Mesopromet - 2000 radnika
Pomgrad - 1400 radnika
Jadrantekstil - 1000 radnika
Jugovinil - 1000 radnika

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info