Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Buntovnik

Upisao:

Buntovnik

OBJAVLJENO:

PROČITANO

423

PUTA

OD 14.01.2018.

Medijska kritika Homeopatije

Po medijima se širu kritike i napadi protiv homeopatije, ništa novo... Kakva su vaša iskustva sa Homeopatijom i koji poruku želite poslati svim onima koji traže racionalno i znanstveno objašnjenje alternativnih i duhovnih iscjeljanja?

Prof. dr. sc. Darko Ropac objavio je u svoju novu knjigu 'Homeopatijom do zdravlja', ( opširnije klikni na link: http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/157518/Novi-prirucnik-za-homeopatsko-lijecenje.html) i odmah je skupio mnogo kritika od onih koji su protiv alternativnog liječenja. Nije to ništa novo ni čudno, jer ne može netko razumjeti duhovno, nevidljivo, anđeosko ili božansko i čak neobjašnjivo iscjeljenje, ako ne vjeruje u to ili uporno traži racionalno, logično, fizičko i znanstveno objašnjenje.

Ali i farmaceutske kompanije već par godina vode prljavi rat protiv homeopatije, ne moram vam objašnjavati zašto...ne biraju načina...autor ovog članka je sigurno od njih dobio dobar honorar. Znam da je homeopatija sigurno mnogima pomogla, ali nije onima koji je ne vjeruju u moć iscjeljenja, i zato ti napadaju....

Prof. dr. sc. Darko Ropac kaže:
Prihvatio sam novi način liječenja koji je u potpunoj suprotnosti s onime čime se bavim. Međutim, homeopatsko liječenje je održiv način liječenja. Klasičnim načinom liječenja izloženi smo agresivnim metodama, a klasični lijek s jedne strane pomaže, no s druge strane može i štetiti. Homeopatski lijekovi nemaju štetnih učinka, a nemaju ni međusobnu interakciju ni interakciju s drugim lijekovima. Smatram da klasičnu medicinu ne treba odbaciti, već je taj način liječenja poželjno kombinirati s homeopatijom', istaknuo je Ropac na promociji knjige održanoj u srijedu navečer.

Slijedi recenzija knjige:

 

tportal.hr

RECENZIJA KNJIGE

Homeopatijom do zabluda o zdravlju

08.11.2011 07:00

Autor: Jelena Šuran

 

Na što vas asocira riječ 'homeopatija'? Na nešto prirodno i zdravo? Nedavno objavljena knjiga 'Homeopatijom do zdravlja' prof. dr. sc. Darka Ropca izgleda upravo tako; zelene je boje, sa slikama cvijeća i pčela. Logično je pomisliti da će svatko tko za sebe i svoju obitelj želi zdrav život biti privučen izgledom ove knjige. No ima li u homeopatiji ičeg višeg od - obične vode?

Autor opisuje homeopatiju kao granu komplementarne medicine koja spada u područje holističkog pristupa životu i zdravlju. Njezin tvorac, Nijemac Samuel Hahnemann (1755-1843), mislio je da učinkovitost brojnih supstanci raste s razrjeđivanjem, koje je praćeno snažnim potresanjem otopine, tzv. sukusijom, prilikom koje se 'informacija' o supstanci prenosi na otapalo. Takve supstance prirodnog su porijekla; od biljaka, životinja, anorganskih tvari (npr. žive) i nozoda, steriliziranih pripravaka zaraženih životinja ili ljudi, poput iscjedka kod spolne bolesti. Ako vam se ova prirodnost pomalo gadi, ne morate brinuti jer - u homeopatskim pripravcima uglavnom nema ničega od navedenog.

Oni su upravo po tome posebni - u većini slučajeva ne sadrže ništa od tvari od kojih su pripremljeni. Obilježavaju se slovima koja označavaju omjere razrjeđenja te brojem kojim se izražava koliko se puta matična tvar razrijedila u tom omjeru - D (1:10), C (1:100) i M (1:1000). Za pripremu pripravka sa oznakom 200 C supstanca se 200 puta razrjeđuje u omjeru 1:100. To znači da za razrjeđivanje jedne molekule te supstance ne bi bio dovoljan ni bazen veličine svemira (što je oko 3 x 1080m3). Ne, to bi dalo tek razrjeđenje 55 C, što znači da će u homeopatskom pripravku koncentracija te tvari biti 100-55 ili 10-110, što znači da imate 'lijek' bez ijedne jedine molekule aktivne tvari. Homeopati ovako razrijeđene pripravke smatraju pripravcima visoke potencije koji se ne bi smjeli uzimati bez konzultacije sa stručnjacima. Kako objasniti djelovanje pripravaka bez imalo aktivne tvari na organizam?

U poglavlju 'Znanstvene osnove homeopatskog liječenja' autor piše kako mehanizam homeopatskog učinka ostaje misterij, nakon čega taj misterij pokušava objasniti prijenosom elektromagnetskog polja s DNK mikroorganizama na vodu. Zlobnici bi uočili da u 'objašnjenju' funkcioniranja homeopatije nedostaje još samo spominjanje kvantne kromodinamike. Naravno, riječ je o tipičnoj pseudoznanstvenoj retorici, korištenju pojmova koji zvuče znanstveno, a ne znače i ne objašnjavaju ama baš ništa.

Poglavlja knjige koja su razvrstana po organskim sustavima razumljivo su napisana i tu se primjećuje autorovo dobro poznavanje medicine. Dr. Ropac dobro opisuje svaku bolest karakterističnu za određeni organski sustav, njezin mogući uzrok, simptome i liječenje u službenoj medicini, nakon čega slijedi preporuka za homeopatsko liječenje. Srećom po čitatelje, autor kod nekih ozbiljnih indikacija kao što su šećerna bolest ili disfunkcija nadbubrežne žlijezde homeopatiju preporučuje tek kao komplementarnu terapiju onoj klasičnoj. Kod čitavog niza drugih bolesti homeopatija se preporučuje kao alternativa, pa i kod srčanih aritmija, disfunkcija štitnjače ili akutnog napada astme. Homeopatija se preporučuje kod bolesti za koje medicina još nije otkrila lijek; multiple skleroze, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Autor nadodaje da liječenje tih bolesti nije moguće ni homeopatijom, ali da je svako poboljšanje od velike važnosti za pacijenta.

Prije nego što mu čestitamo na poštenju i empatiji, dobro je prisjetiti se da djelotvornost homeopatije, koristila se ona kao komplementarna ili alternativna terapija, nije dokazana ni nakon 200 godina primjene. Dapače, zaključak studije koja je obuhvatila čak 110 kliničkih ispitivanja homeopatije za razne indikacije i objavljena 2005. u uglednom medicinskom časopisu Lancet glasi - homeopatija nije učinkovitija od placeba. Djelotvornost homeopatije može se provjeriti i na
webu neprofitne kolaboracije Cochrane. Dovoljno je upisati 'homeopathy' u pretraživač.

Na kraju knjige nalazi se dodatak u kojemu se čitateljima daju savjeti o korištenju homeopatskih pripravaka na godišnjem odmoru te o primjeni homeopatije kod sportaša i trudnica. Homeopatija se preporučuje i za ublažavanje tegoba povezanih s nuspojavama kemoterapije i kao zaštita od negativnog utjecaja rendgenskih zraka. Tvrdnja da se homeopatija u navedenim slučajevima pokazala vrlo uspješnom nije potkrijepljena nikakvim navodima literature i rezultatima kliničkih istraživanja. Popis (mono)homeopatskih pripravaka na kraju knjige vrlo je informativan i fascinantan.

Ovdje se na jednom mjestu, uz nabrojane indikacije, mogu pronaći sluz iz uretre oboljelog od gonoreje, iscjedak mjehurića od svraba, mlijeko psa, žabu krastaču, vodu ozračenu rendgenskim zrakama pa i - crvotočinu. Doista, neke tvari koje su na tom popisu su doista učinkovite u indikacijama koje su navedene, primjerice inzulin kod šećerne bolesti, ali ukoliko je riječ o inzulinu 30 C to znači da je razrijeđen 10030 puta, pa onda ta učinkovitost više nije ni bitna.

Usporedbe radi, to je kao da jednu molekulu inzulina razrijedite u kugli promjera 150 milijuna kilometra, koliko otprilike iznosi udaljenost od Zemlje do Sunca. Ipak, budući da se na istom popisu nalaze otrov kobre i dušična kiselina, i bolje je da se te supstance razrjeđuju do beskonačnosti.

Beskonačna su i nastojanja homeopata da zaobiđu činjenice i dokaze, a ova knjiga je još jedan njihov trijumf nad razumom. Nažalost, ne i posljednji.

     

Evo i ostalih linkova članaka koji kritiziraju alternativno liječenje;

 

LOŠA ZNANOST

Homeopatija ne djeluje ništa bolje od placeba

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/103632/Homeopatija-ne-djeluje-nista-bolje-od-placeba.html

 

 

SPOR ZNANSTVENIKA U SPLITU

'Homeopatiji nema mjesta na fakultetu, to je prijevara!'

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/83475/Homeopatiji-nema-mjesta-na-fakultetu-to-je-prijevara.html

Dok zapadne zemlje homeopatima sve češće ukidaju državna sredstva ili, poput Austrije, traže dokaze učinkovitosti određenih lijekova, u Hrvatskoj neki liječnici zagovaraju da se ona predaje na fakultetima

Tako je primjerice profesor dr. sci. Darko Ropac, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Medicinske akademije, u srijedu u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo gorljivo zagovarao i branio tu alternativnu metodu liječenja.

Ropac, naime, smatra da se hrvatski znanstvenici protive homeopatiji jer nisu dovoljno informirani te predlaže da se komplementarna medicina uvede u obrazovni program.

 

 

 

ŽRTVE GLUPOSTI I LAŽI

Alternativna medicina opasna je po život djece

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/103178/Alternativna-medicina-opasna-je-po-zivot-djece.html

 

 

SVJETLOST U TUNELU

Objašnjena sva iskustva s ruba smrti!

 

 

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/148549/Objasnjena-sva-iskustva-s-ruba-smrti.html

 

ZAŠTO PLAĆATI ILUZIJU?

Placebo 'tretmani' poput reikija više štete nego koriste

 

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/153704/Placebo-tretmani-poput-reikija-vise-stete-nego-koriste.html

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 09.11.2011. 14:32h

  Član buntovnikMerlin3

  Dokle god bude šarlantana i loših primjera u alternativnim iscjeljenjima, dotad će biti više prilika za medijske kritike i medicinsko-farmaceutskih napade... zbog jednog lošeg svi ćemo ispasti loši!

 • 09.11.2011. 18:25h

  Član aliusMerlin6

  Sarlatana i losih primera ima i u klasicnoj medicini, ..ali nisu na sva zvona, ...na sva zvona su dostignuca i uspesi klasicne medicine, i losi primeri alternativnog lecenja..

 • 09.11.2011. 18:28h

  Član aliusMerlin6

  (ovo nema veze sa tvojim clankom, ali ima veze sa tobom ) :)

  https://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=71213

 • 09.11.2011. 22:53h

  Član saraMerlin12

  Žalosno je kada netko govori o nečemu o čemu nema pojma, tako i ova kritika usmjerena na homeopatiju i autora ove lijepe knjige.

  Ja se bavim fitoterapijom, ali homeoaptija mi je izuzetno draga, vrlo često pesegnem za nekim pripravkom ja ili netko od moje obitelji. I nije placebo!!!!!!!!!!

  U nedjelju je moju snahu \"presjeklo\" u leđima. Odmah je uzela jedan od homeopatskih pripravaka, nekoliko puta tijekom prijepodneva, a poslijepodne je bilo sa leđima potpuno OK. I tko bi rekao da je to onda placebo? Samo onaj tko pojma nema o čemu govori,a žalosno ako govori u nečije ime ili zbog honorara koji že dobiti.

  I još jedan prijemjer: moja prijateljica je oboljela od raka dojke, jednog od jako zloćudnih vrsta. Liječnici su radili po svom rezali, davali kemoerapiju.. I onda je namolim i nagovorim da ode homeoptu (jednoj jako dragoj liječnici u Zagreb). Dobila je injekcije imele i dvije vrste granulica (namjerno ne pišem imena pripravka) i oporavila se tako da nitko nebi rekao da je ikada bila bolesna. A nije puno vjerovala u homeopa tiju, to joj je bilo nešto potpuno nepoznato. Znači da ovdje nije placebo imao nikakav utjecaj. Prije bi se reklo da je bila skeptična skupa sa suprugom, ali.....

  Jasno da će veleika većina liječnika reći da je sve što se tiče homeopatije, fitoterapije, reikija i sl. obična glupost, no neki ipak koriste i jedno i drugo, neki su majstori Reiki-a, ali \"da se ne zna\".

  Neka ovo nitko ne shvati kao moju osobnu reklamu, ali neki liječnici i farmaceuti koriste moje pripravke, posebno sirup za kašalj i echinaceu. Toliko o svemu!

 • 10.11.2011. 08:16h

  Član margaritaMerlin0

   

  Vjerovali ili ne, i  standardni,konvencionalni  lijekovi imaju cesto ucinkovitost jednaku ili cak i manju od placeba , a liječe. Tako da taj argument ne drzi vodu.

 • 10.11.2011. 10:24h

  Član buntovnikMerlin3

  alius

  Hvala!

 • 10.11.2011. 10:26h

  Član buntovnikMerlin3

  Ovaj link je za sve one nevjerice koje prvo kritiziraju, da nisu se prvo upoznali s tim;
  https://www.homeopatija.org/kakodjeluje.html

 • 10.11.2011. 11:28h

  Član saraMerlin12

  Margarita tvoj komentar mi je nejasan, jesi za ili protiv homeopatije?

 • 10.11.2011. 11:44h

  Član srceMerlin3

  Saro i ja sam od jednih primera kojima je pomogla tvoja \"božija apoteka\" . jesam i za homeopatiju. a naravno osima koji to rade sa puno dogovornosti i znanja. Tebi verujem i kad god budem nešto zatrebala kontaktiraću te. Odličan ti je komentar u 22,53. Bogat je Magicus sa tobom. preporučam svakome. da se nisam uverila ne bih. pozdrav

 • 10.11.2011. 13:34h

  Član margaritaMerlin0

   

  Draga Sara,

  i za homeopatiju i za konvencionalnu medicinu - ovisi o situaciji i potrebi.

  U svakom slucaju, za istinu :o)

   

   

SADRŽAJ UPISAO

Član BuntovnikMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana buntovnik dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

STUDENI...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  sama ce se ona srusiti...:)))....

  29.11.2020. 21:22h
 • Član iridairida

  Što vi ovdje radite, rušite državu?

  29.11.2020. 19:46h
 • Član DeVeTDeVeT

  Plenky je izoliran u potkrovlju stana...mozda bi bilo dobro da tamo ostane... za stalno...:)))

  29.11.2020. 17:59h
 • Član bglavacbglavac

  za njih postoji drugo cjepivo, a za raju smrtonosno cjepivo s opuštajučim djelovanjem da baš ne bude odmah. Lp

  29.11.2020. 07:51h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Samo je neobično što svi ti političari koji navodno imaju Koronu, nemaju nikakvih simptoma, nijedan ne leži u bolnici i svi vrlo brzo i sigurno prebole Koronu.

  28.11.2020. 21:06h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Zato sve više političara "ima" Koronu.

  28.11.2020. 21:04h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Političari su skontali - ako kažu (slažu) da su se cijepili, onda ne moraju da se vakcinišu, jer su "razvili antitjela na Koronu.

  28.11.2020. 21:03h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info