Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

564

PUTA

OD 14.01.2018.

Je li Vlašić izmislio Međugorje?

Je li Vlašić izmislio Međugorje?
RIM - Serija teških optužaba protiv fra Tomislava Vlašića javnosti jamačno ne bi bila zanimljiva da nije posrijedi franjevac koji se i pokojnom papi Ivanu Pavlu II pokušao u travnju 1984. predstaviti kao onaj koji “po Božanskoj Providnosti vodi međugorske vidioce”.

 

Piše: Inoslav Bešker
Foto: Denis Jerković/CROPIX

www.jutarnji.hr

O Međugorju službena Katolička crkva (još) nije promijenila stav


Svećenici iz Međugorja: Fra Tomislav nije naš


Njegov ljubavni život bi možda privukao dio glasila, ali sigurno ne bi bio silno zanimljiv: otac Vlašić nije jedini fratar koji je postao otac, a ja sam sigurno zadnji koji bih to nekome zamjerio (da sam vjernik, vjerojatno bih ine vjernike podsjetio da “Duh puše kuda hoće” i da nitko nema pravo drugome uskratiti karizmu koja mu je dana - pod jednim bitnim uvjetom: da pritom ne gazi svoga bližnjega, jer upravo u njemu kršćanin mora vidjeti živu ikonu živoga Boga na čiju sliku i priliku je sazdan čovjek).

To je, očito, bilo važnije Kongregaciji za nauk vjere, koja ga je već kaznila i za pritužbe contra sextum, dakle protiv šeste zapovijedi Božje: ne sagriješi bludno. No to se, u nizu inih slučajeva, rješava običnom ispovijeđu i pokorom - ali u ovom slučaju je problem što je i taj tako ljudski čin “opterećen mističnim motivacijama”.

Osnovno je pitanje - koje proizlazi iz jučer objavljenih dokumenata - je li otac fra Tomislav Vlašić manipulirao međugorskim vidiocima, je li on zapravo izmislio ukazanja? Na to upućuje, indirektno i nedorečeno ali rječito, jedan pasus priopćenja mostarskoga Biskupskog ordinarijata ("http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID =105414" http://www.ika. hr/ index.php?prikaz=vijest&ID=105414) koje je potpisao kancelar don Ante Luburić.

U svibnju 1981, čitamo ondje, “otac Tomislav Vlašić pošao je u Rim na međunarodni kongres predstavnika Karizmatskoga pokreta. Za vrijeme Kongresa tražio je od nekih nazočnih da mole s njime za ozdravljenje Crkve u Jugoslaviji.

Redovnica, s. Briege McKenna, koja se ujedinila u molitvi, imala je viđenje: vidjela je o. Vlašića kako sjedi okružen velikim mnoštvom ljudi, oko njega, na mjestu gdje je sjedio izvirale su rijeke vode. Jedan drugi redovnik, Emile Tardiff, O.P., izreče proročanstvo: ‘Ne bojte se, ja ću vam poslati svoju Majku’.

Nakon nekoliko tjedana, Gospa se stala ukazivati u Međugorju” (citat je preuzet iz knjige: L. Rooney & R. Faricy, “Maria regina della pace”, Milano, 1984, str. 34.).

Tadašnji mostarsko-duvanjski biskup monsignor Pave Žanić objavio je 30 listopada 1984 svoju Poziciju u kojoj je o fra Tomislavu Vlašiću iznio i te i ine podatke, ocijenivši ga “mistifikatorom i karizmatičnim magom”.

Jaz optužaba

Ipak tada, tri godine nakon izbijanja međugorskog fenomena, nakon obznane da je šestoro vrlo mladih osoba vidjelo Bogorodicu, nije bilo ili snage ili volje da se iz Crkve krene đonom i da se Međugorje zatvori kao eventualna prevara.

Uostalom, u tom trenutku to bi mnogi u Crkvi vidjeli ne kao čin u borbi za istinu, nego kao bogomdani dar tadašnjem režimu u Bosni i Hercegovini i u Jugoslaviji.

S druge strane, među onima koji su se Međugorjem bavili kao kroničari, nije bilo jasno koliko je zaista dubok jaz optužaba biskupa Žanića spram oca Vlašića.

Crkva je to htjela raščišćavati u vlastitim redovima i svojim natkritim kanalima, onda kao i sada. Njezina stvar, čak i kada posljedice nisu samo njezine, čak i kada se naknadno ljuti sama na se što nije bila otvorenija. Tu lekciju ni jedan zatvoreni sustav nije naučio dok mu je bilo vrijeme.

U tom sklopu, stvar je Crkve (ne samo hijerarhije, nego i Božjeg puka) ocijeniti je li se zaista javljala Bogorodica, neviđeno mnogo i često, a ponekad viđeno nepismeno, ili su neki od franjevaca to izmislili, sablaznivši čak i druge franjevce (barem dvojica su mi otkukala svoju sablažnjenost, ali ne u formi izjave ili intervjua, pa to nisam javno precizirao ni onda).

Agnostik u tome jamačno ne može biti sudac - ali ima prava biti kroničar.

Potpisani kroničar ne može pak zanemariti svoje iskustvo u Međugorju, jedne ne baš mrzle božićne noći i sljedećeg dana, kada je ondje nalazio i pripadnike posve marginaliziranih dijelova Božjeg puka, ljude koji su imali potrebu da taj blagdan dočekaju ne u obiteljskoj “toplini doma”, kako se to obično isfrazira, nego na kamenju hercegovskom.

Jedna nesretnica, rastrzana objektivnim i subjektivnim tjeskobama, tvrdila mi je da ondje nalazi mir koji joj nijedna crkvena građevina nije znala ponuditi; druga žena mi je (sve citiram po pamćenju, ali objavljeno je to tada u Vjesniku, pa se može i provjeriti) bila zahvalna Gospi što se pojavila i ondje, kamo i sirotinja može sebi priuštiti dolazak, a ne samo u skupim prošteništima poput Lourdesa i Fátime.

Duhovni placebo

Užasna je pretpostavka da su neki teški bolesnici bili nukani da se ondje posvete molitvi i zanemare medicinsku njegu - ali za nju nemam dokaze, pa se iskreno nadam da je to bila kleveta.

Za ove druge, obične vjernike koji su u Međugorju nalazili neki svoj mir ili neku svoju utjehu - bio bi zločin oduzeti im tu pomoć, pa makar posrijedi bio puki duhovni placebo. Trebalo bi biti zaista zao pa ne htjeti da bude lakše nekome kome je teško.

Sudovi (pa ni crkveni), a vala ni novinari, ne bi smjeli zbog toga prešutjeti ono što su - po svojoj savjesti i stručnom znanju - našli istinitim. Ali ne bi(smo) smjeli ni zapriječiti slobodu odabira, poglavito onima koji pate, svejedno bili im razlozi zbiljski ili umišljeni.

U tom sklopu prilično je vjerojatno da teške optužbe spram fra Tome Vlašića nisu iznesene i izrečene laka srca, s nehajem spram posljedica, pa i po vjernički puk. U nj jamačno pripada glavnina ljudske rijeke koja se sliva u Međugorje, navodno oko milijun ljudi godišnje.

Stav Crkve

O Međugorju službena Katolička crkva (još) nije promijenila stav. Papin kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone je relativno nedavno podsjetio kako je u nekom pismu francuskoj reviji “Famille Chrétienne” sadašnji mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić iznio veoma “kritičke tvrdnje o navodnoj ‘nadnaravnosti’ ukazanja i objava u Međugorju. Zbog zahtjeva za objašnjenjem, Kongregacija za nauk vjere je u pismu biskupu Gilbertu Aubryu, biskupu iz La Réuniona, koje sam ja kao tajnik potpisao 26 svibnja 1998, dala jasno do znanja o Međugorju.

Prije svega sam pokušao precizirati da ‘nije pravilo Svete Stolice zauzeti izravan stav o pretpostavljenim nadnaravnim fenomenima’.

Ova se vlast, što se tiče vjerodostojnosti ukazanja, jednostavno drži onoga što su biskupi bivše Jugoslavije ustanovili u izjavi iz Zadra od 10 travnja 1991”, poentirao je kardinal državni tajnik.

A izjava iz Zadra ostavlja otvorena vrata budućim istraživanjima, nuka na nastavak provjeravanja, zabranjuje organizirana crkvena hodočašća, ali ne obeshrabruje vjernike, a potiče njihovu molitvu i ispovijed.

Sljedeći mjeseci će pokazati je li osuda oca Vlašića i osuda Međugorja kao prevare, ili će pitanje istinitosti tamošnjih Gospinih ukazanja ostati otvoreno - baš kao i u posljednjih već 27 godina.


Čudo u Međugorju

Iako franjevci tvrde da fra Tomislav nema veze s međugorskim fenomenom, događaji pokazuju suprotno.

  • 1969. - Vlašić je zaređen za člana Hercegovačke franjevačke provincije.
  • svibanj 1981. - Vlašić je u Rimu bio na kongresu predstavnika Karizmatskoga pokreta. Tada se tvrdilo da je jedna redovnica za vrijeme molitve s njim vidjela o. Vlašića “kako sjedi okružen mnoštvom ljudi, a na mjestu gdje je sjedio izvirale su rijeke vode”. Nekoliko tjedana kasnije počela su ukazanja u Međugorju.
  • rujan 1981. - Vlašić dolazi u Međugorje dva mjeseca nakon ukazanja, ali bez biskupova znanja i odobrenja
  • srpanj 1982. - službeno postaje kapelan kad se počinje predstavljati kao “duhovni vođa” vidjelaca
  • listopad 1983. - prvi put se sukobljuje s tadašnjim biskupom Pavlom Žanićem kojem ne želi dati dnevnik vidjelice Vicke Ivanković koji prethodno spominje u kronici župe
  • travanj 1984. - piše papi i traži audijenciju kao onaj “koji po božanskoj providnosti vodi međugorske vidioce”. Nije poznato je li i uspio u svome naumu.
  • 4. i 15. kolovoza 1984. - unatoč protivljenju biskupa organizira proslavu Gospinog 2000. “rođendana”, zbog čega ga biskup Žanić zove “mistifikatorom i karizmatičnim magom” i premješta ga u Vitinu
  • 1985. - u pismu o. Vlašić poziva jednog svog istomišljenika u Vatikanu: “Trebalo bi pokrenuti i sve druge (učenjake, teologe, biskupe, kardinale...). Već moramo priznati da sotona može djelovati i u strukturama Crkve.”
  • 1987. - odlazi iz Hercegovine i osniva udrugu “Kraljice mira, potpuno tvoji - po Mariji k Isusu”, tvrdeći da je Gospa dala program za zajednicu, pozivajući se na Viđenje Marije Pavlović. No, ona je to kasnije opovrgnula.
  • 1997. - msgr. Ratko Perić oduzima mu ispovjedne ovlasti na terenu Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Fratar osuđen zbog bluda i osumnjičen za herezu