Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

570

PUTA

OD 14.01.2018.

Hrvatsko okultno podzemlje vrti 6 milijardi kuna - za robija

Hrvatsko okultno podzemlje vrti 6 milijardi kuna - za robija
U Hrvatskoj se raznim oblicima nekonvencionalne medicine, ali i gatanjem, skidanjem uroka, egzorcizmom i sličnim radnjama, bavi oko 40.000 osoba. Policija i tužiteljstvo godišnje na temelju prijava procesuiraju sedam do osam

Piše: Sergej Trajković

www.jutarnji.hr

U Hrvatskoj se raznim oblicima nekonvencionalne medicine, ali i gatanjem, skidanjem uroka, egzorcizmom i sličnim radnjama, bavi oko 40.000 osoba. Policija i tužiteljstvo godišnje na temelju prijava procesuiraju sedam do osam

Ta­ko­zva­no hr­vat­sko okul­tno pod­ze­mlje, ko­je či­ni “voj­ska” ma­go­va, vi­do­vnja­ka, ga­ta­ra, tra­va­ra, egzor­ci­sta, bi­o­e­ner­go­te­ra­pe­u­ta i ra­znih sa­mo­pro­zva­nih du­ho­vnih is­cje­lji­te­lja, pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma do­bi­ve­nim od oso­ba do­bro upu­će­nih u nje­go­vo po­slo­va­nje, go­dišnje obr­ne ne­vje­ro­ja­tnih šest mi­li­jar­di ku­na!

Uspo­re­dbe ra­di, to je sa­mo mi­li­jar­du i pol ku­na ma­nje od go­dišnjeg pro­ra­ču­na gra­da Za­gre­ba i go­to­vo po­lo­vi­ca uku­pne za­ra­de od si­ve eko­no­mi­je u Hr­vat­skoj, ko­ja izno­si 15 mi­li­jar­di ku­na. Pre­ma po­da­ci­ma Dr­ža­vnog za­vo­da za sta­ti­si­ku, od tr­go­vi­ne dro­gom pro­sje­čna je za­ra­da 400 mi­li­ju­na ku­na, od pro­sti­tu­ci­je 300 mi­li­ju­na ku­na, a od tr­go­vi­ne lju­di­ma oko 20 mi­li­ju­na ku­na. Ile­gal­ni dje­la­tni­ci okul­tnog spa­da­ju u stav­ku “ne­re­gi­stri­ra­ne za­po­sle­no­sti”, od ko­je se u Hr­vat­skoj go­dišnje obr­ne uku­pno osam mi­li­jar­di ku­na. In­sti­tu­ci­je pra­vne dr­ža­ve go­to­vo ih uo­pće ne san­kci­o­ni­ra­ju, osim u ri­je­tkim slu­ča­je­vi­ma, ka­da do­đe do smr­tnih po­slje­di­ca i ozlje­da uzro­ko­va­nih al­ter­na­ti­vnim li­je­če­njem ili ka­da ih ne­tko od ne­za­do­volj­nih kli­je­na­ta pri­ja­vi za ka­zne­no dje­lo pri­je­va­re.

U Hr­vat­skoj se, tvr­de upu­će­ni, ra­znim obli­ci­ma ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne, ali i ski­da­njem uro­ka, ga­ta­njem, egzor­ci­zmom i sli­čnim ra­dnja­ma, od ko­jih se zgra­ža­va­ju i sa­mi al­ter­na­ti­vni me­di­ci­na­ri, ba­vi go­to­vo 40.000 oso­ba. Po­li­ci­ja i Dr­ža­vno od­vje­tništvo ih go­dišnje, na te­me­lju pri­ja­va, pro­ce­su­i­ra sa­mo se­dam do osam. Sud­ska pre­su­da, ko­ja se ugla­vnom odno­si na ka­zne­no dje­lo pri­je­va­re, sti­gne go­dišnje u pro­sje­ku tek dvo­je oso­ba.

- Za ka­zne­no dje­lo na­dri­lje­čništva, u ra­zdo­blju od 2003. do ko­lo­vo­za 2008. go­di­ne, po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci pri­ja­vi­li su na­dle­žnom Dr­ža­vnom od­vje­tništvu 38 slu­ča­je­va na­dri­lje­čništva. Na­po­mi­nje­mo da ni­smo u mo­gu­ćno­sti da­va­ti in­for­ma­ci­je o kri­mi­na­li­sti­čkim obra­da­ma ko­je su u ti­je­ku, ka­ko obja­vlji­va­nje tih po­da­ta­ka ne bi utje­ca­lo na ishod tih obra­da - kra­tko su nam po­ru­či­li iz MUP-a.

Ni­je ja­sno zašto je dr­ža­va pri­je če­ti­ri go­di­ne odu­sta­la od pro­ce­sa le­ga­li­za­ci­je tih dje­la­tno­sti, što je pre­ma isku­stvi­ma mno­gih eu­rop­skih ze­ma­lja naj­bo­lji na­čin ra­zbi­ja­nja do­bro po­ve­za­nog “okul­tnog pod­ze­mlja” ko­je se bez ika­kvog nad­zo­ra bo­ga­ti na bo­le­sti­ma, oča­ju i la­ko­vjer­no­sti lju­di. Za­ko­nom o al­ter­na­ti­vnoj me­di­ci­ni, sma­tra­ju čak i nje­zi­ni pro­ti­vni­ci, ko­na­čno bi se mo­gao kon­tro­li­ra­ti rad “al­ter­na­ti­va­ca” i ti­me ostva­ri­la bo­lje zašti­ta gra­đa­na. Osim to­ga, s obzi­rom na go­re spo­me­nu­tu svo­tu od 6 mi­li­jar­di ku­na, ni­je po­tre­bno isti­ca­ti ko­li­ko bi tek dr­ža­va za­ra­di­la od na­pla­te po­re­za.

- Ka­da vi­di­te ko­li­ko je ne­za­po­sle­nih i ka­kav je stan­dard lju­di, ja­sno je zašto dr­ža­va ne re­a­gi­ra. Ta­ko se ku­pu­je so­ci­jal­ni mir. Osim to­ga, po­li­ci­ja to sma­tra be­za­zle­nim u uspo­re­dbi sa šver­com ko­ka­i­na, he­ro­i­na, uboj­stvi­ma, pro­sti­tu­ci­jom, plja­čka­ma, go­spo­dar­skim kri­mi­na­lom. Pi­ta­nje je ko­li­ko ste si sa­mi kri­vi da vas oplja­čka ka­kav pri­mi­ti­vac ko­ji vam ‘ski­da uroke’, ba­ba ko­ja vam ‘gle­da budućnost’ ili ge­ni­ja­lac ko­ji vas na da­lji­nu izli­je­či ‘bo­žan­skom energijom’. Do­nošenje za­ko­na uni­je­lo bi red u ka­os ko­ji po­sto­ji u hr­vat­skoj al­ter­na­ti­vi, odno­sno da se ja­sno odi­je­li fi­to­te­ra­pi­ju, di­je­te­ti­ku, ki­ro­pra­kti­ku, ho­me­o­pa­ti­ju, ma­sa­že, shi­at­su itd. od ski­da­nja uro­ka, ma­gij­skih ‘intervencija’, ho­da­ju­ćih ‘anđela’ na­dna­ra­vnih mo­ći, ga­ta­nja i ‘liječenja’ pre­ko te­le­fo­na ili te­le­vi­zij­skog ekra­na. Ta­kvu je dje­la­tnost po­tre­bno do­ka­za­ti ko­ri­snim ar­gu­men­ti­ma iz tra­di­ci­je, li­te­ra­tu­re ili pra­kse, re­gi­stri­ra­ti je i pla­ća­ti po­rez te de­fi­ni­ra­ti ci­je­ne uslu­ga ko­je su izvor plja­čke u naj­ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va - objašnja­va Dra­go Ple­čko, je­dan od ri­je­tkih al­ter­na­ti­vnih li­je­čni­ka, ko­ji na te­me­lju ma­gi­ste­ri­ja ke­mi­je ima re­gi­stri­ra­nu pra­ksu.

Oza­ko­nje­nje al­ter­na­ti­vne me­di­ci­ne za­ma­lo se do­go­di­lo na­kon što je bivša mi­ni­stri­ca pra­vo­su­đa Ve­sna Ška­re-Ožbolt 2004. go­di­ne osno­va­la Sa­vjet za re­gu­la­ci­ju ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne, a osno­va­na je i ra­dna sku­pi­na za izra­du za­ko­na ko­ji re­gu­li­ra či­ta­vu te­ra­pe­ut­sko-is­cje­li­telj­sku dje­la­tno­stu.

No, s do­la­skom no­ve mi­ni­stri­ce Ane Lo­vrin Sa­vjet je uki­nut, a ci­je­li slu­čaj za­bo­ra­vljen. Hr­vat­sko udru­že­nje za pri­ro­dnu, ener­get­sku i du­ho­vnu me­di­ci­nu (HUPED), kao kro­vna stru­ko­vna or­ga­ni­za­ci­ja i pre­dla­gač za­ko­na, ne odu­sta­je od le­ga­li­za­ci­je ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne. Pre­ma nji­ho­vu pri­je­dlo­gu Za­ko­na, te­ra­pe­ut­skom dje­la­tnošću mo­ći će se ba­vi­ti sa­mo ovlašte­ni te­ra­pe­u­ti s li­cen­com, ko­ju će do­bi­ti ako ima­ju di­plo­mu o završenom obra­zo­va­nju te ako su ri­ješili te­sto­ve ko­ji­ma se do­ka­zu­ju te­ra­pe­ut­sko-is­cje­lji­telj­ske spo­so­bno­sti.

Me­đu­tim, u HU­PED-u pri­zna­ju da pre­go­vo­ri­ma s na­dle­žnim mi­ni­star­stvi­ma tra­ju pre­spo­ro, odno­sno još od 2000. go­di­ne, a gla­vna je pre­pre­ka, tvr­de, pri­ti­sak li­je­čni­čkog lo­bi­ja ko­ji u al­ter­na­ti­vnoj me­di­ci­nu vi­di mo­ćnu kon­ku­ren­ci­ju.

- To za­kon­sko uskla­đi­va­nje tra­je još od 2000. go­di­ne, ka­da smo s ta­dašnjom mi­ni­stri­com zdrav­stva prof. dr. sc. Anom Sta­vlje­nić-Ru­ka­vi­na po­če­li po­ma­lo ra­di­ti na rješava­nju pro­ble­ma. Pod po­kro­vi­telj­stvom Mi­ni­star­stva zdrav­stva or­ga­ni­zi­ran je 1. hr­vat­ski kon­gres o su­ra­dnji kla­si­čne i ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne te je od stru­ko­vnih or­ga­ni­za­ci­ja i stru­čnih po­je­di­na­ca pri­ku­pljen niz pri­je­dlo­ga i su­ge­sti­ja. Ti pri­je­dlo­zi i su­ge­sti­je su se go­mi­la­li pra­kti­čki sve do da­nas, ka­da je u li­pnju 2008. odr­žan sa­da već 7. kon­gres na Fi­lo­zof­skom fa­kul­te­tu u Za­gre­bu s više od 500 su­di­o­ni­ka iz Hr­vat­ske i ino­zem­stva. Li­je­čni­čka ko­mo­ra, me­đu­tim, i da­lje uspješno sto­pi­ra do­nošenje za­ko­na zbog stra­ha od kon­ku­ren­ci­je.

Či­nje­ni­ca je da kon­ku­ren­ci­ja ne bi bi­la ve­ća i ja­ča ne­go što je to već sa­da i ne­go što je u dr­ža­va­ma Eu­rop­ske Uni­je. Tr­žište zdra­vlja je već oda­vno po­di­je­lje­no na one ko­ji ko­ri­ste isklju­či­vo kla­si­čnu me­di­ci­nu, za­tim na one ko­ji idu isklju­či­vo te­ra­pe­u­ti­ma i is­cje­li­te­lji­ma te na one ko­ji to dvo­je kom­bi­ni­ra­ju. Za­kon­skim re­gu­li­ra­njem ti se odno­si ne bi pro­mi­je­ni­li, ne­go bi se ko­ri­sni­ci uslu­ga ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne zašti­ti­li od ne­stru­čnih po­je­di­na­ca, a al­ter­na­ti­vne te­ra­pe­u­te i is­cje­li­te­lje bi se edu­ci­ra­lo i ‘prisililo’ na traj­nu edu­ka­ci­ju te bi se nji­hov sta­tus u aka­dem­skom smi­slu po­boljšao - sma­tra Ko­ru­nić te isti­če ka­ko se nji­ho­vi za­htje­vi te­me­lje na isku­stvi­ma mno­gih ze­ma­lja ko­je su le­ga­li­zi­ra­le al­ter­na­ti­vnu me­di­ci­nu.

Eu­ro­pa je, oče­ki­va­no, i u tom se­kto­ru mno­go ispred Hr­vat­ske. Al­ter­na­ti­vna me­di­ci­na je za­kon­ski re­gu­li­ra­na, na ovaj ili onaj na­čin. Naj­češće do­zvo­lje­ne i naj­rašire­ni­je me­to­de su aku­pun­ktu­ra, ki­ro­pra­kti­ka, oste­o­pa­ti­ja, ho­me­o­pa­ti­ja, an­tro­po­zof­ska me­di­ci­na i ra­di­e­ste­zi­ja, za či­ji rad li­je­čni­ci u ne­kim ze­mlja­ma ima­ju slu­žbe­nu do­zvo­lu uz odgo­va­ra­ju­ću izo­bra­zbu (npr. Nje­ma­čka, Ni­zo­zem­ska, Bel­gi­ja).

Do­bar pri­mjer je i Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja, gdje se omo­gu­ća­va oba­vlja­nje ra­da kom­ple­men­tar­ne me­di­ci­ne, te ze­mlje Skan­di­na­vi­je, u ko­ji­ma ve­li­ki po­sto­tak lju­di tra­ži uslu­ge al­ter­na­ti­vne me­di­ci­ne, ko­ja se po­la­ko, ali si­gur­no in­te­gri­ra u re­do­ve slu­žbe­nog li­je­čništva. U Ma­đar­skoj je 1997.  do­ne­se­na vla­di­na odlu­ka ko­ja je i slu­žbe­no po­ve­za­la li­je­čni­ke me­di­ci­ne i li­je­čni­ke kom­ple­men­tar­ne me­di­ci­ne u na­ci­o­nal­ni zdrav­stve­ni su­stav. Ia­ko u mno­gim eu­rop­skim ze­mlja­ma još ne po­sto­ji po­vrat nov­ca za al­ter­na­ti­vno li­je­če­nje, uz izu­ze­tak La­tvi­je, Švi­car­ske i Nor­veške, gdje ne­ka osi­gu­ra­va­ju­ća društva po­kri­va­ju troško­ve li­je­če­nja, sve se više dr­ža­va tru­di in­te­gri­ra­ti slu­žbe­nu i kom­ple­men­tar­nu me­di­ci­nu ra­di sa­gle­da­va­nja obo­stra­ne ko­ri­sti ko­ju bi udru­ži­va­njem do­bi­li.

Naj­li­be­ral­ni­ja je si­tu­a­ci­ja u SAD-u. Ta­mo me­di­ci­na s al­ter­na­ti­vom ne­ma ve­ze, a onaj tko že­li mo­že ići je­dni­ma ili dru­gi­ma. Va­žno je da se obr­će ka­pi­tal, a ako nešto ra­di­te, ja­sno vam je da­no do zna­nja da to či­ni­te na svo­ju ru­ku. Ta­mo se do­sta to­ga sta­vlja pod du­ho­vnost, pa se pod du­ho­vnim is­cje­lji­va­njem mo­že sa­kri­ti sve ono što izra­vno ne šte­ti pa­ci­jen­tu. Eu­ro­pa je ma­lo tvr­đa, po­se­bi­ce Nje­ma­čka. Ipak, u svim je eu­rop­skim dr­ža­va­ma taj pro­blem za­kon­ski re­gu­li­ran. Kod nas, pak, u Za­ko­nu ne po­sto­ji ka­zne­no dje­lo ve­za­no uz al­ter­na­ti­vnu pra­ksu, ne­go sa­mo na­dri­lje­čništvo ko­je bra­ni ba­vlje­nje me­di­cin­skom pra­ksom bez ade­kva­tnog me­di­cin­skog obra­zo­va­nja.

Dru­gim ri­je­či­ma, mo­že­te ra­di­ti što ho­će­te, slu­ži­ti mi­se, istje­ri­va­ti vra­ga i de­mo­ne, ga­ta­ti, bez kva­li­fi­ka­ci­je pre­po­ru­či­va­ti ne­po­zna­te obli­ke li­je­če­nja, ma­ha­ti ru­ka­ma po zra­ku i pri­ča­ti o to­me ka­ko šalje­te ‘svemirsku’ ili ‘božansku’ ener­gi­ju, sa­mo ne smi­je­te se ba­vi­ti me­di­ci­nom, onom pra­vom. Ako ni­ste re­gi­stri­ra­ni, ci­je­ne mo­že­te dra­pa­ti od oka. I pra­kti­čno vam se ništa ne mo­že do­go­di­ti. Tu­đa glu­post se ne sma­tra vašim ka­zne­nim dje­lom - tvr­di Dra­go Ple­čko.

Pro­ti­vni­ci ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne, ugla­vnom li­je­čni­ci, re­dom su odbi­ja­li ko­men­ti­ra­ti mo­gu­ćnost nje­zi­ne le­ga­li­za­ci­je, isti­ču­ći da će se o to­me oči­to­va­ti “ka­da za to do­đe vri­je­me”. Ri­je­tki me­đu li­je­čni­ci­ma ko­ji ne­ma­ju ništa pro­tiv al­ter­na­ti­vnih me­to­da li­je­če­nja, ali isklju­či­vo kao do­pu­ne kon­ven­ci­o­nal­nog li­je­če­nja su dr. med. Go­ran­ka Pe­tri­cek i dr. med. Da­ni­ca Kra­ma­rić iz Mi­ni­star­stva zdrav­stva, ina­če čla­ni­ce ne­ka­dašnjeg Sa­vje­ta za re­gu­la­ci­ju ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne. One su sa­mo po­ru­či­le “al­ter­na­tiv­ci­ma” da bu­du str­plji­vi, upor­ni i je­din­stve­ni.

No, Ple­čko sma­tra da je stvar za­pra­vo vr­lo je­dno­sta­vna.

- Naj­pri­je tre­ba me­di­cin­ska stru­ka sta­vi­ti pri­mje­dbe ve­za­ne uz even­tu­al­nu šte­tnost ne­ke me­to­de i svo­je tvr­dnje ar­gu­men­ti­ra­ti. Ako zna­mo da ne šte­ti, slje­de­ći je ko­rak da se oso­bu ospo­so­bi, ali ne na tro­dne­vnom te­ča­ju od par sto­ti­na eu­ra, vi­kend te­ča­je­vi­ma, di­plo­ma­ma i do­kto­ra­ti­ma s in­ter­ne­ta, ne­go su­sta­vnim obra­zo­va­njem u okvi­ru pri­hva­će­nih me­to­da ili da pra­kti­kant na­pro­sto ima do­volj­no for­mal­no obra­zo­va­nje za to. Zašto se in­že­njer far­ma­ci­je ili ke­mi­je ne bi mo­gao ba­vi­ti di­je­tal­nim i her­bal­nim pro­i­zvo­di­ma? Izu­ze­tak su oso­bi­to na­da­re­ni lju­di, pri­ro­dna ri­je­tkost, uro­đe­na spo­so­bnost - objašnja­va Ple­čko.

Što u pra­ksi zna­či ne­do­sta­tak pra­vne re­gu­la­ci­je ne­kon­ven­ci­o­nal­ne me­di­ci­ne, na ne­ko­li­ko pri­mje­ra je ot­krio Ve­dran Ko­ru­nić, pred­sje­dnik HU­PED-a. Z. G. iz Pu­le la­žno se pred­sta­vlja­la kao li­je­čni­ca tra­di­ci­o­nal­ne ki­ne­ske me­di­ci­ne. Po­li­cij­ska istra­ge, a ka­sni­je i sud­ski pro­ces po­ka­za­li su da je ri­ječ o me­di­cin­skoj se­stri bez stal­nog po­sla sa završena dva te­ča­ja Su Jok aku­pun­ktu­re u Mos­kvi.

Uslu­ge je na­pla­ći­va­la u ti­su­ća­ma eu­ra, a pri­tom je na­go­va­ra­la kli­jen­te da odu­sta­nu od li­je­ko­va i me­to­da ko­je su im pro­pi­si­va­li li­je­čni­ci. A. P. s Cre­sa, pred­sta­vlja­ju­ći se kao ki­ro­pra­kti­čar, na­nio je teške ozlje­de kra­lje­žni­ce že­ni ko­ja je zbog to­ga mo­ra­la osta­vi­ti do­ta­dašnji po­sao i čak se li­je­či­ti u ino­zem­stvu. Je­dna je, pak, la­žna vi­do­vnja­ki­nja kli­jen­ti­cu obo­lje­lu od de­pre­si­je oplja­čka­la za 120.000 ku­na. Tra­va­ra B. G. iz Vukšića su­mnji­či se za pri­je­va­ru i na­dri­li­je­čništvo jer je po 3000 ku­na pro­da­vao “ču­do­tvo­ran” čaj pro­tiv šećer­ne bo­le­sti. Ku­pi­le su ga sto­ti­ne šeće­raša, a s obzi­rom na to da im je sa­vje­to­vao po­tpun pre­sta­nak uzi­ma­nja in­zu­lin­ske te­ra­pi­je, nji­ho­vo zdrav­stve­no sta­nje se po­goršava­lo.

Pre­ma pro­cje­na­ma HU­PED-a, 40 po­sto Hr­va­ta ko­ri­sti uslu­ge ki­ro­pra­kti­ča­ra, bi­o­e­ner­ge­ti­ča­ra, odla­zi na me­di­ta­ci­ju, re­i­ki ili uzi­ma­ju ne­ku dru­gu ne­kon­ven­ci­o­nal­nu te­ra­pi­ju. U al­ter­na­ti­vnu te­ra­pi­ju vje­ru­je oko 1,8 mi­li­ju­na hr­vat­skih gra­đa­na. U Ame­ri­ci se, pre­ma istra­ži­va­nji­ma iz 1997. go­di­ne, oba­vi­lo oko 600 mi­li­ju­na te­ra­pi­ja al­ter­na­ti­vnom me­di­ci­nom, a Svjet­ska zdrav­stve­na or­ga­ni­za­ci­ja pro­cje­nju­je da se čak 80 po­sto čo­vje­čan­stva ko­ri­sti do­bro­bi­ti­ma bilj­ne me­di­ci­ne.

Nadriliječnica prijetila smrću

Da je pravni sustav za-kazao  pokazuje jedan od šokantnijih slučajeva nadriliječnice iz Pule, koji  opi-suje Vedran Korunić, predsjednik HUPED-a. Tijekom jednogodišnjeg razdoblja Z. G. je liječila akupunkturom L. B., od tumora na hipofizi. Tražila je da ne uzima nikakve druge medikamente, niti da se obraća drugim liječnicima tijekom tretmana. Jamčila  je uspješno izlječenje i tražila 20.000 njemačkih maraka. Roditelji L. B. su se zadužili kako bi pomogli kćeri. L. B. se s povjerenjem prepustila tretmanima. Njezino se stanje s vremena na vrijeme poboljšavalo, no do izlječenja nikako nije dolazilo.

Na poslje-dnjem tretmanu nadrijeličnica je zabola istovremeno 40 igala u ruku L. B. i ruka je poplavjela. Z. G. se uspaničila i nakon toga je prestala liječiti. Tom prilikom joj je rekla neka se pomiri s tim da je gotova jer joj ona više ne može pomoći te da si je sama kriva što je prestala vjerovati pa nije došlo do izlječenja. L. B. je nakon toga doživjela težak šok. Nakon otprilike mjesec dana L. B. i njezina majka uspjele su dogovoriti sastanak sa Z. G. na kojem su tražile povrat novca. Razgovor je u cijelosti snimljen, a Z. G. su zaprijetile da će cijeli slučaj prijaviti policiji, nakon čega im je vratila novac. Istaknuli bismo i slučaj V. S., koja je također imala vrlo dramatično iskustvo s istom nadriliječnicom.

V. S. je brzo posumnjala da je riječ o prevarantici na temelju informacija dobivenih od dr. Silvana Prenca iz Pule, kod kojeg je Z. G. svojedobno radila, gospodina Korunića iz HUPED-a te dr. Jasne Lukić-Nagy, predsjednice Udruge liječnika akupunkturologa Hrvatske. Kada je nadriliječnica shvatila da je otkrivena, zaprijetila je V. S. riječima: “Ako se momentalno ne prestaneš raspitivati o meni, biraj bez koje od dvije kćeri želiš ostati”. V. S. je tada cijeli slučaj prijavila policiji. Uslijedila je istraga, nakon čega je Državno odvjetništvo pokrenulo postupak protiv Z. G. za kaznena djela prijetnje smrću i nadriliječništva.

Nevjerojatno je da je pulska nadriliječnica u lipnju 2004. , za vrijeme sudskog procesa, registrirala djelatnost pod nazivom Centar za humanu medicinu u Puli. Na ročištu 7. rujna 2004. sama je to izjavila sutkinji : predstavila se kao doktorica meridijanske dijagnostike i doktorica Su Jok akupunkture, koja u nas nije priznata i izjavila kako je registrirala navedeni centar, u kojem je zaposlena. Z.G je na kraju oslobođena svih optužbi zbog nedo-statka dokaza unatoč svjedočenjima desetero osoba. - Ministarstvo zdravstva je izjavilo da nije zaduženo za to područje i na temelju toga je Z. G. oslobođena. Prema našim saznanjima ona dandanas ima Centar za humanu medicinu u Puli i nikome ništa - tvrdi Korunić
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info