Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

433

PUTA

OD 14.01.2018.

Glas koncila odgovara na pitanje čitateljice o intimnosti

Ovo je iz današnjeg broja Glasa koncila. Nije čudo da sam ja pobjegla iz crkve sa 6 godina a Makaja kao teenager.

Već sam zašla u godine, nisam uspjela ostvariti brak a imam snažni neukrotivi nagon. Naprosto se ne mogu uzdržati od samozadovoljavanja. Crkva kaže da je to grijeh, ali to je jače od mene. Pokušavam misliti da time ipak nikoga ne vrijeđam, da ne ugrožavam ničiji brak ni ičiji ugled ili zdravlje. Je li moguće da će me Bog zbog toga kazniti, da sam u smrtnom grijehu?

Čitateljica

Samozadovoljavanje je bez sumnje nered, zloporaba spolnosti koja ima sasvim drugi smisao. Ona je naravno čovjekovo svojstvo koje ga usmjerava da se ostvaruje darujući se drugoj osobi i stvarajući obitelj koja je prva naravna stanica ljudskoga društva i kolijevka novih života. Na žalost je tako da grijehom ranjena ljudska narav često ne uspijeva u cjelini se ostvarivati po Božjemu naumu. Samozadovoljavanjem se osoba zatvara u sebe, uzalud troši Božji dar, što može voditi stanovitom kržljanju ili čak izobličenju osobnosti.

U slučaju kakav je Vaš, uvijek se može postaviti pitanje je li riječ o naravnom prejakom nagonu ili o ovisnosti koja se razvila odustajanjem od svladavanja. U novije se vrijeme od odgovarajućih stručnjaka češće čuje da je neobuzdanost na seksualnom području izraz stečene ovisnosti. Kao što čovjek postaje ovisnik o drogi, tako može postati i ovisnik o seksu. Svaka takva ovisnost znači stanovito robovanje, smanjenje slobode i bijeg od životne stvarnosti.

Crkva, dakle, s pravom ostaje pri učenju da je čin samozadovoljavanja po sebi objektivno grešan, čovjeka nedostojan. Koliko je pak svaki takav čin subjektivno grešan, koliko je pred Bogom ubrojiv kao grijeh za koji je čovjek odgovoran i kojim gubi milost posvetnu, na to se pitanje ne može općenito odgovoriti. Ovisi i o snazi nagona i o sposobnosti svladavanja i o čovjekovoj namjeri. I u starim udžbenicima moralne teologije, primjerice kod Noldina, stoji da nedovoljno poučeni ljudi mogu ne biti svjesni objektivne zloće samozadovoljavanja (»pueri et rudes possunt nescire malitiam polutionis«), što znači da grešnost takva čina nije toliko evidentna da bi u svakom slučaju bila ubrojiva. Tko bi prezirao što Crkva o tome uči, ne bi se mogao smatrati odgovornim kršćaninom. Tko se pak nastoji te ovisnosti oslobađati moleći od Boga snagu, pristupajući sakramentima i ne mireći se s navikom, ne smije gubiti pouzdanje niti se smatrati osuđenim niti se proglašavati bezgrešnim.

Sasvim ste u pravu smatrajući da je samozadovoljavanje daleko manji grijeh od preljuba i bludničenja, jer ne uvlači u grijeh druge osobe i ne oštećuje izravno opće dobro. Ipak, u stanovitoj mjeri, nanosi štetu osobi samoga grešnika, što znači da oštećuje vrijednost koja je Bogu važna.

Ne gubite pouzdanje, nego se vježbajte u svladavanju i neka to bude bez panike i samoprezira. Najbolje je imati stalnoga razboritog ispovjednika i biti s njime sasvim iskren. On je stručno osposobljen tako da se ne čudi niti sablažnjava, nego grešniku pomaže provjerenim sredstvima milosti. Redovito primanje sakramenata sigurno će Vas ojačati te će Vas uspjesi u svladavanju mnogo više zadovoljavati nego samozadovoljavanje.

Glas koncila, 22.7.2009.

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    L.P.

    16.05.2024. 16:58h
  • Član bglavacbglavac

    Pozdrav dragim povratnicima. Lp

    16.05.2024. 08:14h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info