Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1059

PUTA

OD 14.01.2018.

Feng shui kuhinja: energija i blagostanje

Feng shui kuhinja: energija i blagostanje
Ovim aspektom suvremena znanost tek se počinje baviti, a primjena drevne kineske vještine feng shui, koja se bavi životnim prostorom, sve je češća, tim više što prosječan čovjek najveći dio života provede u zatvorenom prostoru.

Sklad u domu  

Pripremila: Iva Ćurić  

Feng shui kuhinja: energija i blagostanje

Hrana je primarni izvor čovjekove snage, pa je uređenje kuhinje po principima feng shuija ključno za zdravlje

Mjesto na kojem živimo i način na koji stanujemo utječu na naše zdravlje, energiju, odnose s drugim ljudima, raspoloženje, koncentraciju, a samim time i opći uspjeh i zadovoljstvo u životu.

Ovim aspektom suvremena znanost tek se počinje baviti, a primjena drevne kineske vještine feng shui, koja se bavi životnim prostorom, sve je češća, tim više što prosječan čovjek najveći dio života provede u zatvorenom prostoru.

Sve na svome mjestu

Riječ feng na kineskom znači vjetar, a shui znači voda. U kineskoj kulturi blagi vjetar i bistra voda označavali su dobru žetvu, a samim tim i dobro zdravlje, odakle je poteklo značenje da dobar feng shui donosi dobre uvjete i zdravlje, dok loš feng shui donosi suprotno. Feng shui predstavlja obimnu i kompleksnu znanost uređivanja životnog prostora čime se oslobađa chi (energija) oko nas i u nama s ciljem da se sve dovede u harmoniju.

Štednjak na pravom mjestu

Najvažniji dio kuhinje je štednjak, i njegov položaj najviše utječe na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za štednjak su: iza vrata, ispod prozora, ako je nedovoljno osvijetljen i bez slobodnog prostora ispred. Dobro je postaviti ga na mjesto s kojeg imate pogled na cijelu prostoriju.Uređenje prostora po feng shui principima  pojednostavljeno podrazumijeva da je sve na svome mjestu – odnosno najboljem mjestu u odnosu na vrata, prozore, strane svijeta i ostali namještaj.

Podrazumijeva se da prostor treba biti svijetao, čist i provjetren, zaštićen od nepoželjnih utjecaja izvana i iznutra te da energija slobodno cirkulira prostorom, da ju ništa ne ometa. Kako će se prostor konkretno urediti, ovisi o mnogim faktorima. Savršeno uređen prostor, prema feng shuiju, nije ni prazan ni pretrpan, pa se u njemu energija slobodno kreće.

Budući da je hrana primarni izvor čovjekove snage, uređenje kuhinje u skladu s principima feng shuija ključno je za zdravlje svih ukućana. Idealno gledano, kuhinja se nikad ne bi trebala nalaziti u središtu doma, a baš nikad na jugozapadu.

Najbolja lokacija je ili u stražnjem dijelu doma ili na jednoj njegovoj strani. Sve u kuhinji treba biti dostupno, prostorija treba biti svijetla i dovoljno široka da omogući nesmetano kretanje. Ne smije biti pretrpana kuhinjskim elementima - posude za hranu i kuhinjska pomagala odložite na policu ili u kuhinjske elemente.

Čisto i prozračno

Vrata kuhinje trebaju stalno biti zatvorena jer pogled na otvorena vrata asocira na glad. Košara za smeće treba biti smještena ispod sudopera, ali je poželjno da ima i poklopac.

Koristite pastelne boje

Najprikladnije boje za kuhinju su pastelne - boja vanilije i breskve. Pluto i drvo su, prema feng shuiju, idealni materijali za kuhinjske podove. Obloge od nehrđajućeg čelika i keramičke pločice mogu uzrokovati brzi chi, što nije dobro ako u kuhinji provodite mnogo vremena, jer vas može iscrpiti.U skladu s osnovnim principom feng shuija o čistoći, sve radne površine u kuhinji trebaju biti dobro osvijetljene, a kuhinja u cjelini treba biti besprijekorno čista.  Sve stvari koje se ne koriste treba ukloniti - vani smiju biti samo stvari koje se svakog dana uzimaju u ruke.

Sve što je polomljeno i okrhnuto - primjerice čaše, tanjuri, lonci - bacite. I sve drugo što je pokvareno, primjerice, vrata koja škripe, slavine koje cure, uređaji koji ne rade - sve treba popraviti, a ako to nije moguće, onda izbaciti iz stana.

Feng shui zagovara redovito čišćenje prostora - ne samo prašine i općenito prljavštine, nego rješavanje svih nepotrebnih stvari koje sputavaju protok pozivitne chi energije.

I boje imaju svoje mjesto u fen shui učenju. Idealna boja za kuhinju je bijela jer simbolizira čistoću hrane, a idealan materijal je - drvo. Ukoliko vaš izbor nije bijela, neka to svakako bude neka svjetlija boja.

Sve oštre predmete - noževe, škare, vadičepove i slično držite u ladicama. Također reducirajte količinu plastike i metala. Najvažniji dio kuhinje je štednjak, i njegov položaj najviše utječe na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za štednjak su: iza vrata, ispod prozora, nedovoljno osvijetljen i bez slobodnog prostora ispred. Bilo bi ga dobro postaviti na mjesto s kojeg će kuhar vidjeti cijelu prostoriju. No, najvažnije je da je područje oko štednjaka dobro ventilirano i osvijetljeno.

Sve to utječe na kvalitetu pripremljene hrane, što se odražava na vitalnosti ukućana, kao i na njihovu aktivnost i inicijativu.

Blagavaonica crvene boje

Štednjak u feng shuiju predstavlja i izobilje, jer ako jedemo kvalitetno pripremljenu hranu, imat ćemo dovoljno energije i dobro ćemo raditi - a tako i više zaraditi. Trebamo imati na umu da štednjak i sudoper, budući da predstavljaju dva različita elementa (vatru, odnosno vodu), ne bi smjeli biti jedno pokraj drugog.

Za sve postoji feng shui lijek

I na kraju, sjetite se da svaki manje sretni raspored ima svoj feng shui lijek. Zrcala, zvonca, kristalne lopte i biljke mogu učiniti čuda.Što se tiče blagovaonice koja bi trebala biti malo odijeljena od kuhinje, u njoj bi trebalo biti dosta crvene boje jer potiče apetit, poziva na druženje i razgovor, a stol bi trebao biti zaobljenih rubova i kutova. Blagovaonica nije mjesto za TV, telefon ili pak kompjutor,  jer nam odvraćaju pažnju.

Ako je trpezarija skučena, ukućani će izbjegavati duži boravak u njoj, pa će objedovati brzo, ili će hranu nositi u drugu prostoriju.

Ovo loše utječe na probavne organe, i smanjuje količinu energije potrebnu za svakodnevne aktivnosti. I boje na zidovima utječu na nas, stoga je bitno odabrati pravu. Najprikladnije boje za kuhinju su pastelne - boja vanilije i breskve.

Pluto i drvo su, prema feng shuiju, idealni materijali za kuhinjske podove. Obloge od nehrđajućeg čelika i keramičke pločice mogu uzrokovati brzi chi, što nas  može iscrpiti. I na kraju, sjetite se da svaki nesretni raspored ima svoj feng shui lijek. Zrcala, zvonca, kristalne lopte i biljke mogu učiniti čuda.

 http://www.metro-portal.hr/vijesti/metro-gastro/feng-shui-kuhinja-energija-i-blagostanje

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info