Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

527

PUTA

OD 14.01.2018.

Cjepivom protiv HPV-a

Cjepivom protiv HPV-a
HPV infekcije osobito su učestale kod mlade, spolno aktivnije populacije (30 - 50 posto), a sama bolest sa zaražene se prenosi na zdravu osobu svim načinima spolnih odnosa • Da bi se smanjila cirkulacija virusa, cjepivo je najučinkovitija preventiva, i to poglavito za mlade djevojke koje još nisu stupile u seksualne odnose • Nije neuobičajeno da ga djevojka »pokupi« nakon prvog seksualnog odnosa

TRAGOM ZAPAŽENE INICIJATIVE VRSARANA I FUNTANJANA

Cjepivom protiv HPV-a

 http://www.glasistre.hr/?0ab110cad6c87b9009b0e4b351d5ba35,TS,3849,3843,18999,,237004,,

Piše Nina ORLOVIĆ RADIĆ

        
Koliko smo puta otkazale posjet ginekologu, ili unaprijed zakazan pregled, zbog »važnije« obaveze i taj za većinu žena neugodan posjet liječniku ostavile za drugi dan? Kad sve zbrojiš i oduzmeš ispada da je godišnji tehnički pregled automobila neizostavna obveza, a zaštita vlastitog tijela nešto što može pričekati. Do kada? Nažalost, u većini slučajeva, do trenutka kada je već (pre)kasno!

Neodgovorno ponašanje prema sebi samima najčešći je uzročnik spolno prenosivih bolesti, a dodamo li tome neznanje i predrasude, nedostatak spolne kulture, konzervativan odgoj, nisko obrazovanje te lako izgovarane tvrdnje da se bolest uvijek događa drugima, dolazi se do podataka prema kojima se u Hrvatskoj godišnje registrira između 350 i 450 slučajeva karcinoma vrata maternice, a koji je, nakon raka dojke, drugi po redu najčešći uzročnik smrti ženske populacije. Uz ove znanstveno potvrđene podatke, još strašnije zvuči činjenica da se ta pogubna vrsta karcinoma mogla spriječiti pravodobnim cijepljenjem. 

Infekcije su osobito učestale kod mladih

         Infekcije HPV virusima najčešće su spolno prenosive bolesti u svijetu. Uzrokuju razne promjene, od benignih bradavica na koži, kondiloma spolnih organa kod oba spola, kao i razvoj zloćudnih tvorbi. Najčešće su to »tihe« ubojice, odnosno infekcije bez simptoma sve do trenutka dok se ne razviju u teške posljedice. Procjenjuje se da u europskim zemljama od ovakvih infekcija godišnje obolijeva 50.000 žena, a više od polovice ih umire, odnosno na planetarnoj se razini godišnje registrira 493.000 novih slučajeva oboljelih, od kojih čak 274.000 okonča smrću. U našoj se zemlji svake godine evidentira između 350 i 450 novooboljelih, a godišnje od te zloćudne bolesti umire oko stotinu žena.

Inače, HPV infekcije osobito su učestale kod mlade, spolno aktivnije populacije (30 - 50 posto), a sama se bolest sa zaražene prenosi na zdravu osobu svim načinima spolnih odnosa. Da bi se smanjila cirkulacija virusa, cjepivo je najučinkovitija preventiva, i to poglavito za mlade djevojke koje još nisu stupile u seksualne odnose. Nije neuobičajeno da ga djevojka »pokupi« od prvog dečka i prvog seksualnog odnosa.

Preduhitriti kontakt s HPV-om

         Neželjeni kontakt s HPV-om moguće je preduhitriti. Jedan od najdjelotvornijih oblika prevencije uporaba je kondoma. Međutim, on nije pouzdana i stopostotna zaštita, no može smanjiti reinfekcije među partnerima, kao i rizik nastanka karcinoma vrata maternice. Uz obaveznu uporabu kondoma, u načine izbjegavanja čimbenika rizika spada redoviti posjet ginekologu, odgovorno spolno ponašanje i cijepljenje.

Cjepivo je najučinkovitije u izbjegavanju infekcija. Nakon što je odobreno u SAD-u i zemljama Europske unije i u Hrvatskoj je registrirano četverovalentno cjepivo Gardasil, predviđeno za cijepljenje djece i mladih u dobi od 9 do 26 godina. Gardasil, naime potiče stvaranje protutijela u organizmu na četiri tipa HPV-a - 6, 11, 16 i 18. Visokorizični tipovi 16 i 18 najčešći su uzročnici raka vrata maternice (u 70 posto slučajeva) pa je cjepivo prevencija najčešćih uzročnika raka vrata maternice, rodnice i stidnice, dok cjepivo za tipove 6 i 11 prevenira pojavu spolnih bradavica. U svijetu je cijepljeno više od 20 milijuna djevojčica, a novo i skupo cjepivo za dio populacije osigurao je i Zagreb, dok su gradovi Opatija i Crikvenica već organizirali uspješno cijepljenje, Karlovac i Labin u fazi su pregovaranja.
To isto pošlo je za rukom i vrsarskoj liječnici Vesni Janko-Radovan, zahvaljujući čijoj će inicijativi, kao i suradnji s porečkom ginekologinjom Doris Pilato i specijalisticom školske medicine pri porečkom Domu zdravlja Danijelom Puniš, od rujna biti dostupno i djevojčicama Vrsara i Funtane.

Vrsarani podržali inicijativu dr. Vesne Janko-Radovan

        
Njihova je inicijativa, naime, naišla je na plodno tlo. Općina Vrsar osigurala je financijska sredstva kojima će se za 13 ovdašnjih djevojčica, učenica sedmih razreda, osigurati cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), najučestalijeg uzročnika spolno prenosivih bolesti današnjice. Ovoj se vrijednoj inicijativi pridružila i obližnja Općina Funtana koja će financirati cijepljenje još dviju djevojčica iz svoje općine. Uz besplatno cijepljenje, za koje njihovi roditelji moraju dati pristanak, ove će se jeseni organizirati i stručna predavanja o odgovornom seksualnom ponašanju namijenjena mladima, njihovim roditeljima, nastavnicima i svim zainteresiranim građanima.
U čitavoj priči valja istaknuti i pohvaliti Općinu Vrsar, koja je, uvidjevši značaj prevencije, iz proračuna izdvojila novac za kupnju inače priličnog skupog cjepiva. U vrijednu akciju uključili su se i prvi susjedi, a za vjerovati je da će o zdravlju djevojčica ozbiljno voditi računa i ostale istarske općine i gradovi. O koliko je važnom projektu riječ govori i podatak prema kojemu se procjenjuje da 80 do 100 posto djevojaka u dobi između 18 i 25 godina pri spolnom kontaktu dolazi u dodir s ovim virusom, dok oko 30 posto razvija simptome infekcije. Važno je istaknuti da većina žena s pozitivnim HPV testom neće dobiti genitalne bradavice ili cervikalnu displaziju, dok se kod drugih HPV infekcija povezuje s nastankom raka vrata maternice. 

Postupak cijepljenja u tri faze

         Cjepivo se daje u tri doze - u ugovoreni dan, a potom dva i šest mjeseci po prvoj dozi. Od nuspojava može se na mjestu uboda pojaviti crvenilo, otečenost i pečenje te vrlo rijetko urtikarija. Cjepivo se daje u mišić nadlaktice ili u bedro. Da bi se postupak proveo kod maloljetnih djevojčica potrebno je da se one upišu u protokol, a roditelji svojim potpisom daju suglasnost i pristanak na cijepljene. Inače, kod individualnih cijepljenja za tri potrebne doze potrebno je izdvojiti 3.150 kuna.

Što je s dječacima?

       S obzirom na to da i muškarci mogu razviti bolesti uzrokovane HPV virusima i prenositi ih na partnerice, zanimalo nas je mogu li se i dječaci cijepiti? Zasad, saznajemo, dječaci se ne cijepe iako su u tijeku klinički postupci koji ocjenjuju imugenost virusa kod muškaraca. U nekoj bliskoj budućnosti, vjerojatno će i oni biti podloženi preventivnom cijepljenju protiv ove najraširenije spolne bolesti u svijetu.


Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info