Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

561

PUTA

OD 14.01.2018.

100.000 umirovljenika plaćat će zdravstveno

100.000 umirovljenika plaćat će zdravstveno
Ako umirovljenici s visokim mirovinama budu plaćali zdravstveno osiguranje, postoji mogućnost da se zaposlenima takvi doprinosi, koji su dosad iznosili 15 posto, smanje za nekoliko posto
Pišu: Ivana Krnić, Goranka Jureško
Foto: Damjan Tadić/Cropix
www.jutarnji.hr
 

ZAGREB - U prijedlogu zdravstvene reforme među ostalim vjerojatno će se predložiti da umirovljenici s visokim i povlaštenim mirovinama, a takvih je u Hrvatskoj oko sto tisuća, plaćaju doprinose za zdravstveno osiguranje. Također bi ti umirovljenici plaćali skuplje police dopunskog osiguranja, odnosno umjesno dosadašnjih 50, 80 kuna.

Ponovno i participacija

U reformi se predlaže i da bi svi morali plaćati participacije u ambulantama i bolnicama, ovisno o cijeni usluge. No, također se predlaže da participacije budu pokrivene posebnim osiguranjem u osiguravateljskim kućama.

Riječ je o modelu, sličnom slovenskom, gdje je dodatno osigurano čak 98 posto građana, saznajemo od izvora bliskog Vladi. Od plaćanja participacija, odnosno dodatnog osiguranja ne bi bio izuzet nitko bez obzira na prihode, ali onima čiji su prihodi nedostatni troškove bi podmirivao državni proračun.

Razlog što bi reformom trebali biti obuhvaćeni i umirovljenici jest činjenica da je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj se na mirovine ne plaća osnovno zdravstveno osiguranje.

Primjerice u Sloveniji umirovljenici plaćaju sedam posto osnovnog osiguranja na mirovinu. Uspije li se kroz reformu namaknuti dodatne prihode za zdravstveno osiguranje, u idućih nekoliko godina doprinosi zaposlenih, koji sada iznose 15 posto, mogli bi se smanjiti za nekoliko postotaka, tvrdi naš izvor blizak Vladi.

Iako se još ne zna kolike se mirovine ubrajaju u visoke, naš izvor kaže kako će u tu skupinu najvjerojatnije ući oni s mirovinama od četiri ili pet tisuća kuna pa na više.

Lakše zaposlenima

Ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića pitali smo postoji li mogućnost za takve promjene u zdravstvu, na što je odgovorio da nigdje u Europi teret zdravstvenog sustava ne pada samo na zaposlene. - Dopunsko osiguranje za umirovljenike je 50 kuna, a za zaposlene 80 kuna pa postoji paradoks da, primjerice, osobe s povlaštenom saborskom mirovinom, koje iznose oko devet tisuća kuna, plaćaju 50 kuna, a zaposleni na minimalcu od 2800 tisuća kuna plaćaju 80.

Bilo bi dobro da reforma ide u tom smjeru da oni s velikim mirovinama također plaćaju 80 kuna, tako bi se otvorila perspektiva da se danas-sutra smanje stope doprinosa za zaposlene, što bi bile dobre posljedice za hrvatsko gospodarstvo - komentirao je navode Milinović.

Pripreme su u tijeku


Ministar nije htio komentirati broj umirovljenika kojima bi se povećala davanja, ali iz njegovih ranijih istupanja dalo se naslutiti kako je u tijeku priprema i za ovakav oblik reforme sustava. U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje podržavaju da “bogati umirovljenici” sudjeluju u financiranju jer bi se tako pomoglo zdravstvu, ali i “siromašnim zaposlenicima”.


Veliki udar na mirovine branitelja

Uvede li Vlada doprinose za zdravstveno osiguranje na mirovine veće od 4000 kuna, kao što se neslužbeno najavljuje, to će biti velik udar na braniteljske mirovine kojih je u toj kategoriji gotovo 45.000.

 Od milijun i 63 tisuće umirovljenika koji su ostvarili redovne mirovine, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju njih 60.113 u srpnju je primilo mirovinu veću od 4000 kuna. S druge strane, od 59.246 braniteljskih mirovina trenutno je 44.754 iznad 4000 kuna. Branitelji i članovi njihovih obitelji mirovine ostvaruju po posebnom zakonu.

Mirovine veće od 4000 kuna prima i nešto više od 2400 bivših djelatnih vojnih osoba i policijskih službenika te 450 bivših saborskih zastupnika i članova Vlade koji primaju prosječnu mirovinu od 9875 kuna.

Dakle, od milijun i 138 tisuća umirovljenika svega 100.000 ih prima mirovine veće od 4000 kuna, svi ostali prošli su mjesec primili prosječnu mirovinu od 2119 kuna.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja ogorčen je bilo kakvim uvođenjem doprinosa za zdravstvo umirovljenicima.

- Poručujem ministru Milinoviću neka i ne razmišlja o tome jer ne znam odakle uopće ideja da umirovljenici počnu plaćati doprinose.

Neka Vlada oporezuje dobit i imovinu, a umirovljenike koji su cijeli radni vijek plaćali doprinose i danas imaju mizerne mirovine ostavi na miru - poručuje Silvano Hrelja.

Moguće smanjivanje doprinosa za zdravstvo sa 15 na 13 posto pozdravljaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Naime, posljednje rasterećenje cijene rada dogodilo se 2000. Iako još nema procjena o konkretnim uštedama, u HUP-u tvrde da je riječ o pozitivnom pomaku.

- Pozdravljamo svaku najavu mogućeg smanjenja doprinosa - istaknuo je glavni direktor HUP-a Đuro Popijač. 
(Gordana Galović)
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info