Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

829

PUTA

OD 14.01.2018.

UMRO LIKOVNI UMJETNIK I PRIZNATI LIKOVNI PEDAGOG IZ KASTVA BOGOMIL KARLAVARIS

UMRO LIKOVNI UMJETNIK I PRIZNATI LIKOVNI PEDAGOG IZ KASTVA BOGOMIL KARLAVARIS

Slikar primorskih i ravničarskih krajobraza


Bogomil KarlavarisZAGREB/RIJEKA Slikar i likovni pedagog Bogomil Karlavaris umro je jučer u 86. godini, izvijestilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Rijeke, čiji je Karlavais bio član.
    Bogomil Karlavaris (1924., Perlez, Vojvodina), završio je Učiteljsku školu u Vršcu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1953. te likovnu pedagogiju doktorirao 1969. u Greisfwaldu u Njemačkoj. U mladosti je radio kao profesor na ALU u Novom Sadu, a dolaskom u Kastav 1981., u mjesto svojih predaka, zaposlio se kao profesor Pedagoškog fakulteta u Rijeci, gdje je 1994. dočekao mirovinu.
    Isprva je slikao pejzaže, istarske i vojvođanske vedute u akvarelu i ulju bliske impresionizmu te mrtve prirode. Polovicom stoljeća počinje raditi ulja u stilu gemoetrijske stilizacije i poetske figuracije. Eksperimentirao je s informelom, ispitivao odnos motiva neba i tla, te se bavio motivima prometnih znakova, telefonskih i električnih stupova. Od kraja devedesetih radi kolaže kojima iznosi kritiku suvremenog društva.
   
Velika energija

Autor je mnogih stručnih knjiga, autoritet za područje metodologije likovnog odgoja, aktivan i cijenjen od svojih studenata i struke.
    Svojim radom Karlavaris je bio primjer velike stvaralačke energije znao je pomiriti svoj slikarski i istraživački rad te posvećenost likovnom obrazovanju, povezujući svoje široko znanje i iskustvo – navodi se u obavijesti HDLU-a.
    Imao je više od šezdeset samostalnih izložaba diljem svijeta i sudjelovao je na mnogim skupnim projektima. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima i američke International Award E. Ziegfeld iz 1993., najvažnije međunarodne nagrade za odgoj putem umjetnosti.
    HDLU Rijeka, u suradnji s Muzejom grada Rijeke, priredilo mu je 1998. retrospektivnu izložbu u sklopu koje mu je objavljena monografija. Jednu od posljednjih većih izložaba Karlavaris je imao u kolovozu 2005. godine u Malom salonu uz 80. rođendan, kad je predstavio 40 panoa – kolaža koji su od 1975. godine, uz paralelan slikarski opus, bili njegova trajna umjetnička preokupacija.
   
Dva mora

– Zavičajnost je samo jedan od mnogih činitelja od kojih je sazdana likovna struktura izraza. Mislim da sam od najranije likovne aktivnosti slikao različite motive, posebno Istru i Kvarner, gdje sam od djetinjstva svake godine dolazio. Moj izraz je pojednostavljeni konkretan optički motiv, ali je on takav i kada slikam Panoniju i kada slikam more ili gradski predio. Pa i odnos prema nebu, koje je uvijek čisto i prozirno, neovisno je li plavo, ljubičasto ili žuto, više je subjektivna osjetljivost nego li konkretni lokalitet.
    – Pojedincima se dogodi da im se rođenjem srce ispuni s dvije ljubavi – moje je ispunjeno ljubavlju prema dva mora – Jadranskom i Panonskom. Kada sam u Vojvodini, ponekad osjećam energiju morskog bespuća i obrnuto. Upravo ta energija utkana je u svaku potku mojih radova, bez obzira na to radi li se o primorskom ili ravničarskom krajobrazu – rekao je Karlavaris tom prigodom u intervjuu za naš list. (Hina/N.L.)

 

Preuzeto iz Novog Lista -> http://www.novilist.hr/



------------------------

Bio je moj učitelj slikarstva i velika dobra duša, univerzalac i kozmopolita,
planetaran i svjetski čovjek, po mnogo čemu specifičan i veliki umjetnik...
Istinu je poštivao iznad svega, lijepo se izražavao a dobrostivost bila je kod
njega uvijek primarna. Volio je ljude i s ljubavlju se odnosio prema svima
nesebično djeleći je. 

U Rijeci 09.07.2010. Borivoj Bukva

http://budan.blog.hr/

 


 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info