Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član vajran

Upisao:

vajran

OBJAVLJENO:

PROČITANO

324

PUTA

OD 14.01.2018.

UPOZNAJ SAMOGA SEBE

UPOZNAJ SAMOGA SEBE
Sve je na našem planetu, kao i u Svemiru, međusobno povezano, a to znači da svi u izvjesnom smislu i mjeri zavisimo od općih prirodnih i društvenih okolnosti i pojedinaca različitih profesija, od znanja i uloga koje oni imaju u našem životu (zavisimo od vremenskih prilika, društvenog sustava, pekara, mesara, vozača, liječnika, pravnika, bankara itd.). To je i prirodna i normalna ovisnost radi nužne razmjene energije i sadržaja naših društvenih usluga i proizvoda, ali postoji i ovisnost koja nije poželjna, a to je psihološka ovisnost.

 

Bebe i mala djeca potpuno su ovisni o svojim roditeljima ili starateljima, koji im zadovoljavaju psihološke i socijalne potrebe (ono što je normalno i prirodno tom uzrastu). Kako rastu, djeca iskušavaju život i sebe, učeći i razumijevajući postaju sve samosvjesnija, slobodnija za samostalan, vlastiti život. To se sve postiže uz puno roditeljske ljubavi, koja se manifestira kroz razumijevanje i pažnju, strpljenje, podršku, uvažavanje, ohrabrivanje i usmjeravanje. Prema izrekama «kuća se gradi od temelja», «dijete je otac čovjeka», u psihološkom smislu to znači da od ranih životnih iskustava u velikoj mjeri zavisi kako će izgledati životni tijek svakog pojedinca. Bazični stavovi koje ćemo izgraditi služit će nam kao orijentiri u životu. Stavovi imaju potrebu da se potvrde kroz iskustvo, jer oni kao magneti na nesvjesnom nivou privlače baš takva iskustva koja u sebi krije sam stav.

 

NEDOSTATAK SAMOPOUZDANJA

 

Psihološka je ovisnost mentalno obezvrjeđivanje osobnih vrijednosti i vlastite moći i njihovo pripisivanje nekoj drugoj osobi ili nekoj stvari, situaciji ili pojavi, koje se doživljavaju kao nužne i neophodne za osobni opstanak i za kvalitetu vlastitog bitisanja. Psihološki ovisni ljudi otuđili su svoje moći i pripisali ih drugima, pa su zbog toga slabi, pasivni, nepreduzimljivi, nesamopouzdani i u vječnom su strahu da preuzmu na sebe odgovornost za kvalitetu svog života. Oni ne vide svoje prirodne potencijale, već zavise od odobravanja, vrednovanja i prihvaćanja od strane drugih, od kojih zavise (bračnih partnera, rukovodilaca, ljubavnika…), pa drugi «vedre i oblače» u njihovu životu, a oni žive u strahu od odbacivanja, ne shvaćajući da su sami sebe već tko zna kad odbacili. Ovisne osobe često koriste drogu, alkohol, cigarete, pretjeranu količinu hrane kao životne podupirače, da ublaže svoju životnu muku i učine si život podnošljivim.

Život možemo uvijek promijeniti i umjesto odricanja i boli izabrati neograničenu radost. Da bismo promijenili kvalitetu svog života, moramo otkrivati i svjesno mijenjati svoje ograničavajuće i obezvrjeđujuće stavove, graditi nove, afirmirajuće i pozitivne stavove, namjerno stvarajući drugačije životne prilike i iskustva. Tako izlazimo iz uloge žrtve, nismo više bespomoćni, potvrđujemo vlastitu moć i na taj način podržavamo, usmjeravamo i otvaramo vrata za nove mogućnosti, drugačija i ljepša iskustva, preuzimamo moć i odgovornost za svoj život i oblikujemo ga najbolje što znamo i možemo u datom trenutku. Papa Ivan XXIII. imao je deset svojih zapovijedi opuštenosti, kojih se pokušavao pridržavati:

1. Samo danas ću se truditi proživjeti dan ne misleći riješiti problem svog života odjednom.

2. Samo danas pazit ću s najvećom pažnjom na svoje nastupe i bit ću otmjen u vladanju, neću kritizirati, neću popravljati druge, nego samo sebe.

3. Samo danas ću biti sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću, ne samo na drugom, nego i na ovom svijetu.

4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.

5. Samo danas posvetit ću pet minuta dobrom štivu: kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.

6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.

7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado: ako u mislima osjetim da sam povrijeđen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.

8. Samo danas učinit ću točan raspored: možda ga se neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.

9. Samo danas ću čvrsto vjerovati – čak i ako bi okolnosti pokazivale suprotno – da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugog nema na svijetu.

10. Samo danas neću strahovati. Posebno se neću bojati izraziti radost svemu što je lijepo i povjerovati što je dobro.

Dano mi je dvanaest sati da činim dobro, mogla bi me obeshrabriti pomi­sao da to moram činiti cijelog života.

 

MIR SA SAMIM SOBOM

 

Vrlo je važno imati zdrav ego, jer on ponekad može biti zatvor u kojemu smo robovi negativnih misli. Ego registrira sve naše dojmove i slaže ih u arhive iz kojih se mogu upotrijebiti u datom trenutku. To je dobro ako se radi o memorijama s pozitivnim asocijacijama, ali ako su to bolni i negativni osjećaji, ego se pretvara u skladište negativnih zaključaka koje ste sami stvorili o svijetu i o sebi. Kako izbjeći te klopke? U ovom vremenu, punom neizvjesnosti i konflikata, važno je uspostaviti mir sa samim sobom. Kultivacijom duha ili produhovljenosti možemo živjeti u trajnom miru sa samim sobom, s okolinom i s cijelim Svemirom.

Naša prošlost, gledana kao individualno iskustvo, ima važnu ulogu u stvaranju naše budućnosti. U radu na produhovljenosti postoje neke klopke koje treba izbjeći ili nadvladati.

1. Osobno negativno vjerovanje

Kad ne možete objasniti svoj problem, najlakše je pretpostaviti «nešto sa mnom nije u redu». Ta klopka odbacuje vašu osobnu snagu i slobodu izbora. Ona ne pita zašto i kako ste se ponašali, već samo pretpostavlja da ste pogriješili. Svi koji se zateknu u toj klopci dijele ista negativna okrivljujuća razmišljanja da su pogrešni i da nikada neće biti dovoljno dobri.

2. Socijalno vjerovanje

Trebalo bi – riječi su koje upotrebljavamo kad mislimo kakav bi svijet trebao biti da bismo mi bili uspješni. Time izražavamo svoje nezadovoljstvo, a mi se udaljujemo od svih onih mogućih alternativa.

3. Moj način

Oni kojima biti u pravu postaje važnije od bilo čega drugoga izolirani su od drugih, što je vrlo negativno, jer su apsolutno sigurni u pravovaljanost svoje pozicije i ništa ih ne može navesti da se predomisle.

4. Racionalizacija

Oni koji neke događaje pokušavaju racionalizirati, a pritom se ne služe činjeničnim stanjem ni zdravim razumom, već iznose zaključke na osnovi svog subjektivnog mišljenja, osjećaja i reagiranja, upadaju u bezuspješnu strategiju.

5. Samoobmana

Oni koji se samosažalijevaju i smatraju da znaju zašto je situacija beznadna, tko je kriv za sve, ne mogu istražiti stvarni problem trenutka i zatvaraju vrata pitanjima koja mogu voditi k rješenju.

Kultiviranje duha način je usidravanja u sadašnji trenutak, promatrajući naše misli, osjećaje i reagiranja bez ikakvog osuđivanja, jer tada ostajemo povezani sa sadašnjosti, u blaženom smo stanju, tako da možemo uživati uz svaki zvuk, miris i vidik.

Dalay Lama nam daje uputstva za život:

Imaj na umu da su velike ljubavi i veliki uspjesi spojeni s velikim rizicima.

Kada gubiš, nemoj izgubiti pouku koju možeš iz toga izvući.

Slijedi tri R: «respect» (poštovanje) prema sebi, «respect» prema drugima, «responsibility» (odgovornost) za svoje postupke.

Upamti da, ako ne dobiješ ono što želiš, ponekad je čudesan udarac sreće.

Uči pravila tako da znaš kako ih na kraju usvojiti.

Nemoj dopustiti da zbog malog nesporazuma izgubiš veliko prijateljstvo.

Kada nešto realiziraš, može imati grešaka, ali poduzmi odmah ko­-rake da ih korigiraš.

Provedi svaki dan neko vrijeme sam.

Budi otvoren za promjene, ali nemoj izgubiti od svojih vrijednosti.

Zapamti da je šutnja ponekad najbolji odgovor.

Atmosfera ljubavi u tvojoj kući temelj je tvog života.

Podijeli svoje znanje. To je put da postaneš besmrtan.

Jednom godišnje idi negdje gdje nisi bio nikad prije.

Zapamti da je najbolji odnos onaj u kome vaša ljubav jednog za drugo prekoračuje vaše potrebe jednog za drugim.

Prosudi svoj uspjeh po onome čega si se morao odreći da bi to postigao.

Uživaj svom predanošću u ljubavi i umijeću kuhanja.

Daj ljudima više nego što očekuju i čini to rado.

Nauči svoje omiljene stihove napamet.

Ne vjeruj svemu što čuješ, ali daj što imaš.

Ako kažeš «volim te», budi iskren.

Kada nekome kažeš «žao mi je», gledaj ga u oči.

Imaj bar šest mjeseci dugu vjeridbu prije nego što se vjenčaš.

Vjeruj u ljubav na prvi pogled.

Nemoj se smijati snovima drugih ljudi.

Voli duboko i strasno. To te, doduše, može povrijediti, ali je jedini način da u potpunosti živiš.

U sukobima se bori fer. Ne upotrebljavaj ružne riječi.

Ne cijeni čovjeka po njegovim rođacima.

Govori polako, ali misli brzo.

Kada ti postave pitanje na koje ne želiš odgovoriti, nasmiješi se i pitaj: «Zašto pitaš?»

Nazovi svoju majku!

Kaži «na zdravlje» kad netko kihne.

Kada postaneš svjestan svoje greške, priznaj je i uči iz nje za svoju budućnost.

Smiješi se dok telefoniraš. Osoba s kojom razgovaraš čut će to u tvome glasu.

Vjenčaj se s osobom s kojom rado razgovaraš. Kad ostarite, ta će se sposobnost isplatiti kao i sve drugo.

Čitaj više knjiga i manje gledaj TV.

Živi dobrim i časnim životom. Kada ostariš, moći ćeš se osvrnuti i još jednom uživati u životu.

Imaj povjerenja u Boga, ali zaključavaj auto.

Vrlo je važno imati atmosferu punu ljubavi. Učini sve što možeš da stvoriš miran i harmoničan dom.

Govori o sukobima s ljudima koji su ti dragi, imaj na umu samo trenutnu situaciju. Ne govori o prošlosti.

Ne zaboravi čitati između redova.

Podijeli svoje znanje, tako da možeš drugima pomoći da napreduju.

Budi brižljiv prema našem planetu.

Moli se, jer molitva ima nemjerljivu moć.

Ne prekidaj nikoga dok se hvali.

Staraj se o vlastitom životu.

Ne vjeruj nikome tko te ne gleda u oči dok te ljubi.

Ako zarađuješ mnogo novca, upotrijebi ga da drugima za života pomogneš. To je najveća korist koju novac može imati.

Imaj na umu da je tvoj karakter tvoja SUDBINA.

 

PRIZNAJ ŠTO ŽELIŠ

 

Kažu da smo se rodili da bismo voljeli i radili. Nameću nam se pitanja: Zašto sam se baš ja rodio? Koji je moj životni zadatak i cilj? Koji su oblici ljubavi i rada pravi izrazi mog bića? Što želim i očekujem od života? Koliko znam stvarati, radovati se i usrećivati sebe i one s kojima živim, radim ili se slučajno susrećem? Kako da najbolje iskoristim svoj životni vijek, na opće zadovoljstvo, radost i napredak?

Naša bit ravna je dubokoj želji koja nas pokreće. Kakva nam je želja, takva nam je i volja. Kakva nam je volja, takva su i djela. Kakva su nam djela, takva je i sudbina.

Svatko od nas ima talente i sposobnosti koje može koristiti za osobnu i opću radost življenja. Sami talenti nisu dovoljni za uspjeh. Oni se moraju brusiti i usavršavati kroz rad i time osjećamo radost stvaranja, a ljepotu svojih djela dijelimo s drugima. Svatko je od nas osjetio radost življenja u skladu sa svojim željama i postavljenim ciljevima. Ta sjećanja pokušajte osvježiti. Iskoristite ih kao iskre i putokaze za aktivniji, kreativniji, kvalitetniji i radosniji život. Tako ćete, kroz doživljaj osobnog rada, rasta i razvoja, doživjeti radost življenja, više ćete voljeti sebe i druge i lakše ćete podnositi eventualne životne neprilike i nedaće, kojih ima u svačijem životu.

 

Dr. Petar Radaković

 

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 26.02.2010. 10:00h

  Član vajranMerlin3 Psihološka je ovisnost mentalno obezvrjeđivanje osobnih vrijednosti i vlastite moći i njihovo pripisivanje nekoj drugoj osobi ili nekoj stvari, situaciji ili pojavi, koje se doživljavaju kao nužne i neophodne za osobni opstanak i za kvalitetu vlastitog bitisanja. Psihološki ovisni ljudi otuđili su svoje moći i pripisali ih drugima, pa su zbog toga slabi, pasivni, nepreduzimljivi, nesamopouzdani i u vječnom su strahu da preuzmu na sebe odgovornost za kvalitetu svog života.
 • 26.02.2010. 10:08h

  Član vajranMerlin3 Naša bit ravna je dubokoj želji koja nas pokreće. Kakva nam je želja, takva nam je i volja. Kakva nam je volja, takva su i djela. Kakva su nam djela, takva je i sudbina.
 • 26.02.2010. 10:08h

  Član vajranMerlin3 Bazični stavovi koje ćemo izgraditi služit će nam kao orijentiri u životu. Stavovi imaju potrebu da se potvrde kroz iskustvo, jer oni kao magneti na nesvjesnom nivou privlače baš takva iskustva koja u sebi krije sam stav.
 • 26.02.2010. 10:09h

  Član elycaMerlin3 obožavam kad vidim naslov \"Upoznaj sam sebe\"...pa nisam luda da se upoznam! Kako bi mogla živit sama sa sobom kad bi se znala??? ...odoh...negdje po kavu... jako sam razočarana i uvrijeđena...i imam prigovor na skoro svaku od napisanih rečenica :-(((
 • 26.02.2010. 10:10h

  Član sjecanjeMerlin1 jako dobar tekst,, prepisujem...
 • 26.02.2010. 10:13h

  Član elycaMerlin3 \"Uči pravila tako da znaš kako ih na kraju usvojiti\" - čija pravila???...svako ima svoja! \"Nemoj dopustiti da zbog malog nesporazuma izgubiš veliko prijateljstvo\" - nikad to neću dopustit, al svejedno je prijateljstvo izgubljeno, jer će se druga strana od srama sakrit i pobjeć Nauči svoje omiljene stihove napamet\" - zašto???? ...čemu????
 • 26.02.2010. 10:19h

  Član sjecanjeMerlin1 eeee,, Elyyy..bravo,, :-)))))))))))))
 • 26.02.2010. 10:21h

  Član vajranMerlin3 upoznavanje samoga sebe smanjuje stupanj grintavosti što povećava snošljivost u odnosu na sebe samog. ...a i snošljiviji smo okolini. ako nam je do toga stalo, ako nam zdrava pamet to govori, učiniti ćemo, ako ne ... nećemo. biti ćemo jednostavno prekrasno-grintavi... u svoj ljepoti te riječi... paun sindrom.
 • 26.02.2010. 10:24h

  Član sjecanjeMerlin1 :-))) \"\"Doci k sebi,, da bi iz sebe dosao k tebi\".. netko rece
 • 26.02.2010. 10:25h

  Član gemini1Merlin2 Ajoooj a za mene nisu imali roditelji vremena, pa su čarobnjaci iz bajki bili drugovi u igri (obavezna debela knjiga 100 najljepših svjetskih bajki, čokolada i šnita tada popularnog sendvič kruha. Budući je u raspadu od čitanja, imam ju kao relikviju, imam i rezervne Braću Grimm.
 • 26.02.2010. 10:25h

  Član gemini1Merlin2 Vaj daj jedan post o emotivnoj ovisnosti, to su mi konstatirali pr. 25 god.
 • 26.02.2010. 10:26h

  Član srceMerlin3 odličan je deo: mir sa samim sobom. treba ga svako jutro pročitati. Hvala viteže plemenita roda.
 • 26.02.2010. 10:28h

  Član gemini1Merlin2 Koliko god je velika sreća imati vodeni trigon u kojeg se možeš uvijek zavući i povući od zlog okrutnog svijeta i uživati, uljuljkan doslovno, on zna biti nezgodan. Previše vode.
 • 26.02.2010. 10:31h

  Član gemini1Merlin2 5 za Peru. Opet se netko kitio tuđim perjem a meni kaže da radim copy paste. Čekam da Vaj nešto napiše.
 • 26.02.2010. 10:34h

  Član elycaMerlin3 zahvaljujem na prekrasnom komplimentu.... \"biti ćemo jednostavno prekrasno-grintavi... u svoj ljepoti te riječi\" woooow.... čime sam to zaslužila??? hvala!...od srca hvala! :-))
 • 26.02.2010. 10:36h

  Član elycaMerlin3 a vidi ovo???...UŽAS....:-(( \"Uživaj svom predanošću u ljubavi i umijeću kuhanja\" i gdje me ovo moje uživanje dovelo???? do doktorata iz grintavosti! koji je ovo da mu idem sve kose počupat! uf...šta sam se sad naljutila ...ovo je teška muško-šovinističko-demagoška izjava!
 • 26.02.2010. 10:41h

  Član ivanaMerlin2

  @elyca

  diraj što hoćeš, ali ne kuhanje... kuhanje je milina, čisto točenje ljubavi i dobre energije... svega bih se mogla odreći, ali kuhanja ne... nije da svaki put bude utkana ljubav, ali nema mi dražega nego kad netko slasno pojede ono što sam skuhala... od srca i iskreno pohvali moje jelo i kupio si me zauvijek... zaista ne vjerujem da i sama ne osjećaš isto kad kuhaš od gušta i svjesno prisutna, s punom pažnjom...
 • 26.02.2010. 10:41h

  Član proljeceMerlin1 kako duhovno osvijesceni mozemo podnositi jak ego onih koji su blizu nas,njihovu nadmoc,bahatost koja ne vrijedja,ali se gomila i skuplja,oni se cuju,vrlo su glasni,bili su dio naseg zivota ili jesu...???
 • 26.02.2010. 10:53h

  Član sjecanjeMerlin1 @ proljece,, ja ih ne podnosim,, ako ih podnosim, podrzavam ih,, ne dam im pristup da me doticu ili vrijedaju...ostajem u sebi..i cinim onoliko koliko mogu,, a to sto su oni bahati, to je njihov problem, ne moj.. Ako su mi na putu, kazem , ucinim i idem dalje..
 • 26.02.2010. 11:17h

  Član ivanaMerlin2 7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado: ako u mislima osjetim da sam povrijeđen, trudit ću se da to nitko ne primijeti. ... ovo nije dovoljno... tu nedostaje nastavak... nastavak vjerovatno glasi: nakon određenog broja puta otiđi iz te situacije, tog odnosa... otiđi neprimjetno :)
 • 26.02.2010. 11:36h

  Član sjecanjeMerlin1 ;:-otici,, nego..:-))
 • 26.02.2010. 11:39h

  Član happyMerlin2 Eli, zauvijek si me kupila komentarom iznad: \"obožavam kad vidim naslov \"Upoznaj sam sebe\"...pa nisam luda da se upoznam! Kako bi mogla živit sama sa sobom kad bi se znala???\" kao da sam ja napisala...heheheh-dobro društvo......
 • 26.02.2010. 13:24h

  Član elycaMerlin3 @ivana...ne bi ti se ja dirala u kuhanje...al poanta je skuhat s ljubavlju da je onaj koji to pojede zadovoljan! a tko će pojest? ... :-(((( @happy...hahahahaha....ma bitno je da smo mi happy ...i da svojim grintanjem tlačimo ostale oko nas :-)))
 • 26.02.2010. 13:43h

  Član ivanaMerlin2

  @elyca

  i kad sve drugo tone, još uvijek nalazim one koji pojedu, vjeruj mi :)... s druge strane, u otprilike barem 50% slučajeva JA pojedem zadovoljna ono što sam JA skuhala s ljubavlju... dakle, nije u pitanju TKO... za mene je u pitanju kako taj postotak učestalosti prisustva ljubavi podići...
 • 26.02.2010. 15:54h

  Član zemljaMerlin2 i ne samo danas ... reći ću... ma, živio ti meni, vaj!!! :)))
 • 16.08.2011. 22:22h

  Član sopstveniportparolMerlin0

  Razmisljanja na temu samospoznaje

  Odlicno je sto ljudi misle o tome. Mozda ima nade... ali moramo raditi na tome https://noviinternet1987.wordpress.com/2011/08/14/upoznaj-samog-sebe-3/
 • 25.08.2011. 13:55h

  Član sopstveniportparolMerlin0

  Misli o uciteljima

  Ucim ponesto od vas, a i dalje radim na tome https://noviinternet1987.wordpress.com/2011/08/25/upoznaj-samog-sebe-8/
 • 30.08.2011. 00:54h

  Član sopstveniportparolMerlin0

  Zasto zelite da upoznate sebe?

  Evo nekih odgovora https://noviinternet1987.wordpress.com/2011/08/29/upoznaj-samog-sebe-10/
 • 07.09.2011. 22:39h

  Član sopstveniportparolMerlin0

  Uticaj literature na formiranje ličnosti

  https://noviinternet1987.wordpress.com/2011/09/05/upoznaj-samog-sebe-12a/

SADRŽAJ UPISAO

Član vajranMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana vajran dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info