Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

696

PUTA

OD 14.01.2018.

ORUĐA KOJA LIJEČE

ORUĐA KOJA LIJEČE
Ima li dileme između lijekova, psihoterapije i samopomoći kod dijagnosticiranih bolesti kao što su napadaj panike ili depresija? Kako prirodna oruđa pomažu pri borbi s bolestima psihe, i da li se zaista ne može izaći na kraj s ovima bolestima bez dugogodišnje terapije antidepresivima i psihoterapije?

Još uvijek nerazjašnjeno stanje mozga i promjene kemizma, prihvaća i različita oruđa pomoći i samopomoći kod prevladavanja depresije i napadaja panike.

Iza mene je godinu dana borbe s napadajom panike, depresivnim stanjima, stanjem teškog stresa.

U tih godinu dana bilježene su promjene, primjenjeni tretmani, hrana koja utječe na promjenu raspoloženja i promjenu kemizma u mozgu, i hrana koja izaziva pogoršanje. Sportske aktivnosti koje poboljšavaju stanje duha i tijela, razgovori, pisanje dnevnika, pjesama, slušanje medicinske muzike koja direktno utječe na stanje mozga.  Postoji način kako pobijediti u borbi protiv ove bolesti. Put je teži i kompliciraniji nego prepustiti se antidepresivima i psihoterapiji, ali konačan rezultat vrijedan težine puta.

Prehrana

Hrana je jedno od najmoćnijih oruđa u promjeni kemizma mozga. Mahom je poznato da čokolada, šećer, kava i mnoštvo drugih namirnica dramatično mijenjaju raspoloženje i moždanu funkciju u trenutku. Iako većina od nas to ne zapaža, neke namirnice imaju blaži učinak u kratkom vremenskom razdoblju, dok mnoge druge - dublji u dugačkom razdoblju. Neke namirnice izravno djeluju na moždani kemizam, ali s vremenom proizvode suprotni učinak. 

Općenito je pravilo: što je jači brži učinak hrane, ponašanja ili lijeka, veća je mogućnost kasnijeg suprotnog djelovanja.

Npr. kava ubrzava neurotransmisiju i povećava djelotvorni učinak moždane funkcije. U početku kava podiže raspoloženje i dovodi do izbijanja euforije i zadovoljstva. Nekoliko sati nakon ispijanja kave, medjutim, ona uzrokuje povećani nemir, nervozu i napetost mišića, te mnoge ljude čini razdražljivima. 

Sve namirnice i pića koje sadrže kofein, imaju slično djelovanje. Dakle, što više kofeina unesete kroz namirnice ili piće, to će povratni učinak biti jači.

Još jedan primjerak je šećer. Šećerom se povećava razina glukoze u krvi, što ubrzo poboljšava raspoloženje jer se razina serotonina brzo povećava.  Međutim, kako šećer brzo sagorijeva  i iscrpljuje se, tako razina serotonina u trenutku pada, ostavljajući nisku razinu šećera u krvi i nisku razinu serotonina u mozgu.

Učinak bumeranga ima i alkohol, koji privremeno jača djelovanje serotonina, ali kod dugotrajnog unošenja djeluje kao depresiv. 

Suprotno ovome, žitarice cjelovitog zrnja: npr. riža, ječam, pšenica, zob i proso povisuju razinu serotonina u času. Kratkoročno, međutim, taj je učinak slabiji nego učinak prerađenih ugljikohidrata kao što je šećer. Cjelovite žitarice zahtijevaju dugotrajnu probavu i postupno izlučuju šećer u krv čime se osigurava dugotrajna energija i visoka razina serotonina. Dosljednim unošenjem cjelovitih žitarica u organizam povisujemo razinu serotonina visokom.

Namirnice bogate proteinima omogućuju brzi porast razine noradrenalina i dopamina u mozgu. Isto to čine kava, čaj, i ostala pića koja sadrže kofein. Budući da su mnoge namirnice bogate proteinima bogate i masnoćom preporučaju se nemasne namirnice poput ribe, peradi  i proizvode od obranog mlijeka. 

Namirnice koje ne sadrže proteine a jačaju djelovanje noradrenalina, kao što su kava, čak i pića s kofeinom, mogu proizvesti osjećaj slabosti u roku od nekoliko sati. Namirnice bogate mastima smanjuju opskrbu mozga kisikom i povisuju kolesterol pa ih treba izbjegavati.

Najučinkovitije namirnice za jačanje djelovanja serotonina su slijedeće:

- cjelovite žitarice

- proizvodi od cjelovitog brašna

- bundeve i tikve

- korjenasto povrće

- razne grickalice i deserti

- voćni sokovi

- voće (nezamjetljiv učinak na povećanje serotonina)

- zeleno, žuto i lisnato povrće (slabo povećanje  serotonina)

 

Najzdravija među namirnicama je riba. Oko deset dag ribe povisit će razinu noradrenalina i dopamina za manje od pola sata. Preporuča se nemasna riba.

Piletina je bogata proteinima. Bijelo meso sadrži relativno malo masnoće.

Puretina se od svih vrsta peradi preporuča najmanje.

Mliječni proizvodi su višestruko korisni a njihov utjecaj na kemizam mozga je višestruk.

Grahorice su jako zdrave i jačaju djelovanje dopamina i noradrenalina. Vrlo dobro djeluju na organizam u stanju depresije!!!

VJEŽBE

Sve energične vježbe povisuju razinu dopamina i noradrenalina za vrijeme izvođenja, a naše tijelo ih iskorištava kako bi poduprlo mišićnu aktivnost, rad srca, disanje i funkciju živčanog sustava. Međutim, nakon prestanka vježbanja, razina dopamina i noradrenalina naglo opada, dok razina serotonina raste. Porast razine serotonina povezan je s osjećajem zadovoljstva.  Međutim zadovoljstvo ne prestaje prestankom vježbe. Pad noradrenalina i dopamina je privremen. Oba kemijska spoja rastu potpuno u nekoliko slijedećih dana, čineći nas neumornima i nemirnima u želji za ponovnim vježbanjem. Ponovno, dakle vježbamo, dobro se osjećamo i zadovoljni smo sami sobom. Ciklus se opet pokreće, ohrabruje nas u vježbanju, pribavlja nam zdravlje, dugovječnost i uravnotežen kemizam mozga.

 

Vježbanjem umanjujemo i depresiju i tjeskobu.

Djelovanje serotonina jača:

- hodanje i šetnja po ravnoj površini

- hodanje u prirodi (po šumi, obalom, duž plaže, u parku)

- vožnja biciklom po ravnoj površini uz lagani napor

- rastezanje

- lagane američke vježbe

- dizanje laganih utega

- ples

 

Jačanje serotonina u prirodi

- vožnja kanuom, vožnja čamcem i jedrenje

- šetnja parkom ili šumom

- sjedenje uz vodu ili u čamci na vodi

- plutanje ili lagano plivanje

 

Glazba

Glazba je jedno od najmoćnijih oruđa u mijenjanju kemizma mozga. U trenutku djeluje na moždani kemizam, bez negativnih popratnih pojava. Dobro odabrana glazba lijek je za um i dušu.

 

Smijeh

Smijati se, veseliti, boraviti u veselom društvu, jedan od najboljih je lijekova za popravak raspoloženja.

 

Pisanje

Pisanje dnevnika snažno jača djelovanje serotonina. Pišite o svemu, o bolnim i zastrašujućim događajima u životu, o raznim događajima i suočavajte se sa starim ranama koje ste do sada izbjegavali. Istraživanje je pokazalo da to uistinu može obnoviti duševnu ravnotežu i omogućiti prevladavanje depresije.

Znanstvenici su utvrdili da pisanje dnevnika ne samo da jača imunološki sustav ispitanika, već je poboljšalo njihovo duševno zdravlje. Oni koji su u stanju povjeriti svoje osjećaje i iskustva doživjeli su najčudesnije poboljšanje reakcije T-stanica i duševnog zdravlja što se očituje u smanjenom osjećaju depresije, tjeskobe i stresa, za razliku od onih koji nisu nikada razgovarali niti su željeli svoje osjećaje s kime podijeliti.

Osobama u depresiji preporučuje se izbjegavanje gledanja telefizije i umjesto toga savjetuje se pisanje dnevnika, slušanje glazbe, vježbanje, i sudjelovanja u nekoj drugoj aktivnosti koja će uspostaviti neurokemijsku ravnotežu.  Uložite napor da odete u kino, što je poticajnije i zdravije od sjedenja pred televizorom.

Gledanje televizije služi za izbjegavanje suočavanja sa vlastitim osjećajima. Taj oblik predstavlja drogu ništa blažu od alkohola ili marihuane.

 

Duhovne vježbe ili religija

Svaka duhovna vježba poput molitve ili meditacije povisuje razinu serotonina. Ako vam je potrebno pojačano djelovanje serotonina, provest ćete više vremena u molitvi i meditaciji.  

 

 

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 18.08.2009. 20:31h

  Član shadowofsoulMerlin9 o, pišem dugo :) i plešem :) i smršavila sam 10 kg :)
 • 18.08.2009. 20:48h

  Član dzorkoMerlin2 jedenje mesa je sasvim nepotrebno... pored ostaloga, jedenjem mesa - jedu se i tjeskoba, strah, panika, očaj... koji su doživjele životinje pred klanje... no, već i ograničenje na tzv. bijelo meso i ribu jest mali pozitivni pomak...
 • 18.08.2009. 20:49h

  Član dzorkoMerlin2 mnoge antidepresive može gotovo nadomjestiti lavanda... eterično ulje lavande...
 • 18.08.2009. 20:51h

  Član ivanaMerlin2

  @dzorko

  nisam bilježila datume, ali mislim da ima preko mjesec dana da sam učinila taj mali pozitivni pomak... može jedan mali, mali aplauz :)))))))))) ? malecki ?
 • 18.08.2009. 20:53h

  Član dzorkoMerlin2 šetnje, plivanje... redoviti pozdravi Suncu... ples... pjevanje... glasno pjevanje... glasno smijanje... tihe meditacije... grljenje... razmjena nježnosti...
 • 18.08.2009. 20:56h

  Član dzorkoMerlin2

  ivana

  Imenjakinjo, draga... huurrrraaaaaaa :))) zagrljaj, poljubac :D živjela Ti =)) BRAVO, Vanči (Ivek ;) :DD juuupppiiiiiiiiiiiiiiii :)))
 • 18.08.2009. 20:57h

  Član dzorkoMerlin2 Ivana je čudo... čudo nad čudima... ponos naš i dika... :)))
 • 18.08.2009. 20:59h

  Član dzorkoMerlin2 . . . ..,;;:ioo00DOOO00oooi::;;,,.. . .
 • 18.08.2009. 20:59h

  Član ivanaMerlin2

  @dzorko

  :) bravo ti - redovito podsjećanje na tu temu je bila kap koja je nedostajala, vrzmalo se to već tu negdje...
 • 18.08.2009. 21:00h

  Član ivanaMerlin2 pssssttt :) i hvala
 • 18.08.2009. 21:05h

  Član dzorkoMerlin2 do ručkića u mome purgerskome okružju... ili bilo di... ;)))
 • 18.08.2009. 21:08h

  Član dzorkoMerlin2

  nlandeka

  Nado... dakle... molimo, ne zamjeri... zapravo... nije čak ni skretanje s teme, zar ne... ;))
 • 18.08.2009. 21:20h

  Član ivanaMerlin2 natrag na temu - kava i bijeli šećer su tvari koje sljedeće namjeravam izbaciti, sasvim sigurno je njihov učinak točno ovakav kako ga nada opisuje... efekt klatna - naglo gore, naglo dolje... glazba je ono što me oduvijek nosi, ono što uvijek znam primijeniti kao trenutni \"prekidač\" kad osjetim da je potrebno da sama sebi pomognem promijeniti raspoloženje...
 • 18.08.2009. 21:26h

  Član nlandekaMerlin4 Kako bih vam zamjerila kad vas sve jako volim. Gore u zaglavlju napisah - godinu dana borbe s napadajem panike i depresije. Bolje reći moje borbe a bolest mog sina. Prije tocno godinu dana pisala sam ovdje o toj teškoj bolesti, istrazivala, savjetovala. Dobila sam mnoge savjete, izmedju ostalog da su antidepresivi neizbjezni. Evo, godinu dana poslije svecano izjavljujem NI DANA ANTIDEPRESIVA, dijete apsolutno zdravo, bez i traga depresiji ili panici. Zajednickom odlukom smo se dogovorili da cemo pokusati se s bolescu izboriti sami - bez lijekova. Iza nas su sati setnje (znali smo setati u 3 sata u noci po duga 2 sata), slusanja antistresne muzike, sporta, masaza u kombinaciji lavandina ulja, ulja ružina drva, cedra. Reiki tretmana, dugih razgovora, pisanja dnevnika, smijeha. USPJELI SMO!!!!! Eto, moj mali doprinos ovoj najčešćoj bolesti današnjice. Moj zaključak: Hrana je jako bitna u liječenju! Točno sam bilježila dane kada je uzimao određenu vrstu hrane koja je pogoršavala stanje. Najbolja reakcija na mahunarke i piletinu, ribu, krumpire, čokoladu. Kokakola - zabranjena, kava takodjer. Crveno meso nikako! Nema surfanja po internetu čitajući o bolesti jer to samo pogoršava stanje svijesti. Ima puno toga, ali korak p o korak, eto nas do cilja!
 • 18.08.2009. 21:31h

  Član nlandekaMerlin4 Još nešto. Osoba u depresiji ne bi smjela biti sama ni trenutka, iako pokazuje da se želi izolirati. Osoba u takvom stanju nije u mogućnosti kontrolirati svoje postupke. Iako ne želi razgovarati, bitna je prisutnost osobe u koju ima povjerenje. Prilikom napadaja panike često dolazi do situacija kada je bolesna osoba u autu, i naprosto se izgubi. Ne zna kamo će ni odakle je krenula. U trenucima napada, mozak se potpuno blokira i šalje signale bola u tijelo, svaki put na drugo mjesto. I kad se ove tegobe smire, bol prestane, i ubrzani rad srca i teško disanje, tada počinje dodatna panika - strah od panike, iščekivanje novog napada. Gore nabrojanim aktivnostima mozak se mora zaposliti, kako bi povećanjem serotonina i promjenom kemizma uspostavio ravnotežu.

SADRŽAJ UPISAO

Član nlandekaMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana nlandeka dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SVIBANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Hvala i tebi . Lp

  09.05.2021. 17:00h
 • Član iridairida

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥

  09.05.2021. 13:32h
 • Član iridairida

  I tebi Božice sve sretno i lijepo..♥♪♫ ♥*♪♫ ♥...., i ti si mama...

  09.05.2021. 13:32h
 • Član bglavacbglavac

  Drage mame, sretan vam vaš dan. Uživajte danas. Lp

  09.05.2021. 07:41h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep dan vam želim. Lp

  07.05.2021. 06:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro veće. Lp

  06.05.2021. 20:39h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Dobro veče.

  06.05.2021. 19:55h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

POKAZATELJ STUPNJA DEPRESIJE