Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član dzorko

Upisao:

dzorko

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1774

PUTA

OD 14.01.2018.

Tri kralja znanja = tri mudraca = tri znalca = tri MAGa :)

Tri kralja znanja = tri mudraca = tri znalca = tri MAGa :)
Kao i za većinu stvari (u ovome dobu neznanja ;) NE zna se ni koliko ih je bilo, niti tko su uopće bili. Zna se da su došli s Istoka i da bijahu znalci. MAGI. =)

6. siječnja obilježava se u kršćanskome svijetu kao blagdan Sveta tri kralja ili blagdan Bogojavljenja, u spomen na događaj opisan u Evanđelju po Mateju (2, 1-12)

(grč. EUANGELION = dobra, radostna vijest)

Blagdanom Bogojavljenja ili Tri kralja zaključuje se kod katolika skup Božićnih običaja ili Božićno doba

(grč. KATHOLU = općenito, sveopće).

tri kralja

Vezano uz taj blagdan Sveta tri kralja, odnosno taj događaj, nekoliko je zanimljivosti koje bi mogle zasluživati pozornost.

Naime, NIJE uopće sigurno da su bila baš trojica, a pogotovo NIJE sigurno da se radilo o kraljevima u doslovnome smislu!

No, JEST sigurno da su došli S ISTOKA.

MAGE s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena niti broja, tek je kasnija narodna PREDAJA pretvorila u "tri kralja",nadodavši im čak i imena: Gašpar, Melkior i Baltazar.

Nadalje, oko njih se stvorila legenda prema kojoj ih je pokrstio sv. Tomo, apostol - vjerojatno zato što je upravo sv. Tomo od svih apostola prodro najdalje na istok, sve do Indije.

Uzgred, upravo je sv. Tomo autor jednoga od tzv. apokrifnih Evanđelja, kanonski nepriznatih, odnosno neuvrštenih u Novi Zavjet.

tri kralja - crtež djece

Tako da, MAGI su, po mnogo čemu sudeći, bili KRALJEVI ZNANJA, MUDRACI.

Prema zapisu, došli su S ISTOKA u Jeruzalem, pokloniti se Isusu.

Pratili su zvijezdu repaticu ("betlehemsku zvijezdu").

U Jeruzalemu, čuvši za njih, pozvao ih je k sebi osobno kralj Herod, želeći ih prevariti i zahtijevajući da mu kažu, gdje se Isus rodio, tobože da mu se i on ode pokloniti, a zapravo da ga, kao mogućega suparnika, ubije.

Naime, "glavari svećenički i pismoznanci" s kojima se bio još ranije savjetovao Herod, nisu mu znali točno reći gdje će se i kada roditi naviještani "kralj nad kraljevima".

MAGI nisu Herodu odkrili gdje se Isus rodio, no najavili su da bi u povratku mogli svratiti.

Kada su tako, orijentirajući se PO ZVIJEZDAMA, MAGI napokon pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan, zlato i plemenitu mast, smirnu.

Potom U SNU primiše uputu da se NE vraćaju Herodu, koju uputu i poslušaše te se drugim putem vratiše u svoju zemlju.

U vedskim terminima, MAGI bi po ovome vrlo vjerojatno mogli biti tzv. ĐJOTIŠI-ji, odnosno ZNALCI U ĐJOTIŠU – drevnoj znanosti i praktičnom umijeću o vremenu.

ĐJOTIŠ je naime SVIJETLO koje osvjetljava put, životnu stazu po kojoj se krećemo.

Uglavnom, saznavši da su ga MAGI pri povratku zaobišli, Herod se bio vrlo rasrdio te je naredio poubijati u Betlehemu i okolici svu mušku djecu od dvije godine pa naniže, prema vremenu za koje se bio pomno raspitivao u maga.

Međutim, Isus je tada već bio s roditeljima u Egiptu.

Naime, nakon što su MAGI otišli od Isusa, njegov otac Josip je, isto u snu, primio poruku da s obitelji odmah ode u Egipat, jer će Herod tražiti dijete da ga ubije.

Tamo i ostadoše do smrti Herodove, nakon čega se, po zapisima, vratiše u Izrael, u pokrajinu Galileju, u gradić Nazaret (odatle “Isus iz Nazareta”, odnosno Nazarećanin).

Po katekizmu (grč. KATAHEO = poučavam) - didaktičkome izlaganju vjeroučenja u obliku pitanja i odgovora - tri kralja su predstavnici "pogana", odnosno "nevjernika".

Točnije, zastupali su preostatak ljudskoga roda koji je živio izvan židovskoga svijeta, i koji su premda "nevjernici" također pozvani biti dionicima “kraljevstva nebeskoga”.

 tri kralja - figurice

"KRALJEVSTVO NEBESKO" može se shvatiti i kao posebno stanje duha, naime kao OSOBITO RAZVIJENO STANJE SVIJESTI, kao tzv. kozmičku svijest.

Bogojavljenje je stoga blagdan poziva na življenje "kraljevstva nebeskoga" svima ljudima i svima narodima.

Poslije blagdana Uskrsa, upravo je blagdan Sveta tri kralja ili blagdan Bogojavljenja jedan od najstarijh blagdana prvih kršćana, čija PORUKA jest da nema odabranih i neodabranih naroda.

 

SVI smo JEDAN, Božji narod =)

I SVI smo pozvani oživjeti najrazvijenije i ujedno najjednostavnije stanje svijesti, metaforički opisano "kraljevstvo nebesko".

Svaka dobronamjerna duša ima pristup kraljevstvu nebeskome, koje nije izvan nas, nego je – U NAMA.

DOBRA (radostna) VIJEST (euangelion), za sve =)

Zgoda o MAGIma ili Mudracima je simbol putovanja prema jezgri vlastitoga bića, prema vlastitome Jastvu.

Poput svetih mudraca s Istoka – tako i svi mi, posvuda, tražimo KRALJEVSTVO NEBESKO, slijedeći svoju "unutrašnju zvijezdu" :)

Cilj je oživjeti kraljevstvo nebesko koje je U NAMA.

Cilj je živjeti kozmičku i božansku svijest.

Pjesnik Antun Gustav Matoš izrazio je to slijedećim riječima:

"SAMO ONAJ JE ČOVJEK, TKO JE ŽIVA KUĆA BOŽJA".

Kako god, sretan blagdan Sveta tri kralja (tri mudraca, odnosno tri MAGA ;)

sretan blagdan Bogojavljenja!

I nadasve sretno u odkrivanju naše ISTInske naravi, koja nam je svima ISTA, koja nas SVE povezuje, koja je MAGIčno čarobna :)

Vaš dzorko =) 

http://www.youtube.com/watch?v=Yj8_CdR3K_I

 

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 05.01.2011. 22:55h

  Član bibyMerlin3 *
 • 05.01.2011. 23:02h

  Član pticaMerlin5 :-*
 • 06.01.2011. 07:35h

  Član aliusMerlin8 \'PORUKA jest da nema odabranih i neodabranih naroda. SVI smo JEDAN, Božji narod =) I SVI smo pozvani oživjeti najrazvijenije i ujedno najjednostavnije stanje svijesti, metaforički opisano \"kraljevstvo nebesko\". Svaka dobronamjerna duša ima pristup kraljevstvu nebeskome, koje nije izvan nas, nego je ? U NAMA.\" ( DIVNA Poruka!!! ) Sretan praznik i svako dobro, Viteze Davorine! :-*)
 • 06.01.2011. 16:41h

  Član vanessaMerlin9 *
 • 06.01.2011. 18:13h

  Član dzorkoMerlin2 vrle i drage MAGice, Bibice Zlatna Ribice, Erato Pijeskovita, Ptico Živahna, Julijo Divna, Božice Boginjo, Šanice Ganešice, Contesso Vanesso -> naklon i zagrljaj :) >---♥---<
 • 06.01.2011. 18:21h

  Član dzorkoMerlin2 zbilja, ono što nam je SVIma ISTO -> razina ISTIne <- ono JEDNO, koje nam je SVIma naša ISTInska, suštinska, temeljna narav / bit / jezgra -> To je vječno i sveprisutno =)
 • 06.01.2011. 18:23h

  Član dzorkoMerlin2 razlog što stanovnici kuće ponekad zaborave na temelje, jest u tome što su temelji skriveni pogledu ;)
 • 06.01.2011. 18:32h

  Član shadowofsoulMerlin10 bogojavljenje (grč. επιφάνεια ?pojavak?, ?objava?) - prelijep Dan... upravo smo raskitili bor, vratili smo sve tamo gdje je bilo i sa radošću ćemo opet okititi bor za godinu dana... (nešto ranije)... sad se umotavam u zimske dane, pune magle, tamnih noći i nestvarne bjeline i čekam topli povjetarac s juga :)
 • 06.01.2011. 18:34h

  Član shadowofsoulMerlin10 nije mi jasno, zašto je ovaj članak u rubrici \"kukolj u žitu\"?????
 • 06.01.2011. 19:20h

  Član dzorkoMerlin2 draga ShineOfSoul -> prispodoba o žitu i kukolju je u istom, Matejevom Evanđelju (RADOSTnoj vijesti :) u kojoj je i zapis o MAGIma s Istoka =)
 • 06.01.2011. 19:24h

  Član dzorkoMerlin2 uzgred, tamo je zapisano: ?KRALJEVSTVO je NEBESKO (razvijeno JEDNOstavno STANJE SVIJESTI - op. DZ) kao kada čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kada usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj?.
 • 06.01.2011. 19:26h

  Član dzorkoMerlin2 drage MAGice ShineOfSoul, Majo Pčelice Marna -> naklon i zagrljaj :) >---♥---<
 • 06.01.2011. 21:19h

  Član shadowofsoulMerlin10 mister D., mislim da su cure nenamjerno fulale rubriku...
 • 06.01.2011. 21:34h

  Član happyMerlin2 Dragi...nisam sigurna da ću znati ispravno ponoviti, ali na jednoj propovijedi sam čula da su u stvari bila 4 kralja, e..taj četvrti je bio i najzanimljiviji. Naravno, rečeno mu je i ime, ali ja ga nisam upamtila. On je ponio dosta novaca, ali je na svom putu ka Betlehemu sav novac podijelo siromašnim i potrebnim, tako da je, stigavši već blizu, shvatio da nema ništa, te se odvojio od ostale trojice, jer ga bijaše stid ići \"praznih\" ruku pred Ljubav. Priča kazuje dalje, da je taj četvrti bio upravo onaj koji je Isusu na njegovom križnom putu dodao vodu da pije... Ljubav se Ljubavi nosi. Polušala sam (u vrijeme dok sam još pamtila ime) pronaći nešto o tome, ali bez uspjeha. U svakom slučaju ono što sam čula dopalo mi se mnogo...
 • 06.01.2011. 22:52h

  Član reaMerlin3 kažu da ih je bilo pet... Ustvari, knjiga Evanđelje novo doba-zapisi iz akaše, lijepo opisuje dijelove Isusova života. Čitao ih je i zabilježio stanoviti Levi. Isus je bio Nazaren ( esenska podskupina ), a Nazarećanin (prema mjestu Nazaretu) je proglašen zbog krivih prijevoda Novog zavjeta. neki povjesničari (Flavije ) tvrde da grad nije niti postojao u to vrijeme.
 • 07.01.2011. 00:33h

  Član dzorkoMerlin2 draga ShineOfSoul, začarobirano je baš tak kak je, nisu 3 M MAGIce ništ\' fulale rubriku =)
 • 07.01.2011. 00:36h

  Član dzorkoMerlin2 draga Happy Radostonosna :) da, zbilja: sve što dajemo drugima -> dajemo (i) sebi =) i shvativši to -> tko neće dati drugima ? :)
 • 07.01.2011. 00:40h

  Član dzorkoMerlin2 draga Reo Puntarko, predlažem kaj još malo pričekamo -> morti tkogod ponudi šest ;) ili morti i više ;))
 • 07.01.2011. 00:42h

  Član dzorkoMerlin2 kak god, vrle i drage MAGIce Šinjorino Fina, Happy Radostonosna, Reo Puntarko -> naklon i zagrljaj :) >---♥---<
 • 07.01.2011. 08:13h

  Član saturnicaMerlin1

  happy

  ....ako je bio i četvrti kralj....onda je on nosio najljepši poklon.....ljubav....:)
 • 07.01.2011. 09:17h

  Član happyMerlin2

  saturn

  da...o tome se zapravo i radi, od uvijek i za uvije: Ljubav
 • 07.01.2011. 11:12h

  Član dzorkoMerlin2 LJUBAV prepoznaje onaj tko ljubav živi :)
 • 07.01.2011. 21:01h

  Član dzorkoMerlin2 Ljubav ima privlačnu moć =)
 • 08.01.2011. 17:03h

  Član dzorkoMerlin2 TRI (ili koliko ih je već bilo ;) KRALJA - znalca, il\' mudraca - JAHAHU, s onih sunčanih stran\' -> tri dara predahu, dalje ODjahahu ;)
 • 05.01.2012. 18:29h

  Član akrapMerlin1

  tako je..jedini Svetac sa šest jaja..sveta tri kralja.

 • 05.01.2012. 18:33h

  Član dzorkoMerlin2

  doista,
  ono što nam je SVIma ISTO - razina ISTIne -
  ono JEDNO, koje je SVIma nama naša
  ISTInska, suštinska, temeljna narav (bit, jezgra našega bića)

  -> upravo To je vječno i sveprisutno =)

  razlog što stanovnici kuće kadkada zaborave na temelje,
  jest u tome što su temelji skriveni pogledu ;)

 • 05.01.2012. 18:48h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  artemida

  trojstvo istine, sveto trojstvo, sveta tri kralja, zlato, tamjan i smirna...rapsodija osjećanja...vječnost, ljubav koja se zrcali u trenutku izranjanja ljubavi...da dzorko, to je TO...šapat svevremena...jednostavno ljubav...-))

 • 05.01.2012. 20:22h

  Član ljubicaMerlin4

  ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~

 • 05.01.2012. 20:25h

  Član shadowofsoulMerlin10

  sutra je jedan lijepi dan.. jedan dvostruki praznik, dvostruko slavlje.. što znači, dvostruko? to znači: jedno srce, više misli... u svakom slučaju, sutra je prelijep dan

 • 05.01.2012. 23:37h

  Član dzorkoMerlin2

  danas je divan dan, upravo danas, sada

  =)

 • 06.01.2012. 18:21h

  Član sretan_trenutakMerlin1

  krippe

 • 06.01.2015. 12:34h

  Član vanessaMerlin9

  ♥ ♥ ♥♪♫ H

   

 • 06.01.2017. 16:09h

  Član vanessaMerlin9

  ✿*BLAGOSLOV

  Svim prijateljima, koji slave Blagdan *** SVETA TRI KRALJA *** želim sreću , zdravlje,blagostanje i uspjeh.L.p.

SADRŽAJ UPISAO

Član dzorkoMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana dzorko dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Hahaha...

  22.09.2021. 00:24h
 • Član DeVeTDeVeT

  kiša kiši pada mi po piši, padaj kišo narast će mi pišo....

  21.09.2021. 13:02h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Kiša kiši -skini masku i slobodno diši.

  20.09.2021. 21:20h
 • Član Luce malaLuce mala

  Neka. :) Skoro sam zaboravila kako izgleda i zvuči... kiša... :)

  17.09.2021. 20:58h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  iiii stigle su nam kiše jesenje <3

  17.09.2021. 17:49h
 • Član iridairida

  ❤ ❤

  17.09.2021. 12:32h
 • Član Luce malaLuce mala

  Lijep pozdrav i svima ostalima! :)

  16.09.2021. 18:18h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

U TO VRIJEME GODIŠTA -> MIR SE SVIJETU NAVIJEŠTA :) GANEŠ MANTRA