Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mlabos

Upisao:

mlabos

OBJAVLJENO:

PROČITANO

669

PUTA

OD 14.01.2018.

REIKI - METODA DUHOVNOG I TJELESNOG ISCJELJIVANJA

REIKI - METODA DUHOVNOG I TJELESNOG ISCJELJIVANJA
Reiki je energija koja relaksira i ublažava stres, te istovremeno iscjeljuje. Dovodi u ravnotežu um i osjećaje, unapređuje naš psihološki i duhovni rast i razvoj. Spajanjem s tim neograničenim izvorom energije, iscjeljujemo sebe i druge.

             Danas Reiki ponovo potvrđuje kvalitete prastare metode iscjeljenja - antičke ljudske umjetnosti. Reiki dolazi u Europu iz Japana preko Havaja i Amerike. Do 40-ih godina je taj medicinski sustav bio u Japanu vrlo proširen i cijenjen. Postojali su Reiki stacionari u kojima se radilo isključivo po toj holističkoj metodi i to veoma uspješno, bez obzira na to što se događalo u tradicionalnoj medicini.

 

              Što danas znači Reiki?  Što je to?

U svim su antičkim duhovnim školama svijeta poznavali takozvanu prvobitnu energiju, energiju koja je u osnovi svega što je život. To saznanje bilo je i jest srž tih nauka. U prošlosti su ga prenosili usmenom predajom samo duhovna lica svojim učenicima. Prenositi ili stvoriti dostupnom tu prvobitnu energiju je uvijek isto kao iscijeliti: iscjeljenje u njegovom najizvornijem značenju je 'opet postati zdrav, ponovno doseći cjelovitost'. Prirodno se iscjeljenje uvijek događalo na svim razinama odjednom: na fizičkoj, mentalnoj, emocionalnoj i duhovnoj. 'Opet postati zdrav' nije moguće ako se liječi samo jedna razina. Jasno, razina koja je ozlijeđena može utjecati na ostale, pa je za iscjeljenje prijeko potrebno da pacijenta promatramo u njegovoj cjelovitosti. Uzrok bolesti i neusklađenosti je često duhovno neznanje.

    

            Reiki je složenica od dvije riječi. Rei što znači univerzalno ili sveprisutno i Ki ili Chi što predstavlja energiju životne sile. U doslovnom prijevodu Reiki znači Vitalna Univerzalna Energija, energija koja je svima na raspolaganju, potpuno neograničena. Različite kulture i religije tu energiju označavaju nama općepoznatim izrazima kao što su prana, božji dah, svjetlost, chi, bioenergija, orgonska energija, kreativna energija itd. Reiki je određen sustav koji nudi pristup do univerzalne vitalne energije i čini je dostupnom.

 

Već u antičkim sanskrtskim sutrama prije 2500. godina nalazi se opis tog sustava i zahvaljujući tim spisima je dr. Usui potkraj pretprošlog stoljeća mogao ponovno otkriti tu posebnu metodu. U tim je spisima dr. Usui otkrio ključ određenih svetih simbola koji omogućuju da se u čovjeku otvori kanal za Reiki. Kad je jednom kanal životnoj energiji otvoren, Reiki neograničeno i spontano teče tijekom čitavog života. Dovoljno je uspostaviti dodir rukama i energija teče na svim našim nivoima. Nema starosnih granica i nisu potrebni drugi uvjeti da postanemo kanal Reikija. Djeca, bolesnici i starije osobe su osjetljivije na Reiki.

 

Postoje mnoge metode koje čine tu energiju dostupnom, ali je u svakoj metodi potrebno nešto ‘stvoriti’ i postati ‘izvođačem’. Međutim, u Reikiju kao i u meditaciji, potrebna je jedino potpuna dostupnost, raspoloživost. I što su stvari jednostavnije sve su univerzalnije i sve više u njima raste sadržana energija. To značenje izražava jedno od klasičnih načela Hermesa Trismegistosa: ‘U jednostavnosti je istina’. I doista, iscjeljenje se ne događa zahvaljujući onome koji nas iscjeljuje, već samo našu otvorenost i prepuštenost tijeku Reikija i da nas ispuni. Taj protok energije  možemo nazvati stvaralačkom energijom, svjetlošću ili kozmičkom energijom. Reiki ga jako pojednostavljuje povećavajući mu koncentriranost, neposrednost i djelotvornost.

 

Reiki je sam po sebi potpun i onkraj zakona polarnosti. Od svakog pojedinca ovisi kako upotrebljava tu vrstu energiju. U Europi se Reiki prvi put pojavio 1980. godine i od tada se širi progresivnom brzinom.

 

U tradicionalnom sustavu Reikija od osnovnog je značaja duhovna dimenzija, tj. energija srčane ćakre. Mikao Usui je učio o tri stupnja Reikija. Na prvom stupnju je otvarao kanal za Reiki i istodobno upoznavao učenike s nekoliko položaja ruku, putem kojih je moguće Reiki energiju voditi u sebe ili u druge. S inicijacijom prvog stupnja možemo smatrati da nam je ta energija dostupna za cijeli život. Drugi stupanj namijenjen je onima koji su dovoljno iskusili energiju i poznavanje prvog stupnja i koji osjećaju potrebu da s tom energijom uspostave još dublji kontakt.

 

S duhovnog stanovišta ta svjesna odluka za uspon na viši stupanj osobnog razvoja vodi svakog pojedinca do toga da prihvati osobni unutrašnji razvoj. S inicijacijom drugog stupnja povećava se energije dostupna na prvom stupnju i nauče se tehnike liječenja na mentalnom nivou i postupak iscjeljenja na daljinu. Treći stupanj je inicijacija za učitelja Reikija, pri čemu ta inicijacija predstavlja više stanje ili sustav života. Osobe koje žele svoj život posvetiti Reikiju primaju tu inicijaciju koja daje poznavanje i sposobnost poučavanja. Danas ta inicijacija ne uključuje više obaveze poučavanja i zato sve više ljudi izabire svoj osobni rast.

 

Ta tri stupnja Reikija čine dostupnima sva sredstva s kojima se moramo služiti u postizanju cjelovitosti. Kao i u meditaciji, finije i jače energije se doživljavaju na stupnjevima koji su viši i ujedno dublji; što je energija jednostavnija i čišća, više raste njena snaga. Vježba prvog stupnja Reikija može u određenih osoba izazvati krajnje duboka iskustva. Zbog toga prijelaz na drugi stupanj nije uvijek neophodan za dostizanje potpunosti u toj tehnici. Živjeti Reiki znači isto kao hodati po stazi srca.

 

Zanimljivo se podsjetiti da je Wilhelm Reich najpreciznije istraživao orgonsku energiju. Senzacionalni izvještaji pacijenata koje su se liječili akumulatorom ‘orgon’ (uređaj za punjenje vitalnom energijom) su potpuno isti s onima koji su se iscjeljivali Reikijem. Osjeti i priliv energije s tehnikom Reikija dobivaju neopisivu kvalitetu. Svojim pokusom Oranur (orgoni protiv zračenja) Reich je dokazao da je energija atoma suprotna energiji orgona. Jedna od posljedica toga eksperimenta bila je stvaranje programa za imunizaciju protiv bolesti od zračenja pri čemu se koristio Oranur. Jasno je da kad možemo stupnjevati i proizvoditi koncentriranu pozitivnu vitalnu energiju, možemo transformirati energije koje su za nas štetne.

 

I u USA i u Kanadi moguće je pratiti stalno širenje Reikija. Na klinikama i među liječnicima Reiki se sve više koristi, posebice kod pacijenata liječenih kemo ili radioterapijom (koje izazivaju veće slabljenje imunološkog sustava). Upotreba Reiki tehnike može poništiti destruktivne vanjske učinke i razviti zaštitu drugih organa, koji mogu biti oštećeni već spomenutim terapijama. Na taj način ljekovito sredstvo može razviti svu svoju sposobnost, a da vanjski utjecaji ne smanje njegovu učinkovitost. To stajalište otkriva drugu karakteristiku Reikija: kad god uspijemo dovesti pozitivnu energiju, negativna energija se transformira. Svjetlost tjera tamu. Na taj se način aktivira i pojačava energija koja se nalazi u svakome od nas na razini duše i duha, i koja je sposobna dovesti do autonomnog iscjeljenja. Osim toga, Reiki povećava učinkovitost zdravstvenih zahvata, terapija usklađivanja ili jednostavno smanjivanja napetosti nekog pacijenta.

 

            Iskustvo kazuje da se treba upotrijebiti svako sredstvo koje može olakšati put prema cjelovitosti. Sredstvo i način ovise o svakom pojedincu posebno: od meditacije do terapeutskog dijaloga, od leta fantazije do kalifornijske aromaterapije, od akupunkture do zdrave prehrane. Dozvoljeno je bilo koje sredstvo koje će poslužiti za povratak u stanje – 'život i vitalnost'.

 

Zdravlje je nešto više od odsustva bolesti! 

 

Maja Cvjetanović Laboš, Reiki učitelj

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 25.08.2008. 21:50h

  Član geminiMerlin4 Jako dobar članak, ali tu nema nijedan odgovor na moje pitanje. Ja sam od onih đaka koji nadvise pitanjima svakog učitelja o kojem god predmetu se radilo jer mi mozak radi 300 na sat.
 • 26.08.2008. 08:32h

  Član taraMerlin4 U osnovi većine duhovnih tehnika je neka vrsta meditativne prakse koja ne služi drugom nego da smiri aktivnost mozga te da ga s uobičajenih budnih 14 do 38 herca svede ispod 14 herca. Time se sređuje neuredna gomila svakodnevnih misli, često opsesivnih, i omogućava kvalitetnim mislima da ojačaju a onda nošene gorivom emocija da se ostvare u materijalnom.
 • 26.08.2008. 16:47h

  Član vasi9Merlin0 Procitajte Klarisin tekst \"Recite pacijentima\"
 • 26.08.2008. 16:55h

  Član essenceMerlin0 Pitala bih zašto je potrebna inicijacija u reiki od strane učitelja,odnosno da li se prakticiranje reiki tehnike može naučiti iz knjiga? Hvala
 • 26.08.2008. 17:07h

  Član mlabosMerlin12 Da, reiki se inicira. Nije mi poznato da se može \'naučiti\' iz knjiga, jer to je zapravo energetsko usklađivanje. U sadašnjoj formi i načinu prenošenja je tako. Ali, ništa nije za sva vremena. Mnogi su uspjeli stvari koje su izgledale \'nemoguće\'.
 • 11.03.2013. 00:40h

  Član mgracanMerlin3

  Koje je ogromno bogatstvo samo pohranjeno u našoj arhivi!

 • 11.03.2013. 08:24h

  Član camillaMerlin2

  Kundalini reiki je puno bolji i jači. :=)

 • 11.03.2013. 09:37h

  Član mlabosMerlin12

  :)) camillla (moje mišljenje) nema boljeg i jačeg, ni lošijeg i slabijeg, to nisu adekvatni pridjevi za svijet energija (u ovom slučaju reikija), namjera određuje frekvenciju, a frekvencija doživljaj ili 'rezultat' odnosno pojedinačnu manifestaciju, jer svatko od nas ima jednu jedinstvenu razinu vibriranja i svaka promjena osobne frekvencije jest i osobni doživljaj...nekome energetska vibracija reikija (ili neke druge energetske 'tehnike') ne stvara neki poseban 'doživljaj' dok nekom drugom sve se stubokom mijenja...već mnogo godina sam u svijetu 'pažnje/fokusa' svjesnog doživljaja raznih energetskih vibracija, kojima su nadjevena imena, i to naravno tako u početku mora biti, jer mora se s nečim početi...

  Dijete moramo pridržavati dok ne nauči hodati, a poslije krene samo...tako je i u svijetu energija, tada 'shvatiš' da ti nitko ništa nije dao, ništa nije došlo izvana, to su sve naši potencijali, prepoznati u jednom trenutku...i tada više ne možeš stati, ideš dalje u istraživanja...a gdje je kraj :))...naravno kraj ni početak nisu adekvatne imenice za svijet energija iz kojeg smo sazdani...

  evo krenula sam...što mi je inače jako teško...a kad krenem teško mi je stati...idem dalje :)

 • 13.03.2013. 21:41h

  Član ocujato1Merlin0

  ah..tako dugo i čeznutljivo gledam

  ali nikako da dođe moje vrijeme i moj učitelj,tako dugo čeznutljivo gledwm prema energijama koje n razumijem a svjesna  sam da postoje'čak ih i koristim.cijena inicijacije mi je sporna.

 • 04.07.2013. 19:16h

  Član shadowofsoulMerlin9

  Reiki mi je totalna nepoznanica, često čujem da si je netko dao reiki i ublažio neke  tegobe...

SADRŽAJ UPISAO

Član mlabosMerlin12 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana mlabos dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  sretan imendan, svim Anama, Anjama, Ankicama, Anitama, Ankama, it.d...

  26.07.2021. 14:21h
 • Član iridairida

  Uživaj na odmoru...!!!

  26.07.2021. 11:41h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, uživajte u svakom danu, javiti ću se za desetak dana kad se vratim iz šumskog odmora. Lp

  26.07.2021. 01:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, uživajte u svakom danu, javiti ću se za desetak dana kad se vratim iz šumskog odmora. Lp

  26.07.2021. 01:13h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretnu i radosnu nedjelju vam želim. Lp

  25.07.2021. 07:28h
 • Član bglavacbglavac

  Nebuš sam puno nas je. Lp

  19.07.2021. 21:02h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Drago mi je da nisam sam. Necjepljeni će preživjeti, pa ne bih volio biti sam.

  19.07.2021. 13:08h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info