Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JivanMukta

Upisao:

JivanMukta

OBJAVLJENO:

PROČITANO

432

PUTA

OD 14.01.2018.

Izvor i Izvorna Učenja

Izvor i Izvorna Učenja
Ono oko čega će da se koplja lome jeste što je to IZVORNOST nekog učenja, ili generalno što je to IZVOR. Učenja će vam reći da je izvornost držanje idejnog i tehničkog dijela učenja koje je utemeljio neki učitelj ili Majstor, te njihovo prenošenje dalje na učenike i tako do kraja ili ti današnjih dana. Da li je to stvarno tako?
Pre neko veče smo Akash i ja imali jednu finu konverzaciju, tako da me je ona na neki način podsjetila na jedan segment koji je često (uh.. ) krivo razumljen i kamen spoticanja je među tragaocima. Iako će ovaj tekst također biti, no, moramo ga obraditi.

Zamislimo sjeme nekog drveta koje je zasađeno u zemlju. Iz tog sjemena izrasta prekrasno, razgranato drvo koje ima mnogo grana i grančica, mnogo mladica koje će postati grane ili neko novo drvo.
Sada probajte da tu sliku držite u glavi dok budete čitali ovaj tekst. Jer će vam biti korisna za njegovo brže i jednostavnije razumevanje.

Mnoge duhovne škole bore se oko prevlasti čije je učenje izvorno, i što naravno prenose na svoje sljedbenike koji onda međusobno nastavljaju borbu oko izvornosti nekog učenja, proglašavajući neko za Izvorno učenje, a neko drugo ne. Pod ovom riječju "izvorno" nekada se upotrebljava i skroz kriva riječ a ona je "tradicija". Iako te dvije riječi nemaju ništa zajedničko u sovm korjenu, one su povezane, jer smo ih mi ljudi u svom nezanju povezali. Tako da Izvorno nekada u njihvom žargonu znači tradicionalno, ali i obrnuto ali ja ću koristiti riječ "IZVORNO".
Ono o čemu se ovdje radi jeste neprekidna borba koja se odvija oko izvornosti nekog učenja u smislu koliko je to učenje povezano sa tradicijom koja se veže za njega. Tj. koliko je neka linija učenja uvezana sa svojim osnivačem u njenoj povjesti. Ili drugim riječima koliko ona prati liniju nekog osnivača u povjesti tog učenja.

E sada možemo upotrebiti onu "sliku" u glavi sa drvetom.
Izor nekog učenja je sjeme i sama osnova drveta ili ti deblo iz kojeg rastu grane. Grane su učenici/učitelji koje je debro proizvelo iz sebe i njima u amanet ostavilo učenje da prenose dalje. Ostale grane i grančice također možemo posmatrati kao učenike i učitelje koje proizilaze iz grana i tako u nedogled.
Ono što sada imamo jeste malo drugačija perspektiva izvornog sljeđenja nekog učenja ili njegovu tradiciju. Često puta grana je felerična i ne daje dobre izdanke. Ovo je mnogo češće u stvarnosti učenja nego što bi se to desilo nekom drvetu. I ako se to desi učenje ubrzo kao i drvo gubi svoju osnovnu snagu i svoju Izvornost i postaje nešto što samo liči na drvo iz kojeg je izraslo. No, bez obzira na to, mi ne možemo provjeriti koliko i kada se desila feleričnost u stvarnosti učenja i ne možemo znati da li neko učenje prenosi ispravno svoj Izvor do kraja ili se negdje to učenje, zbog feleričnosti i bolesti grane, prekida. No, to je postalo misterija u mnogim učenjima koja trenutno postoje. Ako gledamo po onom što naizgled liči na drvo, možemo reći da nema prekida, ali ako malo bolje zavirimo u kvalitet tog drveta uskoroćemo otkriti fleričnost. No, većini nikada ni ne padne na pamet da to provjeri, što je postalo vremenom tabu tema. U smislu "ko si ti da provjeravaš učenje, učitelja, izvornost?"
Jer fenomen somnabuliste ne zaobilazi tako lako prosječan um kakav krasi 90% sljedbenika nekog učenja. Tako da vremenom imamo mitove koje se pripisuju osnivačima učenja i u njih se vjeruje bez pogovora.

Prateći od kraja do početka rast nekog drveta doći ćemo do izvornosti tj. do debla i na kraju do sjemena tog učenja. U stvarnosti to je jako teško odraditi.

No, hajdemo sada na malo drugačiju priču, na malo drugačiji raspored i informacije koje imaju za cilj preispitati samu tu ideju Izvornosti nekog učenja, i donesti totalno drugačiji pogled na riječ "izvornost" i "tradiciju".

Ono oko čega će da se koplja lome jeste što je to IZVORNOST nekog učenja, ili generalno što je to IZVOR.
Učenja će vam reći da je izvornost držanje idejnog i tehničkog dijela učenja koje je utemeljio neki učitelj ili Majstor, te njihovo prenošenje dalje na učenike i tako do kraja ili ti današnjih dana.
Da li je to stvarno tako?
Ne bih rekao.
A evo i zašto.

Izvorno znači ono iz čega je nastalo sve ostalo, ono je tvorac, stvoritelj nečega. Za sada to je neko određeno ili neodređeno učenje za nas u ovoj temi. Izvorno bi moglo nazvati i nekim drugim rečima, tipa Autentično, Osnovno, Prvobitno.. itd.. itd..
Izvorno znači da je nešto u svojoj osnovi isto kao uzorak, autentično.
Stoga ako to prebacimo na učenje, izvorno učenje će biti ono koje prenosi tačno ono što samo treba da uči. Kada je riječ o samospoznaji, izorno učenje bi trebalo da prenosi tačno ono što samospoznajom "iskušavamo" ili ponovo otkrivamo. A ono što samospoznajom otkrivamo jeste ono što Jesmo u svojoj biti. A to što jesmo jeste sami centar Univerzuma, sama BIT univerzuma, Brahman, Apsolut, Bog, Izvor Postojanja.
Izvorno učenje u tom smislu riječi bi bilo ono što prenosi BIT ili Apsolut.
Sa uvidom u ovom, tragalac dobija sasvim desetu sliku reči i značenja IZVORNOSTI. Što sada sva učenja stavlja tamo gdje im je i mjesto. Na drugi kraj vage i mjerenje se vrši po onom što je to učenje proizvelo. Ako ste malo kritični u svrhu SPAŠAVANJA SVOG ŽIVOTA, onda nećete biti ni malo blagi u odnosu na to.

IZVORNO UČENJE može SAMO prenjeti čovjek koji je DODIRNUO i SPOZNAO IZVOR. Ne imitatori ili blaže rečeno učitelji koji vam prenose tehnike i ideje učenja bez iskustva što to u stvari znači.
Izvorno učenje vam ne može prenijeti NIKO ko nije dodirnuo SAM IZVOR, ili ti niko ko nije DOŽIVIO iskustvo probuđenja. Samo taj može da prenese IZVORNO UČENJE.
Neki monah ili neki linijski učitelj, ili drugim riječima učenik koji vjerno prenosi tehnike i ideje, ne može vam dati izvorno učenje. A ponajmanje one NE MOŽE biti prenosnik učenja a ni izvora. On može da vam prenese tehnike i ideje koje su nastale pokušajem MAJSTORA (izvornog osnivača) da prilagodi nezrelom umu učenje kako bi ga pripremio za iskustvo probuđenja. Svaki Majstor unutar nekih tzv. izvornih učenja prilagođavao je učenje učenicima. S tim to znači da je on modifikovao i ideje i tehnike shodno kolektivnom umu učenika i njihovoj zrelosti i shvatanju.

Uzmimo sada poređenja radi da je neko učenje staro nekoliko stotina ili recimo dve hiljade godina. Elem u tih dve hiljade godina unutar tog učenja možda je bilo dva ili tri Majstora ostali su bili Učitelji. (Uzgred, Majstor znači onaj koji je spoznao sebe ili doživio iskustvo Probuđenja.) Recimo da je raspon godina između ta tri Majstora po nekim 800 godina. Praznine su popunjavali učitelji. Modifikacije koje su se desile postale su drastično felerične, svaka čast svim učiteljima, jer i oni imaju svrhu, ali oni nemaju IZVORNO ISKUSTVO koje bi prenjeli, s čim zaključujemo da se to IZVORNO ISKUSTVO gubi. Pojava Majstora znači prepravku izvornog učenja i njegov povratak natrag na izvorna značenja i znanja.
Pojava Majstora značiće najčešće potpuno uništavanje 800 godina tradicije učenja koje je felerično. A pošto znamo da sljedbenici neće to dopustiti, Majstori se odvajaju od učenja koje je stvoreno i pokreću novo učenje sa njima kao IZVORIMA UČENJA.
Svako tradicionalno učenje ne može sebi dozvoliti da doživi promjene, jer um koji njima upravlja je feleričan um koji je učenje skroz iskrivio. Rođenje čovjeka koji će ponovo razotkriti izvorno učenje i koji je nekim slučajem upao u tu određenu tradicionalnu školu koja je sada postala felerična obično ne znači raspad te škole, već odlazak kandidata za Majstora i njegovo pokretanje novog učenja.

Ono što danas imamo prilike vidjeti jeste masa feleričnih učenja.
Majstor kada se odvoji od učenja koje je oboljelo, on ponovo uspostavlja novo učenje. A što to znači?
Ono što Majstor mora učiniti jeste RASTURITI ideje, tehnike, motive, filozofije starih učenja koje zbog feleričnosti imaju totalno drugačije značenje i krivo razumjevanje. On prvo rastura ili uništava sve ideje koje su nastale pogrešnom upotrebom. Tada prelazi na sljedeći plan djelovanja. On STVARA učenike sa iskustvima koji će imati za cilj da prenose dalje IZVORNO UČENJE i u međuvremenu dok stvara te učenike on gradi i filozofiju i ideje i tehnike SHODNO UČENICIMA OKO NJEGA. Što je više učenika osposobio i razaslao oko sebe, to je veća šansa da će se IZVORNOST nekog učenja zadržati ispravnom i da će ti učenici, imajući ISKUSTVO SEBE, također stvoriti barem jednog ili dva učenika sa iskustvom..
Ako se to ne desi, u roku od par stotina godina, ako ne i prije, učenje gubi svoju izvornost i čeka novog Majstora koji ponovo obnavlja Izvornost Učenja.

Ono što danas svjedočimo jeste prepirke oko nosioca zatava učenja, a ne oko stvarnosti i izvornosti učenja. Jer ona se ne može dokazati. Ona može samo da BUDE i da se prenese PROBUĐENIM ČOVJEKOM ili Majstorom.

Majstor će za zadatak imati da ponovo obnovi pravo razumjevanje informacija, tj. riječi koje se koriste u nekom učenju u zavisnosti tradiciji kojoj pripada ili iz koje je izašao ili koju poštuje. Ponovo uspostavljanje reda koji stoji na PROBUĐENOM POJEDINCU i ponovno širenje učenja dalje.
Rad na Sebi jeste upravo to.
Uništavanje feleričnog učenja, uništavanje ideja, filozofija, tehnika (ne u smislu da se tehnike iskorjene, već u uništavanju krovog shvatanja tehnika i prepravka krivih informacija koje prenose tehnike), pojašnjavanja i dovođenja ISTINSKOG ILI IZVORNOG ZNAČENJA tih riječi ponovo na svjetlo dana i tek onda kada ima ZDRAV TEMELJ izgradnja učenja dalje i njegovo prenošenje.
Drugim riječima vi ne možete napraviti visoku i dugotrajnu zgradu na mjestu zgrade koju je načeo zemljotres. Vi je morate srušiti, obnoviti temelj, i onda podiči VISOKU i ČVRSTU zgradu.
Ista stvar je i sa učenjem.
Kada učenje doživi potpunost svoje feleričnosti pojavljuju se pojedinci i grupe koje RADE NA SEBI.
Grupe i učenja koja su felerična zovu se RAD PO SEBI.
Te grupe i Majstori ponovo uspostavljaju IZVORNOST i puštaju je u svijet u kojem se nalaze.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 04.02.2009. 15:37h

  Član trivanMerlin0 Ozbiljnom učeniku od svih knjiga draže su riječi Mudraca, ukoliko može da ga pronađe.Učitelj koji nije Mudrac - koji je samo jedan učenjak ili duhovnjak koji se izdaje za učitelja ništa više - ne može razumijti duh (istinskog, zbiljskog) Izvora. Naravno da takvih falš izvora ima najviše. No i oni su falš umovima potrebni. Još manje su takvi u stanju probuditi duhovne energije koje su u učeniku pritajene, jer ih ni sam nije pokrenuo. Neophodno je da Guru ili Učitelj koji nas podučava sam bude otjelotvorenje Mudrosti koju treba da nam podari. To je smisao Izvora. Mudrac se nalazi u mnogo boljoj poziciji od onih koji se oslanjaju na stare knjige ili na učenjake koji su ih proučili. Mudrac je zapisao svoja učenja i sam objasnio iskusio i jeste značenja tih učenja.. Jer sko se trenuci koji se gube razmišljanjem o objektima koji nisu Sebstvo, utroše na ispitivanje Sebstva Samospoznaja se postiže za vrlo kratko vrijeme.
 • 04.02.2009. 16:09h

  Član gemini1Merlin2 Kažu ako netko ode krivim putem (učenjem ili duhovnjakom) da mu onda to iskustvo i treba, te da onaj koji nije svjestan ne može ni biti učitelj. Kao i u životu, i ovdje volim poslušati mudre, ali odem za onim za koje intuitivno osjećam da je pravi-o.
 • 04.02.2009. 16:20h

  Član mlabosMerlin12 Kažu ....istinski mudrac djeluje nedjelovanjem...
 • 04.02.2009. 16:45h

  Član gemini1Merlin2 ...\"Veliki Učitelji pripadaju čovječanstvu. Pogrešno je vjerovati da Isus pripada samo kršćanima i da je Božić blagdan samo za zapadnjake. Prisvojiti jedan blagdan kao isključivo svoj, a odbaciti ostale kao tuđe, znak je uskogrudnosti. Krist, Răma, Krišna ? svi oni pripadaju svima? ?Sva su bića odraz Univerzalnog ătmana, u prividnim imenima i oblicima. Ova se istina, podrobno obrazložena i razrađena, nalazi pohranjena u duhovnim tekstovima Indije koji čine temelj kulture Bharata. Srž svih religija i vjera je stapanje s tim Jednim. To stapanje je cilj svih duhovnih nastojanja. Sva traženja su usmjerena ka spoznaji tog Jednog. Ali, ova očigledna činjenica se zanemaruje i ljudi stvaraju razdor, tjeskobu i nemir među sobom. Čine težak zločin podupirući nejedinstvo koje je tako drago njihovim raskolničkim umovima?. Samo oni koji ne žele iskreno prakticirati Kristovu poruku rasipaju energiju na omalovažavanje drugih religija uz istovremeno veličanje vlastite. Jednom, kad iskreno i predano stupite na put duhovnosti, nestat će potrebe za traženjem tuđih grešaka uz istovremeno hvaljenje vlastitih vrlina. Takvi će ljudi slaviti rođendane Osnivača sa čistom posvećenošću i dubokom vjerom u svojim srcima. Štovat će njihova učenja sa živom gorljivošću, umjesto da se upuštaju u bespotrebna nadmudrivanja\"? Iz Babinog govora na Božić 1972.
 • 04.02.2009. 19:36h

  Član jivanmuktaMerlin1 OK. To kazu. A sta VI kazete?
 • 04.02.2009. 20:37h

  Član trivanMerlin0 Ono što napišem , stav koji komentiram je također moj stav. Kažem da sam ja sam jedina izvornost bilo felera bilo apsoluta. Kao što kažem da je i to sve um mayajani, a ono što stvrno jesam/jesmo je samo čista svijest.
 • 04.02.2009. 20:45h

  Član gemini1Merlin2 Čista svijest ne može se iskazivati preko mayajanija?!
 • 04.02.2009. 20:52h

  Član gemini1Merlin2 Filozofija je uzaludna kad je mayanska filozofija. Najbliži si Jednom nesvjesno i kad te ne vode slike i imena. Predanost je možda najbliža Jednom?!
 • 04.02.2009. 20:53h

  Član gemini1Merlin2 JM ti si pravi dragulj ovdje i tvoji tekstovi fale.
 • 04.02.2009. 21:11h

  Član gemini1Merlin2 U duhovnost me vode moja sudbinska 7 (KOLA): ... ako se bavi duhovnim vježbama, 7 može postići SAMADHI i iskusiti stanja duboke, neometane meditacije. Ako ih zanima Tantra, postići će siddhis kao predviđanje budućnosti, osobni magnetizam, hipnotičke moći, moći preobrazbe i usmjeravanja energije itd. ... (Harish Johari) ... u zadnje vrijeme čitam sublimacija ... Božanstvo 7ca je Narshinga, lavlja inkarnacija Vishnua.
 • 04.02.2009. 21:30h

  Član jivanmuktaMerlin1 Super.. :) Hvala na vasim odgovorima.. i komentarima. :) Svi ste cista svest, jedina stvarnost koja postoji. @trivan Samo sljedi JEDINU STVARNOST KOJA POSTOJI. To ti zelim kao covjek covjeku. Jer to je jedino sto na kraju ostaje. :) @gemini Maya oznacava iluziju. I to je ono sto vecina shvata pod tim imenom. U trenutku kada shvatis Mayu shvatis da nije svijet iluzija, vec nasa shvatanja svijeta i nas samih. Osjecaj Ja Jesam je najblizi osjecaju onog sto jesi kao bice. Ja Jesam nije bice, ali neposrednijeg osjecaja ili nacina od ovoga nemamo. Niti mozemo recima pojasniti. Kada pratis osjecaj JA do njegovog izvora tada se desi spoznanja bica. I to je prvi korak, tada zapocinje pravi rad na sebi. Sve do toga je priprema za rad na sebi. Maya je sve ono u nama sto nam sprecava da osjetimo Sebe i nasoj Izvornosti. Cak i Ja Jesam osjecaj. Stoga svemu poreci stvarnost, samo si ti JEDINA STVARNOST KOJA POSTOJI. Pozdrav vama dvoma i ostalima koji citaju. JivanMukta
 • 04.02.2009. 21:35h

  Član jivanmuktaMerlin1 Jednom dok sam sjedio u pozi za meditaciju sa par učenika do mene je došla jedna seljanka iz obližnjeg sela i postavljala prilično dosadna i glupa pitanja. Nakon pola sata otišla je. Nastavio sam svoju meditaciju uronjen u sebe. Nakon nekog vremena došao je jedan asketa i on mi je postavljao razna pitanja. Iako sam osjećao i znao da to neće ostaviti utisak na njega ogvorao sam mu najiskrenije što sam mogao pazeći da odgovori koje mu dam budu u skladu sa njegovim stepenom razvoja. I on je otišao. I takve situacije dešavale su se iz dana u dan. Jednog dana dok smo jeli obrok koji su učenici isprosili u obližnjem selu, jedan od njih me je pitao: \"Majstore, zašto svima dajete toliko vremena iako znate da večina nikada neće odraditi to što ste im rekli?\" Pogledao sam ga smijući se. \"Da. Ako posmatraš stvari na način na koji ti posmatraš, onda si u pravu. Mnogi od njih neće iskoristiti ni jednu jedinu riječ koju sam im rekao. A da ne spominjem da će neko da razumije ono što sam mu rekao, ali to ne mjenja stvar.\" \"Ne razumijem!?!\" \"Prvo što razmumiješ nakon spoznaje jeste da su svi ti. Da nema razlike između tebe i bilo koga drugog. Drugo što ti postane jasno jeste da su svi oni tvoj odraz i da shodno ogledalu u koje gledaš možeš da obrišeš mrlju na svom licu. Mrlja nije u ogledalu već na tvom licu. Brišući ogledalo nećeš obrisati mrlju sa obraza na tvojoj glavi.\" \"Da to mi je jasno. Ono što me još muči jeste i dalje pitanje zašto? Iako znam da su drugi ja, iako znam da su drugi ogledalo u kojem se ogledam nije mi još jasno zašto to činiš ili zašto je to potrebno tako?\" \"O, niko nije rekao da je potrebno, to je jednostavno tako. Oni jesu ti, i ti jesi oni. Znanjem o JA shvataš da je isto JA u svima njima. Ili ako ti je draže, znanjem o Brahmanu shvataš da je Brahman i svima ne samo u tebi. Ali također shvataš da je Brahman ili JA ipak i različit. Bit je ista, različito je tijelo i um. Ti ne govoriš samo njihovom umu, već se između tebe i njih dešava duboki odnos koji ne treba niti jednu riječ da bi se razumio, ali treba otvoren um i spoznato Biće. I dok nema toga neće biti ni razumjevanja, niti možeš očekivati da te oni razmiju, ali to ne mjenja stvar. Također iako znaš da su svi oni tvoje ogledalo, moraš da znaš da oni ne mogu tebe odraziti u potpunosti, već svako ogledalo ima svoje karakteristike pored ogledanja stvari u njemu. Tako nekeda karakteristike koje vidiš u nekoom ogledalu ne moraju biti tvoje. Naprimjer: Neko ogledalo može da ima neku mrlju koja stvara privid mrlje na tvom licu, ali čim kreneš da je brišeš uviđaš da mrlja nije na tvom licu, već na obledalu. Tako ova dva zakona isko su precizna imaju u svoju drugu stranu. Iako to znaš, Brahman ili JA unutar tebe, želi da na svim svojim razinama ispolji svoju Prirodu i zato se trudi da onom drugom preko puta tebe objasni ono što može da mu objasni. Nekada zbog prljavštine na ogledalu (uma) učenje koje mu daješ neće odmah zaživjeti, nekada će tražiti živote, nekada godine, a nekada samo dane. No sjeme koje si mu dao, ako je Istinsko, Autentično sjeme, kad tad će da isklija. A ti nikako ne želiš da budeš onaj koji neće prižiti priliku i takvom čovjeku.\" \"Ali posmatrajući te, i kasnije susrečući se sa ljudima u selu ili na mjestima gdje se dodirnu naši putevi, primjetim da iako nisu razumjeli oni i dalje osuđuju, pričaju priče o tebi koji uopšte nisu istinite, ali ti opet kada oni dođu pružiš im priliku da provedu vrijeme sa tobom.\" \"Sine, kada dođeš na izvor da se napiješ vode, promišlja li taj izvor o riječima koje su možda uputio njemu dok si bio napojen? Kada mu dođeš on te napoji, pružiti ti hladnu okrepljujuču vodu, ne tražeći niti inzistirajući na tvojoj ispravnosti, prosto ispolji svoju Prirodu. Ne promišlja o tome što si pričao, ko si, kojim poslom se baviš, niti kakvu sliku odražavaš na njegovoj površini, prosto te napoji, zar ne?\" \"Da, ali.. \" \"Nema ALI.. Majstor je IZVOR. U njemu je žila jaka i nepresušna. Iz njega izvire čista, hladna i osvežavajuća voda. Dođi napij se, uroni svoje umorno lice u njega, dopusti mu da te osvježi. Niti traži tvoje hvala, niti traži da mu se odužiš. Prosto je. Iz Izvora izvire voda. Oni NIKADA nikoga NE ODBIJA. Kada ti se pričini da te je odbio, preispitaj svoj stav, možda je to prividno odbijanje koje si osjetio samo mrlja koju moraš skinuti sa svog lica. I nema veze sa njim. Preispitaj se, i prepusti se IZVORU da te osvježi. On niti može niti zna drugačije. Vremenom Izvor probudi svježinu, snagu i nepresušnu žilu u tebi samom, bez da je ikada išta progovorio. Ako si u njega zaronio sebe kao ogledalo prekriveno prljavštinom uma, izdrži malo. Hladnoća i brzina Izvora koju osjećaš kako teče preko tebe, skinuće svu prljavštinu i tada ćeš u samom sebi da sagledaš ili ogledaš istu prirodu Izvora i krenućeš da radiš potpuno istu stvar. Izljevaćeš u druge hladnu, jaku i osvježavajuću Izvorsku vodu bez i jednog pitanja o svrsi izljevanja.\" \"Sine, priroda Izvora je IZVORNOST i ono samo to zna. Priroda Izvora je da te napoji i osvježi. Neki će proći dalje i zaboraviti, nebitno. Neki će ostati kraj njega dok i iz njih ne počne izvirati ista kvaliteta IZVORNOSTI. Izvor ne pita, on IZVIRE iz Sebe ONO ŠTO ON JESTE. I to je njegova priroda.\" Mladi učenik zatvorio je oči i ja sam znao, Izvor je odlučio da izvire sam za sebe. Njegovo vrijeme je došlo i on je bio spreman. Nepoznati Majstor
 • 04.02.2009. 23:09h

  Član vajranMerlin3 slušajte sebe. oslobodite se svakog upliva, psihičkih uticaja.... svega. i slušajte... ali uistinu slušajte, i to sebe... nikada nećete pogriješiti... zato jer ne možete pogriješiti... greške se naravno događaju. i to zato jer savršenstvo postoji samo jedno. ali, ako slušate sebe, uistinu slušate, netko će ih već ispraviti. a vi ćete i dalje biti nepogrešivi. i pomalo zahvalni... onako usput. bez pretjerivanja. tek toliko da se zna. što da se zna... da ima netko tko ispravlja greške onima koji slušaju sebe. na sve ostalo... ne obraćajte pažnju...
 • 04.02.2009. 23:34h

  Član vajranMerlin3 rijeka teče iz izvora. i to je to... ostalo ste vi. i svi koji navlače vodu na svoj mlin su obične vodokradice. čuvajte svoju energiju. dižite frekvenciju svoje energije. ne uzimajte tuđu energiju. čuvajte se upliva tuđih energija. ne ulazite u tuđe energije. ne držite li se ovih pravila, to više niste vi... to ste vi koji ste trazmutirani. a je li to za vas dobro ili loše, to ćete tek mnogo kasnije saznati. preuzmite odgovornost.
 • 04.02.2009. 23:41h

  Član vajranMerlin3 ni jedno stado nema dva pastira. ima samo više pasa koji stado drže na okupu. neki od tih pasa grizu, drugi ne grizu. nikada nećete saznati koji će vas ugristi dok vas uistinu ne ugrize. i kontaminira ugrizom. onog trenutka kada zarije zube u vas, ako na ugrize niste otporni, od ugriza ćete umrijeti. ako i ne umrete, ostajete kontaminirani... u svakom pogledu. pa i najmanjem. starokineska...
 • 04.02.2009. 23:46h

  Član vajranMerlin3 okanite se grupa... grupa je jača energija od jedinke. nemate šansi da sačuvate svoju. odnosno imate, ako ste energetski jači od grupe. a jeste li...
 • 04.02.2009. 23:49h

  Član vajranMerlin3 ...ovo je naravno iz iskustva... moga. sa ostalim, veze nema... baš nikakve veze. ako mudruješ, mudruj zbog sebe... starokineska.
 • 04.02.2009. 23:55h

  Član vajranMerlin3 jer ako ne mudruješ zbog sebe, mudruješ za druge.... prekršio si dva pravila... raskupusao si svoju energiju i kontaminirao tuđu... i možda još koje. odakle ti pravo... pa to je jedino što imaš. to što jesi. e, pa to nije ni za raskupusavanje a bogami ni za špricanje okoline.
 • 04.02.2009. 23:57h

  Član vajranMerlin3 i naravno.... sve budi.... ali budi čovjek, sine moj. to najprije. jer preskakanja nema. ima, ali te netko u tvom preskakanju ispreskače. takva je to igra.
 • 05.02.2009. 00:02h

  Član vajranMerlin3 a ono sa drvetom... to nije dobro. iz razloga što se neka visoka grančica ustvari ne hrani iz korijena. hrani se iz ostataka hrane neke druge grane a ova opet iz ostataka hrane neke druge grane... jadna grančica... sve sama sekundarna ishrana. ništa primarnog... energetski... dobila je oglodanu kost.
 • 05.02.2009. 00:03h

  Član vajranMerlin3 ugodno hranjene svima...
 • 05.02.2009. 00:11h

  Član vajranMerlin3 \"nema ali\"... hm... moj djed marko je govorio da čim kažeš \"nema ali\".... a ovaj i dalje sluša... a energije su mu ispod tvojih...titraju nikako... iskre nimalo... izvršio si kontaminaciju psihičkim utjecanjem... trazmutirao si ga. i učinio podobnim za eventualnu dezintegraciju. ne slušajte nikoga koji govori \"nema ali\"... on je za vas potencijalno opasna energija. ima metak u cijevi. možda zapuca, možda ne zapuca... a možda mu i povjerujete... hoćete li... hahaha
 • 05.02.2009. 08:42h

  Član kajaMerlin5 Godinama već učim po prenesenim Riječima od samog Izvora preko osobe koje je doživjela sjedinjenje sa Bogom. ?Dragi JM iz tvojeg članka polučila sam jasnoću redoslijeda zbivanja koji su se odvijali sve ove godine učenja. Sada mi je tek postalo jasno da je cijeli ovaj period učenja ustvari bilo ?. ? Uništavanje feleričnog učenja, uništavanje ideja, filozofija, tehnika (ne u smislu da se tehnike iskorjene, već u uništavanju krovog shvatanja tehnika i prepravka krivih informacija koje prenose tehnike), pojašnjavanja i dovođenja ISTINSKOG ILI IZVORNOG ZNAČENJA tih riječi ponovo na svjetlo dana i tek onda kada ima ZDRAV TEMELJ izgradnja učenja dalje i njegovo prenošenje. ? ?. a koje nam je Bog Tvorac opisao Riječima ? ?To talozi su na dnu tvoga uma koje pohranila si kroz život slijedeći krive nazore i učenja. Često, vrlo često slijepo slušajući i slijepo gledajući i tako si učila i oblikovala, usmjeravala. Dakle, po krivim neprirodnim stavovima ? ? Jasno mi je sada zašto je bilo toliko važno i potrebno pročistiti i raditi na sebi da se sva krivotvorena učenja koja su se taložila više desetaka tisuća godina izbace iz uma?.. ? Nisam li rekao da se čistite, da svaki zakutak pretresete i istresete sve ono ?zlo i naopako? što su stoljeća mnoga usadila u vas ?. Sad DUH ISTINE u vama uzdiže SVU PRAŠINU I ČISTI PAUČINU, ČUPA KOROV SA NAJDUBLJIM KORJENJEM, TAJ ISTI SVE DUH PROŽET ĆE VAS KO \' RENGENSKE ZRAKE - AL TISUĆU PUTA JAĆE I SNAŽNIJE ? ? JM velika Ti hvala na suradnji. Sjetih se sada poruke dobivene od Izvora a čiji smisao potvrđuješ i Ti u svom članku. ? ? Nemoj brinuti, sve što ima biti biti će. Pa i to ako se ? VIDOVI STAROGA HRAMA potresu i hram se počne rušiti? to znači da je bio izgrađen na klimavim temeljima. Hram izgrađen na temeljima univerzalne Božanske istine ništa nemože srušiti. On stoji i stajat će kroz svu vječnost od SADA do SADA. ?????. Osoba ? a kanal božanske Riječi , svoje sjedinjenje sa Bogom opisuje u ? MOJIM TRAGOVIMA? OVIM Riječima : ?I ? shvatih ? TAD ? u taj TREN, U TAJ ČAS, što časom se ne može zvati čak ni SEKUNDOM ma? ni djelićem od vremena ? da SVI djeca MOJA SU, ZOVU SE I JESU ? Ta, ? ja majka sam SVIH svakoga i svake ? ! ? a zar postoji ?? Zar da postoji Bog izvan BOGA i majka povrh MAJKE ? ? A otac povrh OCA ? ? ? zar nije sve : JEDNO , a JEDNO zar možeš IZDVOJITI kapljicu ROSE od rose ? ? i reći ( REĆI) da ta ROSA nije od ONE ROSE prijašnja ? od koje tek izdvojena bijaše Ta ? SVE JEDNO , JEST JEDNO ! I tako JA, a nema me ? ( ja ništica sam, a ON JEST ) MAJKOM, OCEM , BRATOM ? ? DA, SESTROM ----------- POSTAH ? I što da marim ? ? Brinem ? ? Ta cijeli SVIJET mi na dlanu LEŽI ? ? . . i, ! ? o moj Bože , bogatstvo, moralno, duhovno pa i materijalno ? PRAH I PEPEO ? (su ), a i VIŠE OD TOGA ? Srdačni pozdravi !!!
 • 05.02.2009. 12:15h

  Član jivanmuktaMerlin1 Pozdrav i tebi Kaja

SADRŽAJ UPISAO

Član JivanMuktaMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana jivanmukta dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

KOLOVOZ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

  07.08.2020. 04:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi. sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Lp

  05.08.2020. 04:51h
 • Član bglavacbglavac

  Nema. Lp

  03.08.2020. 08:28h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bez slobode - nema života.

  03.08.2020. 00:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ratovi traju i po nekoliko godina. Ljudi se u ratu bore za život. A ćovjek se svaki dan bori za život, bilo rata ili ne. Život bez slobode i nije neki život. Zato , u ovim vremenima oduzimanja slobode, moramo se boriri za slobodu, jer bez slobode - nema

  02.08.2020. 23:59h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ahoj...

  02.08.2020. 23:54h
 • Član iridairida

  ahoj Edine!

  25.07.2020. 14:45h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info