Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

290

PUTA

OD 14.01.2018.

SAMOPOŠTOVANJA U ODNOSIMA

SAMOPOŠTOVANJA U ODNOSIMA
Samopoštovanje je krhki pojam. Mnogi smatraju da ga imaju, ali zapravo ga rijetko tko posjeduje. Prije svega, samopoštovanje je prijeko potrebno imati razvijeno ukoliko se krećemo kroz odnose. S obzirom da to svi činimo, za početak je potrebno procijeniti u kolikoj mjeri imamo samopoštovanja.

 

Samopoštovanje je krhki pojam. Mnogi smatraju da ga imaju, ali zapravo ga rijetko tko posjeduje. Prije svega, samopoštovanje je prijeko potrebno imati razvijeno ukoliko se krećemo kroz odnose. S obzirom da to svi činimo, za početak je potrebno procijeniti u kolikoj mjeri imamo samopoštovanja.


Koliko istinski volimo sebe?
Ovo je prvo pitanje koje si trebamo postaviti. Mnogi od nas mogu odgovoriti s izrazito potvrdnim odgovorom. Pitanje je samo koliko je taj potvrdni odgovor realan ili nerealan te koliko smo svjesni onoga što samopoštovanje je te kako se manifestira u našem životu. Nažalost većina nas nema samopoštovanja u onoj mjeri u kojoj bi ga trebali imati. Većinom su to kompenzacije onoga što nam u životu nedostaje te potreba koje su nam ostale nezadovoljene.

Kakvu sliku o sebi gajimo unutar sebe?
Kakvima se predstavljamo na van?
Ovo su dva oprečna pitanja iz razloga što je česti slučaj da izvana odajemo puno ljepšu i bajkovitiju sliku od one koja se nalazi u nama samima. Upravo odgovori na ova pitanja, ako već nismo dobili pravi odgovor na pitanje koliko se uistinu volimo, pokazuju koliko uistinu cijenimo i volimo sebe.

Kako znati kakvu sliku o sebi gajimo iznutra? Vrlo jednostavno. Dovoljno je da promotrimo svoju unutarnju komunikaciju sami sa sobom. To znači da promatramo emocije, misli i djela kojima se ophodimo prema sebi i svom tijelu. Ako su te tri sastavnice našeg promatranja negativne, očigledno je da je i naša slika o nama samima negativna i obrnuto. U suprotnom, na van se možemo prikazivati u sasvim drugačijem svijetlu. Možemo odavati sliku osobe koja je stabilna, puna samopouzdanja i čini u životu sve što treba činiti. Iako to nema ni malo veze s onim što se nalazi u nama, osim što ostavljamo lažnu sliku prema van najgore od svega je što zavaravamo sami sebe.

Upravo zbog nedostatka samopoštovanja mnogi odnosi gube na svojoj kvaliteti. Ako jednom ili oba partnera nedostaje samopoštovanja, njihov odnos ne može imati kvalitetu emocionalne zrelosti te zbog toga u takvom odnosu ne postoji ljubav koja obilježava odraslog čovjeka.
Zašto je pitanje samopoštovanja toliko presudno u odnosima? Zato što ako partner/i nemaju razvijeno samopoštovanje u dovoljnoj mjeri, oni će biti skloni prevelikom kritiziranju sebe, neće slušati svoje potrebe pa samim time neće niti poklanjati pažnju svojim emocijama. Ako se jedan ili oba partnera tako ponašaju prema sebi, identičan odnos će imati i jedan prema drugome. Svaka akcija usmjerena prema sebi odražava oblik ponašanja prema drugim osobama.

Realnost koja se događa u odnosima kad jednom od partnera opadne razina samopoštovanja jest osobno ulaženje drugog partnera u ono što se ovom događa. Na taj način drugi partner zajedno s ovim pati te izigrava privatnog terapeuta. Adekvatnije ponašanje bi bilo da se partnera suoči s realnošću te da mu se pruži podrška, ali ne u njegovom samosažaljenju već u nastojanju da postane sretniji. Bitno je da se partnera u potpunosti ne odbaci u njegovom stanju, ali i da se ne podržava slika onoga što mu je umanjilo osjećaj samopoštovanja.

Imati samopoštovanja ne znači odsutnost negativnih emocija koje nam se s vremenom mogu pojaviti. Ono će naravno dolaziti, a bitno je da ih prepoznamo te da ih na konstruktivan način izrazimo. Nesporazumi, konflikti i na kraju svađe u odnosima dolaze zbog ne prihvaćanja odgovornosti za vlastite osjećaje, pa zbog toga počinjemo uzroke tražiti u izvanjskim stvarima – partneru, situacijama i sl.

Samopoštovanje je osvježenje za život. Ono čini život poletnim, zaigranim i veselim. Ono nas čini duhovitima, dobrim komunikatorima te nam daje zdrave obzore prema životu. Nevjerojatno je koliko je malo ljudi s visokom razinom samopoštovanja, a još je nevjerojatnije koliko se bojimo takvih ljudi. Što osoba više odstupa od uobičajenih, kolektivnih obrazaca ponašanja u odnosu, to ćemo se mi više odvajati od nje kao potencijalnog partnera.

Zašto dolazi do ovog paradoksa? Zašto nešto što nam je prirodno može biti toliko odbojno? Odgovor leži u činjenici da smo navikli na nezdrave oblike odnosa i na isto takvo funkcioniranje u njima. Dramatični razvoji situacija u odnosima ili nezdrava komunikacija i emocije čine nam se puno bližima od nekog prirodnijeg oblika funkcioniranja. Zbog tako jakog obrasca, izgleda nam (na nekom nivou nas) nemoguće ostvariti drugačiji oblik odnosa. Jednostavno, privlačimo si osobe s kojima ćemo stupiti u odnos kako bismo riješili svoje osobne zaostatke te kako bismo potvrdili koliko je teško ostvariti kvalitetan odnos.

Još nevjerojatnije je i to da ako imamo tendenciju prema zrelom obliku odnosa, da jedan dio nas gleda na odnos na gore naveden način, samo što svjesnost o tome leži puno dublje nego kod onih koji izravno odbijaju ulazak u neki kvalitetniji oblik povezivanja. Izvor problema u odnosima kad se radi o
samopoštovanju leži u tome što ovaj osjećaj u sebi krije zlatno pravilo – ako ne volimo sebe, ne možemo voljeti niti druge. Ako nam nedostaje samopoštovanja, uvijek ćemo sumnjati u ljubav druge osobe te će nam biti teško povjerovati da nas netko može trajno i uistinu duboko voljeti.

Ako ne volimo sebe, kočimo ljubav koju nam drugi šalju. Onoliko duboko koliko možemo poštivati sebe, svoje emocije i postojanje, u toj mjeri ćemo uspjeti osjećati ono što drugi osjećaju prema nama.

Uvijek je vrijedilo pravilo: onakvi kakvi jesmo, takve osobe privlačimo.

www.INoptimum.com

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 25.09.2010. 22:51h

  Član pticaMerlin5 :-))
 • 24.12.2018. 08:55h

  Član emilio-iiMerlin0

  Kako stoji "stvar"....

  .......*Reći ću ti sad možda najveću mudrost koju je iko ikad mogao izreći«, reče on. »Hajde da vidim šta možeš da učiniš s njom.»Da li znaš da si baš ovog časa okružen večnošću?I znaš li da tu večnost možeš da iskoristiš ako to želiš?«
  , ja rekoh da ne razumem o čemu govori.»Tamo! Večnost je tamo!« reče on pokazujući ka horizontu.Onda je pokazao ka zenitu. »Ili tamo, ili možda možemo reći da je večnost poput njih.« Raširio je ruke da označi istok i zapad..Nisam znao šta da kažem.»Znaš li da se možeš zauvek rasprostreti u bilo kom od pravaca koje sam ti pokazao?« nastavi on. »Znaš li da i jedan tren može biti večnost? To nije zagonetka; to je činjenica, ali samo onda ako se vineš do tog trenutka i iskoristiš ga da zauvek ponese tvoju sveukupnost u bilo kom pravcu.«Gledao me je netremice.»To ranije nisi znao«, reče smešeći se. »Sad znaš.Otkrio sam ti to, što tebi ama baš ništa ne znači, jer nemaš dovoljno lične snage da korisno upotrebiš moje otkriće. Ali, kad bi je imao, same moje reči bi ti poslužile kao sredstvo da prikupiš svoju sveukupnost i njen presudan deo izneseš van granica u kojima je ona sadržana.«*

  Pa da jer ako pogledamo tamo je Italy,tamo Sloveny,Austrien,Hungary,Serbien,Bosnien ili tamo Montenegy,pogledamo li gore eto opet Dronova,Aviona i Satelita a na dolje i na pola metra je Pantovčak i Banski Dvodi te nam preostaje samo Sveti Otac da nam kaže kako je Kraljevstvo u nama prepuno sranja koja smo pokupili u svijetu ili su nam čak i fraking metodom utisnuta?

  **Prišao mi je i prstima me bocnuo u grudi; bio je to lak dodir.

  »To su te granice o kojima govorim«, reče. »Van njihovih okvira može se izaći. Mi smo osećanje, svest koja je njima ovde zatvorena.«**

  Ovo nam pak pruža i jedinstvenu priliku da "Magicusa" sagledamo kao svoj Grudni-Koš?

  ***“What we have seen is that the level of awareness in people generally doesn't grow above the height of the big toe. We can measure the energy level of a person by the amount of time they can keep their attention fixed. You can verify this yourself. Observe those around you and you will see that hardly anybody manages to concentrate for any length of time. That’s how fucked we are as a species! ***

  Dakle samopoštovanje bi se moglo mjeriti i po tome koliko tko uživa u vlastitom društvu odnosno se može suzdržati od društvenih odnosa dok ne bude načisto sam sa sobom?

  ****Charity is something you either have or you don’t. One can, of course, pretend to be charitable, but it is not the same thing, since what counts here is a hard-to-explain feeling which serves to connect one with the spirit. However, in the final analysis, selfishness can be successfully used when applying healing techniques on oneself, with excellent results. 

  But none of that is really bad compared to what is yet to come, as the ancients say: when the moment to disincarnate comes, the corrupt healer enters a vortex from which there is no escape. That is his punishment – his sentence – for trying to use the higher powers for personal gain.****

  Znači bi bilo kao i u skladu sa "tuđe nečemo a svoje nedamo"?

  *****Njegova odluka da ostane na tom putu ili da ga napusti mora biti oslobođena straha i ambicije.

  Dali ovaj put ima srce?

  Svi putevi su isti:ne vode nikud.Ipak put bez srca nikada nije prijatan.S druge strane put sa srcem je lak- ne tjera nas da ga volimo;predstavlja veselo putovanje...*****

  Dakle kada briga za druge proizilazi iz brige za sebe tada imamo kardiovaskularni problem a što onda otvara vrata i kancerogenim čelijama i liječničkoj pogrešci?

  BUT:One should start with the premise that one is ill and needs healing, and then show oneself willing to devote time and resources to seeking that healing. In principle, good health comes first. When the physical body is a perfectly functional unit, the rest will come by itself!?

  "To izgleda tako jednostavno«, rekoh.
  »Izgleda jednostavno«, odvrati on, »ali nije. Da bi
  to tvoja prijateljica postigla, potreban joj je besprekoran
  duh.«
  Gledao me je dugo. Činilo mi se da pokušava da utvrdi
  koliko mi je stalo do te prijateljice i koliko sam
  tužan zbog nje.
  »Razume se«, produži, »da tvoja prijateljica ima
  besprekoran duh, nju to ne bi ni snašlo.«"!

  or:

  Have an integrity about it - don't brag or compete (competition is the worst thing in the world, it is a primary support for the third cornerstone of everyday reality, the sense of self importance).

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin12 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

VELJAČA...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  16.02.2020. 12:18h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobar dan svma !

  16.02.2020. 12:17h
 • Član bglavacbglavac

  Nedjelja, predivan dan, neka vam je radostan. LP

  16.02.2020. 08:31h
 • Član vanessavanessa

  ♥ ☕️Lp ♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️♥ ☕️

  15.02.2020. 15:39h
 • Član bglavacbglavac

  Drago nam je da si tu. Lp

  12.02.2020. 09:02h
 • Član www.yahoo.comwww.yahoo.com

  ☕️♥♫♥ ☕️♥

  12.02.2020. 08:34h
 • Član iridairida

  Mirjana*♥*

  04.02.2020. 13:10h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

IGLOM PROTIV BOLI UNUTARNJA I VANJSKA KONTROLA