Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član bglavac

Upisao:

bglavac

OBJAVLJENO:

PROČITANO

505

PUTA

OD 14.01.2018.

PTSP- OŽILJCI KOJI SE NE VIDE

PTSP- OŽILJCI KOJI SE NE VIDE

PTSP - OŽILJCI KOJI SE NE VIDE

 

PTSP, odnosno posttraumatski stresni poremećaj, sindrom je koji se javlja kod osoba koje su doživjele traumu izazvanu nekim izrazito stresnim emocionalnim ili fizičkim doživljajem. Iako se najčešće povezuje sa sudionicima ratnih zbivanja, PTSP može biti uzrokovan različitim traumama, a poremećaju su podložne sve dobne skupine, pa tako od njega mogu oboljeti i djeca. Ne javlja se samo kod osoba koje su bile izravno pogođene traumatskim događajem, nego i kod onih koji su mu svjedočili.

O PTSP-u

Kao poremećaj PTSP je prvi put uvršten u Dijagnostički i statistički priručnik 1980. godine, iako su već odavna i laici bili svjesni da se kod osobe koja je proživjela izrazitu traumu, manifestira određeni poremećaj. Osoba kod koje su prethodno zabilježena neka psihopatološka stanja podložnija je pojavi PTSP-a, ali poremećaj se može javiti i kod psihički potpuno zdravih ljudi, u situacijama kad su pod visokim razinama stresa.

Stresni čimbenik koji uzrokuje PTSP je takav da bi ga svaka osoba doživjela kao traumatičan, a praćen je strahom, užasom i osjećajem bespomoćnosti. PTSP može biti posljedica silovanja ili seksualnog zlostavljanja, zlostavljanja u obitelji, automobilske ili zrakoplovne nesreće, a oboljeti mogu i osobe koje su proživjele npr. požar ili uragan, te one koje su bile prisiljene postati izbjeglice. Sudjelovanje u događaju u kojem je postojala mogućnost smrti, kao i sudjelovanje u ratu, također mogu potaknuti razvoj poremećaja, a od PTSP-a može oboljeti i osoba koja je bila očevidac bilo kojeg takvog događaja. Traumu osoba pak može doživjeti pojedinačno, kao primjerice u slučaju silovanja, ili u skupini - primjerice u ratu.

Traume koje izazivaju PTSP mogu biti prirodnog podrijetla - potresi, poplave, slučajne nesreće - požari, automobilske nesreće, te stresovi uzrokovani ljudskom rukom - bombardiranja ili mučenja. Poremećaj uzrokovan ljudskom namjerom obično je teži i dugotrajniji.

Osim PTSP-a, čovjek tijekom rata može oboljeti od još jednog poremećaja - BSR-a, odnosno borbeno stresne reakcije. BSR se može opisati kao svojevrsni slom živaca na bojištu manifestiran kroz neočekivane reakcije, nemir, psihološko povlačenje te psihomotornu retardaciju. Iako se BSR javlja unutar bojišta, oboljeli od njega osjećaju posljedice u obliku stida, nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja. U mnogim slučajevima BSR nestane, no nekad se kod oboljelih od BSR-a razvija PTSP.


Manifestacija PTSP-a

PTSP se manifestira na više načina, a uključuje unutarnje prisjećanje događaja, te uznemirujuće snove koji se ponavljaju, a sadrže traumatski događaj. Događaju se i tzv. disocijativna stanja, prilikom kojih se osoba ponaša kao da se traumatski događaj upravo događa. Situacija ili događaj koji osobu asociraju na proživljenu traumu također kod nje potiču simptome PTSP-a, stoga osoba izbjegava mjesta i situacije koje je podsjećaju na taj događaj. Kod osobe se pritom javlja smanjena reakcija na trenutačna zbivanja. Izbjegavanje elemenata koji asociraju na traumu može uzrokovati pojavu psihogene amnezije za ključne elemente tog događaja.

Traumatizirana osoba također smanjeno reagira na podražaje iz vanjskog svijeta, te se kod nje javlja svojevrsna psihička otupjelost, pri čemu se osoba osjeća udaljeno i izdvojeno od inače bliskih ljudi, te ne uživa u aktivnostima koje su je prije radovale. Kod oboljelih osoba postoje i teškoće sa spavanjem, te nemirni snovi, a često se teško koncentrira kod obavljanja posla i preosjetljiva je. Oboljele često prati osjećaj krivice zbog činjenice da su preživjeli neku tragediju, pogotovo one koje su sudjelovale u ratu ili nekoj grupnom stresnom događaju. Mogu se također javiti poremećaji poput depresije i anksioznosti, te razdražljivost i izljevi bijesa, a navedeni simptomi moraju trajati dulje od mjesec dana, te izazvati velike smetnje u socijalnom, poslovnom i obiteljskom životu pojedinca da bi poremećaj bio dijagnosticiran.

Djeca koja su prošla kroz traumatsko iskustvo imaju drukčije simptome te se na drukčiji način nose s njima. Djeca odbijaju razgovarati o traumi koju su doživjela ili postaju autistična. Njihovi snovi su neugodni, ali ne proživljavaju ponovno traumu, već sanjaju raznorazna čudovišta i opasne događaje. Kod njih se također javlja smanjena aktivnost prema vanjskom svijetu te pesimističan stav prema budućnosti, ili pak vjerovanje da mogu predvidjeti buduće događaje. Osjećaju i tjelesne simptome poput glavobolja i bolova u želucu.

Obiteljski odnosi

Znanstvenici Solomon, Mikulincer Fried i Wosner vršili su 1987. godine istraživanje o tome što je povezano s oporavkom osoba oboljelih od BSR-a, te su došli do zaključka da je oporavak od BSR-a povezan s bračnim statusom, ali ne na način na koji se prije pretpostavljalo. Naime, ispostavilo se da su oženjene žrtve BSR-a podložnije razvijanju PTSP-a, što je proturječno nizu istraživanja koja su pokazala da se oženjeni muškarci lakše oporavljaju od niza psihosomatskih poremećaja, no to očito ne vrijedi za PTSP.

Istraživanje na 208 supruga veterana iz Libanonskog rata pokazalo je da nisu muškarci jedini koji boluju od poremećaja nego da je traumatizacija "zarazna". Naime kod žena čiji su muževi oboljeli od BSR-a u ratu zabilježen je niz simptoma povezanih sa sekundarnom traumatizacijom. Te su žene kao i njihovi muževi bolovale od niza psihosomatskih poremećaja, poput depresije, opsesivno kompulzivnih problema, tjeskobe, neprijateljstva i paranoje. Kod tih žena zabilježena je i slabija bračna intimnost, povezanost sa supružnikom i zadovoljstvo. Kod žena čiji su muževi bolovali od BSR-a i PTSP-a zabilježeno je više simptoma nego kod onih koji su bolovali samo od BSR-a. Ženino oboljenje objašnjava se na način da ona preuzima obveze koje je prethodno obavljao njezin suprug, te se mora više brinuti o djeci, kućanskim poslovima, a ponekad i preuzeti na sebe kompletnu brigu za osiguranje obiteljskih prihoda. Tu je i činjenica da živi sa suprugom koji je emocionalno neupotrebljiv, a često i agresivan.

Oboljeli od PTSP- često zanemare djecu, te se ne brinu o njima, a zabilježena je i velika stopa nasilja. Naime, prema jednom istraživanju čak 80% djece se žalilo na verbalno nasilje, a 23% na psihičko nasilje. Osobe koje u obitelji imaju osobu koja je patila od PTSP-a, ili BSR-a, podložnije su i same razviti taj poremećaj u stresnoj situaciji. Čak 73% sudionika oboljelih od BSR-a u Libanonskom ratu, koji su u obitelji imali osobu koja je patila od PTSP-a ili BSR-a uzrokovanog nacističkim holokaustom, nakon Libanonskog rata razvili su PTSP, dok je to zabilježeno kod tek 52 % osoba koje u obitelji nisu imali holokaust.

Liječenje PTSP-a

Velik broj oboljelih od PTSP-a može se uspješno izliječiti ako potraži pomoć. Kod liječenja se kombinira psihoterapija s različitim lijekovima - anksioliticima, hipnoticima, antidepresivima, litijem, karbamezapinom, neurolepticima itd. Lijekovi se daju individualno, ovisno o specifičnosti i stupnju bolesti. Liječenje je dugotrajno, te se sastoji od nekoliko faza. Faza stabilizacije traje nekoliko tjedana, a nakon nje dolazi faza održavanja koja traje do godine dana, te faza prekida terapije, u kojoj se postepeno smanjuje doza.

Prema podacima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Hrvatskoj je 7.746 branitelja koji su ostvarili status HRVI, Hrvatskih vojnih invalida, prema osnovi oboljenja od PTSP-a. No budući da postoji velik broj onih kojima PTSP nije dijagnosticiran i koji se od njega ne liječe točnu brojku teško je odrediti. Naravno, tu nisu uključene ni osobe koje su PTSP dobile na neki drugi način.


No broj samoubojstava, te raznih čina agresije branitelja za koje se sumnja da boluju od te bolesti, govori o problemima koje donosi neliječenje. Sekundarna traumatizacija od koje pate članovi obitelji također nije liječena, što upozorava da bi PTSP svakako trebalo shvatiti ozbiljnije.

www.funkymem.com

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 26.02.2020. 14:25h

  Član emilio-iiMerlin0

  Knjiški crv u koricama i sudovima.....

  .....tojest i nikada nisam potresen iz onog poremečaja prije nego me traumatizira pomankanje Prostorne perspektive koja bi sve to anulirala !

  ( a moguče je i da se nisam stresao do kraja - rekla bi i https://avaz.ba/zabava/kiosk/212939/jeziva-ispovijest-novinarke-silovana-sam-460-dana-a-onda-sam-dozivjela-nesto-nevjerovatno ..... mada bi se moglo raditi kod otmičara i o patrijarhalnom alahu ili *"Žene predstavljaju osnov za održanje Ijudske vrste. Glavni deo te energije odlazi od njih, ne samo da bi nosile plod, rađale i hranile svoje potomke, nego da bi takode osigurale da muškarac igra svoju ulogu u celom ovom procesu."*)))

  https://www.youtube.com/watch?v=XgFugIfRlp0&t=38s

  Ako nam je osnovni Zakon i potpuno nepoznat na čemu se onda zemelji Naše zakonodavstvo !

  Kada je sve po zakonu a nema veze sa Zakonom tada možemo i zločiniti bez posljedica ?

  Ako samovažnost mora ubijati da bi mogla i samovažiti tada ona prvo ubije Boga u nama a onda mi ispoljavamo štokholmski sindrom !?

  Kada bi sudovi posvuda u svijetu bili u službi crnog operala tada Assangeu ni Bog nebi mogao pomoči ???

  Ako riječi opisuju svijet onda bi svijet bio kao mjehur percepcije a naše zvijezde bi ga pečatile ??

  Kada bi bilo da vražji trik je da ga nema to znači da se ni vrag nebi skrivao da nema i Boga jer i zašto bježati od istine ako ja jesam istina ?

  Ako bi se naše ponašanje svodilo na nesvijesno oponašanje tada bismo mi imali ne samo svoju autonomnost nego i "autizam" kako na zemlji tako i na nebu ?!

  Kada je netko tako mračan ili kao "bijel na crno" to je ustvari samo dijametralno od "crno na bijelo"...... https://www.youtube.com/watch?v=PanzgOyhinc

  P.S:A o nanošenju i teških unutrašnjih ozljeda bi svakako trebali "razmisliti" i to počevši od "psihološkog nasilja" jer "čarapa" je "turcizam".......

  Naravno da bi "beskontaktna borba" podrazumijevala i "psihologiju" kao nižu kategoriju a što opet asocira na "fiziku" i to da ima i veče brzine od brzine svijetlosti ili pjesnički riječeno "u svemu sam i nigdje me nema,svuda stižem,niš ne činim a sve znadem"......

  I' zato možemo od jutra do sutra ponavljati "All is One - One is All"..... al da nam ne svane nego i smrkava baš kao i kad neki filozofiraju po sistemu "D n D = 2D" .

  Logička analogija:Lanac je jak koliko i najslabija karika u njemu !

  Svatko je dobar onoliko koliko je dobro i ono najgore u njemu ?

  _______________________________

  Martinus je bio Danac ali svejedno bismo i mi trebali osvijestiti ono što nam se je nataložilo jer če nam se inače manifestirati na vrhu !?

  *By returning to our origins, we can compact the energy involved in that initial act of creation, and in that way rescue our integrity. Sorcerers take recapitulation seriously, because it not only helps one get rid of the burdens imposed upon us by daily life, it can also reverse the stigma of the original sin, which is to be born without energy. That is how retracing the path helps us in a very profound way, effecting changes at the fundamental level. We are not only what we consciously and unconsciously decree. At birth, we acquire the heritage from the generations that preceded us. By recapitulating and cancelling undesirable commands, it is possible to modify our basic structure and shape our character at will. It is the only way we can rid ourselves of unconscious repetitions, the only way we can prevent the onslaught of diseases and other conditions that may have been programmed into the heritage we got from our ancestors. Only by returning to our origins can we correct any fault that may have been there at the moment of our formation. This is achieved by breaking the basic components of our character down to their minimum expression. The warrior then uses intent to reconsolidate himself as a whole, now free of external commands.*

  Svaki naš "oslobodilački pokret" naš okupator doživljava kao "napad na život" iako upravo on sabotira naš život ?

  Kada nekom Pastiru pobijegne ovca tada se on i ne boji za Ovcu ni da če ju Vuk pojesti nego se on boji da če ostati gladan pa i ako Ovca prebijegne drugom Pastiru ?

  Čim opčimo opčenito i sebe izopčavamo a opčepoznato je i da oni koji ne opče ne mogu ni uopče pa otuda i "igre na sreću" ?

  Ljudi su prije živjeli krače i intenzivnije pa stoga nisu imali vremena za PTSP a što znači da i "tehnološki proširena stvarnost" (nafta) omogučuje "post'traumatski'stresni'poremečaj" ?

  Ako i komercijalne televizije povazdan žive od "šverca" a da bi navečer i u udarnom terminu "komercijalizovale" svoju "Istinu" onda bi se usput radilo i o "pre-okupiranju Pažnje" širokog Gledateljstva za "day to day life" ?

  Kada majmun otkrije drvo prepuno plodova koje i nije on zasadio tada to obznanjuje na velika zvona ili i da bi se prvi najeo a onda i opet prvi doskočio na novo stablo kao vrhovni majmun ?

  * "Control your feelings and emotions and you’ll take control of your life. Only then will you be free." 

  "It is common for people to confuse the concept of feeling with their sentiments." I looked at him, bewildered, and said that for me those two words meant the same thing.

  “It is very important not to confuse the two concepts, because if you do you’ll fall into every trap laid by your mind, and your energy will drain away as if from a punctured hose. Feeling is inherent to being alive. All living things feel. You can verify that in animals and even insects. If threatened, they are afraid. If treated well they feel affection, or even love." “Then what are sentiments?” I asked, now really confused.
  “Sentiments, on the other hand, are the result of the mental process in which we use our memory to evoke certain moods." He regarded me as if waiting for a comment. As I had none, he went on: "So you can see that our sentiments are neither more nor less than mental masturbation. We wallow like pigs in our own excrement and call that sensitivity. I say it is not sensitive at all, but a shameful way to indulge in our vices." I was speechless because of the implications of what he said. I felt that he was referring directly to my weaknesses. I saw myself cornered and threatened by something that I could not clearly define. "There is nothing wrong with feeling,” don Berna went on. “On the contrary, you’d have to be dead not to feel anything. But when you use your memory to recall what you should feel, then you are not feeling at all. What you perceive in that case is a second-hand feeling that has been sullied by passing through the sieve of the mind. “But how can I control my emotions?” I asked, knowing we all suffered emotional assaults from time to time. He replied, "By being deliberate, and not giving in to your vices. It is also most important to have a definite purpose in everything you do. Only idiots go through life reacting to their environment without the slightest control over themselves. They are like marionettes that let themselves be manipulated by every ‘hook’ they encounter. I asked what he meant by hooks. "By hooks I mean the lures of modern life. In the consumer society in which we live, it is hard to go anywhere without someone trying to sell you something, or trying to take advantage of you, or grab something from you. In the city it is hard to look anywhere without seeing an advertisement. All this is designed to get people to react to the environment. That is the way the powers-that-be hold people by the balls.**

  FutBall's,BasketBall's,HandBall's,SuperBall's.......

  A ni one nemaju muda ali ih i opet nešto drži za..... dup'pe - https://www.youtube.com/watch?v=q-rrQSMDa-c

  Dakle bi i one bile "glupače" po:*Modern man has abandoned his good sense in favour of vanity. He has become a puppet of fashion and behaves like a clown, only without even the slightest sense of the ridiculous. It clearly shows how people continue to follow the propaganda blindly without ever questioning anything and are thus mercilessly manipulated by hidden forces. The price for emphasising any aspect of the ego is to remain locked up in the chosen detail. Lack of awareness makes the masses behave mechanically and follow stereotypes. Watching them, one doesn’t know whether to laugh or cry.”*

  Osim i ako se ne boje "Cobe Bryanta" & :*** »Nemoj se diviti ljudima izdaleka«, reče. »Na taj se način najlakše stvaraju mitska bića. Približi se svojem profesoru, razgovaraj s njime, vidi kakav je čovjek. Iskušaj ga. Ako je ponašanje tvojeg profesora rezultat njegova vjerovanja da je on biće koje će umrijeti, onda je sve što radi, ma koliko se to činilo čudnim, zasigurno promišljeno i utemeljeno. Ako se pokaže da su njegove izjave samo prazne riječi, onda ne vrijedi ni pišljiva boba.« 

  »Ljudi su bića koja će umrijeti«, reče. »Čarobnjaci smatraju da je jedini način kako možemo ovladati svijetom oko sebe i onime što činimo u njemu, da potpuno prihvatimo da smo bića na putu prema smrti. Bez toga osnovnog prihvaćanja, naši životi, naše djelovanje i svijet u kojem živimo potpuno nam izmiču.«***

  **unutrašnja tišina i kvalitet tišine neophodan za nešto tako strašno kao što je “zaustavljanje sveta” može doći jedino u direktnom dodiru sa velikom istinom našeg postojanja: da smo svi mi na putu da umremo.” **

  * Gdje god su pogledali, vidjeli su bezbroj milijardi vlakana. Također su vidjeli da se ta energetska polja organiziraju u struje svijetlećih vlakana, struje koje su stalne, vječne sile svemira, a taj su tok ili struju vlakana povezanu s rekapitulacijom stari vračevi nazvali tamnim morem svijesti ili Orlom. Rekao je da su ti vračevi također otkrili da je svako stvorenje u svemiru povezano s tamnim morem svijesti u središnjoj svijetlećoj točki koja je vidljiva kada se stvorenja opažaju kao energija. Objasnio je da se u toj svijetlećoj točki, koju su stari vračevi nazvali spojnom točkom, skuplja opažanje zahvaljujući tajanstvenom aspektu tamnog mora svijesti. Don Juan je tvrdio da milijarde energetskih polja iz cijelog svemira, u obliku svijetlećih vlakana uviru u spojnu točku ljudskih bića i prolaze kroz nju. Ta se energetska polja pretvaraju u osjetilne podatke, a osjetilni se podaci potom tumače i opažaju kao svijet koji poznajemo. Don Juan je nastavio objašnjavati da je ono što svijetleća vlakna pretvara u osjetilne podatke tamno more svijesti. Vračevi vide tu preobrazbu i nazivaju je sjajem svijesti, svjetlom koje se širi kao sjajni krug oko spojne točke. Tada me je upozorio da će mi reći nešto što je prema mišljenju vračeva od presudne važnosti za razumijevanje dosega rekapitulacije. Naglasivši važnost svojih riječi, objasnio mi je da ono što mi nazivamo osjetilima u organizmu nisu ništa drugo doli stupnjevi svijesti. Iz toga je izveo da ako prihvatimo da su osjetila tamno more svijesti, tada moramo priznati da je i tumačenje koje nastaje na temelju osjetilnih podataka što ih primaju osjetila, također tamno more svijesti. Potom mi stade naširoko i nadugačko objašnjavati da je način na koji se suočavamo sa svijetom oko nas rezultat općeljudskog sustava tumačenja kojime je opremljen svaki čovjek. Također reče da svaki živi organizam mora imati sustav tumačenja koji mu omogućuje da djeluje u svojoj okolini. »Vračevi koji su došli nakon apokaliptičkih prevrata o kojima sam ti govorio«, nastavi, »vidjeli su da u trenutku smrti tamno more svijesti usiše, da tako kažem, kroz spojnu točku, svijest živih bića. Oni su također vidjeli da se tamno more svijesti na trenutak koleba
  kad se suoči s vračevima koji su sagledali i prepričali cijeli svoj život. Neki su to učinili tako temeljito, a da toga i nisu bili svjesni, da je tamno more svijesti preuzelo njihovu svijest u obliku životnog iskustva, ali nije dotaknulo njihovu životnu snagu. Vračevi su otkrili ogromnu istinu o silama svemira: tamno more svijesti želi samo naše životno iskustvo, a ne našu životnu snagu.«* ????????

  Znači li to da i Shakira i Jenifer onako tresu guzovima jer im je vrijeme za petama ???????

  Ali bi i opet bilo pametnije i ma koliko bilo i potresnije gledati svoja posla:*Ljutiti se na ljude znači pridavati važnost njihovim djelima.Veoma je važno da se sa takvim osječanjima prekine.Ljudska djela ne mogu da budu dovoljno važna da nadjačaju našu jedinu zdravu alternativu:naše stalno suočavanje sa vječnošču* ??????

  Ili i da nije taj "very hard break" u refleksu koji održava samorefleksiju:*Primetio
  je da je, pored svega, na prvom mestu samorefleksijato što je čoveka isključilo od duha..... a Ako neko učini da postanemo svesni da je potrebno da smanjimo svoju samovažnost, to je stvarna pomoć* ????

  Jedva primjetna opaska a i u smislu otklanjanja opasnosti od upadanja u začarani opis:Pa znate ako su drugi napisali i knjižurine a sve da bi se i zaOkružili onda im i ovo dođe kao "dlaka u jajetu/pukotina u egu" ili bi i po "oboje smo misserable" bilo i "bolje je imati dlaku na jeziku nego da si polomimo kosti"...........

SADRŽAJ UPISAO

Član bglavacMerlin13 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana bglavac dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  ♥☕️♥☕️♥:))))))))))))))

  08.04.2020. 22:39h
 • Član mkrmarmkrmar

  Vanesa hvala za kavu :)

  06.04.2020. 19:06h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobra večer,dragi ljudi

  06.04.2020. 19:05h
 • Član vanessavanessa

  ☕️♥☕️♥☕️♥

  05.04.2020. 15:02h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima,cvjetnica neka vam donese mir i blagoslov

  05.04.2020. 09:43h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretnu nedjelju vam želim. Lp

  05.04.2020. 07:59h
 • Član vanessavanessa

  :))))))))))))))))))))))))))))

  03.04.2020. 15:37h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

USPORAVANJE PROCESA STARENJA SAMOĆA