Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

453

PUTA

OD 14.01.2018.

Alternativna medicina

Alternativna medicina
u svemu treba se biti odmjeren i realan, bez pretjerivanja i puta u krajnost... svaka greška skupo se plaća i ostaje s posljedicama...

VELIK BROJ OBOLJELIH OD RAZNIH BOLESTI ISPROBA NEKI OD NEKONVENCIONALNIH NAČINA LIJEČENJA

ALTERNATIVNA MEDICINA

»American Academy of Pediatrics« u svom je izvješću objavio da je razlika između komplementarne i alternativne medicine i profesionalne zdravstvene njege smanjena jer su mnoge terapije prošle rigorozna istraživanja te se integrirale u profesionalnu zdravstvenu njegu

Dr. Dijana HEDER,
voditeljica Udruge VITA


Mnogo liječnika i drugih stručnjaka koji pišu o trendovima u medicini izabiru »ili-ili pristup«, odnosno demoniziraju alternativne metode i prihvaćaju prevladavajuću konvencionalnu medicinsku struju ili obrnuto. Vjerujem da ove dvije medicine zajedno mogu puno više ponuditi nego što to može samo jedna od njih.
Alternativnim metodama nazivamo cijeli niz postupaka, lijekova, ljekovitih pripravaka, tehnika i filozofija koje nemaju egzaktnu znanstvenu podlogu, za razliku od konvencionalne medicine, koja je isključivo znanstveno utemeljena. Možemo ih podijeliti u dvije skupine. U prvoj su metode koje imaju podlogu u istočnjačkim filozofijama i pristupu životu (joga, meditacija, reiki...), a druge su modernije metode, nastale traganjem za lijekom protiv tumora i drugih bolesti, a temelje se na djelomično znanstveno utemeljenim pretpostavkama, no nikada nisu nedvosmisleno dokazale svoju uspješnost (razne dijete, imuno-augmentativna terapija). Gotovo jedna trećina onkoloških bolesnika prije ili kasnije posegne za nekim oblikom alternativne terapije. Nepovjerenje, slabi rezultati u liječenju pojedinih vrsta raka, iskrenost onkologa u prikazu prognoze bolesti, strah od smrti i potreba za dodatnom sigurnošću tjeraju znatan broj bolesnika na neku od vrsta alternativnog načina liječenja.


Metode i tretmani

Tijekom zadnjih nekoliko desetljeća njega u SAD-u značajno je porasla zahvaljujući prihvaćanju terapija alternativne medicine – akupunkture, biljne medicine, terapije masažom, ali još uvijek postoji skepticizam prema alternativnoj medicini.
»American Academy of Pediatrics« u svom je izvješću objavio da je »razlika između komplementarne i alternativne medicine i profesionalne zdravstvene njege smanjena jer su mnoge terapije prošle rigorozna istraživanja te se integrirale u profesionalnu zdravstvenu njegu«. Istovremeno American Hospital Association proveo je 2008. istraživanje u kojem su doznali da je 37 posto bolnica nudilo jednu ili više terapija alternativne medicine, u 2005. 27 posto.
– Alternativna medicina pokazala se obećavajućom u podupiranju i stimuliranju liječenja, kaže predsjednik AHA-e Rich Umbdenstock. Druga studija iz istog vremena, ona Kaiser Foundationa, otkrila je da je 47 posto poslodavaca pokrivalo troškove liječenja alternativnom medicinom u 2004., što je porast u usporedbi s 33 posto iz 2002. godine. Nema sumnje da tretmani alternativne medicine postaju sve popularniji. U 2008. National Center for Complementary and Alternative Medicine, koji je dio National Institutes of Health, proveo je istraživanje i saznao da je 38 posto odraslih koristilo jedan od oblika alternativne medicine. Najpopularniji su bili dodaci prehrani, vježbe dubokog disanja, meditacija i masaže. Ove brojke, prema direktorici NCCAM-a dr. Josephine Briggs, potvrđuju da su »tretmani komplementarne i alternativne medicine Amerikancima postali česta sastavnica u liječenju«.
Aromaterapija uključuje uporabu esencijalnih ulja (ekstrakata ili esencija) iz cvijeća, biljaka i drveća u pokušaju poboljšanja zdravlja i općeg stanja organizma. Ajurveda je alternativni medicinski pristup koji se prakticira primarno na indijskom potkontinentu tijekom 5.000 godina, uključuje dijetu i biljne lijekove te naglašava ulogu tijela, misli i duha u prevenciji i liječenju bolesti. Kiropraktika je alternativna metoda koja se usredotočuje na povezanost između građe tjelesnih struktura (primarno kralježnice) i njihove funkcije. Kiropraktičari primjenjuju manipulativnu terapiju kao integralnu metodu liječenja. Dijetalni dodaci prehrani definiraju se kao produkti koji se rabe u peroralnoj prehrani, a sadržavaju »dijetalni sastojak« koji ima svrhu nadopuniti ili poboljšati prehranu. Mogu sadržavati vitamine, minerale, biljne sastojke, aminokiseline, enzime, organska tkiva, metabolite i slično, te postoje u raznim oblicima, ekstraktima, koncentratima, tabletama, kapsulama, gelovima, tekućinama ili prašcima. Dijetalni se dodaci ne smatraju lijekovima, već hranom.


Terapeutski dodir

Elektromagnetna polja nalaze se oko svih električnih uređaja, a koriste se u alternativnom liječenju zbog vjerovanja da se stabilizacijom elektromagnetnih polja dolazi do zdravlja pojedinca.
Homeopatija je alternativna metoda koja polazi od pretpostavke da slično liječi slično, što drugim riječima znači da neka tvar u malim koncentracijama ili dozama liječi bolesti i simptome.
Masaža je alternativna metoda kojom terapeuti manipuliraju mišićima da bi poboljšali njihovu funkciju i omogućili opuštanje.
Naturopatija je integralna alternativna metoda kojom terapeut potencira prirodne obrambene i ljekovite snage u organizmu za prevenciju i liječenje bolesti te za poboljšanje zdravlja. Ona uključuje dijetalne mjere, masažu, vježbe, akupunkturu, manje kirurške zahvate i razne druge intervencije.
Osteopatija naglašava ulogu mišićno-koštanog sustava u razvoju bolesti. Postoji uvjerenje da svi tjelesni sustavi rade zajedno, te da poremećaj u jednome izaziva poremećaj u drugome sustavu. Terapeuti osteopati koriste se osteopatskom manipulacijom, ručnim tehnikama koje se primjenjuju na cijelo tijelo sa svrhom smanjenja boli, obnavljanja funkcije i poboljšanja zdravlja.
Qi gong je sastavni dio tradicionalne kineske medicine koji kombinira pokret, meditaciju i kontrolu disanja za poboljšanje protoka »qija« u tijelu. Qi je drevni izraz za vitalnu energiju. Poboljšanjem njegova protoka, vjeruje se, poboljšava se cirkulacija krvi i pojačava imunološki sustav. Reiki je japanska riječ i označuje univerzalnu životnu energiju. Temelji se na vjerovanju da kanaliziranje bolesnikove duhovne energije kroz terapeuta liječi bolesnikov duh, a povratkom duha u bolesnika liječi i njegovo tijelo. Terapeutski dodir izveden je iz drevne tehnike zvane »polaganje ruku«. Zasniva se na pretpostavci da je terapeutova ljekovita snaga ono što utječe na bolesnikov oporavak. Zdravlje je postignuto kada su tjelesne energije balansirane. Polaganjem ruku na bolesnika terapeut može otkriti disbalans, te ga otkloniti.
Autogeni trening sastoji se od niza jednostavnih mentalnih vježbi. U prvom obliku autogenog treninga, koji je i najvažniji, osoba se tijekom izvođenja vježbi nalazi na mirnom mjestu i u udobnom položaju, sjedi ili leži. U drugom obliku osoba izvodi vježbe za vrijeme neke druge aktivnosti, primjerice za vrijeme obavljanja svakodnevnih poslova, šetnje, vožnje automobilom. Drugi je oblik zapravo nadopuna prvog pa je njegova važnost veća u iskusnijeg vježbača. Postoji osnovna vježba koja se sastoji od sedam različitih rečenica koje se izgovaraju u sebi. Iako ima više varijacija tih rečenica, ovisno o iskustvu vježbača ili školi, zajednički elementi svih rečenica jesu riječi: mir, težina, toplina, disanje, srce, trbuh i čelo.


Hatha joga najpoznatija

Vizualizacija je metoda zamišljanja u kojoj bolesnik predočuje neku sliku te je oblikuje prema vlastitim potrebama. Ovisno o problemu koji se želi riješiti, sadržaj je zamišljene slike različit. Tako, primjerice, bolesnici na radioterapiji mogu zamišljati fotonski snop kao roj kuglica koji velikom brzinom pogađa stanice raka i ubija ih jer one nisu otporne na te pogotke, za razliku od normalnih stanica koje jesu. To je način na koji bolesnik stvara pozitivan stav prema zračenju i tijeku liječenja.
Meditacija je razmišljanje, udubljivanje u neku materiju, njezino duhovno razmatranje. Pojam meditacije može sadržavati duhovnu, religijsku dimenziju, jednako kao i svjetovnu. Do sada se ovaj pojam uglavnom vezao uz religijski aspekt, no danas se on sve više, kao i sama tehnika, rabi u svjetovnom smislu. Joga izvorno potječe iz hinduizma i budizma, a riječ je o općenitom nazivu za više spiritualnih disciplina kojima je svrha postizanje više svijesti osobe i njezino oslobađanje od patnji. Od više vrsta joge na Zapadu je najpoznatija hatha joga, koja se usredotočuje na tjelesne vježbe i po tome je prepoznatljiva. U medicini se pod pojmom joge misli upravo na taj tip.
Biofeedback/biološka povratna snaga nije zasebna metoda, nego služi kao nadopuna prethodno navedenim. Za vrijeme izvođenja neke od postojećih tehnika elektronički uređaj registrira i vizualno ili zvučno prikazuje aktivnost neke od bioloških funkcija organizma (primjerice puls, EEG, tjelesnu temperaturu, električni otpor kože). Bolesnik na taj način istodobno s izvođenjem vježbe vidi ili čuje rezultate, što ga dodatno motivira za nastavak vježbi i postizanje boljih rezultata. Biofeedback provodi se uz stručan nadzor.


--------------

lp, boro

http://www.novilist.hr/
http://budan.blog.hr/

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 24.05.2012. 08:20h

  Član borivojMerlin3

  bio sam prisutan i poznavao sam osobe koji su bolesni iscjeljivali druge, pretjerivali i iscrpljivali se do krajnjih granica svoje moći i izdržljivosti... svi ti umirali su mladi...

 • 25.05.2012. 15:50h

  Član borivojMerlin3

  O KRASTAVCIMA

  Krastavac sadrži većinu svakodnevnih potreba vitamina. Samo u jednom krastavcu ima vitamina B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu (B9), vitamin C, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink.

  Osjećate li popodnevni umor, ostavite se energetskih pića i uzmite krastavac. Krastavci su dobar izvor B vitamina i ugljikohidrata koji će vas brzo podići i to će trajati satima.

  Već vam je dosta zamagljenog kupaoničkog ogledala nakon tuširanja? Istrljajte ga kolutićem krastavca što će ukloniti zamagljivanje i dati umirujući miris toplica.

  Ako nametnici i puževi uništavaju vaš vrt stavite nekoliko ploški krastavca u mali modl za pite i u vašem vrtu cijele sezone više neće biti nametnika. Kemijske tvari iz krastavca reagiraju s aluminijskom posudom i stvaraju miris kojega ljudi ne osjećaju, ali izluđuje vrtne nametnike i tjera ih iz vrta.

  Tražite li brz i lak način da se riješite celulita prije izlaska ili odlaska na bazen pokušajte trljati problematična mjesta nekoliko minuta s nekoliko ploški krastavca, fitokemikalije iz krastavca čine da se kolagen u vašoj koži stisne i tako učvrsti vanjski sloj kože smanjujući očitost celulita. Vrlo dobro djeluje i na bore!

  Želite li ukloniti mamurluk i jaku glavobolju pojedite nekoliko ploški krastavca prije spavanja i probudit ćete se svježi i bez glavobolje. Krastavac sadrži dovoljno šećera, B vitamina i elektrolita da nadoknadi osnovne hranjive sastojke koje je tijelo izgubilo, održavajući sve u ravnoteži, bez mamurluka i glavobolje.

  Želite li izbjeći popodnevno ili večernje prejedanje grickalicama? Krastavce su stoljećima europski lovci, trgovci i istraživaći koristili kao brze obroke kako bi izbjegli gladovanje.

  Imate li važni sastanak ili razgovor za posao, a shvatili ste da nemate vremena izglancati cipele istrljajte cipele svježe narezanim krastavcem. Njegove će kemikalije dati brzi i trajni sjaj, a cipele neće samo lijepo izgledati nego će postati i vodootporne.

  Ponestane li vam WD 40, a morate podmazati škripave pante, uzmite krastavac i natrljajte ga po problematičnim pantima i eto, škripanje prestaje.

  Pod stresom ste i nemate vremena za masažu, tretman lica ili posjet sauni? Narežite cijeli krastavac i stavite ga u lonac proključale vode. Kemikalije i hranjive tvari iz krastavca reagiraju s vrućom vodom i oslobađaju se u pari stvarajući umirujući i opuštajući miris za kojega se pokazalo da smanjuje stres kod mladih majki ili pak studenata prije završnih ispita.

  Baš ste nakon poslovnog ručka shvatili da nemate niti kaugumu niti pepermint. Kolutić krastavca stavite u usta i jezikom pritisnite oko 30 sekundi na nepce i to će ukloniti loš zadah, fitokemikalije će uništiti bakterije uzročnike lošeg zadaha u vašim ustima.

  Tražite li ekološki način kako da očistite slavine, sudopere ili vaš rostfrei, uzmite komadić krastavca i istrljajte površine koje želite očistiti. Ne samo da će ukloniti dugogodišnju patinu i vratiti sjaj, nego neće ostaviti ogrebotine niti će vam naškoditi prstima ili noktima za vrijeme čišćenja.

  Ako ste pišući kemijskom pogriješili, obrišite lagano korom krastavca. Koristite je slobodno i za brisanje dječjeg šaranja bojicama ili markerima sa vaših zidova.

 • 28.05.2012. 16:05h

  Član borivojMerlin3

   

  Jedan od najdestruktivnijih izuma u ljudskoj povijesti je obična
  cipela. Cipela je jedan od najvećih krivaca zašto ljudi oboljevaju od
  inflamatornih, autoimunih i drugih bolesti.

  Najnovija naučna istraživanja pokazuju da gumeni đonovi kompletno
  blokiraju sve elektrone koji štite i hrane čitavu planetu pa tako i
  nas same. Kada stanemo na zemlju bosonogi, posebno ako stanemo na
  kamen, mi smo brzinom svjetlosti ispunjeni slobodnim elektronima koje
  nam planeta velikodušno daje preko cijelog dana i noći, svakoga dana.

  Onoga trenutka kada obujemo cipele, sve prestaje. Potpuno prestaje
  komunikacija sa zemljom i mi smo izolirani.

  Postoji jedan efikasan način da se ponovo uspostavi ta veza između
  elektrona iz zemlje i nas ljudi, a to je hodati bosonog.

  Zemljin elektomagnetni omotač je toliko jak da kada stanemo na nju,
  automatski nas isprazni od statičkog elektriciteta koji se nakupi u
  nama od naših mobilnih telefona, aj podova, kamera, kompjutera,
  bežičnih telefona... Dovoljno je da hodate bosonogi po zemlji,
  sjednete na kamen, skočite u more, jezero ili rijeku petnaestak minuta
  dnevno i da budete zaštićeni 'Zemljinim prirodnim eletronskim omotačem'.
  Ljudi hodaju oko nas odvojeni od stvarnosti i sa mislima u oblacima.
  Naravno, zato što nisu prizemljeni: između njih i zemlje je gumeni
  đon.

  Dr Slađana Velkov

   

SADRŽAJ UPISAO

Član borivojMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana borivoj dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info