Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član HDAS

Upisao:

HDAS

OBJAVLJENO:

PROČITANO

609

PUTA

OD 14.01.2018.

ASTROLOG SAVJETOVAO UČITELJE KAKO PRISTUPATI ĐACIMA. PLATILA GA DRŽAVA

ASTROLOG SAVJETOVAO UČITELJE KAKO PRISTUPATI ĐACIMA. PLATILA GA DRŽAVA
Odgoj đaka po zodijačkim znakovima zvuči kao loš vic. No, ministarstvo obrazovanja, očito ne misli tako. Sveučilište u Olomoucu je organiziralo, te uz pomoć EU financiralo, “Workshop” astrologa Milana Gelnara, i to za učitelje i studente pedagogije. Zajednica skeptika to smatra besmislicom.

Odgoj đaka po zodijačkim znakovima zvuči kao loš vic. No, ministarstvo obrazovanja, očito ne misli tako. Sveučilište u Olomoucu je organiziralo, te uz pomoć EU financiralo, “Workshop” astrologa Milana Gelnara, i to za učitelje i studente pedagogije. Zajednica skeptika to smatra besmislicom.

Travanjski “workshop” s tajanstvenim nazivom “Odgoj djece po znakovima” izmakao je pažnji Češkog kluba skeptika Sysifos (“Sysifos, Český klub skeptiků”) koji nastoji znanstveno  analizirati natprirodne pojave nekoliko zadnjih mjeseci.

Doznali su o njemu tek nedavno, od svojeg pobornika, koji je tečaj predložio za nagradu “Bludný balvan “, koja se dodjeljuje za razočaranje javnosti.

“Grozim se, što će se uz potporu ministarstva obrazovanja i dalje predavati učiteljima. Kako saznati uz pomoć vidovnjaštva da li đaci ne prepisuju? Osnove alkemije? Kako štititi svoje učenike od crne magije?” kaže član kluba skeptika Leoš Kyša, koji je svoje prigovore adresirao izravno ministarstvu obrazovanja.
 
Projekt je osmišljen od strane Centra inovativnog obrazovanja (“Centrum inovativního vzdělávání”), koji je nastao pod zaštitom Palackog sveučilišta u Olomoucu (“Universita Palackého v Olomouci”), financirao projekt uz doprinos Europske unije. Tijekom dvije godine se tako u Olomoucu održalo 90 “workshopa” usmjerenih na reformu obrazovanja.

A njihov je opseg bio doista širok. Razmatrale su se na primjer pogodnosti waldorfske škole, oni koji su bili zainteresirani saznali su kako osnovati alternativnu školu, zahtijevati subvencije ili riješiti probleme s maltretiranjem ili s drogama u školi.

Nudimo alternative, kaže ministarstvo

No, odgovor resora obrazovanja nije Kyšu smirio. Ministarstvo naime Gelnarov “workshop” ne smatra propagandom astrologije kao egzaktne znanosti – prema njemu se radi o jednom od alternativnih pristupa djetetu.

“Cilj nije ostvariti da učitelj pristupa djetetu isključivo na osnovi zodijačkog znaka, nego je cilj više proširiti učiteljima spektar pristupa na osnovi aktualnog društvenog položaja,” odgovorila je na Kyšov e-mail Karolína Svobodová iz Ministarstva obrazovanja.

Projekt nije obranila ni njegova šefica

Protiv napada skeptika brani se također voditeljica projekta Dora Assenza. “Ono, što gospodin Kyša zove okultna kvazi-znanost, objekt je znanstvene analize, može se pronaći mnogo znanstvenih studija koje se bave primjerice time da li je astrologija utemeljena na empirijskim osnovama ili nije,” izjavila je. No unatoč uvjerenjima da je ovaj “workshop” imao smisla, ostaje pitanje, što točno je astrolog Milan Gelnar učiteljima predavao. Iz kratkog opisa na stranicama Centra to nije baš očito: “Workshop će približiti zanimljiv i potpuno netradicijski pogled na “tip osobnosti” djeteta prema četiri osnovna elementa – razboriti tip, čulni tip, emocijski tip, intuitivni tip.”

Dora Assenza koja bi trebala biti najviše zainteresirana da obrani svoj posao, nije pružila konkretne informacije o sadržaju “workshopa”. U telefonskom razgovoru je s novinama iDNES.cz najprije porekla da je tečaj imao astrološku prirodu i Kyšine je prigovore odbila kao mjehur od sapunice. U tečaju se navodno radilo o diobi tipova djece utemeljenom na učenju psihologa poput Junga, o nikakvim horoskopima se tamo navodno nije radilo.

Napokon je insistirala da će se o problemu pismeno očitovati. No, njezin je odgovor redakcija – unatoč urgencijama – čekala više od tjedan dana uzalud. Objašnjenje zašto Dora Assenza izbjegava odgovor može biti očigledno. Dvogodišnji projekt upravo je završio, a ona priprema nastavak, koji međutim mora odobriti i grantska komisija. Negativna reklama ne bi joj bila baš od koristi.

Gelnar se povjerio svojem “dnevniku”

O sadržaju tečaja nije s iDNES.cz želio razgovarati ni sam astrolog Milan Gelnar. Na internetskim stranicama Astrosfera.cz, kamo dnevno stavlja svježe horoskope i zainteresiranima ovdje uz naknadu nudi detaljnije proricanje, bio je malo otvoreniji.

“Dragi moj dnevniče, zamisli jučer sam prvi put ušao na akademsko tlo i podijelio sa studentima i učiteljima sveučilišta svoja znanja i iskustva na području astrologije,” zapisao je Gelnar na svom blogu, prema kojem je njegov nastup imao veliki odaziv.

Tri pozitivne reakcije su se pojavile i na stranicama Centra inovativnog obrazovanja. “Na sveučilišnom tlu studenti imaju pravo biti informirani o različitim smjerovima mišljenja. Nemojte molim podcjenjivati buduće pedagoge da nisu sposobni raspoznati što je od predavanja korisno za njihovu buduću djelatnost, a što će isključiti. “Workshop” nije bio o osobnim matičnim brojevima, nego baš o tim diskusijama, komunikaciji, osjećajima i razumu,” napisala je jedna od sudionica tečaja.

No predsjednik zajednice skeptika Čeněk Zlatník odbija tolerirati astrologiju čak i kao alternativu u različitim pristupima đacima.

“To je već principijelno prekršaj koji nema nikakvo opravdanje. Možete vjerovati astrologiji i pristupati joj kao religiji. Pa i religija se predaje kao izborni predmet. Međutim u ovom slučaju se astrološki pristup nudi nakon razmatranja učitelja za sve učenike,” argumentira. 

Preneseno sa: iDNES.cz

http://www.astrologija.com.hr/

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 05.05.2008. 20:32h

  Član iridaMerlin28 Draga, netko od naših autora je već prije podne prenio MJESEČEVE MIJENE sa: www.astrologija.com, pa neću duplicirati, ostalo je objavljeno...
 • 06.05.2008. 07:29h

  Član safirisMerlin7 Bar se negdje nešto pokrenulo, možda jednom i kod nas sagledaju problem sa više strana:)
 • 08.06.2018. 10:35h

  Član emilio-iiMerlin0

  *Dark forces were seeking.....

  Kada netko ljubi svoju domovinu on je istinski patriot a nacionalist bi bio onaj koji mrzi tuđe patriote?

  Onaj koji u ime boga baca ljude na koljena bi bio fanatik dok bi istinski vjernik uzdizao ljudski duh?

  Kada i volimo i mrzimo odraze nas samih to je kao da zavadimo one koji se vole jer mrzimo ako nismo na vlasti?

  Kako god što je veči ego to je veči strah tako pak i što je veča moč to je veča i mogučnost da če od velikog boga nastati veliki djavo?

  Kada kažu da su obični kriminalci čak i bezazleni u odnosu na njih to bi onda bilo u odnošaju sa normalnim i uglednim građanima?

  Kada bi normalno bilo isto što i ludo to bi se dalo sagledati i na primjeru kada nam je za prelazak iz geocentrizma u heliocentrizam trebalo sto ubilačkih godina iako nismo morali ni prstom mrdnuti?

  Poznavati ulaz i izlaz je kao kada pismo i glava čine novčiće a tko osvoji medalju taj ima i dva lica?

  Kada nam daju nobela za znanje tada nam zapravo daju do znanja da je njihovo znanje još i veče?

  Osvojiti svijetsko prvenstvo je kao biti iznad ljudskih ruku ali ako ne stojimo na božjim nogama opet smo izgubljeni u svijetu?

  Ako bi pošli od toga da je svemir stvorio nas tada bismo zapravo pretekli one koji su stvorili svemir da bi unutar njega suvereno urlali i to nije bezazlena trka ako samovažnost i ubija?

  ("I have not seen Blor for years. The last time I saw her, she took her leave of me, and told
  me that she was about to set off on a very dangerous journey. She intended to cross a part of
  the dreaming world controlled by very fierce inorganic beings. I tried to dissuade her from that
  adventure, but she had confidence in her ability to hide and so set off on her journey. I’ve had
  no further news of her since. She may have achieved her objective, or she may have become
  prisoner of the marauders."???)

  *“one must start with the principle that everything is energy, because otherwise we will always be stopped by the hardness of the physical world.”*?!

  ...... to stop human evolution, and those enemy forces worked tirelessly to cloud people’s minds and to change the purpose for which humans had been created in such a way that the old commandments based on morality and justice got swapped for those of the man in the street that go something like this: * First me, and next I. * Love thy possessions and cling unto them. * Lie and cheat to achieve thy goals. * Satisfy thy desires by any means. * Obtain profit at any cost. * Always seek pleasure and personal gain. * Take advantage of others. * Crush the weak. * Destroy that which thou canst not get. * If thou canst not accomplish something, do not let others accomplish it either. **!?

  P.S:Ili bi ipak prije "svega" trebalo zapitati sebe "tko sam Ja" jer šta ako poslije bude kasno??

 • 08.06.2018. 14:28h

  Član emilio-iiMerlin0

  I jedna Duhovita priča......

  .....nas može de-fiksirati u Vremenu ali i koštati u Novcu!

  *

  "Ti si vrlo nedisciplinovana," reče on i ponovo sede,"I vrlo agresivna. Tvoja dadilja mora da je tolerisalasvaki tvoj kapric i ponašala se prema tebi kao da si odstakla." Primetivši moj mrk pogled, on požuri damiobjasnikako nijeviknuo na menezbogbesailinestrpljenja. "Meni lično nije važno da li ti slušaš iline," reče. "ali važno je nekom drugom, u čije ime samvikao na tebe. Nekome ko nas gleda."Prvo sam se zbunila a zatim osetila neprijatno.Gledala sam unaokolo, pitajući se da li nas gleda njegovučitelj, čarobnjak.On me je ignorisao i nastavio svoju priču, "Meni mojotac nikada nije rekao da misvi konstantno imamosvedoke, zato što on to nije znao. Kao što ni ti to neznaš.""Kakve to besmislice pričaš?" Ton mog glasa jeodavao moje raspoloženje u tom trenutuku. Uvrediome je, vikao je na mene, i nastavio da brblja, kao dase ništa nije dogodilo. Bila sam ogorčena. Ako je onpomislio da ću da pređem preko svega, doživećeiznenađenje. "Neće ti ovo proći tek tako," pomislih,zlobno se smeškajući. "Ne može tako sa mnom.""Pričamo sili, o biću, o prisustvu koje nije ni sila ni biće niprisustvo," objasni on, sa anđeoskim smeškom na licu.Izgledao je potpuno nesvestan mog ratobornograspoioženja. "Znam da to zvuči kao trućanje, ali nije.To je nešto o čemu znaju samo čarobnjaci. Oni su tonazvali duhom. Našim ličnim čuvarem, našim večnimsvedokom."Ne znam tačno na koji način i koja je reč pokrenulareakciju, ali sam, iznenada, usmerila svu svoju pažnjuna njegovu priču. On je nastavio da govori o toj silikoja, kako je on objašnjavao, nije bog, niti bilo šta uvezi sa religijom ili moralom. To je bezlična sila, snagakoju možemo koristiti ako naučimo da sebe smanjimodo ništavila. Čak je, dok je govorio, držao moju ruku ameni to nije smetalo. Naprotiv, svideo mi se njegovčvrst ali nežan dodir. Obuzelo me je neko morbidnozadovoljstvo zbog te čudne moći koju je imao nadamnom. Poželela sam da zauvek ostanem da sedim sanjim na toj klupi.......

  "Šta sve ovo znači?" upitah, zatim pocrveneh shvativšida je cela moja priča bila bazirana na mojoj ženskosti.On je izgleda bio potpuno svestan mog stanja. Uzeo jemoju ruku i pritisnuo sebi na srce."Megustas, nibehmgat' izjavi dramatično, zatim prevede ove reči na engieski, zbogravnoteže, "Ti me strastveno privlačiš, nibelunga." On miuputi pogled latinskog ljubavnika i onda se grohotomnasmeja. "Ti si uverena da sam morao ovo da ti kažem, preili kasnije, pa rekoh, bolje da to odmah uradim."Umesto da se naljutim i uvredim, ja se nasmejah.Prijao mi je njegov humor. Jedini nibelunziza koje sam jaznala su bili oni iz knjiga o nemačkoj mitologiji koje supripadale mom ocu. "Zigfrid i nibelunzi. Koliko sam mogla dase setim, oni su bili magična, podzemna, patuljasta bića."Znači ja samza tebe patuljak?" upitah šaljivo."Bože sačuvaj!" protestvova on. "Ti si nemačko mitološkobice."Malo kasnije, kao da je to bilo jedino što smo mogli da učinimo, odvezli smo se na planinu Santa Suzana, do mestana kome smo se upoznali. Sedeli smo na litici iznad indijanskog groblja, ne govoreći ni reč. Pokrenuti impulsom čistog prijateljstva, sedeli smo tu, u potpunoj tišini, nesvesni popodneva koje se pretvaralo u veče.**

  Ili iz "čistog prijateljstva" usred "nečastivog" je kao reči za "scribd.com/document/11377432" da je Izvor...... oli je izvornije ?:**"Od najranijeg detinj'stva sam bila vaspitavana da budem objektivna i da sve mogu da okarakterišem," rekoh."U mom svetu postoj'e samo činjenice."

  "To j'e problem sa ljudima," primeti Dilaja. "Ljudi su toliko razumni da mi se smanjuj'e vitalnost i kada samo slušam o tome."**

  P.S:I smanjiti se do "ništavila" nije nihilizam nego baš naprotiv Uzvišeno stanje..... ili koliki je onda moj na cipeli broj u sklopu trenutnog stanja čovječanstva i "quo vadis domini"?!

   Florinda Doner On je i dalje pričao. Ja sam i dalje pažljivo slušala svakuizgovorenu reč, ali sam se u isto vreme pitala kada će meuhvatiti za nogu. Znala sam da mu moja ruka neće bitidovoljna i da neću moći da učinim ništa da ga u tomezaustavim. A možda nisam ni želela da ga u tomezaustavim?

 • 08.06.2018. 15:09h

  Član emilio-iiMerlin0

  Prislila ili pri'vola.....

  Viša sila je kada se ustremimo na više iz nižih pobuda a niža sila je kada nam drugi daju našu jedinstvenost?

  Treča sila je također dvosmislena jer ona apsolutno negira apsoluta?

  I jedino bi sila nulte točke bila ona prava jer nam ne može aplaudirati jednom rukom..... pa ju stoga i nečemo objeručke potražiti a kamo li i nači!

  .....je kada jači kvači a pametan popušta?!

  A ni "državi" ne treba vjerovati jer ni ona neče dopustiti da joj "i'zbrišu sa stola"???

  AstroLogika..... bi se bavila Predmetima koji lebde u Svemiru i njihovim korelacijama u Masi??

  Dok bismo se mi,ako je vjerovati Tollu i "kada ste svijesni svemira/prostora vi zapravo niste svijesni ničega",morali posvetiti zaustavljanju unutrašnjeg dijaloga ili i dokazati da ipak možemo činiti/napisati.......... Ništa:.

SADRŽAJ UPISAO

Član HDASMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana hdas dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SVIBANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga Irido, evo nije prošlo dugo i evo ostvaruje se nešto iz tvog tumačenja: danas nađem razbijeno zrcalo suvozačkog retrovizora!!!

  13.05.2020. 18:30h
 • Član mkrmarmkrmar

  Svjetlosni zagrljaj

  12.05.2020. 20:01h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info