Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

663

PUTA

OD 14.01.2018.

PRIRODNA MEDICINA - NEKI BILJNI I PČELINJI PREPARATI

PRIRODNA MEDICINA - NEKI BILJNI I PČELINJI PREPARATI
Osnovni praktični principi u pripremi čajeva

Poglavlje II

NEKI BILJNI I PČELINJI PREPARATI

Osnovni praktični principi u pripremi čajeva

Poželjno je da se čajevi pripremaju maceriranjem (potapa- njem) biljke u hladnu vodu, u trajanju od 12 časova, nakon čega treba izvršiti ceđenje. Pre upotrebe treba ih (umereno) podgre- jati.

Pripremaju se u emajliranom posuđu ili sudovima od stakla otpornog na visoku temperaturu.

Nije preporučljivo koristiti posuđe od aluminijuma. Ceđenje se vrši kroz plastično cedilo, gazu ili platno. Čajevi se čuvaju u flašama tamnije boje.

Čajevi se mogu pripremati i u obliku infuzije: 1 punu kašičicu biljne mešavine, ili neke određene biljke, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 2 minuta, a zatim procedi- ti. Kada su u pitanju zelene (sveže) biljke, kontakt sa vrelom vodom u principu traje 30 sekundi, posle čega se čaj procedi.

Čajevi se piju po sistemu rotacije. Obično se jedna mešavina čaja koristi 14 dana, nakon čega se prelazi na drugu mešavinu.

Treba ih piti na prazan stomak, lagano, u retkim gutljajima. Mogu se zasladiti medom.

Čaj od žive trave (Geranium robertianum), priprema se po principu infuzije (potapanja), u trajanju od 3 minuta. Neza- obilazan je u lečenju svih vrsta raka, zajedno sa gavezom, neve- nom i crvenom detelinom (Trifolium pratense), naročito ako je bolesnik već bio izložen radioterapiji.

Čaj od hajdučice se preporučuje u slučajevima raka materice. Takođe je preporučljiv kod smetnji u toku menstrualnog ciklusa, kao i u menopauzi.

Čaj od žalfije, u svakodnevnoj primeni, veoma je koristan u cilju zaštite od mnogih bolesti. On je takođe uspešno sredstvo protiv faringo-tonzilitisa (upale ždrela i krajnika).

Čaj za pročišćavanje bubrega

Preslica         15 g

Kantarion       6 g

Kopriva        15 g

Troskavica     8 g

Preliti jednu punu kašičicu mešavine čaja sa 250 ml vrele vo- de i ostaviti da odstoji 2 minuta.

Čaj od crnog luka

Preporučuje se protiv kašlja.

Način pripreme: 2 glavice crnog luka sa ljuskom (veličine jajeta), 3 zdrobljena oraha, takođe sa ljuskom, kuvati u 1 litar vode 10-15 minuta. Procediti i zasladiti medom. Piti lagano, u retkim gutljajima, u toku jednog dana.

Čaj od jabukove ljuske

Ljuske od jabuke (mogu biti i osušene) kuvati 3-5 minuta (1 puna kašičica usitnjene ljuske na 250 ml vode). Procediti. Piti 3 šolje na dan.

Preporučuje se protiv insomnije (nesanice) i psiho-motornih tegoba.

Čaj za smirenje

Jagorčevina             50 g (10 kašičica)

Lavanda                   25 g (5 kašičica)

Kantarion                 10 g (2 kašičice)

Šišarke hmelja         15 g (3 kašičice)

Koren valerijane        5 g (1 kašičica)

Pomešati pomenute biljke. Uzeti 1 punu kašičicu ove mešavi- ne, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti poklopljeno 3 minuta, a

zatim procediti. Pije se kao mlak čaj, zaslađen medom, uveče pred spavanje.

Mast od nevena

Svež neven (stabljika, list, cvet) oprati, i pošto se ocedi voda sa biljke, sitno iseckati nožem. Dve pune šake ovako isitnjene biljke umešati u 500 g masnoće (npr margarina) koja se prethod- no istopi. Mešati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, posle čega treba ponovo podgrejati i procediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglu. Ovu mast treba čuvati u frižideru.

(PAŽNJA: Na dnu tegle se taloži zelenkasta tečnost, koja se baca).

Ostatak biljke (ono što je preteklo od ceđenja) može se koris- titi kao kaša za kataplazmu (oblog) i to dva puta, nakon čega se baca.

Na sličan način se priprema mast od: hajdučice, ivanjskog cveća, koprive, gaveza.                                                             -

Mast od gaveza

- 25 g pčelinjeg voska

-100 g suncokretovog ili maslinovog ulja

- 50 g sušenog korena gaveza

Gavez potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 12 sati (voda treba da prekrije biljku). Vosak istopiti, zatim dodati ulje i na kraju koren gaveza. Ostaviti poklopljeno 6 sati, posle čega tre- ba ponovo podgrejati i procediti. Čuva se na hladnom. Koristi se u slučaju varikoznog čira, zastarelih rana, hemoroida (šuljeva).

Može se pripremiti i od svežeg korena i margarina, na isti način kao i mast od nevena. Na 10 supenih kašika sitno izrenda- nog korena gaveza dodaje se 11 supenih kašika masnoće.

Mast od smole

Pčelinji vosak           100 g

Jelina smola              25 g

Ulje                           50 g

Margarin                  250 g

Istopiti zajedno vosak, smolu i margarin, i na kraju dodati ulje. Procediti i čuvati na hladnom, u staklenoj posudi.

Indikacije: Varikozni čir, post-trombozni sindrom, arteritis (upala arterija), rane koje teže zarastaju, reumatizam, Herpes zoster, tumorni čvorovi.

Nanosi se u tankom sloju na obolelu zonu, 2-3 puta dnevno.

Laneno ulje

U 1 litar hladne vode staviti 50 g lanenog semena. Ostaviti da ključa 2 minuta, a zatim skloniti sa vatre, pokriti i posle 10 minu- ta procediti.

Indikacije: Pruritis (hronični svrab kože), ekcem.

Ovo ulje, na isti način pripremljeno, ali koncentrovanije (100 g semena na 500 ml vode), preporučljivo je u obliku kataplazme kod apscesa (zagnoja), čira, bronhitisa, neuritisa (upale nervnog vlakna), bolova u mišićima i zglobovima, uboja.

Tinktura od lana

20 g biljke potopiti u 100 ml alkohola jačine 90%. Ostaviti da odstoji 15 dana. Sadržaj svakodnevno promućkati, a nakon 15 dana procediti.

Preporučuje se protiv pruritisa (hroničnog svraba kože), ekcema, hemoroida, varikoznog čira.

Previti obolelo mesto 2 puta dnevno, ujutru i uveče.

Na isti način se priprema tinktura od koprive (lišća), koja je efikasna kod posekotina.

Voda od različka (modrocveta)

Bokvica        10 g                                       -          .

Različak          5 g

Kokotac         5 g

Mešavini dodati 150 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim procediti. Dva do tri puta u toku dana primeni- ti kupku očiju (potopiti lice u topli čaj pri čemu su oči otvorene).

Preporučuje se kod konjunktivitisa (upale sluzokože oka), blefaritisa (upale očnog kapka), problema sa vidom.

Sirup za srce

1 litar soka od grožđa (belog ili crnog) 10 stabljika zelenog peršuna sa lišćem 2 supene kašike sirćeta

Kuvati 10 minuta. Posle prvog ključanja, dodati 300 g meda i kuvati još 4 minuta. Odmah procediti i sipati u flaše, koje potom treba dobro zatvoriti. Čuvati u frižideru. Uzimati 1-3 supene kašike dnevno, ili u kriznim situacijama 1-2 supene kašike.

Indikacije: Ishemična kardiopatija (nedovoljno snabdevanje srca kiseonikom) praćena bolom, srčana neuroza, srčana insufi- jencija (slabo srce) i druge srčane tegobe.

(Napomena: Vidi poglavlje: Recepti koji se koriste posle leče- nja - Prerada šire, tačka 34, str. 56)

Kaša sa pšeničnim mekinjama

U 1 litar vrelog mleka dodati pšenične mekinje ili mekani deo (bez kore) crnog hleba (od celog zrna pšenice), kao i jedno žumance jajeta. Dobija se kaša.

Koristi se kao lokalni oblog protiv čireva (furunkula), apscesa (zagnoja), flegmona (zapaljenja ćelijskog tkiva izazvanog gnoje- njem i praćenog bolom), antraksa (crnog prišta) delujući tako što sakuplja i odvodi gnoj, a takođe smiruje i bol u zglobovima (naročito kolenima).

Kaša se može dobiti i od: 5 izlupanih (izgnječenih) listova ku- pusa, 2 glavice crnog luka (takođe izgnječenog), 5 šaka pšenič- nih mekinja i malo vode. Kuva se 20 minuta dok voda ne ispari i ne nastane žitka masa. Ovu kataplazmu dok je još vruća treba staviti na platno, obložiti obolelo mesto, i držati 2-4 sata.

Biljna kaša i oblog od listova kupusa

Na bolna mesta, tumore, noduse (tvrde otoke na zglobovima, tkivima i dr.), ožiljke posle hirurških intervencija, stavlja se:

Noću: Kaša od gaveza ili nevena (sirov koren gaveza izrenda- ti i dobro izmešati sa mlakom vodom). Staviti na komad platna i obložiti obolelo mesto.

Danju: Na obolelu zonu može se staviti izdrobljeni list belog kupusa ili mast od nevena.

Pažnja! Tumore i noduse ne masirati.

Kaše se mogu držati i po 4 sata danju i po 4 sata noću.

Oblog od kupusovog lišća se primenjuje na sledeći način: lis- tovi se operu vodom, ocede, odstrani se centralna nervatura i izlupa drvenim (kuhinjskim) čekićem, tako da se iz listova iscedi sok. Listovi se mogu koristiti u mlakom stanju (potope se u ključalu vodu 2 sekunde ili se drže na pari).

Na krevet staviti jedno vuneno presavijeno ćebe (širine oko 50 cm), preko njega čaršav širine 25-30 cm, a preko čaršava ko- mad platna sa raširenim listovima kupusa, koji treba da budu okrenuti glatkom stranom prema koži. Uviti oboleli deo i učvrs- titi zavojem tako da se ne pomera, naročito kada se oblog stavlja preko noći. Ako oblog nije dobro fiksiran, pacijent ima osećaj hladnoće. Ujutro skinuti oblog, oprati mesto toplom vodom i dobro obrisati, a zatim namazati mašću od nevena. Soba gde je bolesnik smešten, treba da bude dobro zagrejana.

U slučaju ulceroznog tumora, listovi kupusa se mogu potopi- ti u maslinovo ulje i ostaviti da odstoje 30 minuta do jedan sat.

Kada su rane inficirane sekretima (izlučevinama), stavljaju se oblozi od kupusovog lišća, i to jedan preko drugog (kao cigle), tako da se sekret može lako eliminisati.

Oblog od kupusovog lišća je delotvoran u slučaju: kancera (raka), nekroze (izumiranja delova tkiva), opekotina, ekcema, akni, adenitisa (upale žlezda), oboljenja krvnih sudova, limfan- gitisa (upale limfnih sudova), apscesa (otoka), flegmona, furun- kula (čireva), panaricijuma (prišta na prstu), reumatskih neural- gija, lumbaga, išijasa, facijalne neuralgije, bubrežnih kolika (bol- nih napada), migrene, promrzlina, uboja, rana, varikoznog čira.

Lečenje uljem

Jedanput dnevno, ujutro pre jela, uzeti jednu nepunu (supe- nu) kašiku suncokretovog ulja (može se pomešati sa uljem od soje) i mućkati u ustima 20 minuta, a zatim izbaciti. Posle tera- pije uljem, usta dobro isprati (najbolje čajem od hajdučice, ne- vena, žalfije) kako bi se odstranile toksične materije.

Pre nego što se uzme ulje, dobro očistiti nos, usnu duplju i ždrelo slanom vodom (1 kašičica soli na 500 ml mlake vode),

kako bi se izbeglo oticanje nosnih izlučevina u usnu šupljinu tokom tretmana. Treba disati na nos i duboko grgoljati slanom vodom 10 minuta.

Lečenje bobicama kleke (Knajpova kura)

Terapija traje 23 dana. Bobice zdrobiti zubima, ižvakati i pro- gutati. Prvog dana uzimati 4 bobice, drugog 5, a svakog nared- nog po jednu više, do dvanaestog dana, kada se uzima 15 bobi- ca. Od trinaestog dana smanjiti količinu za po 1 bobicu svakog dana, dok se ponovo ne dođe na početnih 4 (poslednjeg, 23. da- na).

Indikacije: Migrena, gastro-intestinalna oboljenja, bilijarna diskinezija (otežano i nepravilno pražnjenje žučne kese), plućne infekcije (ima baktericidno dejstvo - uništava bakterije), plućni TBC (tuberkuloza), disurija (otežano mokrenje), reumatizam, dismenoreja (bolna menstruacija), hormonalni poremećaji. Kao diuretik, koriste se bobice samlevene u prah (po 1 kašičica praha na 250 ml vrele vode; ostaviti da odstoji 5 minuta).

Nije preporučljivo kod zapaljenskih oboljenja bubrega.

Sok od breze

Sakuplja se u rano proleće, pre otvaranja pupoljka. Napraviti na stablu (otprilike 50 cm iznad zemlje) rupu prečnika 1 cm i dubine takođe 1 cm. U visini rupe učvrstiti komad drveta koji služi kao žljeb. Sok prikupljati u posudama od stakla, gline ili emajla. Sakupljeni sok treba čuvati u frižideru (ne u zamrzi- vaču!). Uzimati 200-400 ml na dan, podeljeno u 2-3 doze. Starija deca uzimaju 1/2 doze predviđene za odrasle, a mala deca 1/4 od već napomenute doze. Svež brezin sok predstavlja prirodni regulator kod bubrežnih oboljenja, alergija, kostobolje, reuma- tizma, u periodu oporavka od bolesti, kao remineralizant.

Švedska tinktura

Aloja (listovi)                                                10 g

Smola od jele                                                5 g

Šafran (tučkovi) ili perunika (koren)             0,2 g Bagrem (cvetovi)         10 g

Lovor (list) ili cimet                                       10 g

Troskavica ili koren rabarbare                      10 g

Lincura (koren)                                            10 g

Beli jasen (lišće)                                          10 g

Kleka (drobljene bobice)                              10 g

Morač ili anis                                                  4 g

Vilino sito (Carlina acaulis)                            5 g

Anđelika (koren)                                          10 g

Način pripreme: Ovu mešavinu staviti u flašu (2 litra) sa širo- kim grlićem. Dodati 1,5 litar votke jačine 40% i zatvoriti. Flašu ostaviti da odstoji na suncu (leti), ili u toploj sobi (zimi), 14 dana. Svakog dana treba promućkati. Petnaestog dana procediti sadr- žaj flaše, a dobijenu tinkturu čuvati u dobro zatvorenim, stakle- nim flašama, na hladnom mestu. Pre upotrebe promućkati.

Način upotrebe: Spolja i iznutra.

Obolela zona se namaže mašću od nevena (vidi str. 18), zatim se peškir umoči u toplu vodu, iscedi se, nakvasi švedskom tin- kturom i stavi na obolelo mesto, gde treba da odstoji 4-6 sati.

Švedska tinktura se koristi kod sledećih oboljenja:

- Kefaleja (jaka glavobolja), nesvestica, mučnina, poremećaji u pamćenju. Oblog, umočen u tinkturu, stavlja se na čelo i poti- ljak;

-  Neurastenija (slabost živaca), depresivna stanja, psihoze, epilepsija, mucanje, kranio-cerebralni traumatizam (povreda lobanje i mozga). Oblog se stavlja na potiljačni deo glave;

-  Mastoiditis (zapaljenje dela slepoočne kosti koja se nalazi iza ušne školjke). Oblog sa tinkturom se stavlja na bolno mesto, a u uši tampon natopljen tinkturom. Efikasno je i kod poreme- ćaja sluha posle preživele traume, kao i kod urođenih mana, bo- lova i brujanja u ušima;

- Srčana oboljenja - stavlja se oblog sa tinkturom na predeo srca;

- Aftoza (površinsko zapaljenje sluznice usta sa plitkim rani- cama), dentalna (zubna) neuralgija. Oblaže se predeo usne šup- ljine (spolja) tinkturom;

-  Disfagija (poteškoće i bolovi pri gutanju). Usna duplja se ispira tinkturom koja je razblažena u čaju;

-  Oboljenja želuca i žučne kese, kolitis (upala debelog creva). Stavlja se oblog;

- Hepatitis (upala jetre), crevne parazitoze. Stavlja se oblog na stomak;

-  Hemoroidi (šuljevi), fistule (šupalj, gnojni čir) u predelu (anusa) čmara;

- Kancer;

-  Opekotine, čir, crveni vetar (erizipel), ožiljci od kile, rane, uboji, promrzline;

- Reumatski bolovi.

Interno: 1 kašičica švedske tinkture na 150 ml čaja ili vode.

APITERAPIJA (Lečenje pčelinjim proizvodima)

Propolis

Uzimati po 1 g dnevno, i to na sledeći način: pomešati sa malo polena dok se ne sjedini, i kao takav koristiti. Upotrebljava se do izlečenja.

Pčelinji polen

Delotvoran je u slučajevima: neuroze (nervnih oboljenja), hepatitisa (upale jetre), ciroze, kolitisa (upale debelog creva), čira. Uzimati 2-4 kašičice ujutro i u podne, pre jela. Može se uzi- mati samo polen ili u kombinaciji sa medom. Lečenje polenom traje mesec dana, nakon čega se pauzira 3 meseca, a posle se sve može ponoviti. Na ovaj način se mogu sprovesti 2-3 terapije.

Matični mleč sa medom

Preporučuje se samo muškarcima. Uzimati po 1 kašičicu, ujutro, na prazan stomak. Lekovito deluje kod nervnih obolje- nja. Ne treba ga upotrebljavati u slučaju raka, dijabetesa (šećer- ne bolesti), hormonalnih poremećaja, i nikada ne treba da ga koriste žene.

Terapija traje mesec dana, a zatim se pauzira 3 meseca. Ovaj način lečenja se može ponoviti 2-3 puta godišnje.

Preparat od aloje, meda i propolisa

Pčelinji med                         1000 g Propolis                    20 g

(istrugan na plastično ili stakleno rende)

Aloja                                      750 g

(listovi, narendani na rende od plastike ili stakla)

Biljka treba da je stara 3-5 godina. Pre branja listova, biljku ne treba zalivati 5 dana. Sve navedene sastojke staviti u staklenu teglu i ostaviti na hladnom 5 dana. Nakon ovoga, prvih 5 dana uzimati po jednu (supenu) kašiku ovog preparata ujutro i u podne, 2 sata pre jela, a od šestog dana po 1 malu kašičicu, takođe 2 sata pre doručka i ručka. Ovaj tretman traje 3 sedmice do 2 meseca. Može se ponoviti još jednom, ali posle pauze od 7 dana.

Preporučuje se protiv sledećih oboljenja: gripa, viroze disaj- nih organa (oboljenja disajnih puteva izazvan virusima), ano- reksije, jakih glavobolja, faringo-tonzilitisa (upale ždrela i krajni- ka), bronhijalne astme (otežanog disanja usled suženja lumena bronhija), reumatizma, paralize, hronične infekcije kože, neura- stenije (slabosti živaca), čira na želucu, raka, plućnog TBC (pluć- ne tuberkuloze).

Napomena: Aloja se ne preporučuje u trudnoći i kod hormo- nalnih poremećaja.

Sirup od propolisa

Kuvati 1 kašičicu usitnjenog propolisa u 250 ml vode sve dok se početna zapremina ne smanji na polovinu. Procediti i zasla- diti sa 2 kašičice meda. Upotrebljava se protiv kašlja, 3 kašičice dnevno.

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SVIBANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

PRIRODNA MEDICINA - LEKOVITE BILJKE; Dr Donald Miler PRIRODNA MEDICINA - ISHRANA