Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1003

PUTA

OD 14.01.2018.

TRANSPLANTACIJA ORGANA: ZA i PROTIV

TRANSPLANTACIJA ORGANA: ZA i PROTIV
Čak i obična transfuzija krvi u naš organizam unosi dio osobnosti davatelja. Poznato je da postoje vjerske sekte koje svojim pripadnicima i sljedbenicima zabranjuju transfuziju, čak i ako je to jedini način da se spasi život, ali isto tako im zabranjuju i eksplantaciju i transplantaciju organa.

Frankenstein: Daniel ima čak 12 presađenih organa

 

Izvor:

http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show_clanak&tekst_id=28686

 

Imao je 19 godina kad su mu liječnici u samo sedam tjedana presadili ukupno 12 organa. U 2 operacije njegovo tijelo odbacilo je transplante

Piše: Anita Anić-Božić

Na Badnju večer 1992. Daniel Canal onesvijestio se u kupaonici u kući bake i djeda. Roditelji su ga odvezli u dječju bolnicu, no liječnici nikako nisu mogli otkriti u čemu je problem. Jedina preostala opcija bila je operacija kako bi vidjeli što se događa u njegovom tijelu. Doktori su otkrili da se Danielovo tanko crijevo potpuno smotalo i da krv ne dolazi do debelog crijeva. Bez protoka krvi, njegova crijeva su bila mrtva i doktori su ih morali odstraniti kako bi mu spasili život. Kad se oporavio, a imao je 13 godina, rekli su mu da neće živjeti dulje od 15. rođendana ako ne mu ne transplantiraju crijeva. U Pittsburghu u Pennsylvaniji transplantaciju je čekao šest godina. Za to vrijeme oštetili su se i drugi organi. - Kao posljednje, roditelji su me stavili na listu čekanja u Miamiju. Samo dva dana poslije pojavio se donor. To je značilo da je negdje neka obitelj donijela vrlo tešku odluku. Njihovo dijete je bilo u komi i oni su odlučili donirati njegove organe nekome tko ih treba, a to sam bio ja - prisjeća se DanielU prvoj operaciji transplantirali su mu crijeva, jetru, gušteraču i želudac. Oporavio se brzo, ali sljedeći tjedan njegovo je tijelo odbacilo sve donirane organe. Dva tjedna poslije pojavio se novi donor, ali je zbog infekcije opet bio na početku.Nevjerojatno, ali treći put u samo mjesec dana ponovno se pojavio donor. Liječnici su transplantirali i treću grupu organa, ali  su se bojali da Daniel ovaj put neće preživjeti.

Tri puta su mu implamtirali želudac

Tek treći put je tijelo prihvatilo jetru

-         Sljedećih devet mjeseci oporavljao sam se sporo. Borio sam se svim snagama i uspio. Nakon nekoliko mjeseci mogao sam napustiti bolnicu, iako moram do daljnjega piti lijekove kako tijelo ne bi ponovno odbacilo organe.

MORALNE DVOJBE NAKON OPERACIJE

 

Miami - Jackson Memorial u kojoj su liječnici izveli operacije našla se na udaru medija. Daniel je preživio, ali kad se za to pročulo pojavilo se pitanje: da li je na tog dječaka - kojega su prozvali Frankensteinom - trebalo trošiti toliko organa, s kojima se moglo spasiti više od jednog života.

HRVATSKA Ivan Klasnić (27) u kratko je vrijeme prošao dvije transplantacije bubrega. Krajem siječnja ove godine prvi put mu je presađen majčin bubreg, ali ga je njegovo tijelo odbacilo. U ožujku mu je uspješno presađen očev bubreg, pa se nogometaš polako vraća na teren

SAD Senat još raspravlja o tri prijedloga zakona iz ožujka ove godine (za koje mnogi smatraju da su uvredljivi), prema kojima bi zatvorenici - ako se upišu kao donatori - mogli smanjiti zatvorsku kaznu.

JAPAN Muškarac (30) se srušio u podzemnoj željeznici. U bolnici u gradu  Wakajami liječnici su mu presadili pet organa: srce, pluća, jetru, gušteraču i bubreg. Sve je trajalo devet sati

ITALIJA Sedmomjesečna djevojčica Alessia Di Matteo bila je siroče kad su joj liječnici presadili sedam organa na operaciji koja je trajala 16 sati.

Odlomak iz mog rukopisa:

TAKTILNA KOMUNIKACIJA

I zamislite, to grješno, trošno i bolesno tijelo hoće besmrtnost. Ali, bolesno srce, jetra ili bilo koji drugi vitalni organ razbijaju tlapnju o besmrtnosti. No kako čovjek svoje želje više ne drži na uzdi nije bilo više nikakve zapreke da se snovi dr. Frankestaina počnu ostvarivati. Krenule su transplantacije. Metodom pogrešaka i pokušaja, nakon beskrajnih eksperimenata izvedenih u tajnosti konačno se krenulo u javni rad i čak u osnivanje banki organa i organiziranog doniranja, koje budimo na oprezu nije imuno na zloupotrebe. No, na polju transplantacije ljudskih organa iskrsavaju vrlo neobične i zabrinjavajuće spoznaje. Kod svih pacijenata sa tuđim organima dolazi do neke vrste promjene osobnosti. Iako se to u začecima transplatacije pripisivalo samom pacijentu, njegovoj osobnoj psihopatologiji od ranije, psiho-socijalnim faktorima, imunitetu i lijekovima, danas se zna da sve žive stanice u sebi imaju ugrađene podsustave za «pamćenje» i «odlučivanje». Dakle, moje tijelo pamti. I tvoje i svako drugo tijelo, pamte. Što se događa kad se transpalantacijom spoje stanice sa različitim «sjećanjima» možemo samo naslutitit zasada. Ima i bizarnih i čudovišnih ispovijesti o fenomenima nakon transplantacija, a filmska industrija se pobrinula da neka od njih stavi i na filmski zapis. U knjizi «A Change of Heart» (promjna srca ) je dramatično opisana potpuna promjena osobnosti pacijentice Claire Silvie nakon transplantacije srca i pluća.. Sva odbacivanja transplantiranih organa su vezana za tjelesnu, odnosno «staničnu memoriju». Pisanih i dokumentiranih opisa je malo jer se štite i obitelji davatelja i primatelja, a štiti se i sam «projekt» transplantacije da ga ne bi netko zaustavio. U svakom slučaju imamo dovoljno tragova da shvatimo da tjelesna inteligencija (KQ) doista postoji i da se moramo njome pozabaviti, ako želimo izaći iz labirinta vjekovnih zabluda.

Čak i obična transfuzija krvi u naš organizam unosi dio osobnosti davatelja. Poznato je da postoje vjerske sekte koje svojim pripadnicima i sljedbenicima zabranjuju transfuziju, čak i ako je to jedini način da se spasi život, ali isto tako im zabranjuju i eksplantaciju i transplantaciju organa. Znaju li oni nešto što mi ne znamo ili ne želimo znati? Naravno da svi ovi postupci mogu prenijeti i kojekakve zaraze na čisto fizičkoj razini. Slučajevi hepatitisa i AIDS-a su samo najistaknutiji. A samo možemo zamišljati kakvo «stanično sjećanje « se unosi sa transplantacijom životinjskih (svinjskih..., itd.) organa na ljudski organizam. O posljedicama genetskih eksperimenata svijet će tek saznavati o usputnim užasima koji će se prokrijumčariti i ispuzati iz laboratorija..........

Ovo dalje je preuzeto sa:

http://www.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid
=54577

 

Frankenstein samo što nije

 

Znanstvenici su uspjeli ostvariti jedan od najkontroverznijih prodora u istraživanju stanica. Uzevši stanice s mrtvog embrija uspjeli su ih pretvoriti u žive. Mary Shelley je bila u pravu.

Nova bi tehnologija uskoro mogla izazvati revoluciju u liječenju pacijenata oboljelih od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, objavili su istraživači, a prenosi Dnevnik.hr.

"Ovo bi moglo napraviti preokret kod protivnika istraživanja i korištenja matičnih stanica jer živi embriji više ne bi trebali biti korišteni za istraživanja", izjavio je profesor Miodrag Stojković, voditelj istraživanja Centra za biologiju matičnih stanica u Newcastleu.

No, neki znanstvenici ipak tvrde kako korištenje mrtvih stanica izaziva i nove etičke dileme. "Kako znati kada je jedan embrio zaista mrtav", pita Eric Meslin, ravnatelj Sveučilišnog centra za biotehnologiju u Indiani. Izlučene matične stanice iz embrija su znanstvenicima dragocjene jer su sposobne pretvoriti se u bilo koju stanicu ili tkivo u tijelu. Mogle bi biti korištene za liječenje srčanih bolesti, dijabetesa i mnogih drugih oboljenja, tvrde zagovornici korištenja tehnologije matičnih stanica.

Do ovog otkrića ta je tehnologija sadržavala izlučivanje matičnih stanica iz živih embrija koji se uglavnom dobivaju na klinikama gdje parovi odlaze na umjetnu oplodnju. Stojković i njegov tim nude drugačije rješenje: izbjegavanje korištenja živih embrija, te korištenja onih koji su umrli za vrijeme umjetne oplodnje.

Prošle su godine Stojković i njegov tim uzeli 13 embrija u jako ranoj fazi razvoja koji su "umrli" nakon kratkog vremena. Čekali su 24 sata kako bi utvrdili da se embriji zaista dalje ne razvijaju i započeli s eksperimentima.

"Drugim riječima - bili su mrtvi. No i dalje su imali kapacitet razvoja drugih stanica i tkiva, uključujući stanice jetre, bubrega i kože", objašnjava Stojković. "Mislim da je ovo veoma važno otkriće. Ovakvo korištenje stanica alternativa je onom u kojem se koriste živi embriji. To bi trebalo uzeti kao alternativan izvor", dodaje Stojković.

No, znanstvenici koji se protive korištenju mrtvih stanica u te svrhe, prenosi Dnevnik.hr, tvrde kako nije dokazano da su embriji zaista bili mrtvi, jer je takvo što teško utvrditi sa sigurnošću. Osim toga, pitaju se kako možemo znati da je sve u redu sa stanicama ako je s embrijem nešto pošlo po krivu i izazvalo njegovo "umiranje".

Izvor: http://www.net.hr/

 

OD TRANSPLANTACIJE DO KLONIRANJA

izvor: http://p200.ezboard.com/Frankenstein-hrana-i-ljudi-/fimotacaffefrm37.showMessage?topicID=51.topic

 

WASHINGTON - Protivnici kloniranja čovjeka misle da je baš to početak života i da se svaki ljudski embrij, kakav god bio, mora poštovati, a oni koji podupiru medicinska istraživanja, uključujući i istraživanja o kloniranju, misle da je cijeli problem vrlo zamršen, ali naglašavaju da se takva stanična kuglica može smatrati embrijem samo u tehničkome smislu i da nikad ne bi mogla postati djetetom.

Četrdeset dobitnika Nobelove nagrade, koji žele da ta tehnologija ostane u granicama zakona, kažu kako je prijenos jezgre somatske stanice, postupak poznatiji pod nazivom "terapeutsko kloniranje", pruža veliku nadu za liječenje bolesti kao što je Alzheimerova, od koje boluje 4 milijuna Amerikanaca.

Znanstvenici žele nastaviti pokus s terapeutskim kloniranjem kako bi se otkrilo mogu li se na taj način koristiti embrionalne matične stanice, koje se mogu pretvoriti u bilo koju drugu vrstu stanica, na temelju čega bi se razvili načini liječenja mnogih bolesti.

Američki Medicinski institut, koji savjetuje američku vladu na području medicinske problematike, zalaže se za dopuštanje nastavka takvih istraživanja, ali i za zabranu reproduktivnoga kloniranja, čiji bi cilj bio rađanje klonirane djece.

Stručnjaci za kloniranje kažu da stanična kuglica koja nastaje prijenosom jezgre jedne stanice u jajašce nije dijete i da je mala vjerojatnost da će to ikad postati. Čak i u pokusima provedenim na životinjama, samo jedan od nekoliko tisuća kloniranih embrija preživi do trenutka rođenja.

Drugi znanstvenici, koji se opiru tim istraživanjima - a među njima je i dr. Anton-Lewis Usala, profesor pedijatrijske endokrinologije na Sveučilištu East Carolina -, misle da postoje i drugi izvori matičnih stanica, koje bi liječnici mogli koristiti za liječenje "uzgojem vlastitoga tkiva".

Oni pozivaju znanstvenike da se usredotoče na matične stanice odraslih osoba, koje je teško pronaći u tkivu i krvi, jer se one mogu reprogramirati tako da izrastu u novo tkivo.

Američki predsjednik Bush potaknuo je američki Senat da prihvati zakon kojim se zabranjuje kloniranje ljudi, ali kojim se dopušta korištenje te tehnologije za medicinska istraživanja.

Rimokatolici se opiru bilo kakvu kloniranju ljudskih embrija, jednako kao i američki baptisti, dok korištenje te tehnologije odobravaju mnogi židovski vođe u SAD-u.


"Embrij oplođen u Petrijevoj posudi nema status ljudskoga života", misli dr. Edward Reichman, ortodoksni rabin s newyorškog Einstein College of Medicine.

Podijeljene su i obitelji osoba kojih se to najviše tiče, a zabrani takvih istraživanja osobito se protivi glumac Christopher Reeve, filmski Superman, koji je paraliziran od vrata naniže i vjeruje da bi istraživanja s matičnim stanicama embrija jednoga dana mogla omogućiti način povezivanja njegove oštećene leđne moždine


 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 10.04.2008. 18:22h

  Član mlabosMerlin12 Ja sam ipak za transplataciju!
 • 10.04.2008. 18:23h

  Član mlabosMerlin12 Eto prilike za novu anketu, bilo bi zanimljvo!
 • 10.04.2008. 19:48h

  Član devetMerlin5 u..RH..postoji ..Zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja..to je osnovno...idemo dalje.. -svaka osoba je potencijalni davatelj organa, osim ukoliko se za života nije izričito i pismeno tome usprotivila....medicinski uvjeti za to jesu da su organi i tkiva u trenutku smrti osobe pogodni za presađivanje.... -liječnici u Hrvatskoj u cilju dobivanja organa većinom traže dozvolu obitelji umrle osobe...iako im Zakon omogućuje eksplantaciju organa ukoliko obitelj punoljetne osobe nije prisutna.. ili se sama osoba izričito ne protivi uzimanju organa.... -kako bi se donirali organi... smrt mora nastupiti u bolnici, jer se samo na tom mjestu mogu organi održati u stanju pogodnom za presađivanje..... -kada osoba za vrijeme života odluči nakon smrti darovati svoje organe i tkiva s namjerom spašavanja života drugih ljudi.. osnovno je da tu svoju odluku prenese svojoj obitelji i najbližim prijateljima.. jer će oni biti prvi od kojih će liječnici zatražiti dozvolu za uzimanje organa... od obitelji se očekuje da će poštovati želju umrle osobe...Isto tako, može se ispuniti donorska kartica, koja se potom nosi sa sobom i služi kao dokaz o donesenoj odluci... -iz prakse mi je poznato da su se donirani organi transplantirali po svim propisima i pravilima i nije bilo nikakve zloupotrebe ... -citiram ...Papa Ivan Pavao II: ?Oni koji vjeruju u Isusa Krista koji je žrtvovao svoj život za sve nas, moraju prihvatiti potrebu za raspolaganje organima za presađivanje kao izazov svojoj plemenitosti i bratskoj ljubavi?...završen citat... -gotovo sve religije u svijetu dozvoljavaju i podržavaju presađivanje i doniranje organa... -naravno slažem se s vama da postoje i zloupotrebe, ali to ..definitivno sam ZA...
 • 10.04.2008. 20:33h

  Član taraMerlin4 ja se potrudila da kod moje doktorice ispunim formular kojim zabranjujem presađivanje mojih organa u slučaju smrti.
 • 10.04.2008. 20:49h

  Član devetMerlin5 tvoje pravo ..tara...
 • 02.11.2012. 19:04h

  Član shadowofsoulMerlin9

  1996. sam jedva ostala živa... kad su me izmasakrirali na toj zadnjoj (nadam se) operaciji, dobila sam info, da su mi morali dati transfuziju krvi, jer da je nisu dali - ne bi me bilo, da sam puno krvarila na operaciji bla bla sve ono što ide..

  neka su mi dali život, jer da nisu - umrla bih sa 39 godina, premlada....

  neka postoje donori i nemam uopće nikakve ni moralne ni vjerske ni bilo kakve dvojbe oko toga

  a one vjerske sekte, koje svojim obiteljima ne daju da prime krv-ili organ - i time spašavaju život svog najdražeg - nije li to suludo, primitivno, zatucano i vrlo vrlo sebično???? oni to ne daju? u ime čega? Oca, Sina, Duha Svetoga - Amen??? ma floskule

 • 02.11.2012. 19:55h

  Član ljubicaMerlin4

  ZA definitivno

  zloupotrebu ionako nitko od nas nažalost ne može kontrolirati, i tada  ipak nekome transplatacija spasi život

 • 02.11.2012. 21:19h

  Član shadowofsoulMerlin9

  meni se živi... a i drugima se živi... zato - živimo i pustimo neka se organi stavljaju onima koji ih trebaju, koji su bolesni... tko je donor - skidam kapu dolje... prestara sam da budem donor, ali da sam mlađa - potpisala bih bezuvjetno

 • 02.11.2012. 23:04h

  Član devetMerlin5

  u..RH..postoji ..Zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja..to je osnovno...idemo dalje..
  -svaka osoba je potencijalni davatelj organa, osim ukoliko se za života nije izričito i pismeno tome usprotivila....medicinski uvjeti za to jesu da su organi i tkiva u trenutku smrti osobe pogodni za presađivanje....

  -liječnici u Hrvatskoj u cilju dobivanja organa većinom traže dozvolu obitelji umrle osobe...iako im Zakon omogućuje eksplantaciju organa ukoliko obitelj punoljetne osobe nije prisutna.. ili se sama osoba izričito ne protivi uzimanju organa....

  -kako bi se donirali organi... smrt mora nastupiti u bolnici, jer se samo na tom mjestu mogu organi održati u stanju pogodnom za presađivanje.....

  -kada osoba za vrijeme života odluči nakon smrti darovati svoje organe i tkiva s namjerom spašavanja života drugih ljudi.. osnovno je da tu svoju odluku prenese svojoj obitelji i najbližim prijateljima.. jer će oni biti prvi od kojih će liječnici zatražiti dozvolu za uzimanje organa... od obitelji se očekuje da će poštovati želju umrle osobe...Isto tako, može se ispuniti donorska kartica, koja se potom nosi sa sobom i služi kao dokaz o donesenoj odluci...

  -iz prakse mi je poznato da su se donirani organi transplantirali po svim propisima i pravilima i nije bilo nikakve zloupotrebe ...

  -citiram ...Papa Ivan Pavao II: “Oni koji vjeruju u Isusa Krista koji je žrtvovao svoj život za sve nas, moraju prihvatiti potrebu za raspolaganje organima za presađivanje kao izazov svojoj plemenitosti i bratskoj ljubavi”...završen citat...

  -gotovo sve religije u svijetu dozvoljavaju i podržavaju presađivanje i doniranje organa...

  -naravno slažem se s vama da postoje i zloupotrebe, ali to ..definitivno sam ZA...

  ponavljam samo već gore objavljeni komentar

 • 03.11.2012. 15:40h

  Član www.yahoo.comMerlin3

  ZANIMLJIVA TEMA 

  moje mišljenje o tome je:

  Ako neke religije brane presađivanje organa, i ako postoje dokazi za te zabrane, onda je to zabranjeno i u svim religijama.

  Vrlo često dolazi i do zloupotrebe:

  Recimo da su dva mladića imala saobraćajni udes i da je jedan siromašan, a drugi bogat, velike su šanse da će doktori uzeti organe siromašnog mladića i presaditi ih onome bogatome. Strašno je to, ali je puno takvih slučajeva bilo.

  Poznati su i mnogi slučajevi gdje su ljudi otimani i iz njih su vađeni organi za presađivanje.

  I sljedeći razlog protiv je:

  Ljudi nisu stvoreni da žive vječno, i pored presađivanja organa životni vijek čovjeka može biti oko sto godina. 

  Tijelo je samo kočija, ako je kočija dotrajala - jednostavno uzmemo drugu. Odnosno - rodimo se ponovo.

 • 05.11.2012. 21:11h

  Član tanalunaMerlin2

  možemo mi biti za ili protiv dok je sve u redu, kad nastupi stanje u kojem nam život visi o niti mišljenje se mijenja, jer i ako ponekad prizivamo smrt, kad ona dođe htjeli bismo je odgoditi, da ne govorim o roditeljima koji ne žele izgubiti dijete jer je takav slijed događaja protuprirodan...ili?

  moje je da ponudim svoje tijelo ako ga tko treba, kad ga ja više ne mogu koristiti, to je vozilo mojoj duši i duhu i kad ja više nisam sposobna voziti, možda netko drugi je, jer ako taj netko drugi još nije završio povjereni mu zadatak i nije vrijeme da se vrati stvoritelju, bogu, iskonu, onda će mu moj auto (jer je njegov skršen) vjerujem dobro poslužiti dok treba, no ako je pak stvar drukčija ni peta ni deseta transplantacija neće biti uspješna... mi smo bića razuma i trebali bismo biti svjesni i dobro poznavati sebe, i ne tražiti kruha preko pogače!

SADRŽAJ UPISAO

Član iridaMerlin28 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana irida dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LIPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ajoooj, bilo bi bolje da sanjaš nešto lijepo, žao mi je

  01.06.2020. 14:31h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  e, draga Irido, nisam dugo trebala čekati - zabijen je nož u leđa i još ga vrti i danas :) :) :) :) stvarno vrhunski tumačiš snove!!!

  31.05.2020. 14:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info