Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

730

PUTA

OD 14.01.2018.

NA DAN VELIKE GOSPE - "MOJA PRIJATELJICA"

NA DAN VELIKE GOSPE -
Ovo je istinita priča u kojoj smo glavne uloge odigrale ja i osoba koju sam smatrala sestrom, majkom, prijateljicom. Ona je i djelomično razlog što sam neko vrijeme bila odsutna s portala. Naime, toliko sam bila u šoku zbog nekih stvari da sam se vrlo teško oporavila nakon što mi je poput filma proletjelo desetak i više godina život pred očima, a u kojima je „moja prijateljica“ imala jednu od glavnih uloga. Na sreću, priča je završena, no današnji dan, me eto podsjetila činjenica da smo se i jedna i druga često obraćale Majci Božjoj, svaka na svoj način, i svaka sa svojom svrhom i molitvom

 

Naše „prijateljstvo“ započelo  je sasvim slučajno. Jednog dana, vraćajući se s posla, opazih na autobusnoj stanici ženu sa djetetom, koje je bilo veoma blijedo i jedva se držalo na nogama.  Parkirala sam se sa strane, upitah mogu li kako pomoći? Rekla mi je da dijete mora k liječniku, i da, ako mogu da ih odvezem do Doma zdravlja.

Primjetila sam po djetetu da je u veoma lošem stanju, pa sam odlučila odvesti ih skroz do bolnice, s obzirom na činjenicu da je dijete potpuno klonulo, bilo skroz žute kože, i da je bilo gluhonijemo, te da nije moglo reći što mu je.

Nakon primitka u bolnici, liječnik je došao i obavijestio nas da je dijete u vrlo lošem stanju, da smo došli u zadnji tren, te da je odmah stavljeno na infuziju, da ima vrlo visoku temperaturu, i da je oporavak još uvijek neizvjestan dok ne naprave sve pretrage. Dijete je ostalo u bolnici  dva tjedna, a ja sam ga redovito posjećivala u nastojanju da čujem kako je i hoće li se oporaviti. Tu sam i ovu gospođu susretala gotovo svakodnevno, te mi je ispričala priču kako je od Centra za socijalnu skrb preuzela djevojčicu koja se zove Laura, da se o njoj brine, te da ne čuje od rođenja.  Rekla mi je također, da je njezina najveća želja da bi joj platila operaciju kojoj bi djevojčica ponovno čula no da nema financijskih sredstava kojima bi to realizirala.

Svakodnevnim razgovorima, prilikom posjeta u bolnici, sve više smo se zbližile, te je ona tako saznala da ja imam tvrtku sa više desetaka zaposlenih, a ja sam saznala da ona nigdje ne radi, kao ni njezin muž, te da nije kreditno sposobna kako bi realizirala sredstva kojima bi platila operaciju za koju treba 50.000,00 DEM. Predložila je da bi ona dala svoju nekretninu pod hipoteku, a da ako mogu da dignem kredit preko poduzeća, i da njoj dam taj novac.

Bez razmišljanja sam rekla da. To što sam rekla, i uradila sam i novac joj je ubrzo bio predan. Stjecajem okolnosti, u isto to vrijeme prolazila sam najteži period svog života, jedina sestra koju sam imala  bila je na umoru, od najgoreg oblika raka, sama sam odgajala troje djece od kojih dvoje teško bolesno, i također sama vodila kompletno poduzeće sa četrdeset zaposlenih. „Prijateljica“  je bila osoba koja me svakodnevno zvala, saslušala, razgovarala, jer ni s kim drugim nisam ni imala vremena razgovarati. Kroz razgovor me često pitala kakva je situaciju u poduzeću, kako idu poslovi,  s kim radim, s kim sam sklopila nove ugovore i sl.

Nakon dolaska  kući, sve sam češće imala problema, iako nisam znala zbog čega. Suprug mi je sve češće bio ljut na mene, predbacajući mi nekakve okolnosti i dogadjaje koji se uopće nisu dogodili, a naročito me boljelo kad mi je predbacivao da sam bila s raznim muškarcima, što je bila apsolutna laž, jer od silne brige za tvrtku, djecu, i bolesnu sestru, nisam imala vremena ni jesti a kamo li s nekim muškarcem provoditi vrijeme. Medjutim, svaki put, kad bismo se tako žestoko zakačili oko toga da li sam, ili da li nisam s nekim bila, pokazao mi je telefon ili mobitel ukazujući na pozive ili poruke koje je dobivao od „dobronamjernika“. Nikako nisam shvaćala, kome je to u interesu da ja imam toliko problema i da se svađam s mužem.

Naravno, ona, „moja prijateljica“ bila je uvijek tu. Spremno je slušala moje jadikovke, pružala rupčić da obrišem suze, savjetovala, i usput se požalila kako nema novac za struju, za vodu, telefon, odjeću, razne kazne, putovanja i slične probleme. Puno puta su to bili iznosi i preko deset tisuća kuna, no bila je uz mene, bila je osoba koja se predstavljala kao da joj je jako važno kako mi je i što mi se događa, a bila je i vrlo slatkorječiva. Kako se nisam družila sa drugim ljudima oko sebe, nisam shvaćala da je ona ljudima oko sebe pričala potpuno drugačije priče, i da je svaku prigodu koristila da me oblati i da mi nešto podmetne. Tako sam saznala i da su ti pozivi i poruke došli od nje, i da je ona željela da se posvadim doma sa svojima, kako bi ona mogla manipulirati sa mnom. Tada još nisam znala reći „ne“ i „dosta je“.

Plakala sam, tugovala, ali nisam ju osuđivala. Mislila sam da sve što se događalo je bila čista slučajnost, i nisam vjerovala da bi netko namjerno činio takve podlosti.

Jednog dana, kad mi je sestra već bila pri kraju svoje teške bolesti,  a s obzirom na činjenicu da je ona često dizala kredite u raznim bankama, i da joj je to dobro išlo, zamolila sam ju bi li ona mogla, preko tih svojih veza, pomoći da što prije dobijem kredit od nekih deset tisuća eura kako bih imala dovoljno novca da platim liječnike, da osiguram sestri pristojan sprovod i kupim odjeću sebi, njezinoj djeci, svojoj djeci. Rekla mi je „srce, banke su ti obustavile kredite, sada ne primaju zahtjeve i ne isplaćuju, žao mi je!“

Dva dana nakon toga, pregledavajući poštu koja je pristigla u ured uočila sam nekoliko pisama na kojima su pošiljatelji bili razne banke. Otvarajući, sledila sam se, jer su u kovertama bile administrativne zabrane, kojima se traži zapljena plaće za nju „moju prijateljicu“ koja nije uopće radila u poduzeću, a osim toga rekla je da banke ne odobravaju kredite, a sudeći prema pristigloj pošti, u nekoliko banaka podigla je nekoliko desetaka tisuća eura kredita.  Odmah sam nazvala direktora banke, koji mi je rekao da je istina što mislim, i da su moje sumnje točne. „Moja prijateljica“ zloupotrijebila je situaciju u kojoj sam se nalazila, i činjenicu da sam je zamolila da ode s pečatom kod knjigovođe, dok sam ja kod sestre, te tu okolnost iskoristila kako bi ispunila dokumentaciju kao da je radnik u poduzeću i podizala kredite. Direktor mi je rekao da ako se kredit bude redovno vraćao da neće ništa poduzimati, zbog mene, a ja nisam mogla pričati koliko me gušilo, od razočarenja, bola, tuge, očaja. Ne znam kako bih taj osjećaj nazvala.

Odmah sam ju nazvala  i gotovo vrišteći, u plaču, rekla da nek odmah dođe da mi kaže  zbog čega je sve to uradila a da mi nije rekla. Slatkim glasom rekla je „dušo, htjela sam pomoći teb, samo ti nisam stigla rećii“! Mislim koja pomoć, da me uvali u probleme, i još da mi za to uopće ne kaže.  Prijavila sam sve policiji, no kad je došlo do istražnog postupka pustila sam da se izbuče i nisam ustrajala da ju osude. Prešla sam preko toga, upozorivši je da mi to više nikada ne smije uraditi, te da mora biti iskrena i otvorena bez obzira o kako teškom problemu se radi.

Ona je gotovo stalno  imala „nekih nerješivih problema“. Od gotovo svakodnevnih primitaka u bolnicu za koje je trebala veće iznose novca, do velikih zdravstvenih poteškoća male Laure, za koju je također trebala novac, pa potom za nekakve prekršajne kazne koje je počinio njezin sin, na kraju za sprovod svekrve, pa za iskopčanu struju, uglavnom svih tih godina, ona i cijela njezina obitelj bili su na mojim leđima, i to  ne sa malim sredstvima.

Moji doma su me osuđivali, rekli su da nije vrijedna toga da me  tretira poput državnog trezora, da tome more doći kraj, a ja sam smatrala da mi je ona „prijateljica“ i da ju ne mogu i ne smijem odbiti ako joj treba pomoć.

Kako sam cijelo to vrijeme vodila svoje pravne bitke sa vladajućim sustavom, često sam bila tužna zbog čega sam odlazila na Mariju Bistricu crpeći snagu u molitvi i tišini koju sam gore nalazila. Ona se uvijek ponudila da ide sa mnom, i da bude uz mene.

Tako sam i prošle godine,  obećavši prije toga Majci Božjoj da ako neke događaje uspješno okončam, da ću se otići zahvaliti u Međugorje. I ona je naravno željela ići, ali je rekla da nema novca. Bez riječi sam joj ponudila da ide sa mnom i da ću ja snositi sav trošak. Znala je govoriti: „dok nisam tebe upoznala, nisam nikad bila u restoranu na ručku, nikad nigdje otputovala, ti si mi pokazala jedan drugi svijet, za koji nikad ne bih saznala da nije tebe. Svima govorim da si ti moja Nada, da si moja prijateljica, da te volim najviše na svijetu, da smo nas dvije kao jedna.“ Govorila je puno toga lijepog, a moje tužno srce, bez majke, bez sestre koja je netom umrla, bez supruga koji je godinama živio vani i rijetko razumio moje osjećaje, prihvaćalo je njezine riječi poput melema.  Vjerovala sam da u meni gleda zaista dobro biće kakvo i jesam.

Otputovale smo sa hodočasničkom grupom u Međugorje. Spavale smo u istoj sobi, provodile dane i noći zajedno. Otvorenog i iskrenog srca molila sam se Majci Božjoj da u moj život unese mir i radost, ljubav, koja mi je toliko bila potrebna, ne onu tjelesnu ljubav između muškarca i žene, već ljubav unutar obitelji, među poslovnim suradnicima, prijateljima. Molila i zahvaljivala u isto vrijeme, što mi je dragi Bog dao predivnu djecu koja su ozdravila od teških bolesti, koja su predivna mlada bića, nesklona alkoholu, lumpanju, koji su svi dobri đaci, i dobri ljudi. Imala sam razloga biti sretna zbog toga, a dodatni razlog je bio prisustvo „jedine prijateljice“.

Uz put mi je objašnjavala kako se u teškoj situaciji nalazi, kako bi htjela pokrenuti posao, da i ona svojima, sada kad već ima pedeset i nekoliko  godina dokaže da zna i da može biti uspješna. Željela je kupiti poduzeće ali nije imala novca za to. Trebala je trideset tisuća eura. Pristala sam da joj pomognem, no uz uvjet da zajednički otvorimo poduzeće kako bih mogla i ja vratiti dio svog ulaganja kroz poslovanje,  takodjer sam joj rekla da taj novac mogu skupiti kroz određeni period, jer mi treba neko vrijeme da ga zaradim, no ona je inzistirala da joj je jako žurno, da će sve propasti, da ćemo izgubiti to poduzeće i da treba hitno intervenirati. Pristala sam da joj pomognem, nazvala ljude koji posudjuju novac uz kamatu, prethodno njoj objasnivši da je to veliki rizik jer se novac posudjuje na veoma skup način, i da se mora brzo raditi kako bi se isplatilo ulaganje i vratio novac. Na sve je pristala, naravno.  Rekla je; „dušo, srce, ne brini, sve će to biti u najboljem redu, samo ti uzmi novac“! Ljudi od kojih sam  posudila novac, isti su posudili znajući da imam poduzeće kao pokriće, da puno radim, i da nema straha od toga da ne bi svoj novac dobili nazad i bez razmišljanja su dali pozajmicu. Na svu sreću, osobno sam odnijela vlasniku firme novac za kupnju poduzeća, iako u tom trenutku nisam znala planove svoje „prijateljice“.  

Slijedeći dan nije došla, niti se javila, ni dan poslije toga, ni puno dana iza toga. Zapravo nije se više uopće javljala. U poslovni prostor koji smo dogovorile kupiti uselila je nekog svog rođaka, nije uopće plaćala obveze poduzeća, i uvalila je i vlasnika tog poduzeća u probleme, jer godinu dana je koristila poslovni prostor a ništa nije plaćala.  Cijelo to vrijeme ja sam plaćala kamatu na puni iznos, bez da sam taj novac uložila u posao, i hvala dragom Bogu, nakon punih godinu dana uspjela isplatiti cjelokupnu glavnicu i cjelokupnu kamatu.  Već tri tjedna konačno mirno spavam, nakon puno neprospavanih noći.

 

Vlasnik poduzeća je progledao i vidio da je nasamaren, te da ona uopće nije imala namjeru raditi, već uništiti poduzeće koje je trebalo kupiti (na sreću  nije bilo prenešeno kod javnog bilježnika) pa me nazvao i rekao da zna da sam ja dala svoj novac za kupnju poduzeća te da bi htio da se poduzeće prenese na mene kako bi i on ispravio nepravdu. Naravno da sam objeručke prihvatila, jer to je bio jedini način da bar djelomično povratim bar ova sredstva koja sam teškom mukom skupila vraćajući posudbu kako bih „pomogla prijateljici“.  Kupnjom poduzeća, stekla sam konačno i pravo vlasništva nad prostorom koje je ona zaposjela, te sam ju iselila van.

Tad je počeo za mene pravi pakao. Sve razgovore, sve moje tajne, sve o čemu samo prijatelji razgovaraju, i najdublju intimu ona je ispričala gotovo svima. Mojem mužu na mobitel su svakodnevno dolazile lažne obavijesti, gdje sam , s kim sam, no na svu sreću i to je sad već potpuno pogrešan pristup jer je muž shvatio da sam ja iskrena, a da dotična neprekidno laže i podvaljuje.

No vrhunac svega je bio, kad me na kućnoj adresi potražila jedna očajna gospodja blizu već sedamdesetim godinama, u crnini. Ona mi je tada ispričala još ostatak priče. Kako se „moja prijateljica“ svima predstavlja kao vlasnica MOJEG PODUZEĆA, MOJIH NEKRETNINA, ljudima je obećavala poslove i uzimala novac na  prevaru, pričajući im da će im vratiti novac kad proda nekretnine (moje nekretnine). Cjelokupni popis svih imena i prezima ljudi koje je prevarila sam predala policiji (koji su premni posvjedočiti istinu), takodjer i sve što je dotična radila, no istraga je bez uspjeha. Policija kaže da nije nadležna za takve stvari, već da to treba riješavati građanskom parnicom. I to sam uradila.  Za sada sve stoji. 

Posao ide dalje, uspješno hvala Bogu! Imam mirnu i stabilnu obitelj koja me cijeni i poštuje zahvaljujući tome što me poznaju kakva sam kao osoba. Djeca koja su mi neko vrijeme zamjerala jer sam njoj pomagala sa velikim iznosima novca, sada me više ne osuđuju već su uz mene i shvaćaju moju tadašnju potrebu da pomognem „prijateljici i osobi kojoj pomoć treba“.

No sada sam uvjerena da njoj ni dobar psihijatar više  ne može pomoći. Jer što reći za osobu koja mi je doslovno ukrala život. Predstavljajući se u javnosti, ne mojim imenom, već koristeći djelatnosti kojima se bavim kao pokriće, iznoseći sve moguće, pa i najmanje sitnice iz mojeg života pred drugima, jednostavno prekopirajući činjenice i događaje, glumeći, počinila je najveći mogući grijeh i protiv Boga i protiv Zakona.

Na svu sreću, ne bavim se lošim stvarima, normalna sam i poštena osoba koja se bavi poštenim poslom, pa mi osim što mi je uzburkala dušu, nije previše naškodila, naprotiv učvrstila je moju obitelj, ljude oko mene s kojima surađujem, u nastojanju da ju raskrinkamo.

Što da ja sad mislim o dobroti, o pomaganju?

Naravno da nisam odustala od pomoći ljudima. Naravno da nisam prestala ni vjerovati u ljude. Samo je ljudima sad puno teže uvjeriti me u njihove dobre namjere.

Zašto danas pišem o ovome?

Zato, jer pred sobom imam slike iz Međugorja, na kojima ONA kleči pred Majkom Božjom, pred Isusom. Ne znam u čemu je značenje tog klečanja, kad je svojim postupcima uništila sve što je uništiti mogla. Moju obitelj nije jer je puna ljubavi i razumijevanja, ali je uništila nešto što je moglo biti bezrezervna podrška koju je u meni imala, moguće prijateljstvo do smrti, uništila je svoju obitelj svim tim intrigama i lažima.

Svaka laž dođe na svjetlo dana, prije ili kasnije. Tako se i sada danima razotkrivaju sve njezine makinacije. Ljudi se pitaju – kako jedno tako slatkorječivo stvorenje može biti tako podmuklo. I ja se još uvijek pitam, ali unatoč mojem čitanju Biblije po stoti put, tumačenju svim mogućih načela, pitam se, koje bi me to načelo trebalo uvjeriti da joj pomognem, kad bi opet pokucala na moja vrata?

Oprostila jesam, nemam gorčine u svom srcu, ali kako da joj pružim pomoć kad me zatraži?

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

  • 15.08.2009. 21:06h

    Član nlandekaMerlin4 Ja sam školu završila, životnu školu. I izvukla pouku. A najbolje što se meni moglo dogoditi je to što sam dovoljno očvrsnula da više ne plačem zbog nje, da sam dovoljno hrabra da se oduprem podmetanjima, i dovoljno čvrsta da ne dozvolim da ona više ikad uđe u moj život. Majka Božja pomogla mi je, doduše kroz veliki problem koji sam morala riješiti, da se riješim jedne tako zle i zločeste osobe zauvijek. Jer da nije sve to uradila, ja bih još uvijek nesebično davala i darovala, i nikad ne bih znala reći DOSTA.
  • 15.08.2009. 22:13h

    Član proljeceMerlin1

    uf..:-((((

    koja životna priča!!!!problem je u nama sve dok se ne suočimo sa samima sobom.zašto???teška odrada...svaka vam čast da ste nakon svega uz ljubav koju nosite privukla i one koji su vidjeli vašu dobrotu i iskrenost,ne bih rekla naivnost nego iskrenost.iskrenu želju da i drugi uspiju kao vi i da imaju.Gospa vas je čuvala u svim tim glupostima,samo vas je pustila da odradite i naučite reći ne i dosta....ovo ste tako dobro opisali da sam vidjela sve kao u filmu,čak i ono što niste pisali,vaše suze,neprospavane noći,borba protiv laži i anonimnih poruka...strašno,ali sve je dobro što se dobro svrši..:))))))šaljem vam veliku pusu
  • 15.08.2009. 22:22h

    Član nlandekaMerlin4 Uzvraćam najvećom pusom! Hvala. Točno je tako! Suze, neprospavane noći, borba protiv laži, podvala, licemjerja. Svaki dan nešto novo! No hvala dragom Bogu i Gospi koji me čuvaju, ostala sam prisebna i čvrsta! Pusa!
  • 15.08.2009. 22:26h

    Član dzorkoMerlin2 pakao, to su drugi...
  • 15.08.2009. 22:36h

    Član ivanaMerlin2 desetak godina ? nado ? nezamislivo... ne znam što bih rekla, ali pripremat ću ti kupku radosti koliko god puta hoćeš, ovo nije lako isprati... tisuću puta dnevno ja imam razloga zahvaljivati Bogu na ovom mom jednostavnom i laganom životu koji mi je podario...
  • 15.08.2009. 22:42h

    Član proljeceMerlin1 da,ali ja razmišljam koliko čovjek može biti dobar sto puta više zločesti bude zločest.malo je zločestih,zlonamjernih ljudi,samo što su im djela velika...još jednom hvala što ste ovo podijelila s nama...:))
  • 15.08.2009. 22:47h

    Član zemljaMerlin2 Kako da joj pružiš pomoć kad te zatraži? Pa, nikako, draga Nado. Baš nikako! Pruži pomoć nekom drugom... ili, još bolje, pomozi samoj sebi... kad zatreba.
  • 15.08.2009. 23:14h

    Član saturn17Merlin2 ...a sve je počelo sa bolesnim i blijedim djetetom na autobusnoj stanici....\"prijateljica\" je točno igrala na tu kartu samilosti...i pročitala te Nado ko knjigu.....jer ljudska dobrota u očima se vidi....a njena zloća krila se iza lijepih riječi i bolesnog djeteta....
  • 15.08.2009. 23:32h

    Član kajaMerlin5 .... \" ali kako da joj pružim pomoć kad me zatraži? \" .... možda bilo dobro sklopiti prijateljstvo sa najboljim čovječim prijateljem Bogom, jer On uvijek zna dati najbolji savjet, a k tome nikada neće dozvoliti da nas netko ošteti. A do Njega je najlakše doći...nalazi se u nama samima. Ispitaj se Nadice dali si oprostila i dali je ostalo gorčine u Tvome srcu .... jer znam kad se to napravi ONAKO kako nas uči Mudrost sama onda nema više ni sječanja... (moje iskustvo)... Uđi u srce ..... Ljubim te
  • 16.08.2009. 00:22h

    Član nlandekaMerlin4 Ja jesam oprostila. Čak nisam ni plakala zbog novca, plakala sam zbog njezine izdaje. Jer izdati prijatelja smatram najgorim činom. Biti zlonamjeran prema ono tko dijeli s tobom baš sve, najveći je grijeh. I nisam oštećena ni u kom dijelu. To sam i napisala. Gospodin čije bilo poduzeće prepisao je na mene, dakle financijski sam riješila onaj dio koji sam dala, čak ni osjećajno previše ne patim, nego više nego ikad prije zahvaljujem Bogu na svim darovima koje mi je dao. Prekrasne stvari su se događale zadnjih mjeseci, i u tim svim stvari ja sam darovana na puno načina i u puno oblika. I iako mi je srce plakalo zbog tuge jer sam ju smatrala prijateljicom, s druge strane sam svjesna da se dragi Bog pobrinuo da je ovako najbolje za mene, i da ju je zato maknuo iz mog života. Ljubim i ja sve vas, dragi moji virtualni prijatelji!
  • 16.08.2009. 00:25h

    Član nlandekaMerlin4 Samo se postavlja pitanje: \"Tko tebe kamenom, ti njega kruhom\"! može li se svaki puta tako postupiti. Ili je jednostavno tumačenje: \"Blagoslovi svog neprijatelja, i moli za njega, ali ga makni što dalje od sebe, da ti ne čini zlo\"!
  • 16.08.2009. 00:33h

    Član dzorkoMerlin2 pakao, to su drugi... raj, to smo mi...
  • 16.08.2009. 00:42h

    Član ivanaMerlin2 Mislim da nije predviđeno da te netko sto puta pogodi kamenom, a ti uzvraćaš kruhom. Ja imam jednu veliku želju - da ti ovaj tekst bude oproštaj s tom osobom, da nikad više ne dođe i ne stavlja te u dvojbu da li joj opet pomagati i prihvaćati je. Međutim, to je samo moja želja, a sve ovisi o tvojoj, naravno... Kako bilo, učini onako kako bude za tvoje najviše dobro. Mislim da se tako nekako treba i zamoliti Boga - ako je ponovo sretneš, da tada postupiš točno onako kako je za tvoje najviše dobro, uz Njegovu pomoć. Ali TADA, a SADA živi i uživaj i ljubi sve ono dobro što imaš u životu, očito je da imaš u čemu uživati i na čemu biti zahvalna i pored toga što se dešavalo. To je tvoj blagoslov, i sama si tako rekla - imaš svoje najbliže i najdraže koji su ostali uz tebe.
  • 16.08.2009. 00:57h

    Član nlandekaMerlin4 Ova priča nije napisana sa svrhom da izazove sažaljenje, već da pokaže pobjedu dobra nad zlim. Jer najčešće dobro pobjedjuje, ako je duša čista i srce iskreno. Čudesna je činjenica da unatoč patnji koju sam osjećala, blagoslovljena sam bila više puta i na više načina - kroz moju djecu, kroz moju obitelj, kroz moje stavove, moje poslove. Sve je postalo drugačije i zaista blagoslovljeno. Kao da sam na jednoj strani prolazila iskušenje, a na drugoj istovremeno dobivla kompenzaciju za tu moju patnju. Ne živim u prošlosti, ja sam to već odavno riješila, i zaista ne očajavam ni zbog čega, niti predbacujem, napisala sam priču kao jednu od stvarnih dogadjaja koji pokazuju da dobrota ne naidje uvijek na prava vrata. No ja jesam za to da se pomaže ljudima, i još uvijek im pomažem na svakom koraku, no ima jedan izuzetak. Pomoći ću rado svakom prosjaku kojeg sretnem, ili koji mi dođe na vrata, no majkama sa djecom koje hodaju po ulicama, tržnicama, i koje sa djecom u naručju prose poturajući djecu kao uzrok tome što prose ne bih nikad dala ništa. Ne sviđa mi se činjenica da majke malu djecu koriste kao sredstvo da bi prosile. Nije istina da posla nema. Ima ga i to puno. Nema ljudi koji bi htjeli raditi, zato što je danas puno teže i nezahvalnije raditi i zaraditi plaću nego prije, ali posla ima. Kako za muškarce, tako i za žene. Zbog toga ne odobravam da majka uzme dijete u naručje i prosi. Prava majka će naći sto načina d prehrani svoje dijete, obaviti će sto poslova, no nikad neće iskoristiti činjenicu da je majka da bi uprosila novac. To rade samo one žene koje ne vole djecu i koje nisu sretne zbog toga što su majke.
  • 16.08.2009. 01:37h

    Član dzorkoMerlin2 pakao, to su drugi... raj, to smo mi... osudimo, dakle, te druge...
  • 16.08.2009. 06:02h

    Član srceMerlin3 Nlandeka, svi smo od prvog do zadnjeg, u životu imali neka negativna iskustva i to je dobro. Jer na takvim iskustvima se čovwek uči i diplomira školu života. Neko ponavlja razred, neko ima popravni, a neko bogami nikada ne završi školovanje, kao recimo ta tvoja \"prijateljica\" ili tvoj partner. Prosto ne mogu verovati da si izgubila 10 g. života \"hraneći\" nešto za koje si i sama znala da nije dobro. No svi znamo biti pametni kada su drugi u pitanju, ali eto samo moje razmišljanje. U kratko, svim silama prestani misliti o tome, zamenjaj vlak i u nove krajeve. Mislim da to već i radiš i želim ti puno uspeha. A što se tiče: ko tebe kamenom ti njega kruhom. Nlandeka, ko tebe kamenom, ti njega dobrim savetom i videćeš da će vremenom shvatiti da si mu pomogla, jer davati i davati nekima to je kao bure bez dna. A dobar savet ili uputiti nekoga gde treba je vrednije nego novčana pomoć, sa kojom si nepotrebno sebe dovela u tešku situaciju. A što se tiče tvoga partnera, tu si igrala žrtvu, tvoje nastojanje da mu ugodiš na sve moguće načine je bila greška. nisi dovljno cenila sebe. A biću veoma gruba, mislim da te nije voleo. oprosti. Eto toliko ne zameri, ovo je naš mali razgovor uz kavicu. Glavu gore, nosić gore i veselo napred. puno uspeha ti želim.
  • 16.08.2009. 07:57h

    Član srceMerlin3 Još malo ću iskoristiti prostor za pisanje.Ako idem pisati svoj članak dok sve alatne trake ispritiskam ode mi misao. Evo ovako, za buduće mlade parove, isto to govorim i svojima. Žene jako greše kada sve hoće da imaju bezprekorno u kući. Oni to i ne primete puno. Nije važno da je sve pod konac, nije važno da je njegova košulja besprekorno ispeglana i bez štrafte na rukavu, nije važno šta će reći komšinica za okna,itd. za to vreme bolje posvetiti njemu pažnju, sedite mu na koleno, čvrsto ga zagrlite, jer oni su naša ljubav, pa onda neće videti tu štrafticu. A ako je takav, da je ipak vidi, pre nego obuče mu dajte jedan poljupčić, pomazite ga pa će prestati gledati u štrafticu. Kada rodite , ne zaboravite i njegovo dete, ne zanemarite njega. U kući nemojte biti u istegnutoj trenerci, već u farmerkama i bluzicom vezanu u čvorić. Svaki dan, baš svaki uzmite si pola sata za sebe, samo za sebe kako kojoj odgovara. A vi vitezovi, pa, obesite nam te zavese, istresite nam tepih, pohvalite naše minđušice i kolačiće, volimo mi to bez obzira što ćemo vam reći: ma daj, pusti me vidiš da radim. Kada nam to kažete, razmišljamo mi o tome i pihnete nam pravo u srce. Pohvalite nas, odajte priznanje, jer umorne smo, stvarno. Nije fizički lako, održavati pod da je čist, da je skuhano, oprano, posteljina zamenjana, trg, vrtić, škola, posao. Umorne smo.Pomozite nam. Uveče budite nežni, jer mi smo vaša ljubav.
  • 16.08.2009. 08:33h

    Član dinajaMerlin2 čitajući ovu tvoju ispovijest draga Nado sjetih se recenzije o filmu koji je proglašen najboljim filmom svih vremena \"Građanin Kane\" Jorge Luis Borges nazvao je Građanina Kanea \"metafizičkom detektivskom pričom\" u kojoj je \"... (njegov) predmet (psihologijski i alegorijski) istraga čovjekove unutrašnjosti, preko djela koje je napravio, riječi koje je izrekao, mnogih života koje je uništio...\" Borges ističe: \"Na kraju shvaćamo da fragmenti ne tvore jedan sklad: omrznuti Charles Foster Kane je utvara, kaos pojava.\" Tako sam doživjela tvoju \"prijateljicu\" kao osobu koja svjesno uništava tuđe živote i ne osjeća da pri tome uništava svoj. Nažalost život vrvi od takvih i sličnih životnih priča, one se ponavljaju u raznim oblicima, pogađaju mnoge ljude. Žao mi je draga Nado da si i ti morala prožeivjeti i preživjeti takvu jednu priču..........:-)))
  • 16.08.2009. 09:00h

    Član nlandekaMerlin4

    Dragi moji

    Što se tiče sjećanja, nema ga više. Idem dalje. Situaciju smatram riješenenom i već odavno se ne vraćam na prošlost. Ni u kojoj priči, pa tako ni u ovoj. A u mom životu ih zaista obilato. Institucije nek odrađuju svoj posao, a ja ću se dalje posvetiti svom. Što se tiče moje obitelji, to sam već puno puta opisala i napisala. Obitelj cijenim iznad svega, ona mi je temelj, snaga, ljubav, baš sve. Bez obitelji ne dišem, ne funkcioniram, ne živim. Onog trenutka kad sjednemo za stol, zajednički stol, kad ručamo zajedno ja imam snage za sve moguće nevolje, za sve poslove, sve zadatke preda mnom, tada sam blagoslovljena. Ljubav - ljubavi ima to je sigurno. Između mene i djece jedna velika, nježna, prelijepa ljubav između majke i djeteta, ne posesivna, već ljubav puna razumijevanja. I danas kad imaju preko dvadeset godina svaki, još nikad nisu pošli ili došli bez poljupca u obraz, bez da upitaju kako sam, što radim, da se jave. Ljudi iz okolice znaju se rugati takvom odnosu, no za mene je takav jedan nježan odnos izmedju majke i djece normalan i ponosim time kako sam ih odgojila. Što se tiče supruga, godine razdvojenosti ostave traga. Kad smo se vjenčali, ne znam je li bio zaljubljen i da li je to bila ljubav, mislim da nije, a od vjenčanja do danas prošlo je puno godina, od toga petnaest odvojenog života. Po povratku kući, tek smo se počeli upoznavati, niti on niti ja nismo znali što tko voli, kako razmišlja, kakav je tko. Bilo je trenutaka kad je bio jako zločest, bilo je trenutaka kad me je veoma povrijedio, no ja sam imala djecu ispred sebe i svoj cilj - obitelj. Ja sam odrasla bez nje i nikad i nikome nisam dala da tu moju obitelj razdvoji. Kad sam rekla da mi je Bog bio milostiv na više načina - to sam i mislila. Kaja kaže da nek potražim Boga u sebi. Bog i ja živimo skupa od rođenja. Sve što radim, radim s Bogom, kamo god da krenem Bog je sa mnom, i ne trebam ga tražiti u sebi jer je tu, i uvijek radim prema intuiciji i savjetima koji su došli od Njega. Tako je bilo i u slučaju ove \"moje prijateljice\". To je bila moja škola koju sam prošla, i ja sam u cijeloj priči ostala čovjek. Međutim, uvijek si postavljam pitanje, znam što piše u Bibliji, u raznim duhovnim knjigama, metodama, ali kako to primjeniti u stvarnom životu? Život je drugačiji, i to je ono o čemu se mi možda ponekad razilazimo. Mnoge s ovog portala život nije dotaknuo na ovakav način kakvim je mene. Mnogi se nisu nikad našli u sličnim situacijama da bi mogli o tome prosuditi. U takvim situacijama ne možeš primijeniti \"daj mu savjet\". Kako dati nekome savjet, kad sam se sledila čuvši jedan komentar od ljudi s kojima je kontaktirala, da kad sam ju iselila iz prostora koji sam ja platila (i bila prevarena od nje kojoj sam vjerovala) da je rekla \"Da Bog da da jela svoju djecu....\" Znam sve o prokletstvima, o utjecajima tuđe zloće na ljudski život, o djelovanju crnih sila i negativnih energija, znam na koji način utječe ovakovo ponašanje \"moje prijateljice\" na moj život i život mojih dragih, ali ja se nisam bojala i ne bojim jer BOG JE ZAISTA SA MNOM, i moja vjera je jača od njezine zloće i njezinih suludih priča. Jer njezin um je zamračen, a takvima se ne može dati savjet. Oni savjet ne primaju. A znate li koliko takvih ljudi oko nas ima? Kroz cijeli ovaj period u kojem sam ja prolazila svoju školu, uz dio patnje i suza, na drugoj strani sam primala mnoge blagoslove. Moja djeca su bila bolesna, rođeni iz rizičnih trudnoća, jedno s teškim oblikom astme, drugo sa blažim oblikom epilepsije. Oboje pod terapijama dugi niz godina. DANAS OBOJE POTPUNO ZDRAVI. Čak i napadaj panike o kojem sam već pisala danas je prošlost, NEMA GA. Bez antidepresiva i bez ikakvih drugih lijekova! Dakle, zar trebam neki drugi blagoslov? Dalje, kćerka je pokrenula svoj vlastiti posao (uz moju pomoć naravno) i sada vodi predivan kozmetički salon na 100 m2 prostora, u potpunosti opremljen i radi onako kako ju je majka naučila, od jutra do mraka. Uz put je i dotjerana, slatka i lijepa kad ju njezin dragi nazove, naravno. Sin je dobio posao za stalno u inozemstvu, sa svojom predivnom obitelji, i predobar je čovjek u svakom pogledu. Za samo godinu dana, u stranoj zemlji je unaprijeđen na mjesto voditelja odjela. A moja maza, i moj ponos, moj Nikola, o kome sam već puno puta pisala, nakon velikih tegoba sa astmom, napadajem panike, i mnogim drugim stvarima o kojima sada imam drugačije mišljenje i pravi naziv - U POTPUNOSTI JE ZDRAV i zaposlen već mjesec dana. Radi u jednoj vodećoj tvrtki i sretan je. Zar jedna majka može imati neke druge želje i ciljeve u životu? Moj posao cvijeta, zdrava sam, sretna, ljudi me vole, i gotovo svakodnevno kad udju u moj ured, teško da izadju. Vrlo često čujem njihov komentar; \"Vi tako nešto imate u svojim riječima, i u pogledu, sad mi je toliko lakše, tu u srcu, da mi se jednostavno ne izlazi!\" \"Vi ste riješili moj problem koji sam ja sa sobom riješavala cijeli život, u samo nekoliko minuta!\" A svi su došli iz nekog drugog razloga, netko radi kupnje kuće, netko da mu napišem neku molbu, žalbu, prigovor. Nitko radi razgovora. A izađu sretni. U tome sam blagoslovljena. A sad se opet vraćam na mog supruga. Cijela priča je vezana uz \"prijateljicu\" i trajala bi dugo, već sam i o tim stvarima pisala, ali moj muž nije bio gospodar svog uma. Neke mračne sile su njime vladale dugo vremena, i ono što sam ja prošla dok to nisam razumjela je bilo teško, bolno, i velika patnja za sve nas. Od kad sam ja neke stvari shvatila, takodjer i shvatila svoju žvotnu zadaću, to zamračenje je nestalo, mislim da je i on prošao školu. Ja zaista puno radim, od jutra od 6 do navečer do 1, 2, 3. Rijetko se zabavljam u bilo kom obliku. No on svaki dan ode u trgovinu, djeci po kruh, opere sve rublje, opegla, počisti kompletno kuću, i kad dođem doma s posla, vrlo rado mi izmasira i ledja, i umorne noge. Sada puno pričamo, redovito odemo u šetnju kroz šumu koja je najbolji ispušni ventil. Zar da se žalim? PA JA SAM SRETNA! ZAISTA SRETNA! Kroz namjeru da mi nešto otme, ta \"moja prijateljica\" SVE MI JE DALA. Jer odradjujući svoju zadaću prema njoj, koja je bila nezasitna i zaista pokvarena, s neprekidnim podvalama, iako nije bilo lako, na drugoj strani sam dobila baš sve što jedan čovjek može poželjeti u stvarnom životu. O svemu bi se mogla napisati knjiga, ne zbog sjećanja, već zbog svih ljudi koji prolaze slične stvari. A prolaze, samo o tome ne pričaju javno. Jer kako god s jedne strane postoji dobro, tako postoji i zlo. Život je vječna borba između dobra i zla. Onog trenutka kad dozvoliš da nad tobom prevlada zlo, tada ne možeš očekivati niti sve te razne milosti koje dolaze od Boga. A isto tako ne možeš biti niti stalno dobar takvima jer bi to čovjeka uništilo. Dakle, u svemi treba imati mjeru, a ta mjera dolazi od Boga, on upravo u pravom trenutku, kaže, dosta je. I kako Ivana kaže, treba moliti, da u naše živote dolaze dobri ljudi.
  • 16.08.2009. 09:10h

    Član zemljaMerlin2 Draga Nado, sva sam se naježurila od tvojih riječi. I sama sam nedavno imala negativno iskustvo sa ženom koju sam smatrala dobrom, a ne mogu baš reć prijateljicom, ali skoro. Žena koja mi se smijala u lice, a radila mi iza leđa. Zahvalna sam što sam napokon, sasvim instinktivno, uvidjela što radi... I, mislim se, tako mi i treba kad u svakome pokušavam vidjeti ono najbolje. Ali, nema veze. Nema veze...
  • 16.08.2009. 09:34h

    Član nlandekaMerlin4

    Draga Dijana, Zemlja, Srce

    U medicini se stanje ovakovih osoba zove dijagnozom i ima svoj naziv. U stvarnosti je vrlo teško osobi u takvom stanju nešto objasniti ili nešto riješiti s njom na miram i logičan način. Takvim osobama treba stručna pomoć, a ja, ni mnogi drugi koji nisu medicinske struke nismo kompetentni da bi joj pomogli. Ako joj se na takav način uopće još može pomoći. No bit prije je bilo nešto drugo, a to je darujući, bez obzira na cijenu tog dara, čovjek dobiva natrag višestruko. Nekad je taj dar novac, nekad riječ, nekad cijeli život, nekad čovjek daruje sam sebe. No kad god to radiš nesebično, uzvraća se stostruko. U ovoj mojoj priči je cijena dara zaista visoka. Ali i nagrada od Boga i Majke Božje u koje neizmjerno vjerujem je visoka srazmjerno davanju. No, moglo bi se o takvim stvarima danima pisati, jer na žalost, oko nas svugdje ima takvih ljudi kao što je osoba iz ove priče. Znate li koliko dnevno takvih osoba dodje na sastanak, ne samo kod mene, nego i kod mnogih drugih, u nastojanju da na lak i jednostavan način dodje do novca. Svijet je pun varalica, ljudi kojima je pomračen um. Sustav kod nas ne funkcionira, nema načina da se čovjek obrani od takvih, osim da sam sa sobom raščisti kako postupiti i takvim okolnostima i onda tako postupati.
  • 16.08.2009. 09:47h

    Član srceMerlin3 Nlandeka, zaključi. bez obzira ko je kriv, bilo pa prošlo, neke stvari se ne mogu popraviti, oprosti, stavi u onu ladicu i nogom je zatvori. Ali, svakako kada moliš, i moliš oprost, moli i za te osobe koje su te tako jako povredile. Pa znaš ti to bolje od mene, ali eto razgovaramo uz kavicu (drugu ovog jutra)
  • 16.08.2009. 10:01h

    Član srceMerlin3 A i kada bih znala da si kriva, ja bih bila uz tebe, jer ko je moj znanac je moj znanac i u dobru i u zlu. Amin
  • 16.08.2009. 10:07h

    Član srceMerlin3 jedino bih se odrekla znanaca kada bi bila u pitanju dilanje i zlostavljanje dece. Sada zaključujem jer idem kuhati filanu, dolaze moji termiti.hvala Bogu. Pozdrav i lep dan ti želim od sveg srca
  • 16.08.2009. 10:15h

    Član nlandekaMerlin4

    VAJRAN i DIJANA SU DALI ODGOVORE

    Toliko mi se svidio ovaj Vajranov komentar da sam bila slobodna prekopirati ga - jer sve govori. Iako je na nekin način nemoguće voljeti bez da se razumije ono što se voli.... na neki neobičan i samo Njemu svojstven način ponekad se ulije ljubav bez da se poveća znanje. To je iskustvo nalaženja u nečemu bez prethodno ulijenog znanja. i o tome nam govore mnoge duhovne osobe. to sada više nije sjedinjavanje prirode i duha.... to je punina postojanja samog, ona ne od nas sjedinjena..... želim reći da se ponekad sva svjetlost pretvara u mrak a ponekad sve što je mračno, pretvara se u svjetlo. na neki neobjašnjiv način. Objašnjeno i u Dijaninom komentaru o ljudima koji vegetiraju u bolnicama, bez da mogu upravljati svojim umom, ne znaju ni gdje su, ni kamo idu. Mnoge ljude zadesi tužna životna sudbina, a najtužnija kad nisu gospodari svoga uma. Vajran i Dijana hvala! Sve vas ljubim!
  • 16.08.2009. 10:19h

    Član nlandekaMerlin4

    Srce

    Uživaj sa svojim termitima u filanoj.... Pozdravljam i ja tebe i tvoje od srca! Pusa!
  • 16.08.2009. 10:33h

    Član proljeceMerlin1 majke sa djecom.!!!!početkom 90-tih sa velikim brojem izbjeglica majke sa djecom su išle od vrata do vrata i tažile pomoć,bilo kakvu.novac nisam imala ni za sebe,ali u fržideru što je bilo dijelila sam na pola.u meni je bila tuga i stalno pitanje da li je moguće da nam se život okreće naopačke,da nas ne posjećuju romkinje na koje smo naučili i uvijek imali nešto spremno kad dodju.odjednom po gradu je bilo toliko majki sa djecom,na svakom koraku i borba jer je velika konkurencija.meni osobno bilo je vrlo teško snalaziti se u tome,sama sa dvoje male djece,radila sam od ujutro do navečer,od nikoga pomoći,prijatelji koliko su mogli pomogli su i hvala im od srca,ali i oni su bili u financijskim mukama.jednom prilikom ispred mene stane jedna majka,naravno sa djecom,izbjegnem je,pola metra dalje je druga,muka...odma je treća i ja se snadjem,pitam je zažto prosi....rekla je da su jadni,izbjeglice,imaju smještaj ali novaca fali...razumjela samje,ali opet pitanje zašto ne radi negdje?i pitala sam je da li bi došla kod mene popeglati mi robu,naravno da joj platim iako mi nije trebalo jer je i meni manjkalo novaca.rekla mi je da ne može jer nema gdje djecu ostaviti.samokontrola mi je bila jaka,ali rekla sam joj da imam malu djecu koja su sama po cijeli dan jer ja radim i da joj ne mogu dati novac.opet je molila da su gladni bar malo...pozvala sam je sa mnom do dućana,kupila sam im sandviče,dva mala mlijeka i malo slatkiša,u vrećici dala sam joj za djecu,koja su bila u novoj garderobi koja može biti pklonjena,uhranjeni i to zdravo,djeca su bila slatka...ona je držala svoju djecu za ruku i prosila,a ja moje ostavljala same i radila...fali mi izgubljeno vrijeme,sve ono što sam htjela a sudbina se poigrala...
  • 16.08.2009. 10:48h

    Član nlandekaMerlin4

    Proljeće

    To sam i ja radila. U nekoliko navrata kad sam vidjela majku s djetetom u naručju kako prosi, ponudila sam joj radno mjesto. Medjutim nikad još nisam doživjela da bi ijedna prihvatila. Blijedlog lica, neke i trudne, isture dijete naprijed i koriste ga kao sredstvo za zaradu. To zovem zlostavljanje djece i nikad to ne bih dozvolila da sam ja zakonodavac. Novac leži svugdje oko nas. Ima ga zaista na svakom koraku. Puno poslova. Danas se vrlo lako može novac zaraditi i kod kuće, a istovremeno biti uz djecu. Nekad je to bilo puno teže. U tome te razumijem. Jer i ja sam mijenjala autobuse, potrošila sat i pol do posla, sat i pol s posla, djeca doma sama, njih troje, uz djecu i dvoje starih od osamdeset godina, radila sam zaista kao konj. Noćima sam peglala do 2 ujutro da bi djeca ujutro bila čista i opeglana, a ja u 6 na poslu. Nije mi upala žlica u med, radila sam mukotrpno i teško da bih postavila djecu na noge. Ali kad sam dala oglas u novine, da dajem besplatno zemljište na korištenje da ga netko obradjuje za vrt, kako bi imao povrće, a vrt je dovoljno velik za prehraniti najmanje 6 obitelji, nitko se nije javio, nitko nije želio obrađivati. A hrana je pred nosom, i djeca se mogu igrati na vrtu, baš kao što su se i moja igrala dok su bila mala, a ja okopavala i pljevila. Vremena su se promijenila, i zato darovanje ima nekoliko lica. Darovati potrebite, bolesne, djecu bez roditelja - tu sam prva. Medjutim darovati majke s djecom koje djecu koriste kao sredstvo to ne podnosim i o tome imam vrlo loše mišljenje. Još jedno - i sama sam nekoliko puta pozvala majku s djetetom do dućana da joj kupim jesti, no nije željela. Ne treba njima hrana, već novac, to im je posao - prošenje. Nikog ne osuđujem, ali mislim da je smisao života uzdizati se i stvarati na spuštati se do samog dna i zaboraviti da imaš um i snagu da ih upotrijebiš za svoje i za opće dobro.
  • 16.08.2009. 10:51h

    Član proljeceMerlin1 to jnjen odabrani put,znam...ovo sam napisala jer sam shvatila da su išle lakšim putem,a ja sam imala grižnju savjesti jer nisam izbjeglica..vjerujem da nas ima dosta sa nekim iskustvima samoispitivanja,ali vaša priča je teška i vašoj bivšoj navodno prijateljici možete pomoći jedino da joj ne pomognete..
  • 16.08.2009. 10:57h

    Član proljeceMerlin1 topli pozdrav od mene...:-))
  • 16.08.2009. 12:35h

    Član srceMerlin3 Nlandeka, jako je teško komentirati kada se ne zna cela priča, ali to nije važno. Istina je da uvek treba čuti i drugu stranu, ali ti si samnom u ovom virtualnom svetu, moja virtualna poznanica i ja ti verujem. Svi smo imali neke kikse u životu, ali smo uvek prijatelji ostali jedni uz druge, bez obzira na krivicu i to je dobro i tako treba da bude. Ali čini mi se da još uvek nisi raščistila neke stvari. To MORAŠ zbog sebe i svoga mira učiniti. No, da ne bih pametovala, budi ti nama vesela, srećna sa tvojom dečicom, piši nam pesme i članke, a onima, oprosti i zaboravi ih.imaju oni dosta problema sami sa sobom, nije ni njima takvi kakvi su lako. Lep dan ti želim i pozdrav od Srca
  • 17.09.2009. 11:34h

    Član brankoMerlin0

    komentar

    Da, slažem se možda bi trebalo preisptati i samoga sebe... jer svijet nije tako crn i niti jedna strana nije uvije i isključivo u pravu. Paradoksalno, istu tu priču čuh i ja; nažalost baš od te \"prijateljice\" ... I sada što reći? Čija je istina - istina? Možda je, istina, tu negdje u sredini, a možda nismo uvijek u pravu kada patetikom uvjeravamo sami sebe da smo uvijek žrtve. Najljepše od svega je da dok ima problema ima i rješenja za isto, a prijateljstvo, na žalost ponekad ima i dane u kojima nas ne rese samo kvalitete.
  • 19.09.2010. 17:11h

    Član nlandekaMerlin4 Istinu mogu utvrdjivati samo osobe koje imaju lice i ime, gospodine Branko..... Svi oni koji nemaju dovoljno hrabrosti pogledati niti sebi samom u lice, a kamo li drugom, nisu kompetentni za utvrdjivanje istine! Pozdrav

SADRŽAJ UPISAO

Član nlandekaMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana nlandeka dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝

Napiši nešto, ostavi trag

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info