Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mgracan

Upisao:

mgracan

OBJAVLJENO:

PROČITANO

209

PUTA

OD 14.01.2018.

DVOSJEKLI MAČ CENZORSKIH ŠKARA

Pozivamo vas sve da iskažete svoja razmišljanja o opasnom presedanu koji je, naše uredništvo, donijelo u vezi objavljvanja nekih sadržaja na portalu.

OPASAN PRESEDAN

 

Objaviti ili ne? Pitanje je sad.

 

Uredništvo se našlo pred dilemom: cenzurirati ili ne internetski medij koji je po svojoj samoj definiciji slobodan za izražavanje, tj. demokratski princip je ugrađen u njegovu bit. Kako se koplja svih uredništva vrlo često lome upravo oko tog principa, važno je da je naše uredništvo - i to sinoć - odlučilo da ćemo se međusobno konzultirati i odluke donositi koncenzualno, tj. suglasno.

 

Na upite naših autora na chatu odgovaram tek danas jer mi je trebalo vremena razlučiti u sebi kojemu se prikloniti carstvu. Radi se o neobjavljenom vicu koji nije PC, nije politički korektan nego je rasno diskriminirajući po svom sadržaju. Jasno mi je da većina viceva koji se pričaju ili kruže Internetom također nisu PC. PC je kratica za politically correct. Drugim riječima, to je pojam kojim se nastoji definirati što je u redu javno govoriti, a što nije. PC se primjenjuje ne samo u službenoj politici i etabliranim medijima nego i u svim drugim domenama javnoga života.  

 

Naš portal ima u svojim odrednicama već ugrađen PC stav na koji bih sve koji ovo čitaju ponovno voljela podsjetiti. I reći sljedeće: pretpostavljam da naš izuzetni autor DeVet, čiji doprinos portalu vrlo cijenim, nosi u sebi dječačku, buntovnu dušu, koja poput svakog djeteta  svojim postupcima isprobava i opipava granice dopuštenog. Poput nestaška koji čini marifetluke i on ima, vjerujem, nesvjesan poriv da iskušava granice dopuštenog na Magicusu.

 

Uredništvo bi, međutim, trebalo biti poput dobrohotne i nježne matere, koja upućuje svoje dijete što smije, a što ne smije činiti svojoj braći i sestrama na planetu kako bi živio sretno, berićetno, a prije svega časno, svoj životni vijek. I ona to uvijek čini u najboljoj namjeri, a, kao što to dobro znamo, put do pakla popločan je dobrim namjerama. Znamo i to da na  nesvjesnoj razini, većina ljudi na ovom planetu krivi svoje roditelje za sve svoje nedaće i probleme koji ih snađu. I onda smo, u ulozi roditelja, puni govana, puni grižnje savjesti…

 

Kako postupiti? Osobno, lomim se između odgojne (uloga cenzora) i slobodoumne (uloga anarhista). Znamo i principe na kojima se temelji naše duhovno djelovanje u našem kaotičnom okruženju. Dan je to zgodno definirao kao „transpersonalizaciju“ – da se negativnim sadržajima koji prevladavaju u medijima - a Magicus je medij - suprotstavi odgovarajuća količina sadržaja pozitivnog predznaka i naboja. I tako se teška srca - zbog ograničavanja slobode izražavanja - ipak priklanjam pedagoškim mjerama.

 

Ne možemo na duhovnom portalu objavljivati grube viceve na račun manjinskog stanovništa, životinja, djece…ukratko na račun slabijih i bilo čega što nije PC. Kako su cenzorske granice oduvijek rastezljive, a škare oštre i željne rezanja, svjesni smo da je i ovo uredničko odbijanje objavljivanja „nepogodnog sadržaja“, ontološki gledano, dvosjekli mač i OPASAN PRESEDAN. Ipak, neke granice moramo pokušati uspostaviti. I tu ćemo trebati i vašu pomoć, dragi naši autori. Korigirajte nas ako smatrate da naš stav nije u redu. I nadam se, da ćete i dalje, a naročito naša Devetka, surađivati na Magicusovim stranicama!

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 28.04.2008. 13:03h

  Član safirisMerlin7 Slažem se da se ne objavljuje ono što vrijeđa dostojanstvo čovjeka...bilo da se radi o humoru ili nekoj drugoj temi,treba odvagnuti i onda objaviti ili ne objaviti ...nije to stvar cenzure, već samo lagano odvagivanje :)
 • 28.04.2008. 13:54h

  Član danMerlin0 Draga Mirjana, jako si ljijpo napisal i stavila u riječi sve skupa! Hvala
 • 28.04.2008. 14:16h

  Član iridaMerlin29 prvo ću naglasiti da iznosim svoj osobni, a ne urednički stav. Humor je u 90% slučajeva uperen protiv nečega i nekoga, on je takva forma....na Muju i Hasu i Fatu bi se mogli uvrijediti Bosanci ili Bošnjaci, kako se sada vole zvati, na Bobija i Rudija Zagorci, Na viceve o Janezu i Mojci, Slovenci, Na Sosu i Lalu, Banaćani i Bačvani, na viceve o škrtosti, Škoti itd. HUMOR (lat.) - tjelesni sok, vlaga, tekućina, mokrina (moja opaska: nasmijati se do suza, rasplakati se od smijeha, upišati se od smijeha) 1.smisao za komiku, duhovitost, šaljivost, šalu, pošalicu, dosjetku, anegdotu, "vicljivost"; nezlobno pokazivanje smiješnoga; iznošenje događaja, ljudskih nedostataka i slabosti u neuvredljivo-komičnom, smiješnom obliku. 2. Duševno raspoloženje (obično u dobrom smislu; - crni humor; naziv za šalu koja se izruguje stvarima s kojima se obično čovjek ne šali (sirotinja, smrt, obiteljske svetinje itd.) Bratoljub Klaić I još jedna paralela; duhovitost i duhovnost imaju isti korjen: DUH
 • 28.04.2008. 14:33h

  Član geminiMerlin4 Uredništvo je svugdje filtar, pa tako je normalno da je i ovdje. Naravno, neka to vrijedi za sve osobe i tekstove jednako. Ali da odmah sad razjasnimo da li to vrijedi i za chat; naime, ja i DeVetKa volimo razmjenjivati klasične viceve, koji se mogu naći na Internetu i u bilo kojim novinama, pa da znamo da li oni mogu ići na chatu ili ne. Drugo, ne sviđa se sve svakom - netko voli humor, netko ne, netko voli poeziju, netko ne. Kome se nešto ne sviđa, ne mora čitati. Vidim da se većina u anketi izjasnila ZA humor. Čak smo skoro izbacili politiku.
 • 28.04.2008. 15:09h

  Član paulinaMerlin1 Ako je ovdje pitanje cenzure samo u slučaju viceva onda mislim da bi trebalo glasovati da li uopće viceve stavljati na stranicu ili ne, a cenzurirati ih mislim da nije baš sasvim u redu, jer vicevi postoje u svim medijima, a također na web stranicama su svakodnevna pojava. Sto se tiče cigana da je vic uvredljiv za njih, pa Bože moj, koliko je viceva i o zagorcima, slovencima, Muji i Fati (imena kojih vrlo lako možemo svrstati uz određeni narod) a pojam cigan je vrlo rastegljiv budući da taj pogrdni naziv za pripadnike romske nacionalnosti koristimo i kod drugih kultura. Postoje i španjolski, mađarski, rumunjski itd "cigani".... A humora u ovom današnjem svijetu uvijek nedostaje. I zato glasam za HUMOR!
 • 28.04.2008. 15:26h

  Član shantiMerlin3 Možda samo pitanje ili dilema nije dovoljno precizno postavljeno. Možda se treba pitati, što je Magicus? Ili što bi trebao biti? Ako je zamišljeno da je to portal koji se bavi samo duhovnim temama, prvo trba definirati što se pod duhovnim misli. Ako se misli na članke i tehnike za rauvoj svijesti, onda smo sve jako ograničili. Jer i iscjeliteljske tehnike i metode isto nisu duhovnost, već tehnike. Meni je osobno jako žao što je Kaja, koju osobno vrlo cijenim i poštujem, imala neugodnu situaciju zbog vica koji sam ja postavio na Magicus. Ali, bez da se opravdavam, mene je taj vic nasmijao do suza, jer moj stav prema sexualnosti je sasvim "loker", to jest, meni je sexualnost životni sadržaj o kojem se može pričati, o kojem se mogu praviti šale, kao i iz sveg drugog u životu. To jest, za mene ne postoje tabu teme. Ako o nečem ne mogu otvoreno razgovarati, ako se nečem ne mogu smijati, meni to znači da još uvijek imam blokade s tim u vezi. Možda to nije osobito duhovno, ali to je još uvijek dio mene. Govorim samo o svojim osobnim stavovima. To što se trenutno dešava na Magicusu, bilo je za očekivati. Uvijek če se u članovima ili posjetiocima naći onih kojima se nešto sviđa, ili ne sviđa. A što se povređivanja tiće; što nas (nekog) povređuje?? Dali neka radnja, neli tekst, neka rijeć, ili ono kako osoba REAGIRA na neku situaciju?? Uvijek je reakcija ta koja povređuje. Znaći, naš stav prema nećem. Što može povrijediti nekog tko zna da je ovaj život i sve što se u njemu zbiva, san? Naše pridavanje važnosti i pre ozbiljno razumijevanje nečeg, nas povređuje. Znači, uživajte u onom što vas raduje, okrenite glavu od onog što ne želite.
 • 28.04.2008. 15:41h

  Član paulinaMerlin1 Irida, ne mogu a da se ne osvrnem na Tvoju opasku o :::" Bosanci ili Bošnjaci kako se sada vole zvati...." jer u toj rečenici osjetih mrvicu ironije. Pitaš se zašto? E pa upravo to što sam maloprije rekla da su "cigani" širok pojam, dozvoli mi da kažem nešto o "Bošnjacima ili Bosancima , svejedno". Kao što znamo BiH je samostalna država sa tri entiteta, gdje živi narod različitih vjeroispovijestil. Dakle Bosanac nije samo Mujo nego i Mate i Jovo sa tih prostora. I zato smatram da je potpuno ispravno reći Bošnjak bez obzira na vjersku pripadnost, jer narodnost je jedno, a vjerska pripadnost drugo. No, da sad ne polemiziramo. Moja draga prijateljica je usvojila jedno malog "Muju", dobio je novo ime, sad je Luka, odgajan u strogo katoličkom duhu, jedno divno dijete je i pretpostavljam da nikad neće saznati odakle mu potiču korijeni. Što je taj mali Luka?
 • 28.04.2008. 15:46h

  Član taraMerlin4 Magicus je beba, a bebe brzo i kaotično rastu. U svojem razvoju moraju proći i dječje bolesti (ja sam u principu protiv imunizacije) pa sam sigurna da će se i pitanje viceva, kojih je by the way u alternativi vrlo malo jer su svi uzvišeno ozbiljni, iskristalizirati s vremenom. Osobno volim čuti dobar vic ali u određenim okolnostima. I ja mislim kao i Shanti da treba što češće postavljati pitanje što je Magicus i da ćemo tako zajedno doći do odgovora.
 • 28.04.2008. 16:14h

  Član devetMerlin5 zahvaljujem se....uredništvu ili mgracan na odogovoru na moj upit o cenzuriranom tekstu, i želio bih reći, odnosno napisati par rijeći, nadam se da ovo neće biti cenzurirano... na početku bih želio postaviti link, s kojeg je tekst skinut a to je: https://www.go-mrav.com/svasta/nadgrobnigovor.shtml koga interesira neka pogleda.... na moj upit ?zašto moj članak u kate3goriji humor nije objavljen...??? DeVeT? odgovor sam dobio tek danas, napisan vrlo ljepo, i odmah na početku moram istaći, odnosno citirati: ?cenzurirati ili ne internetski medij koji je po svojoj samoj definiciji slobodan za izražavanje, tj. demokratski princip je ugrađen u njegovu bit ? završen citat.... Što je cenzura: cenzura je postupak nadziranja slobode izražavanja.... U navedenom tekstu, niti jednom rijećju se ne govori o rasnoj diskirminaciji...niti jednom rijećju se ne govori o PC...kak veli uredništvo, odnosno politčkoj korektnosti....tekst kao i svaki drugi, koji se može pronaći na tisućama internetskih stranica......i mislim da to nije problem, da sad ne nabrajam, ali isto tako se može onda cenzurirati, viceve o hercegovcima, viceve o plavušama itd...itd... Problem je u sljedećem, a to više nije stvar uredništva, niti portala kao portala, nego je to osobni problem između mene i mlabas Početak idemo to tako reći otvorenog sukoba nastaje onda, kada se počelo pisati o tzv ?crnilu? na portalu, pogledajte u arhivu i vrlo lako ćete uoćiti o čemu se radi, nebih sad želio se vračati ponovno na to, jer to je za mene prošlost....ali želim reći, nema mjesta tzv. ?crnilu? na portalu, ok..nema...može li onda humor na portalu.....nemože...ali ne zato što nemože, nemože zato jer to piše autor pod nickom DeVeT, kada to napravi bilo tko drugi, onda može....e pa dragi urednici..dajte mi dobar argument ili me demantirajte da to nije tako...u ovom dijelu ne želim ništa reći oko uređivačke politike portala namjerno, jer bih se direktno mješao u tu politiku, a to mi nije cilj.... Želim samo na ovaj način obraniti sebe, jer ste u odogovoru naveli, da je vic politički nekorektan i rasno diskriminirajući i na taj način ...ste mene osudili...odnosno oznaćili kao rasistu i nekorektnog...a vjerujte ja to sigurno nisam... Vama i ostalim za informaciju ja sam jedan od ?Administratora? na ....https://www.tportal.hr/fset.html, i budite uvjereni da je ovo prvi tekst koji je došao pod škare tzv. Cenzure, a isto tako budite uvjereni da znam vrlodobro što je to politička koreknost, odnosno nekorektnost, što je to rasizam, što je nacionalizam...itd...itd.. Hvala....
 • 28.04.2008. 16:18h

  Član paulinaMerlin1 Potpora De Ve T
 • 28.04.2008. 16:20h

  Član geminiMerlin4 Ja dajem kao blizanac duplu potporu DeVeT
 • 28.04.2008. 16:26h

  Član devetMerlin5 P.S. O ljepa, o draga,o slatka slobodo, dar u kom sva blaga visnji nam bog je do, uzroce istini od nase sve slave, uresu jedini od ove Dubrave, sva srebra,sva zlata,svi ljudski zivoti nemogu biti plata toj cistoj ljepoti O ljepa, o draga,o slatka slobodo... I.Gundilić
 • 28.04.2008. 16:26h

  Član iridaMerlin29 Paulina, nije bila ironija više konstatacija da je to novi pojam, narodnost ili nacija "Bošnjak" nikad nije postojala..., a vjerska pripadnost je znamo, islamska, protiv čega nemam ama baš ništa...
 • 28.04.2008. 16:28h

  Član shantiMerlin3 Kakav bi ja gerilac bio, kad ga nebi podupro??? Samo naprijed, DeVeT. Oni koji žele samo duhovnost, nek ne čitaju drugo. To je barem lako!
 • 28.04.2008. 16:32h

  Član iridaMerlin29 p.s.Paulina: postoji ,jesto Bošnjaci koje se oduvijek tako zove (katoličko stanovništvo), ali je to nema nikakve veze sa konotacijama današnjeg pojma "Bošnjak"....
 • 28.04.2008. 16:43h

  Član iridaMerlin29 mislila sam na mjesto Bošnjaci....
 • 28.04.2008. 16:52h

  Član paulinaMerlin1 Moje mišljenje, Irida, a to ne znači da sam u pravu , da bi narodi u BH trebali se izjašnjavati kao "Bošnjaci" bez obzira na vjersku pripadnost. U Americi su svi amerikanci, bez obzira na vjeru, rasu i narodnost.
 • 28.04.2008. 17:15h

  Član vijnanaMerlin4 Ja sam vrlo liberalan u svemu osim u tome da se nekoga povrijedi, a budući da nisam čitao devetkin tekst, nekako ne vjerujem da bi bio usmjeren da bilo koga povrijedi. Mislim da svi autori ovdje na ovom portalu imaju u sebi osjećaj koji bi im rekao da li tekst koji objavljuju ima svjesnu ili nesvjesnu poruku da nekoga povrijedi. Ali ako se neko hoće povrijediti, on će se povrijediti na bilo šta, neka se iznose i jake istine, ali nikako sa konotacijom da to nekoga ide, a ako i ide neka to bude sa ljubavlju i dobra srca poput majke koja želi dobro odgojiti svoje čedo. Ja obično preskačem ono što me ne zanima...
 • 28.04.2008. 17:31h

  Član mgracanMerlin3 Jedan od argumenata koji su išli u korist neobjavljivanja bio je i taj da korisnici Magicusa (čitatelji) nemaju ni vremena ni volje u šumi sadržaja tražiti one koji ih zanimaju a obično se smatraju alternativnima, tj. duhovnima. Drugim riječima da viceve i crnilo mogu naći na svim drugim portalima.
 • 28.04.2008. 20:02h

  Član geminiMerlin4 Sloboda je pobijedila ipak na kraju balade.
 • 28.04.2008. 22:02h

  Član bglavacMerlin13 Kad bi portal bio definiran ne bi do ovoga dolazilo!
 • 29.04.2008. 08:28h

  Član geminiMerlin4 Zato postoji uredništvo da inače stopira ako je nešto neprikladno
 • 30.04.2008. 17:12h

  Član graalMerlin1 Oko velke kere pa na mala vrata...

SADRŽAJ UPISAO

Član mgracanMerlin3 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana mgracan dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

KOLOVOZ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

  07.08.2020. 04:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi. sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Lp

  05.08.2020. 04:51h
 • Član bglavacbglavac

  Nema. Lp

  03.08.2020. 08:28h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bez slobode - nema života.

  03.08.2020. 00:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ratovi traju i po nekoliko godina. Ljudi se u ratu bore za život. A ćovjek se svaki dan bori za život, bilo rata ili ne. Život bez slobode i nije neki život. Zato , u ovim vremenima oduzimanja slobode, moramo se boriri za slobodu, jer bez slobode - nema

  02.08.2020. 23:59h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ahoj...

  02.08.2020. 23:54h
 • Član iridairida

  ahoj Edine!

  25.07.2020. 14:45h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info