Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

522

PUTA

OD 14.01.2018.

ŽIVOT BEZ DJECE

ŽIVOT BEZ DJECE
Život bez djece – nebo je bez zvijezda, arapska je poslovica, na čiju poruku, ma koliko dojmljivo zvučala, žene i muškarci u Hrvatskoj, previše ne daju pozornosti. Jer statistika je pokazala – žene u nas rađaju sve starije, sve češće kad su dobro uglazile u tridesete godine.
UNATOČ VLADINIM DEMOGRAFSKIM MJERAMA:

Hrvatice rađaju sve starije i žele samo jedno dijete

 

Autor S. Majdandžić
vecernji.hr

Kad su se odlučile na prinovu, u pravilu žele imati samo jedno dijete.

 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čak 26 posto majki danas rađa između tridesete i tridesetpete godine. U dobi za rađanje kada su činile naše majke i bake – od dvadesete pa do dvadesetčetvrte godine, sve je manje prvorotkinja. Prema podacima iste institucije, najviše majki rađa pred konac svojih dvadesetih godina. Kad rode, najčešće ostaju na jednom djetetu, što još više produbljuje „bijelu kugu“ na našim i onako populacijski, siromašnim krajevima.

 

Prošle je godine broj umrlih nad rođenim u Hrvatskoj odnio prevagu veću od 10.000 osoba. I čini se da se stvari neće promijeniti, jer je opći trend sve starijih rodilja i sve manje djece zahvatio cijelu Europu.

 

 

Odluči li se žena na fakultet, te ga nakon nekoliko godina i završi, slijedi razmišljanje kako se zaposliti, a ne kako se udati i roditi dijete. Još ako nema vlastiti krov nad glavom, teško da će, u uvjetima dok je podstanar, ići rađati dijete.

 

ginekolog Lovorka Gajger i sama je postala majka u 41-oj godini

 

Lovorka Gajger, specijalistica ginekologije i opstetricije, i sama je postala majka u četrdestprvoj godini. Naglašava da je danas teško očekivati od žene, koja se gotovo u svemu izjednačila s muškarcima, da ide mlada rađati dijete. Obaveze oko školovanja, a sve više se žena odlučuje visokoobrazovati, kao i ulagati u karijeru - učinile su svoje, smatra ginekologica Gajger, koja se svakodnevno, radeći u zagrebačkoj Poliklinici Sunce susreće sa ženama koje iako u najboljim godinama za rađanje, dijete ipak ne žele.

 

„ Dijete se mora roditi u glavi“ – žena, te njezin partner moraju na to biti spremni, a takva spremnost, uslijed današnjih uvjeta sve bržeg života, događa sve kasnije, ističe Gajger. No, ne događa se ona samo u našoj zemlji. Istraživanja pokazuju da su čak i tradicionalno brojnim obiteljima arapske zemlje počele pogađati demografski trendovi sve starijih majki i obitelji s manje djece. Obrazovani arapski bračni parovi tako sve češće imaju jedno do dvoje djece, što dokazuje da nedostatak vremena i sve veći angažman na poslu, uzima svoj danak u obiteljskim prilikama.

 

Ivona će biti mama s 31 godinom,

Ivana je rodila u 29 godini

U svojim kasnim dvadesetim godinama rodila je i zagrepčanka Ivana, dok njezina tridesetjednogodišnja prijateljica Ivona tek čeka bebu. Unatoč zrelijim godinama za rađanje, i jedna i druga, kao buduće majke su se dobro osjećale, a okolina ih nije doživljavala kao „polovnjače koje su se odlučile stare rađati“.

Ivana je trenutačno podstanar, dvogodišnji Luka je najvjerojatnije jedino dijete koje će imati. Ivona, koja će roditi iduće godine u veljači, željela bi imati troje djece. No, svjesna je današnjih uvjeta života i nije previše optimistična kada i njih uključi u svoja razmišljanja o podmlatku. Ostane li i samo na jednom djetetu, manje će odudarati od hrvatskog prosjeka od obitelji s dvoje, posebice troje djece kojih je sve manje. Prošle godine 5 posto žena rodilo je u četrdesetim godinama, dok je zabilježeno i dva poroda u 50-tim godinama. Riječ je o sporadičnim slučajevima za tako kasne godine rodilja, ocjenjuje statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, no granica se neminovno podigla, te je sve uobičajenija slika da umjesto maloljetnica u porodiljskim sobama leže žene pred mirovinu.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info