Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

474

PUTA

OD 14.01.2018.

Živjeti i umrijeti pred TV kamerama

Živjeti i umrijeti pred TV kamerama
Jade Goody vjenčala se sa svojim izabranikom Tweedom, nakratko puštenim iz zatvora, i tako ‘zaradila’ oko milijun funti za sinove
 Piše: Ines Sabalić
 

ZAGREB- Vjenčanje i smrt princeze Diane kao da su se dogodili prije sto godina, kad je svijet izgledao posve drukčije: sve je dirnula stidljiva i nevina ljupkost mlade princeze, koja je nagovještavala preporod Britanije, gomilanje bogatstva za vladavine Margaret Thatcher i Tonyja Blaira.

Ali, danas je posve drukčija britanska “narodna princeza” zarobila srca TV gledatelja. Mole je za oprost, kaju se, kao da se najednom ne radi više o onoj istoj Jade Goody koju su svi šutali nogom. Britanija danas nije više zemlja preporoda, nego panike zbog gubitka posla i nesigurne sutrašnjice. Prvi put Britanci su čak zbunjeni u svom identitetu, premijer im je fizički neprivlačan i mrzovoljan, a pohlepni, dobro potkoženi bankari, koji su zapravo bili Dianin društveni krug, s pravom se brinu čak i za svoju fizičku sigurnost. Posvuda su još dokazi jučerašnjeg blagostanja, ali ponovno se obnavlja atmosfera srednjovjekovnog Londona, opasnog, maglovitog i bolesnog grada.

U takvoj atmosferi razvija se obrat narodnog raspoloženja prema zvijezdi TV realityja Jade Goody i neka vrsta njezine postkršćanske beatifikacije. Biskupi, čak i katolički, McCormack, inspirirano govore o njoj. Zvijezda Big Brothera, koju su gledatelji 2002. izabrali za pobjednicu, istisnula je svoje konkurente, među ostalim bivšu časnu sestru koja je ušla u Big Brother da bi svima objavila da je lezbijka, te plesačicu/striptizetu koja je željela zaraditi za doktorat.


Al Fayedova  vjenčanica

No, nakon što je pobijedila, Jade Goody bila je vjerojatno ismijana kao ni jedna druga televizijska osoba u povijesti. Njezina popularnost temeljila se na onome što se vidjelo kao nepobjediva, iskrena, nezamisliva glupost i neobrazovanost: Jade se jako bila začudila kad je čula da u Portugalu govore “portuganeški”, jer je mislila da je Portugal u Španjolskoj, a za jedan dio Engleske... Bila je jaka, debela, neprivlačna, glasna, nametljiva. Nitko od TV gledatelja nije bio tako jadan a da se ne bi osjećao superiorno u odnosu na nju. Jedino što je poznavala bio je život celebrityja: Jade je zapravo bila iskrivljena slika tada bogatog, samozadovoljnog britanskog društva, koje se voli nazivati “cool Britannia”. Istodobno, svjedočila je, danas to možemo vidjeti, da je nagovještaj ideje da se veliki napredak u društvu temelji na pravednosti, o čemu je govorio New Labour, puka tlapnja. Ispred studija u kojem se snimao prvi Big Brother kontinuirano su se održavali protesti s natpisom “Ubij debelu svinju”. Rijetko tko je mogao odoljeti da se ne osvrne na nevjerojatnu glupost ove zubotehničarke koja je prvi veliki novac zaradila pobjedom u Big Brotheru. U sklopu jednog Big Brothera pojavio se i neki psiholog, koji je na pitanje gledatelja je li Jade doista tako glupa ili se samo pravi odgovorio - “prvo”.

 Imala je tada 19 godina, koliko i Diana kad se udala za Charlesa. Njezina slava, puna uspona i padova, trajala je do danas, i svi se slažu da je ona neponovljiv fenomen. Vrhunac njezine slave dogodio se u subotu, kad se udala za svojeg 21-godišnjeg  momka, kojeg odnedavno puštaju iz zatvora preko dana, uz uvjet da ne skida elektronsku zatvorsku ogrlicu oko noge. Vjenčana zvona i bijelo vjenčanje nagovještavala su pogrebna zvona. Vjenčanicu joj je poklonio otac Dodija Al Fayeda, Dianina ljubanika, vlasnik robne kuće Harrods. Na haljini je poseban džepić u kojem je Jade skrivala infuziju sa sredstvom protiv bolova.

Neki je još mrze pa nisu posve zamrli blogovi “Koliko mrzim Jade Goody” i “Pogodi kad će umrijeti Jade”. Za slučaj da to bude za dva mjeseca, kao što su joj nedavno rekli doktori, odlučila je učiniti još dvije stvari. Prvo, zaraditi novac za osiguranje budućnosti sinova od 4 i 5 godina. Samo prava za prijenos vjenčanja prodala je za milijun funti. Drugo, odlučila je da “kad je već život provela ispred kamera, da bi tako možda mogla i umrijeti”. Njezin agent Phill Clifford rekao je da ne dolazi u obzir da se trenutak smrti zaista i snimi u verziji reality snuff programa te da će to ostati privatna stvar, ali za sve drugo postoji televizijski zapis.

Najednom zrela i pametna


Posljednjih tjedana, otkako je sklopila ugovor za svoj posljednji reality show, počela je pokazivati neugodnu osobinu - artikuliranost. Najednom, sve što izlazi iz tih usta ima smisla. U ovom Big Brotheru ta ismijavana mlada žena govori da uspomene iz svog života skuplja u jednu kutiju, neke sitnice, da bi je se njezina dva sinčića, Bobby i Freddy, sjećala.

- Najgore mi je kad pomislim da će me zaboraviti, to ne bih mogla podnijeti.

Svaki njezin pogled, pokret ili riječ otkriva posebnu ljudsku autentičnost - to je valjda Big Brother.

Jade Goody međutim kaže da je ipak najsretniji dio njezina života bio upravo onaj proveden ispred kamera, otkad je nastupila na Big Brotheru. Ispred kamera dočekivale su je ugodne i neugodne vijesti, a producenti, onako divlje neobrazovanu, nagovarali su je na svašta. Jade, poput svih naših posvuduša, išla je plastičnom kirurgu, koji ju je ponešto i uljepšao. Ipak su joj se smijali. Ali, svi se slažu, ona je tako dobroćudna da je prelazila preko svih uvreda neponižena.
Roditelji na heroinu

Šminkala se i odijevala ispred kamera. Pričala o svojim roditeljima. Našli su sliku kad joj je bilo pet godina na kojoj joj mama u usta stavlja joint. Kao stariju, mama ju je učila kako da si pravilno smota cigarete s hašišom. Otac joj je bio podrijetlom iz rasno miješanog braka i teški narkoman. Majka, također narkomanka, ovisnica o cracku, izgubila je jednu ruku kad je pala s motocikla. Jade je alergična na zvuk šibice koja se pali i na aluminijske folije jer je to podsjeća na djetinjstvo s roditeljima narkomanima. Otac, koji je više puta osuđivan, predozirao se u toaletu pečenjarnice hamburgera prije tri godine.  

U međuvremenu, majka narkomanka pokušala ju je višestruko iskoristiti, otkako je Jade zaradila novac, što nije neobično, jer je i ona odležala svoje zbog krivotvorenja čekova. Ali, sad, kad Jade umire, brine se o njoj. Na jednom drugom reality showu Jade je saznala da joj je majka upravo postala lezbijka. Konačno, prije tri godine na Celebrity Big Brotheru Jade je sudjelovala s bollywoodskom glumicom Shilpom Shetty i, ljuta, vjerojatno zato jer je Shilpa lijepa, obrazovana, uspješna i iz bogate obitelji gdje se svi vole, rekla joj je nešto što su svi protumačili kao rasnu uvredu. To vjerojatno nije bilo to, nego način komunikacije koji je Jade pokupila ondje gdje je odrasla. Ali, to je preraslo u međunarodni skandal, indijska vlada pisala je protestne note, Gordon Brown se ispričao indijskom narodu i indijskom pandanu, a svi komentatori obrušili su se na Jade Goody. Danas se taj događaj minimalizira. Shilpa Shetty, koja se ispričala što zbog snimanja neće moći doći na vjenčanje, pala je u crnu nemilost i prekinuo se njezin uspješni put zarade: prije toga, njezinu autobiografiju - dobro, napisao ju netko drugi, ne ona - prodala je u 130 tisuća primjeraka. Njezin parfem Shhh, nakon skandala, nije se više prodavao.

Prije šest mjeseci, kad je Jade sudjelovala u indijskom Big Brotheru da popravi loš imidž oko rasnog pitanja, rekli su joj, pred kamerama, da boluje od raka. Nakon toga, izašla je sa snimanja i otišla u bolnicu, i dalje šibana snobizmom obrazovanih koji su se smilovali tek sada, pred kraj.

Sad se javljaju i oni koji tvrde da možda i nije bila tako glupa, nego samo strašno neobrazovana.

- Ja nikad nisam imala priliku kao drugi postati inteligentna. Ali, znam što je to i želim da moji sinovi pohađaju najbolje moguće škole - rekla je ‘nova’, artikulirana Jade.


 Jade kao glasnogovornica

Jade Goody boluje od raka grlića maternice, koji je brzo metastazirao na okolne organe. Kad je otkriven, već je bio u IV. stadiju. Pacijentica je, kažu njezini doktori, loše reagirala na lijekove i kemoterapiju, a vrsta karcinoma veoma je agresivna. No čini se da su rezultati njezinih pretraga predugo šetali od odjela do odjela prije nego što je obaviještena.

Međutim, bolesna zvijezda Big Brothera pozvala je žene da inzistiraju na svojim pravima na preglede i na papa-test i da tu brigu shvate ozbiljno.

“Morate si dati sve šanse za život”, poručila je Jade Goody. Od tog poziva, prema službenim podacima, broj žena u Britaniji koji traže ove preglede porastao je za 20 posto.


Vjenčanja mora biti!

Vjenčanje je obavljeno desetak kilometara od Londona, u jednom hotelu u pokrajini Essex, kamo je Jade sa svojih pet prijateljica stigla u subotu uvečer. To je bila najdalja točka do koje je mogao ići mladoženja zbog zatvorskih pravila, a stigao je dva sata prije ugovorenog termina, u Rolls Royceu, još odjeven u zatvorsku trenirku. Jack Tweed zaprosio je Jade kad su joj liječnici rekli da umire. Na dan vjenčanja Jade se nije osjećala dobro jer je, kao što je rekao njezin menadžer Max Clifford, pretjerala u druženju s prijateljicama. Ali Jade je odlučila da ni pod koju cijenu ne bude blizu bolnice. “Ondje ću ionako umrijeti, ne želim se ondje vjenčati".

Oko 100 tisuća funti, navodno, stajala je organizacija ovog vjenčanja, sa sto boca šampanjca kojima se nazdravilo mladoj. Sva hrana, piće i nastupi zvijezda donirani su, a gosti su bili s A lista britanskih celebrityja, koje predvodi Elton John.

Jade još nije rekla sinovima da će umrijeti jer misli da su premaleni da shvate što to znači. Oni će živjeti s ocem, televizijskim producentom, s kojim je Jade prekinula prije tri godine, a koji je inače s njima u dobrim odnosima.


www.jutarnji.hr
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info