Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

428

PUTA

OD 14.01.2018.

Zaključci simpozija "Crkva i medicina pred izazovom alternativnih iscjeliteljskih tehnika"

Što kažu na molitve.info?!
"...Cilj svakog liječenja je izliječiti bolesnika, a ne nametati svoja uvjerenja. Ovo se načelo rijetko poštuje u 'duhovnoj' i 'energetskoj medicini'..."

"...Spektakularna svjedočanstva o revolucionarnom otkriću i obećanja o čudotvornom učinku protiv svih bolesti koje otklanja 'bez muke' i mijenjanja životnih navika bolesnika siguran su znak da se radi o prijevari..."

 Na interdisciplinarnom znanstvenom simpoziju "Crkva i medicina pred izazovom alternativnih iscjeliteljskih tehnika" koji je od 13. do 15. studenoga održan u Zagrebu u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva, doneseni su sljedeći zaključci:

"Čovjek je jedinstveno i neponovljivo biće i kada se bolestan obraća liječniku. Stoga, njegovo liječenje mora biti utemeljeno na pouzdanim znanstvenim činjenicama. Katolički liječnik, nadahnut vjerom i vođen načelima medicinske etike nastoji biti bolesniku liječnikom tijela i duše, psihološkom i duhovnom potporom, poštujući pri tome neupitno dostojanstvo njegove ljudske osobe. Cilj svakog liječenja je izliječiti bolesnika, a ne nametati svoja uvjerenja. Ovo se načelo rijetko poštuje u 'duhovnoj' i 'energetskoj medicini'.

Uvjet dobrog liječenja je dobar odnos bolesnika i liječnika što često nedostaje u konvencionalnoj medicini. Potrebno je povezati sustav vrijednosti bolesnika, umijeće liječnika i provoditi liječenje utemeljeno na dokazima. Klinička istraživanja i standardi znanstvenih dokaza za ispitivanje neštetnosti terapija i lijekova razdjelnica su između konvencionalne medicine i nekonvencionalnih iscjeliteljskih terapija jer prva pretpostavlja znanstvenu objektivnost, a pojedini nekonvencionalni načini liječenja bave se harmonizacijom energija i intuitivnim pristupom. Tako oni prelaze na područje čovjekova duha, odnosno na metafizičku razinu svojstvenu religijama. Potrebno je uspostaviti jednake kriterije provjere učinkovitosti kao što je kontrolirani klinički pokus. Pobornici alternativne medicine, međutim, često dovode u pitanje prikladnost znanstvenih metoda za dokazivanje vlastite učinkovitosti. Nužno je da se uz oglašavanje o komplementarnim i alternativnim načinima liječenja iznese istinita i znanstveno dokazana informacija o učinkovitosti i neškodljivosti. Na taj bi se način spriječilo nadriliječništvo koje se očituje ovim znakovima: Spektakularna svjedočanstva o revolucionarnom otkriću i obećanja o čudotvornom učinku protiv svih bolesti koje otklanja 'bez muke' i mijenjanja životnih navika bolesnika siguran su znak da se radi o prijevari; Dokazivanje učinkovitosti terapija prizivanjem na drevnost i raširenu primjenu. 'Prirodni' lijekovi nisu nužno neškodljivi jer biljke mogu sadržavati otrovne supstance; Formulacija 'znanstvena istraživanja su dokazala' nije dostatna jer treba sadržavati pojedinosti o broju istraživanja, njihovom opsegu, načinu provođenja, institucijama u kojima su provedena, znanstvenim časopisima u kojima su objavljeni rezultati, datumom istraživanja te da istraživanja nije financirao netko tko je mogao imati interes od dobivenih rezultata; Promoviraju ih osobe bez primjerene naobrazbe; Koristi se metafizička i mistična terminologija; Za neuspjeh tehnike okrivljuje se sumnjičavost i nevjeru klijenta ili promatrača; U proturječju su s općeprihvaćenim znanstvenim spoznajama i ponekad načelima zdravog razuma; Predstavljaju promicatelja kao žrtvu urote neke interesne skupine koja ne želi da njihova otkrića izađu na vidjelo ili službene medicine koja strahuje da bi mogla izgubiti monopol.

Kazneni zakon Republike Hrvatske u posebnom poglavlju (članci 238 do 249) obuhvaća kaznena djela protiv zdravlja ljudi. Među tim djelima nalazi se i kazneno djelo nadriliječništva (članak 244) i nadriljekarništva (članak 245 ), ali i kaznena djela pogrešnog, nesavjesnog, nestručnog i štetnog profesionalnog liječničkog i ljekarničkog rada. Akademski i stručni nazivi i akademski stupanj, te njihovo stjecanje i korištenje i u području biomedicine uređeno je Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, a priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija uređeno je Zakonom o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija. U Europskoj uniji nema akta koji bi državu članicu obvezao na donošenje zakona o uređenju nekonvencionalne medicine u određenom roku. U uređenju zdravstvenog zakonodavstva pojedinih europskih zemalja uzima se u obzir različita tradicija europskih naroda koja se ne bi smjela dovesti u pitanje. (Rezolucija Vijeća Europe od 4. 11. 1999.). Proces priznavanja nekonvencionalnih oblika liječenja može započeti nakon neophodnih istraživanja i ujedno razvijanja programa istraživanja o sigurnosti i djelotvornosti te medicine (Rezolucija Vijeća Europe od 29. 5. 1997.).

Kršćanin treba biti kritičan prema tehnikama reikija, joge, terapija regresijom, bioenergija, raznih šarlatana, lažnih mesija, magova koji preko masmedija zapljuskuju iluzijama da mogu izliječiti sve bolesti. Kršćaninu ne treba ekstravagantna duhovnost ni pobožnost nabijena emocijama koja u svojim plodovima ostaje jalova. Kršćaninu koji ima živu vjeru u Isusa Krista treba prava sakramentalna pobožnost preko koje dobiva milost i kojom se čovjek mijenja i usklađuje s Božjom voljom. Crkva je od svoga Učitelja Isusa dobila poslanje: 'Bolesne liječite'. Ona tu zadaću izvršava brigom za bolesne i zagovornom molitvom koja ih prati. Crkva vjeruje da je Krist liječnik duše i tijela. Njegova spasiteljska prisutnost je posebno djelotvorna u sakramentima, a najosobitije u euharistiji, kruhu koji daje život vječni te u sakramentu bolesničkog pomazanja kojim se od Boga dobiva milost strpljivog podnošenja bolesti kao i čudesnog ozdravljenja ako je to volja Božja." Zaključci su objavljeni na internetskoj stranici Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva www.hkld.hr .

17.11.2009. 

www.molitve.info

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    L.P.

    16.05.2024. 16:58h
  • Član bglavacbglavac

    Pozdrav dragim povratnicima. Lp

    16.05.2024. 08:14h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info