Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član stankovic.jure

Upisao:

stankovic.jure

OBJAVLJENO:

PROČITANO

457

PUTA

OD 14.01.2018.

Uhitili me jer sam rekao: Dižite pare iz banke!

Uhitili me jer sam rekao: Dižite pare iz banke!
Kad vlade lažu da su bankarski sustavi sigurni, to je u redu. Ali kad pojedinac upozori da bi banke mogle propasti, vlasti mu zabrane da napušta zemlju.

Uhitili me jer sam rekao: Dižite pare iz banke!

Piše: Nikolina Šajn

 


Puls fi­nan­cij­skih tr­žišta opi­pa­va­ju naj­­ve­ći mo­zgo­vi svi­je­ta, no te lju­de ma­­nje vo­di ra­zum, a više osje­ća­ji, tvr­de dvo­ji­ca bri­tan­skih ko­mi­ča­ra po­zna­tih pod ime­nom ­Long ­Johns:

- Re­ci­mo da je si­tu­a­ci­ja na tr­­žištu nor­mal­na i on­da odje­d­nom, ni­o­tku­da, je­dan od tih vr­lo oštro­u­mnih i so­fi­sti­ci­ra­nih lju­­di ka­že: ‘Moj Bo­že! Do­go­dit će se nešto ­strašno! Izgu­bi­li smo sve! Moj Bo­že, što će­mo uči­­ni­ti, što će­mo uči­ni­ti?’

- Da li da isko­čim ­kroz pro­zor?

- To­čno! ­Haj’mo svi sko­či­ti ­kroz pro­zor! Pro­daj!

La­tvij­ska eko­no­mi­ja po­slje­d­njih je tje­da­na pu­na ta­kvih bi­zar­­nih pre­o­kre­ta i ne­vje­ro­ja­t­nih po­tre­sa. Pri­ča je to o uhi­će­nju pro­fe­so­ra eko­no­mi­je i pje­va­­ča la­kih no­ta; pro­pa­sti dvo­ji­ce ru­skih ži­do­va, do­ne­da­vno naj­­bo­ga­ti­jih lju­di u La­tvi­ji; i već dru­goj čla­ni­ci Eu­rop­ske Uni­je pri­­si­lje­noj da po­moć za op­sta­nak po­tra­ži kod Me­đu­na­ro­dnog mo­ne­tar­nog fon­da.  

Svjet­ski me­di­ji tje­dni­ma kri­zi­ti­ra­­ju la­tvij­ske vla­sti da “ne­ma­ju smi­sla za hu­mor” jer su odlu­či­le eko­nom­sku kri­zu ri­ješiti “hap­š­enjem pe­si­mi­sta”. Pro­fe­so­­ra eko­no­mi­je za ko­jeg do­tad u La­tvi­ji pra­kti­čki ni­tko ni­je ­znao, 32-go­diš­njeg Dmi­trij­sa Smir­nov­sa, taj­na je po­li­ci­ja uhi­ti­­­la jer je či­ta­te­lji­ma lo­kal­nog li­s­­ta u Vent­spil­su, gra­du sa 40.000 sta­no­vni­ka, sa­vje­to­vao da no­vac ne dr­že u ban­ka­ma.

- Dru­gog li­sto­pa­da dao sam in­­ter­vju za lo­kal­ni ­list, a bio je tu i okru­gli ­stol. I na toj ra­spra­vi dao sam sa­vjet lju­di­ma: ne­moj­te ču­va­ti no­vac u ban­ka­ma i ne­­moj­te ču­va­ti no­vac u la­tvij­s­kim la­ti­ma. To mo­že bi­ti vr­lo opa­sno - ka­že Smir­novs za Ju­tar­nji ­list.

 - A on­da me 19. stu­de­no­ga na­­zva­la taj­na po­li­ci­ja i re­kla da se že­le sa ­mnom sa­sta­ti. Kad sam izašao iz ku­će, uhi­ti­li su me i kao ra­zlog na­ve­li da sam po­­kušao de­sta­bi­li­zi­ra­ti la­tvij­ski fi­­nan­cij­ski su­stav - pre­pri­čao nam je Smir­novs, ko­ji je na­kon dva da­na ispi­ti­va­nja pušten na slo­­bo­du pod uvje­tom da ne na­puš­ta ze­mlju.

Taj­na je po­li­ci­ja pri­ve­la na is­pi­ti­va­nje i pop-pje­va­ča Val­ter­­sa Fri­den­berg­sa, ko­ji je 2005. pred­sta­vljao La­tvi­ju na Eu­­ro­vi­zi­ji, na­kon što je izme­đu pje­­sa­ma na kon­cer­tu u Jel­ga­vi - tvr­di u šali - re­kao pu­bli­ci da pr­­vo pri­če­ka­ju da ­završi kon­cert, a po­tom po­di­gnu ­svoj no­vac iz ­Parexa i La­tvi­jas Kraj­ban­ke. Du­žno­sni­ci ove po­to­nje tvr­de da se na­kon kon­cer­ta više šte­­diša ui­sti­nu po­ja­vi­lo u po­slo­v­ni­ci u Jel­ga­vi s pi­ta­njem što se do­ga­đa.

La­tvij­ci su po­se­bno osje­tlji­vi na svo­je ban­ke otka­ko je 1995. pro­past ta­da naj­ve­će Bal­ti­je go­to­­vo srušila ci­je­li ban­kar­ski su­stav. Šte­dište su izgu­bi­li 800 mi­­li­ju­na do­la­ra, a upra­va ban­ke ­završila u za­tvo­ru. Na gla­si­ne su vla­sti po­če­le oštro re­a­gi­ra­ti na­kon što su se prošle go­di­ne odje­dnom pre­ko SMS-a pro­ši­ri­le vi­je­sti o de­val­va­ci­ji la­ta. Ia­­ko je vla­da uvje­ra­va­la gra­đa­ne da se to ne­će do­go­di­ti, oni su u pa­ni­ci na­sr­nu­li na ban­ke i po­če­li ku­po­va­ti eu­re, pa je sre­dišnja ban­ka je­dva uspje­la odr­ža­ti te­čaj. No, ka­da je taj­na po­li­­ci­ja na kra­ju ot­kri­la kriv­ca, is­pa­­­lo je da je ri­ječ o čo­vje­ku ko­ji je la­ži š­irio u pi­ja­no­me sta­nju. ­Ipak, uz ka­zne­no dje­lo na­mjer­ne de­sta­bi­li­za­ci­je va­lu­te, ta­da je kri­mi­na­li­zi­ra­no i na­mjer­no šire­nje ne­i­sti­na o fi­nan­cij­skom su­sta­vu.

- Ka­da sam pr­vi put ot­krio da ta­kav za­kon po­sto­ji, bio sam za­­pre­pašten - re­kao nam je Alf Va­­nags, di­re­ktor Bal­ti­čkog me­đu­­na­ro­dnog cen­tra za pro­u­ča­va­­nje eko­nom­ske po­li­ti­ke ­(BICEPS).

- Po me­ni, Smir­novs je sa­mo re­­kao svo­je mišlje­nje, a sva­tko ima pra­vo izra­ža­va­ti naj­ra­zli­či­ti­­ja mišlje­nja. To je bi­lo re­če­no za ne­ke be­zve­zne no­vi­ne i da ga ni­su uhi­ti­li, ni­tko za to ne bi ni ­znao. To mi uo­pće ni­je pro­b­le­­ma­ti­čno, ali mi se po­stu­pak vla­sti či­ni je­dno­sta­vno po­greš­nim - do­dao je Va­nags. I sam je ­imao ne­u­go­dno isku­stvo pri­je go­­di­nu i pol, ka­da je na je­dnoj kon­­ven­ci­ji pred­sta­vio istra­ži­va­nje o to­me ka­ko bi pre­ve­lik va­nj­­ski de­fi­cit?u La­tvi­ji mo­gao do­­ve­sti do in­fla­ci­je. Po­la sa­ta ka­s­ni­je pri­mio je po­ziv od taj­ne po­li­ci­je.

- Tra­ži­li su mo­je ma­te­ri­ja­le. Po­s­lao sam ih e-ma­i­lom i više mi se ni­su ja­vlja­li. Ništa se više iz to­ga ni­je izro­di­lo, ni­su me uhi­­ti­li, mal­tre­ti­ra­li, ni­ti pi­ta­li zašto sam nešto re­kao. Ni na što se ne ža­lim, ali me to izne­na­di­lo - ka­že Va­nags.

Mno­ge ze­mlje ka­žnja­va­ju šire­nje la­žnih in­for­ma­ci­ja o eko­no­mi­ji, ali ne u ta­ko ba­nal­nim slu­ča­­je­vi­ma. Obi­čno se ka­žnja­va zlo­­na­mjer­no šire­nje gla­si­na u svr­­hu pri­je­va­re ili uro­te ko­jom ne­­tko po­kušava po­di­ći ili spu­s­ti­ti ci­je­nu ne­ke di­o­ni­ce na bur­zi ra­di vla­sti­te fi­nan­cij­ske ko­ri­s­ti. Eko­nom­ske stru­čnja­ke ko­ji sa­­mo da­ju svo­je vi­đe­nje si­tu­a­ci­­je vla­sti obi­čno pušta­ju na mi­ru. No, či­nje­ni­ca ­jest da, ako se pre­s­traše da će osta­ti bez nov­ca, lju­de uhva­ti pa­ni­ka i la­ko se po­­ve­du za tu­đim mišlje­njem.

- Svi bismo mi htje­li zna­ti ka­­kva je re­al­nost. Evo da­nas ima­­te po no­vi­na­ma, svi pišu o to­­me je li ovo stvar­na kri­za, je li to iza­zva­na kri­za, ho­će li pro­ći ili ne­će pro­ći. Svi bismo mi htje­li zna­ti što se zapravo do­ga­đa, kao što ina­če u ži­vo­tu to že­li­mo zna­ti - ka­že pro­fe­so­ri­ca psi­ho­lo­­gi­je Maj­da Ri­ja­vec s Uči­telj­s­kog fa­kul­te­ta u Za­gre­bu, ko­ja se ba­vi i istra­ži­va­nji­ma psi­ho­loš­kih aspe­kta­ta u odlu­či­va­nju o nov­cu.

- Lju­di vr­lo teško po­d­no­se ne­si­gur­nost i to da ne mo­gu pro­ci­je­ni­ti što ih su­tra če­ka. Kad je si­tu­a­ci­ja vr­lo ne­si­gur­na, a to je upra­vo ono što se sad do­ga­­đa, on­da ne­ma­mo na te­me­lju če­ga za­klju­či­ti ne­go gle­da­mo što dru­gi lju­di mi­sle i  go­vo­re. Da­kle, ako ja ču­jem da mo­ji pri­­ja­te­lji po­vla­če no­vac iz ban­ke, ako se po­čne pri­ča­ti da će ban­­ke pro­pa­sti, a naši lju­di ima­­ju s tim isku­stva jer su 1991. mno­ge ban­ke pro­pa­le i mno­gi lju­­di osta­li bez ­svog nov­ca, on­da se vr­lo la­ko ja­vi ­strah i lju­di u pa­­ni­ci ra­de ­isto što i dru­gi - ka­že Ri­ja­vec. No, upo­zo­ra­va da moć psi­ho­lo­gi­je ne tre­ba pre­cje­nji­va­ti.

- Lju­di mo­gu po­če­ti di­za­ti no­­vac iz ban­ke, ali ako si­tu­a­ci­ja ni­je ozbilj­na, shva­tit će da se niš­ta ne do­ga­đa i pre­sta­ti. Da­k­le, uvi­jek mo­ra bi­ti odre­đe­na re­a­l­na do­za opa­sno­sti da bi gla­si­­ne mo­gle fun­kci­o­ni­ra­ti - ka­že Ri­ja­vec.

Upra­vo to se sa­da po­ka­zu­je kao naj­­ve­ći pro­blem ta­kti­ke la­tvij­s­kih vla­sti: upo­zo­re­nja pri­ve­de­nih “pri­je­stu­pni­ka” su se na kra­­ju po­ka­za­la to­čni­ma. Dok su vla­sti tvr­di­le da je eko­­no­mi­ja sta­bil­na, ispa­lo je da je La­tvi­ja za­pra­vo u naj­du­bljoj re­­ce­si­ji od ­svih ze­ma­lja Eu­rop­ske Uni­je, da joj je go­spo­dar­ski ­rast u za­dnjem tro­mje­sje­čju u mi­nu­su 4,2 po­sto, ja­vne fi­nan­ci­je naj­go­re na Bal­ti­ku te da će idu­će go­di­ne ima­ti pro­ra­čun­ski de­­­fi­cit od go­to­vo če­ti­ri po­sto. Ci­je­ne ne­kre­tni­na pa­da­ju, pra­k­ti­čki je ne­mo­gu­će do­ći do kre­di­­ta, pro­da­ja au­to­mo­bi­la pa­la je za 40 po­sto.

K to­me, prošli su mje­sec la­t­vij­ske vla­sti bi­le pri­si­lje­ne na­ci­o­na­li­zi­ra­ti ban­ku ­Parex, u vla­sništvu ne­koć naj­bo­ga­ti­jih lju­di u La­tvi­ji - ru­skih ži­do­va Vi­kto­ra ­Krasovitskyja i Va­le­ri­ja Kar­gi­na. U stu­de­no­me je ta ban­ka izgu­bi­la po­vje­re­nje in­ve­sti­to­ra jer, za ra­zli­ku od ve­ći­ne dru­gih ba­na­ka u ze­mlji, ni­je ima­la sta­bil­nog stra­nog vla­sni­ka.

Dvo­jac je ­Parex, pr­vo­tno kao pu­tni­čku agen­ci­ju, osno­vao još 1987., osla­nja­ju­ći se na svo­je do­bre ve­ze s ko­mu­ni­sti­č­kim vla­sti­ma. Isko­ri­sti­li su či­nje­ni­cu da su so­vjet­ske vla­sti sma­nji­le ogra­ni­če­nja na pu­to­va­nja u ino­zem­stvo. No, klju­čni su po­tez po­vu­kli 1990., ka­da su us­pje­li uvje­ri­ti vla­sti da im da­ju pr­­vu li­cen­cu za tr­go­vi­nu kon­ver­ti­bil­nim va­lu­ta­ma u ­SSSR-u.

U nji­ho­vu mje­nja­čni­cu na že­lje­zni­čkoj sta­ni­ci u Ri­gi do­la­zi­li su lju­di iz ci­je­log So­vjet­skog Sa­ve­za, čak i iz Si­bi­ra pa su, ia­ko je nji­hov mo­no­pol tra­jao sa­mo šest mje­se­ci, za­ra­di­li de­se­tke mi­li­ju­na do­la­ra te 1992. osno­va­li ban­ku. ­Parex ban­ka uspje­la je pre­ži­vje­ti la­tvij­ske ban­kar­ske kri­ze 1993. i 1995., pa i ru­ski ko­laps 1998., ka­da je ci­je­la la­tvij­ska eko­no­mi­ja pa­la u re­ce­si­ju, a osta­le ban­ke je­dva pre­ži­vje­le. ­Parex je te go­di­ne obja­vio da je za­pra­vo bio na do­bi­tku.

No, ula­skom u Eu­rop­sku Uni­ju, la­tvij­ske ban­ke po­ku­po­va­li su stran­ci, ali ­Parex se ni­je ­uspio do­go­vo­ri­ti ni s je­dnim ku­pcem. Ka­da se kra­jem ­ovog ruj­na u ze­mlji po­če­lo go­vo­ri­ti o ban­kar­skoj kri­zi, taj­na po­li­ci­ja po­če­la je nad­gle­da­ti in­ter­net­ske ­chat ro­o­move, član­ke u no­vi­na­ma, SMS-ove pa čak i ­rock kon­cer­te. U po­če­tku se su­mnja­lo da bi mo­gla pro­pa­sti šved­ska ­Swedbanka. No, šte­diše su usko­ro pre­sta­li po­vla­či­ti no­vac jer je šved­ska vla­da obja­vi­la da ga­ran­ti­ra sve ulo­ge u svo­jim ban­ka­ma. ­Parex ban­ka ni­je izdr­ža­la ­isti pri­ti­sak.

U za­mje­nu za po­moć vla­sti, ­Krasovitsky i Kar­gin dr­ža­vi su pre­da­li 51 po­sto di­o­ni­ca, ali ni to ni­je za­u­s­ta­vi­lo po­hod šte­diša na ban­ku. U?ne­ko­li­ko mje­se­ci šte­diše su iz ba­na­ka po­vu­kli go­to­vo 900 mi­li­ju­na do­la­ra. Vla­da je po­­tom odlu­či­la pre­u­ze­ti sve nji­ho­­ve di­o­ni­ce, uku­pno 84 po­sto te za­tra­ži­ti po­moć MMF-a i Eu­rop­ske Uni­je za sta­bi­li­za­cij­ski pa­ket u izno­su od pet mi­li­jar­di eu­ra.

- Ono što sa­da mo­gu re­ći ­jest da sam ja bio upra­vu. Je­dna od naj­ve­ćih la­tvij­skih ko­mer­ci­jal­nih ba­na­ka našla se u ve­li­kim pro­ble­mi­ma i na­ci­o­na­li­zi­ra­na je. A na­kon što La­tvi­ja pri­mi fi­nan­cij­sku po­moć od MMF-a i slu­žbe­no je mišlje­nje da će to do­ve­sti do de­val­va­ci­je - re­kao je Smir­novs.

Va­nags ka­že da se sa­da za­pra­vo po­ka­zu­je ko­li­ko je za­kon pro­ble­ma­ti­čan.

- Ako uzme­mo kri­te­rij na­mjer­nog šire­nja ne­i­sti­na, on­da sva­ki tje­dan vla­da i sre­dišnja ban­ka to ra­de. Na pri­mjer, re­če­no nam je da je ban­kar­ski su­stav si­gu­ran, ka­da su već zna­li da po­sto­je pro­ble­mi u ban­ci ­Parex. Re­če­no nam je da se ne ra­zgo­va­ra s MMF-om ka­da su se ta­kvi ra­zgo­vo­ri već vo­di­li. Da­kle, tu po­sto­ji kon­tra­di­kci­ja: ako ne­tko ka­že nešto isti­ni­to, uhi­ti ga se, ali ka­da ­vlast ka­že i nešto što ni­je isti­na, to je u re­du - re­kao je Va­nags.


Gdje je sloboda govora?

Di­re­kto
r in­sti­tu­ta BI­CEPS ka­že da je ra­zo­ča­ran što ci­je­li slu­čaj ni­je iza­zvao i gla­sni­ju ra­spra­vu o slo­bo­di go­vo­ra.

- Iskre­no, po­sto­ji ra­spra­va, ali ne ta­ko ve­li­ka kao što bih ja oče­ki­vao ili kao što bi tre­ba­la bi­ti. A za­pra­vo, ­imam i do­jam da me­đu lju­di­ma po­sto­ji ne­o­če­ki­va­no ve­li­ka po­tpo­ra za na­čin na ko­ji su vla­sti re­a­gi­ra­le - ka­že Alf Va­nags, ali i do­da­je ka­ko mu se či­ni da po­sto­je na­zna­ke da se za­kon re­vi­di­ra. Vi­di se to i po re­a­kci­ja­ma gu­ver­ne­ra cen­tral­ne ban­ke Ill­mar­sa Rim­se­vic­sa ko­ji je na­kon uhi­će­nja Smir­nov­sa re­kao da bi “u sva­koj dru­goj ze­mlji, da lju­di na­mjer­no šire gla­si­ne o ban­kro­tu ne­ke ban­ke ili de­val­va­ci­ji va­lu­te bi­li uhi­će­ni za de­set ili 15 mi­nu­ta”, no ka­sni­je je tvr­dio da je po­li­cij­ska akci­ja bi­la ne­pri­mje­re­na.

Sam Smir­novs ka­že ka­ko je do­bio ve­li­ku ­podršku stra­nih, ali i do­ma­ćih me­di­ja, “što zna­či da i da­lje ži­vi­mo u de­mo­krat­skom društvu”.?No, ubu­du­će će pa­zi­ti što go­vo­ri svo­jim stu­den­ti­ma, a i u in­ter­vju­i­ma za no­vi­ne će bi­ti opre­zni­ji.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info