Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član anchy

Upisao:

anchy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

668

PUTA

OD 14.01.2018.

TRI ZAGREPČANKE

TRI ZAGREPČANKE
One i njihova djeca spasit će štrikanje od izumiranja

Autor: Vanja Došen

Iva Novaković, Gita Đurković i Ivana Veček naučile su plesti i heklati u najranijoj dobi, a danas im te gotovo zaboravljene vještine ublažavaju svakodnevni stres

Da me se itko ikada usudio zadirkivati zbog toga što heklam, bojim se da ne bih još dugo poživio - smrtno ozbiljno, a potom razvlačeći usne u vragolasti osmijeh izgovara 27-godišnja Iva Novaković, studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ona svoje živce najbolje i najradije liječi heklerajom - umjetnošću kojoj ju je kao osmogodišnju djevojčicu naučila mama.

Iva je danas među rijetkim mladim ljudima koji rukotvorine u obliku heklanja ili pletenja još drže na životu, pa umjesto da skoknu u dućan prvo će sami predmet želje pokušati stvoriti vlastitim rukama.

- Naučila sam heklati još kao klinka, ali mi je tek u srednjoj školi sinulo da bih si mogla početi izrađivat stvari poput torbi i novčanika. Kasnije se to razvilo, pa sam nedavno, kada sam krenula za Noć vještica izradit bundeve, otkrila sam da na YouTubeu postoji pravo malo carstvo savjeta kako što isheklati. Sada sam u fazi životinja: mačke, medvjedi, svinje, pingvini... već su napravljeni. Najnoviji izazov sada mi je žaba - otkriva Iva, koja je sa svojim priborom za heklanje uvijek simpatičan prizor u kultnom zagrebačkom klubu Jabuka, gdje petkom i subotom navečer radi kao garderobijerka.

Simpatičan prizor

Iza pulta, dok se gužva u klubu još nije zahuktala, ona vadi svoju iglu i baca se na posao. Danas, kaže, tamo hekla da joj vrijeme brže prođe, a ne da kao nekada smiri živce.

- U Jabuci uglavnom heklam prvi dio večeri, jer tada je mirno. Budući da su me ljudi s vremenom prestali živcirati, više mi ne treba za smirenje, barem ne dok sam u klubu - smijući se priznaje Iva koja, iako je kao mala naučila i plesti, nikada se nije ozbiljno posvetila toj disciplini.

No, pletenje je zato vrlo brzo zavoljela 34-godišnja Gita Đurković, agronomistica iz Zagreba koju je toj vještini majka naučila u najranijoj dobi, kao što će ona za par godina naučiti svoju trogodišnju kćer Mašu. Za nju svake zime nešto isplete, dok 14-godišnji sin Luka više nije zainteresiran za mamimo pletivo.

- Kao mala sam plela odjeću za lutkice, danas to radim za svoju djecu. Tek sam se nedavno odvažila sebi isplesti jedan pulover - otkriva Gita koju pletenje, baš kao i Ivu heklaje, relaksira. Pomisao da bi te vještine mogle umrijeti zajedno s našim bakama rastužuje ju.

Djeca su pokretači

- To su postale vrlo rijetke vještine, i to je velika šteta, jer stvarno nije teško naučiti, a ima i pozitivan učinak na psihu. Sve manje mama zna plesti, pa i sve manje kćeri nauči. Svima nam je nedostatak vremena glavni izgovor. No, za ‘Kućanice’ većina će nas naći vremena... - ustvrdila je Đurković.

Ivana Veček još je jedna ljubiteljica heklanja, a glavni su joj pokretači dvogodišnji sin i šestomjesečna kćer.

28-godišnja fizioterapeutkinja trenutno je na porodiljnom dopustu, a upravo se zbog trudnoće bacila na igru vunom i koncem.

- Dokazano je da repetitivne radnje, kao kod ručnih radova, smiruju. Valjda je mene zato posljednji val volje za heklanjem i primio pred kraj trudnoće, u najvećoj napetosti i iščekivanju. To me smiruje, ali i ispunjava. Lijepo je vidjet svojih ruku djelo - otkriva Veček, koja će, kako kaže, i kada počne opet radit put do posla kratit iglom u rukama.

Holivudske zvijezde pletenju udahnule posve novi život

Pletenje je, kada je popularnost u pitanju, prošlo kroz turbulentne faze; za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata bilo je uobičajena pojava, kao i u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća. No, onda su se dogodile osamdesete i interes za tom vještinom među novim generacijama gotovo je nestao. A onda su se pletenja uhvatili celebrityji. Julia Roberts krajem 90-ih pauze na filmskom setu između snimanja scena počela je kratiti s iglama u rukama i tako još jednom udahnula život u tu gotovo zaboravljenu disciplinu. Ubrzo su je brojne druge poznate dame počele slijediti: Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Courtney Cox, Brooke Shields... Pa čak i Russell Crow, poznat po labavim živcima, primio se te umirujuće vještine i ponovno popularizirao pleteće igle.

www.jutarnji.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info