Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

383

PUTA

Tisuće knjiga od nove godine ostaju bez autorskih prava

Tisuće knjiga od nove godine ostaju bez autorskih prava
Godina koja je pred nama bit će prva u posljednja dva desetljeća u kojima će djela nekada zaštićena autorskim pravima izgubiti taj svoj status. Bit će to velika promjena za izdavače koji bi tako mogli izgubiti dosta novca i kreativne kontrole, piše The New York Times.

Tisuće knjiga od nove godine ostaju bez autorskih prava

PIŠE Antonija Vrčić

DPA/PIXSELL

Mnogi izdavači i pisci strahuju kako će gubitak zaštite autorskih prava dovesti do uništenja integriteta tih ikonskih priča

Prije gotovo stoljeća izdavač Alfred A. Knopf  objavio je knjigu Prorok, pjesnika i slikara Halil Džubrana. Kako nije imao nekih velikih očekivanja od knjige, izdao je samo 1500 primjeraka. No knjiga je doživjela ogroman uspjeh i prodana je u devet milijuna primjeraka samo u Sjevernoj Americi. 

Do sada je izdavačka kuća koja još uvijek nosi ime tog izdavača imala i autorska prava za ovaj naslov. To će se izmijeniti  1. siječnja kada Prorok kao i niz drugih knjiga ulazi u javnu domenu. Godina koja je pred nama bit će prva u posljednja dva desetljeća u kojima će djela nekada zaštićena autorskim pravima izgubiti taj svoj status. Bit će to velika promjena za izdavače koji bi tako mogli izgubiti dosta novca i kreativne kontrole, piše The New York Times.

U toj promjeni uživat će čitatelji kojima će knjige postati dostupnije, ali i umjetnici koji će svoja djela moći stvarati na temelju tih klasičnih priča, bez da strahuju da će ih stići tužba za krađu intelektualnog vlasništva.

"Knjige će biti postati jeftinije, i dostupnije kroz niz različitih izdanja, pa će tako veliku koristi imati čitatelji'', naglašava Imke Reimers sa Sveučilišta Northeastern.

NAJVEĆI PISAC KULTURA

Slavni pisac priznao poraz - uništile su ga društvene mreže

Ova mogućnost razvila se iz odluke koju je donio Kongres 1998. godine koji je proširio zaštitu autorskih prava na 20 godina. Poništio je rok za skidanje autorskih prava na djela objavljena od 1923. do 1977. godine, i produljio je sa 75 na 95 godina, te tako zamrznuo njihov zaštićeni status. Kritičari i skeptici često ga nazivaju Mickey Mouse Protection Act jer je zadržao Steamboat Willie, prvi Disneyjev film s Mickeyem pod autorskim pravima do 2024. godine.

Tako bi svaki siječanj mogao donijeti niz novih knjiga, filmova i glazbe koji će izaći na svjetsku pozornicu i postati javno dostupni.

Očekuje nas dramatičnih nekoliko godina posebno zato što su 20-e godine prošlog stoljeća bile jako plodonosne za zapadnjačku literaturu, i to ponajviše zbog autora poput F. Scott FitzgeraldaWilliama Faulknera,Ernesta Hemingwaya i Virginie Woolf.

"Te knjige pripadaju ljudima, i sada možemo pokušati urediti i reinterpretirati sve te ikoničke tekstove", rekao je James L. W. West III.

U trenutku kada knjiga izađe na slobodno tržište svako će moći prodati njezinu digitalnu, audio ili tiskanu verziju na Amazonu, a obožavatelji mogu objavljivati i svoje nastavke ili izmjene samih djela. Djela će se prezentirati u filmovima ili kazališnim predstavama bez potrebe osiguravanja prava, a besplatne digitalne kopije kružiti će internetom. 

Odmah na početku nove godine Google Books koji ima više od 30 milijuna djela skeniranih u svojoj digitalnoj knjižari, izdat će potpune digitalne verzije djela objavljenih 1923. godine među kojima i Edgar Rice Burrougha "Tarzan and the Golden Lion" i Edith Wharton "A Son at the Front".

Teško je reći o kojem je broju djela riječ no poznato je kako je te 1923. godine registrirano više od 130.000 različitih kreativnih radova, no kako kaže John Mark Ockerbloom sa Sveučilišta Pennsylvania, mnogi od njih nisu imali obnovu registracije. Mnogi izdavači i pisci strahuju kako će gubitak zaštite autorskih prava dovesti do uništenja integriteta tih ikonskih priča, posebno zbog nepouzdanih izdanja.

AUTORSKA PRAVA TEHNO

Kontroverzna direktiva: "Zaštitimo male izvođače i izdavače"

Američki zakon o autorskim pravima je zamršen i kompleksan kako tvrde mnogi znanstvenici i pravni stručnjaci i išao je na ruku obogaćivanja tvrtki i autora i umjetnika a na štetu publike. Prvi zakon o autorskim pravima u SAD-u je donesen 1790. godine, a maksimalni rok bio je 28 godina. Tijekom desetljeća, zakonodavci su neprestano produljivali uvjete, pa se tako sada za mnoga djela autorska prava protežu na čitavo stoljeće.  

"Gore je od poreznog zakona. Sada je rok autorskih prava predug", rekla je Rebecca Tushnet, sa Harvarda.

Neke studije pokazuju da proširenje autorskih prava zapravo može negativno utjecati na prodaju i dostupnost knjiga. Prije nekoliko godina, Paul J. Heald, profesor prava na Sveučilištu  Illinois, upotrijebio je softver koji je nasumično odabrao knjige dostupne na Amazonu. Otkrio je tako da je više novih izdanja knjiga objavljeno 1910-ih nego 2000. godine.  Izdavači često prestaju s tiskanjem knjiga koje se ne prodaju, ali i dalje zadržavaju autorska prava pa nitko drugi ne može objaviti nova izdanja. Nakon što knjige uđu u javnu domenu, raznolika nova izdanja ponovno će biti dostupna.

Pravni stručnjaci kažu kako je malo vjerojatno da će Kongres još jednom produžiti autorska prava zbog promjene političke dinamike sve većeg protivljenje javnosti strogoj zaštiti intelektualnog vlasništva. Čitatelji i kupci zapravo će uživati. Digitalni izdavač Open Road Media objavit će desetak novo dostupnih djela iz 1923., uključujući e-knjige Jean Toomera"Cane", Gibranovog "Proroka", "Ego i Id" Sigmunda Freuda, "PG Wodehouse" Neponovljivi jeeves i Agathu Christie "Ubojstvo na linkovima", jedan od njezinih ranih romana s detektivom Herculeom Poirotom kao glavnim likom.

Penguin Classics objavit će nova izdanja Gibranovog "Proroka" i Proustova "Zatvorenika"Vintage Classics objavljuje novo izdanje djela Roberta Frosta "New Hampshire" - koje će sadržavati izvornu umjetnost drvoreza i neke od njegovih najpoznatijih pjesama, uključujući "Nothing Gold Can Stay" i "Stopping by Woods on a Snowy Evening' kao i Dorothy Sayers"Whose Body?" i tri nova izdanja klasičnih romana Agatha Christie.

AUTORSKA PRAVA LIFE

Gadan problem: Sportaši ne posjeduju svoje tetovaže

Očekuje se i poplava novih izdanja Fitzgeraldovog "Velikog Gatsbyja", čije autorsko pravo istječe 2021.godine. U travnju je objavljeno novo izdanje romana, koji je prodan u 30 milijuna primjeraka diljem svijeta, a samo u SAD-u  godišnje se proda više od 500.000 primjeraka. Za dvije godine bilo tko s prijenosnim računalom moći će objaviti e-knjigu teksta, ili neku fikciju utemeljenu na toj priči.

Fitzgeraldova praunuka Blake Hazard i upraviteljica njegova imanja, rekla je da se nada da će se pojaviti neke nove i zanimljive interpretacije priče. 

"Nadam se da će ljude to potaknuti da naprave nešto originalno s tekstom, no naravno da postoji strah da će doći do degradacije teksta", naglašava.

Izdavači specijalizirani za klasična djela za ovaj se trenutak pripremaju već desetljećima, i u njemu vide priliku da ponovno predstave neke starije radove. Penguin Classics pripremio je niz naslova iz 1923. godine za objavu u 1998. godine no ti su im planovi propali nakon odluke Kongresa. Pripremajući se za ovaj trenutak počeli su tražiti klasike koji se još uvijek dobro pripremaju, pa im se na toj listi našao i Prorok.

Kako bi se njihovo izdanje razlikovalo od drugih urednik John Sicilianonaručio je novi uvod od suvremenog pjesnika.

"Razmišljao sam o tome tko bi mogao biti savršena osoba za to, netko poput autora, i postalo mi je jasno kako je to pjesnikinja Rupi Kaur'', naglašava.

U siječnju će tako Penguin objaviti 20.000 kopija njihovog izdanja Proroka sa uvodnikom mlade kanadske pjesnikinje, koja je aktivna i na društvenim mrežama, pa se tako nadaju da će ovoj knjizi dovesti i novu publiku.

"Ovo je prilika da se tim djelima udahnu novi životi, a niz izdanja omogućuje obnavljanje tržišta umjesto njegove kanibalizacije", naglašava Siciliano.

https://www.express.hr/ekonomix/tisuce-knjiga-od-nove-godine-ostaju-bez-autorskih-prava-19336

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 31.12.2018. 07:50h

  Član emilio-iiMerlin0

  Omča i "Ommmm-Ča!".........

  Što više reagujemo to se više upličemo u oblik?

  Svijet je oblik a riječi i misli opisuju svijet tojest pripadaju obliku?

  Tko pjeva zlo ne misli a tko govori taj nezna pjevati?

  I šta onda ili i sada ako mi stalno bacamo "omču" a da bi onda povukli prema "sebi" tojest i nahranili svoje "ja"!

  To je kao i kada ribari bacaju mrežu i onda napune ribom "barku"!

  Mi bacimo "laso" i to zovemo "širenjem svijesti" a kad ono vezujemo "zvijeri oko vrata"!

  Ali i oni što su brzi u pripisivanju verbalnih i mentalnih oznaka i slika stvaraju bezživotan svijet!?

  Dakle mi prvo napišemo "Uvod" tojest podastremo "tepih" i razmnožimo "radnju" a sve da bi ubrali plodove u "dramatičnom raspletu"!?

  I zato nam "država tojest posjedovanje zemlje" pruža osiječaj dugovječnosti a tek onda i dolazi i ono "tko neima stoku taj ili drži ljude za blago il je stoka"!?

  Ako pak pođemo raskidati "Omču" tojest nabacivanjem "Lasa" na veliku "Glavu" opet smo u "Omči"???

  I zato nam samo mantra "Ommmm-Ča!" može pomoči u raskidanju te magije???

  Možda bi nam i "Kravata" bila od pomoči u smislu povezivanja "Središta za Odluke i Maternice" ali ne i u konfekcijskom smislu a ni po onom "ljubav to je sex"???

  Mogli bi tom zlu doskočiti i sa "spuštanjem ispod jednog ja" pod uslovom da to čine i drugi???

  La Republica:https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/jeftina-analiza-donijela-traumu-tisucama-ljudi-dobila-dnk-test-pa-se-sokirala-sve-sto-sam-znala-o-svom-podrijetlu-bila-je-laz/8227220/

  *Francuska je zabranila kućne DNK testove, i to još 1994. godine donijevši lois de bioéthique (zakon o bioetici). Prema njemu se DNK test zakonski smije provesti samo ako postoji liječničko odobrenje ili sudski nalog. Kazna za prekršitelje iznosi 3750 eura.*

  Dakle govorimo da "Istina če nas Osloboditi" a onda nam se uskračuju osobne slobode jer bi valjda Istina ukinula Francusku i ljudi bi potpali pod Njemačku??

  Dakle možemo si misliti kakvi su tek falsifikati u pravljenju ljudske povijesti??

  Dakle bi onda i u Književnosti otpala i jojš i veča "autorska prava" po "falsifikatima"??

  **A good recapitulation has no limits. It can take you back to the moment of your birth, and beyond. Since, for couples, sexual intercourse often turns into a mandatory event which must be performed regardless, it tends to become an ordinary, boring act in which the fire of passion has died, leaving daily routine in its place. The ones who pay the greatest price for this transformation are the children, born with an energy level so low that they are like old people from the day they are born."**

  Najgore bi bilo ili i beznadežnije kada bi "bastardi" bili u potpunosti identifikovani sa oblikom tojest i u smislu "oni uzimaju ono najbolje od nas" :***That is why Carlos once said of one person in the group that he was fortunate to have been a bastard. He explained that, in that type of relationship, there was at least a chance of there being enough passion during the act of procreation. It was doubtlessly due to this that the energy level of the person in question was higher than normal***.... a što je opet u skladu i sa onim "sve što kažete če biti upotrijebljeno protiv vas" a zapravo samo ondje gdje ne funkcionira "središte svugdje a periferija nigdje"?!

SADRŽAJ UPISAO

Član iridaMerlin35 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana irida dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LISTOPAD...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ❤️

  22.10.2021. 11:58h
 • Član iridairida

  ❤️

  22.10.2021. 11:58h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Pozdrav Jednorukom Džeku.

  21.10.2021. 22:52h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Pozdrav Jednorukom Džeku.

  21.10.2021. 22:52h
 • Član iridairida

  ❤️

  20.10.2021. 16:20h
 • Član Luce malaLuce mala

  Draga Irida, želim ti brz i potpun oporavak!

  19.10.2021. 20:44h
 • Član iridairida

  hvala!

  15.10.2021. 14:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info