Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

466

PUTA

OD 14.01.2018.

Taktilna galerija

U sastavu Moderne galerije otvorena je prva taktilna galerija namijenjena slijepim i slabovidnim osobama čiji je cilj predstaviti nekoliko kapitalnih djela hrvatske umjetnosti.

 

 


Autorica projekta i postava prve izložbe je povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić, koja je istaknula kako je namjera Galerije da se putem dodira i zvuka slijepim i slabovidnim osobama predstavi nekoliko kapitalnih djela hrvatske moderne umjetnosti.

U prvoj postavi na samom otvorenju slijepe i slabovidne osobe mogle su osjetiti Portret s psom Miroslava Kraljevića, te skulpture Branimira Deškovića, najpoznatijeg hrvatskog animalista, skulpturu Psa i umanjenu skulpturu bana Jelačića autora Antuna Dominika Fernkorna.

Recenzentica izložbe, povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač istaknula je kako je taj projekt veliki izazov u našoj muzejskoj i galerijskoj djelatnosti, veliki civilizacijski pomak u našoj praksi i način da se slijepe i slabovidne osobe putem zvuka, odnosno audiovodiča i dijagrama ispisanoga na Brajevu pismu mogu približiti umjetničkom djelu.

Nataša Jovičić je istaknula kako će se svaka tri mjeseca mijenjati postav izložbe za slijepe te pozvala suvremene likovne umjetnike da svoja djela doniraju Modernoj galeriji, kako bi se na taj način mogle s njima upoznati i slijepe i slabovidne osobe.

Ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu Biserka Rauter Plančić predstavila je 20 novih akvizicija u stalnom postavu Moderne galerije.

Među njima su četiri vrhunska djela hrvatskog slikara Lea Juneka, koji je dugi niz godina djelovao u Francuskoj, a njegova djela su dospjela u Galeriju, rekla je, zahvaljujući donaciji umjetnikovih nasljednika.

U novom postavu su i djela kipara Dalibora Stošića, Matka Mijića, Dimitrija Popovića, Ante Jerkovića, Mladena Pejakovića, Ivana Picelja, Tihomira Lončara, Josipa Zankija i drugih.

Otvorenju u Modernoj galeriji nazočni su bili, među ostalima, ministar kulture Božo Biškupić i saborski zastupnik, predsjednik Odbora za kulturu, znanost i šport Petar Selem.



Izvor: www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info