Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

6216

PUTA

OD 14.01.2018.

Sve širi obiteljski klanovi na hrvatskim fakultetima

Sve širi obiteljski klanovi na hrvatskim fakultetima
Na fakultetima već dugo nije nikakva rijetkost uočiti nekoliko istih prezimena na jednoj katedri ili odsjeku, kao primjerice na zagrebačkoj stomatologiji, medicini, pravu u Splitu i Osijeku te, jednom od najvećih zalogaja akcije »Index«, Prometnom fakultetu

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU ŽELI SPRIJEČITI NEPOTIZAM, ALI I ZAŠTITITI ZNANSTVENIKE KOJI SU KARIJERE OSTVARILI BEZ IČIJE POMOĆI

 

ZAGREB -

Iako rektor zagrebačkog sveučilišta razmišlja kako spriječiti nepotizam u akademskim redovima, na fakultetima svih hrvatskih sveučilišta već dugo nije nikakva rijetkost uočiti nekoliko istih prezimena na jednoj katedri ili odsjeku. Sama činjenica da, na primjer, supružnici rade na istoj visokoškolskoj ustanovi ne mora nužno biti etički dvojbena - veliki broj brakova nastaje zahvaljujući upoznavanju na radnom mjestu. Zabraniti djeci da rade ono što su radili i njihovi roditelji nije ispravno, međutim upravo da bi se izbjegle sve sumnje oko toga je li netko zaslužio posao ili je na radno mjesto došao zahvaljujući rodbinskim vezama, na Sveučilištu u Zagrebu spremaju neka nova pravila pri zapošljavanju. Njima se, kažu, želi ne samo stati na kraj neetičnom ponašanju, nego i zaštititi od svih neugodnosti one znanstvenike koji možda jesu nečija rodbina, a svoje su karijere ostvarili bez ičije pomoći.

Rođaci sa Stomatološkog fakulteta

U odnosu na broj zaposlenih, najviše zanimljivih situacija ima na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, gdje dvadesetak profesora radi zajedno sa svojim kćerima, sinovima i nećacima. Na tom fakultetu zaposlila se, na primjer, Sonja Kraljević, kći profesora Krešimira Kraljevića, specijalizaciju je dobila Mirna Jerolimov, kći profesora Vjekoslava Jerolimova, a kao znanstvena novakinja radi i Andreja Carek, kći izvanrednog profesora i prodekana za nastavu Vlade Careka. Na Stomatološkom su fakultetu zaposlena i djeca Jakše Grgurevića, Lovro i Lovorka, a predstojnik Zavoda za ortodonciju, Mladen Šlaj, radi sa svojom suprugom Martinom Šlaj. Profesoru Josipu Panduriću kolega je njegov sin Vlatko, a ondje radi i Dragana Gabrić-Pandurić. Ondje su u radnom odnosu i profesor Goran Knežević i njegov nećak Sebastijan Knežević, potom profesor Ivo Baučić i njegova kći Maja Baučić-Božić sa suprugom te profesor Ilija Škrinjarić s nećakinjom Kristinom. Olga Lulić-Dukić i njezin sin Walter Dukić zajedno se bave dječjom stomatologijom.

Supruga, kći, sin, brat...

I Medicinski fakultet (MEF) Sveučilišta u Zagrebu u javnosti se spominje kao institucija u kojoj su zaposlene čitave obitelji. Ivica Kostović, nekadašnji ministar znanosti i tehnologije te potpredsjednik Hrvatskog sabora, osnivač je i ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Na tom institutu, koji je u sastavu MEF-a u Zagrebu, Kostovićeva supruga Ljiljana Kostović-Knežević pročelnica je Odsjeka za elektronsku mikroskopiju, dok je njihova kćer Mirna Kostović, po struci profesorica psihologije, voditeljica Laboratorija za razvojnu kognitivnu psihologiju. Suprug Nade Čikeš, dekanice MEF-a, je Ivo Čikeš, redovni profesor interne medicine na Klinici za bolesti srca i krvnih žila, također dijelu MEF-a. Njihova kćer Maja Čikeš, doktorica medicine, znanstvena je novakinja zaposlena na istoj klinici, ali i jedna od samo tri prošlogodišnje dobitnice nagrade »Za žene u znanosti«.
U javnosti se čulo i za Pravni fakultet u Splitu, gdje su zaposlena čak tri člana obitelji Bačić. Arsen Bačić, pročelnik Katedre za ustavno pravo, njegov sin Petar, asistent na Katedri ustavnog prava te supruga Edita, voditeljica fakultetske knjižnice. Na fakultetu je i Andrijana Bilić, bivša supruga Slavena Bilića, i snaha Ivana Bilića, bivšeg dekana Pravnog fakulteta.

Pravni fakultet za profesorsku djecu

Osječki Pravni fakultet uposlio je više profesorske djece. Boris Ljubanović, sin dekana tog fakulteta, Vladimira Ljubanovića, zaposlen je kao asistent na Katedri upravnog prava. Profesor Srećko Jelinić zaposlio je na svojoj Katedri trgovačkog prava sina Zvonimira, gdje radi i Dubravka Akšamović, snaha voditeljice studentske referade Margite Akšamović. Sa svojim ocem ondje radi i Dubravka Klasiček, kći Damira Klasičeka, voditelja Katedre za međunarodno pravo, a u istoj ustanovi zaposlila se i Sanja Svedružić, kći voditelja skriptarnice Josipa Svedružića te Mario Dumančić, nećak tajnice fakulteta Ljerke Dumančić.
Jedan od najvećih zalogaja u akciji »Index«, Prometni fakultet u Zagrebu, krije više obiteljskih klanova: tata Josip Božičević, prvi ministar prometa u samostalnoj Hrvatskoj, ondje je zaposlio sina Damira i kćer Jasnu Golubić. Obitelji Božičević na fakultetu se pridružila i Damirova kći Ana. Jednako brojni su i Ivakovići: redoviti profesor Čedo Ivaković doveo je kćeri Lahorku Crnković i Moranu. Prometni fakultet radno je mjesto i obitelj Pašagić, oca i kćeri Bukljaš, a sinove su zaposlili profesori Županović i Mlinarić. Docentici Jasni Blašković-Zavadi na fakultetu radi i suprug Josip, a zajedno sa životnom družicom radi i prodekan fakulteta, Dragan Badanjak.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ, Hrvoje KREŠIĆ

Bjeliš: Neće se dirati ništa što je zakonito provedeno

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš kaže da se mjerama, koje su najavljene kao dio borbe protiv korupcije, želi odagnati sumnje u nadolazećim situacijama.


- Moramo prvenstveno osigurati svima, koji se žele zaposliti na instituciji, gdje već radi neki član njihove rodbine, pravedan i neovisan postupak zapošljavanja. Nikakvih dvojbenih situacija ne smije biti, zbog čega će se i osnivati posebna povjerenstva u specifičnim okolnostima, kaže rektor Bjeliš. O postojećim sumnjivim situacijama kaže da će se smatrati legitimnim sve što je dosad provedeno prema slovu zakona.


- Nikakav službeni način revidiranja nije predviđen, iako će se preispitati bilo koja situacija gdje postoje naznake neetičnosti, rekao je Bjeliš.



Kostović: Moja obitelj prima plaću na drugim mjestima

Profesor Ivica Kostović tvrdi da u slučaju Instituta za mozak nikako ne može biti govora o nepotizmu, u prvom redu zato što je on jedan od rijetkih zaposlenika na tom Institutu.


- I moja supruga i moja kćer zaposlene su kao nastavnice na drugim institucijama te s Institutom samo surađuju, za što ne primaju nikakvu novčanu naknadu. Uostalom, za sve bi se znanstvenike koji se koriste laboratorijima Instituta moglo reći da rade kod nas, a to je pola sveučilišta. I moja žena i moja kćer imaju znanstvenu karijeru nezavisno od moje, ako ja nijednoj nisam bio nadređen te ih nisam prilikom zapošljavanja pretpostavio boljima od njih, zloupotrebljavajući pritom svoju poziciju, onda kod Ivice Kostovića nema govora o nepotizmu, kaže prof. Kostović.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info