Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član anchy

Upisao:

anchy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

508

PUTA

OD 14.01.2018.

Šmrcavi zbog ambrozije

Šmrcavi zbog ambrozije
Čak i oni kojima nije dokazana alergija na pelud sa strepnjom čekaju kraj lipnja kad počinje “vladavina” ambrozije, zlosretne biljke koja mnogima donosi suze i šmrcanje, kihanje, a nerijetko i teško disanje, gušenje, pa i alergijsku astmu. Ambrozija ugrožava alergičare sve do listopada. Zastrašujući su podaci da jedna stabljika ambrozije otpušta čak 8 milijuna zrnaca peludi, a da bi izazvala alergiju, dovoljno je samo 20 do 30 zrnaca.

http://www.jutarnji.hr/j2/zdravlje/clanak/art-2008,8,12,,129755.jl



Najbolji način zaustavljanja te vrste alergije je iskorijeniti ambroziju. U gotovo svim gradovima u Hrvatskoj postoje organizirani pokreti čiji pobornici prije sezone cvata pokušavaju smanjiti područja na kojima obitava ta biljka. No, premda je ambrozije manje nego prije nekoliko godina, posao njezina uništavanja nije lagan. Naime, ta je biljka vrlo otporna pa preživi čak i smrzavanje, a u zemlji može preživjeti čak 30-ak godina. Najviše problema s ambrozijom imaju stanovnici Slavonije, Podravine i Posavine, ali ni Zagreb nije pošteđen. Situacija je nešto bolja samo u Dalmaciji, ali zna li se da pelud ambrozije može letjeti i do 300 kilometara, slobodno se može reći da oni koji su alergični na tu biljku teško da se mogu sakriti. Stoga i ne čudi da je koncentracija peludi ambrozije u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina porasla za pet puta.

Ako u srpnju i kolovozu krene hunjavica, suzenje očiju, kihanje, svrbež, začepljenje nosa, a svi ti smptomi ne prođu za pet ili šest dana, s pravom možete posumnjati na alergiju, i to upravo na ambroziju. Konačnu dijagnozu treba postaviti u laboratoriju ako se to dogodi prvi put. Potom će uslijediti smanjenje simptoma hunjavice pomoću kapi za nos i oči, a nerijetko je nužno liječenje antihistaminicima i protuupalnim lijekovima.

Svaku sljedeću sezonu ambroziju treba dočekati spremno, a to znači ublažiti utjecaj te visoko alergene biljke na vrijeme. Primjerice, moguće je prije sezone cvata napraviti hiposenzibilizaciju određenim brojem protualergijskih injekcija. Pacijentima se daje alergen kroz šest do osam tjedana prije intenzivnog cvata u niskim koncentracijama, a doza se postupno povećava s namjerom da se razvije tolerancija organizma na tu tvar na koju je osoba alergična. Kod sezonske alergije treba početi s hiposenzibilizacijom dva mjeseca prije cvata one biljke na koju je dokazana alergija. U liječenju se koristi i tzv. depo injekcija kortikosteroida koja se daje kad se pojave prvi simptomi alergije.

 Što možete učiniti

-preporučuje se da ne izlazite na otvoreno od pet do 10 sati ujutro, do kad traje najveća polinacija, dakako ako je to moguće

-pri vožnji automobilom ne otvarajte prozore, a dobro je ugraditi filter kako bi se na njemu zaustavila pelud

-rublje ne bi trebalo sušiti na otvorenom

-odjeću koju ste nosili vani skinite kad dođete kući jer na njoj sigurno ima peludi

-prije spavanja se istuširajte

-pomoći će i klima-uređaj čiji će filteri smanjiti dotok peludi u stan

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info