Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

501

PUTA

OD 14.01.2018.

Samo Hrvati odustali od zabrane pušenja

Iako su prosvjedi ugostitelja postojali u svim europskim zemljama, nijedna nije mijenjala zakon.

ZAGREB - Zbog ugostiteljskih prigovora da imaju veliki gubitak prometa zbog zabrane pušenja u javnim prostorima ministar zdravstva Darko Milinović, nakon samo dva mjeseca njegove primjene, najavljuje promjenu koja bi omogućila da se u kafićima do 50 četvornih metara dozvoli pušenje, a u ostalima bi postojali posebni prostori za pušače.

Ostvari li se ta najava, Hrvatska će biti jedina europska zemlja koja je (i to nakon samo 60 dana) odustala od Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda premda su slični prosvjedi ugostitelja postojali u svim europskim zemljama.

Nema štete za turizam

Uostalom, ljeti se i dosad bilježio pad prometa u ugostiteljskim objektima u unutrašnjosti na što se pozivaju ugostitelji u suprostavljanju zakonu. S druge strane pušenje nije štetilo turizmu, potvrđuju izvješća Ministarstva turizma. 

Naprosto, u Hrvatskoj su ljetovali uglavnom oni u čijim zemljama već nekoliko godina cigarete nema ni u kafićima ni u restoranima pa im to nije bila neka novost. Ne slučajno premalo se govori o tome da u Hrvatskoj svake godine od posljedica pušenja umire oko 11.000 osoba od čega čak 2700 od raka pluća i bronha. Čvrsto se drži i podatak o 31 posto pušača u Hrvatskoj.

Englezi koji su također prije dvije godine zabranili pušenje u javnim prostorima i drastično povećali cijene cigareta izračunali su da je nakon zabrane prestalo puštiti oko 400.000 Britanca što znači da bi se u desetak godina sačuvalo 40.000 života. Prije dvije godine i Slovenci su uveli zabranu, a rezultat je prema njihovu Zavodu za javno zdravstvo pad pušača za pet posto.

Nepokolebljivi Slovenci

Kažu da je zbog zabrane zatvoreno stotinjak kafića, ali to nije pokolebalo slovensku vladu.  “Prašina se slegla i samo povremeno se čuje poneki prosvjed, ali to ne može biti razlog za ublažavanje zakona”, kaže Vesna Vižitin, zamjenica slovenskog Inštituta za varovanje zdravlja. Što se tiče ustavne tužbe slovenskih ugostitelja, ona već dvije skuplja prašinu u Ustavnom sudu.

-Prije zabrane 65 posto Slovenca često je bilo izloženo dimu cigareta, a prošle godine to je palo na 49 posto, kaže dr. Helena Koprivnikar iz slovenskog Zavoda za javno zdravstvo.

Italija smatra zabranu velikim uspjehom

RIM - U Italiji nema ama baš nikakve inicijative za dokidanje zabrane pušenja u javnim prostorima, uključujući ugostiteljske objekte - precizirao nam je Francesco Papi iz Ureda za komuniciranje s javnošću Ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike.

U talijanskoj vladi smatraju taj zakon velikim uspjehom, a Italija se ponosi što su i neke druge zemlje preuzele njezin zakonski tekst. Ove godine se, doduše, prvi put nakon nekoliko godina bilježi blagi porast broja pušača, uglavnom među ženama.

Ministarstvo redovito provodi propagandnu kampanju protiv pušenja, pa se tako i sada na svim nacionalnim TV mrežama o trošku Vlade više puta dnevno emitira spot protiv pušenja.

Kad je zakon donošen bilo je pretpostavki da ga Talijani neće poštovati, ali pokazalo se da je nakon početnih otpora zaživio, zaključio je Papi.  (I. Bešker)

 

Goranka Jureško

28.08.2009.

www.jutarnji.hr/vijesti

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    L.P.

    16.05.2024. 16:58h
  • Član bglavacbglavac

    Pozdrav dragim povratnicima. Lp

    16.05.2024. 08:14h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info