Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

485

PUTA

OD 14.01.2018.

Poziv na bal samo za nevine djevojke!

Poziv na bal samo za nevine djevojke!
Pokret za seksualnu apstinenciju Bushova vlada svesrdno je podržavala i za to lani izdvojila 200 milijuna dolara, smatrajući ga boljim odgovorom od spolnog odgoja na porast tinejdžerskih trudnoća i spolnih bolesti

Piše: Marta Štoos

www.jutarnji.hr

 

ZAGREB- Dok se u Hrvatskoj raspravlja treba li uvesti spolni odgoj u sve osnovne škole, pa čak i u vrtiće, Amerikanci su se protiv epidemije tinejdžerskih trudnoća i spolno prenosivih bolesti odlučili boriti na sasvim drugi, znatno radikalniji način: totalnom apstitencijom sve do braka. Pokret za čistoću postoji u SAD-u još od osamdesetih godina kad je izrastao u kršćanskim zajednicama kao odgovor na sve češće i opasnije spolne zaraze. Djevojke, a katkad i momci, potpisivale su zavjet čistoće u mjesnim crkvama ili unutar programa s nazivima kao što su “Prava ljubav čeka“. No, pojavio se novi trend: djevojke koje su se pridružile novom pokretu za čistoću zavjetuju se da se neće upuštati u seksualne odnose te i da će prvi poljubac s dragim izmijeniti  na oltaru, a do onda biti vjerne -tati.

Veza između oca i djevojke potvrđuje se na svečanom balu koji  podsjeća na svadbu: izmjenjuju se zavjeti, poslužuje se bijela torta i pleše se prvi ples. Ali umjesto s mladoženjom, kćeri plešu s očevima koji su se prethodno obvezali čuvati kćerino djevičanstvo do braka, dok su djevojke obećale da će se suzdržavati od svih tjelesnih izraza ljubavi.

Očeva uloga u životu kćeri

- Ostat ću čista sve dok se ne udam, a do onda neću hodati ni s jednim dečkom niti ću se poljubiti - kaže 12-godišnja Sarah Merkle. Njezin otac Brett smatra da se danas previše prepuštamo nagonima i trčimo za užitkom, a to završi gorčinom i razočaranjem.


- Vidio sam i previše djevojaka kojima je taj sustav hodanja s dečkima nanio bol - kaže Brett Merkle. I dok ciničnim Europljanima taj  odnos oca i kćeri ima neugodno incestuozni prizvuk, očevima u pokretu za čistoću cilj je isključivo zadržati odlučnu ulogu u kćerinu životu dok ne bude dovoljno zrela za brak.

 Prvi takav bal održan je 1998.  u Coloradu Springsu, a odonda se taj trend proširio po cijeloj Americi. Pokret za seksualnu apstinenciju  jača, dijelom i zato što ga vlada aktivno potiče; Bushova administracijaizdavajala je za programe za apstinenciju  oko 200 milijuna dolara godišnje. Procjenjuje se da se jedna od  šest djevojaka u dobi od 12 do 18 godina obvezala na djevičanstvo. Neke nose srebrni prsten kao znak odluke da će ostati nevine do braka, a mnoge pojam čistoće proširuju na sve aspekte.

- Čistoća za mene znači čistoća misli i riječi. Za sebe sam  odabrala više standarde života - rekla je 21-godišnja Khrystian Wilson, glazbenica iz Colorado Springsa. Njezina godinu dana starija sestra Lauren udala se lani za dečka s kojim se prvi put poljubila na samom vjenčanju kad je župnik rekao: “Poljubite mladu!”

- Čekali smo i to je nešto posebno. Nismo ni sekundu požalili - rekla je Lauren. 

Za i protiv ‘čistunstva’

Protivnici ovakvog pristupa tvrde kako mladi u pokretu za čistoću ne dobivaju dovoljno informacija o zaštiti od trudnoće i spolnih bolesti. Činjenica je da oko 88 posto mladih koji su se zavjetovali na čistoću prekrši zavjet i stupi u spolne odnose prije braka, a istraživanje koje su proveli sociolozi s Columbije i Yalea na 12 tisuća ispitanika pokazalo je kako su među adolescentima koji su se odlučili na djevičanstvo spolno prenosive bolesti jednako česte. No,  broj tinejdžerskih trudnoća pao je za oko 10 posto.

U Britaniji, međutim, gdje je spolni odgoj uveden u škole još 1999. godine, događa se prava eksplozija tinejdžerskih trudnoća i spolnih zaraza, najgora u zapadnoj Europi. Samo lani dijagnosticirano je više od 200 tisuća novih slučajeva spolnih bolesti kod mlađih od 25 godina. Pobornici pokreta za čistoću navode i porazne rezultate eksplicitnog programa spolnog odgoja u  dijelovima Britanije s   ciljem smanjenja broja adolescentskih trudnoća. No, umjesto da se smanji, broj trudnoća među tinejdžericama je dramatično porasla, negdje čak i 34 posto, a s njom i broj pobačaja.

Za pripadnike pokreta za čistoću seksualni odgoj počinje u intimi bračne spavaće sobe. Hoće li zato brakovi biti sretniji i razvodi rjeđi, još se ne može procijeniti jer nije prošlo dovoljno vremena.

Činjenica je da udvaranje traje razmjerno kratko i mladi “čistunci“ vrlo brzo sklapaju brak, bez mnogo premišljanja. Možda jesu zaljubljeni preko ušiju, kaže Britanka Jane Treays, koja je snimila dokumentarni film o američkom pokretu za čistoću za Channel 4, ali često je posrijedi naprosto ekstremna seksualna frustracija.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info