Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

461

PUTA

OD 14.01.2018.

Pobuna na Facebooku

Zlatko Sudac postavit će kip Isusa u prirodnoj veličini na dno mora, u špilju kod otoka Premude. Njegov umjetnički potez digao je na noge neke članove Facebooka, koji su oformili protestnu grupu.

Zlatko Sudac se već dokazao kao kipar. Njegova brončana Pieta izložena je pred zagrebačkom crkvom Svete Mati Slobode na Jarunu. No, ovoga puta nije bio rukovođen samo umjetnošću, nego i željom da pridonese obogaćivanju turističke ponude, piše Jutarnji list.

Naime, kip Isusa u prirodnoj veličini bio bi postavljen u sklopu projekta ronilačkih staza Dražena i Sanjina Valerijeva i njihove tvrtke Diver.

"Jeste li čuli za Baruna Gautscha? Putnički parobrod potopljen 1914. rovinjski je brend koji privlači stotine turista. Mi smo razmišljali kako smisliti nešto slično da privučemo ronioce i na Mali Lošinj. Recimo, da negdje kod Lošinja postavimo kopiju antičkog Apoksiomena, izronjenog 1999. I drugo, ovaj Sudčev kip", tumači Dražen Valerijev.

Njegov sin Sanjin ronio je s velečasnim Sudcem, te su se oduševili kad u zaronili do špilje Katedrala na Premudi.

"Tu, pod morem, Sudac je došao na ideju: postaviti kip Isusa, izliven u bronci, koji bi bio posvećen svim poginulim braniteljima i svima kojima je more uzelo život. I možda održati podmorsku misu", dodao je Valerijev.

"Isusovo tijelo bit će prikazano probodeno i vjerno u agoniji muke s vidljivim razderotinama rana od bičevanja i razapinjanja, s anatomski prikazanim venama, tetivama i grčem tijela; osim lica koje će biti po uzoru na Torinsko platno uz trnovu krunu – to je lice Boga otvorenih živih očiju koje komuniciraju s promatračem", napisao je Sudac u idejnom rješenju.

Isus neće biti razapet na križu, nego na živom stablu, u čijem podnožju će biti jaslice veličine jednog metra, a na pozadini kipa Sudac će urezati svoj potpis i otisak dlana.

Nekolicina likovnih umjetnika odbila je komentirati ideju Zlatka Sudca

"Takvu ideju mogao bi komentirati samo psihijatar", kazao je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. U Ministarstvu kulture bili su maksimalno suzdržani.

"Sukladno čl. 48. st. 2. Zakona o zaštiti prirode, za sve aktivnosti u speleološkom objektu potrebno je prethodno ishoditi dopuštenje ovog Ministarstva", odgovorili su za Jutarnji list.

Uz Božju pomoć, Valerijevi vjeruju da će lako do dozvola, a već su se javili na natječaj Ministarstva turizma.

Pobuna na internetu


Na Facebooku je vezano za ovaj slučaj brzo oformljena protestna grupa: "Sačuvajmo podmorje – kome treba ribokatolička crkva?"

"Besposlen pop i račiće krsti", flegmatično je komentirala Alenka Radišić-Tasić.

Je li to blasfemija?

Ne mora biti blasfemija, odgovara don Ivan Grubišić.

"To je ekstravagancija koja s kršćanstvom nema nikakve veze. Ne znam bi li se uopće trebalo osvrtati na takve stvari, jer svaki komentar hrani takvo ponašanje", kaže ugledni svećenik, piše Jutarnji list.

www.net.hr
20.01.2010.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Ideja Zlatka Sudca za Isusa na dnu mora je plagijat!