Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Kixonia

Upisao:

Kixonia

OBJAVLJENO:

PROČITANO

424

PUTA

OD 14.01.2018.

Odlazak virtuoza psihodelične glazbe

Odlazak virtuoza psihodelične glazbe
Samozatajni Wright uvijek je bio u sjeni drugih članova Pink Floyda, ali svi veliki dometi grupe neraskidivo su povezani s njim, iako je čak bio i izbačen iz benda

Piše: Ilko Čulić

www.jutarnji.hr


 

Nakon kratkotrajne borbe s opakom bolešću u ponedjeljak je preminuo 65-godišnji Richard Rick Wright, klavijaturist i jedan od osnivača Pink Floyda. U šturoj vijesti objavljenoj na službenoj internetskoj stranici Floyda kao uzrok smrti naveden je karcinom, ali detalji još nisu objavljeni jer je njegova obitelj inzistirala na poštivanju privatnosti i otklonila mogućnost bilo kakvih istupa u javnosti.

Može se tek pretpostaviti da mu se zdravlje naglo pogoršalo tijekom ljetnih mjeseci, usred snimanja ranije najavljenog instrumentalnog solo albuma. Kolega i prijatelj David Gilmour, s kojim je odsvirao zadnju turneju dokumentiranu na nedavnom objavljenom koncertnom albumu “Live In Gdansk”, rekao je da su svi veliki dometi Pink Floyda bili neraskidivo

povezani s Richardom i da ga nitko ne može zamijeniti.
 
Divio se    avangardnom skladatelju Stockhausenu.

Iako je gotovo uvijek bio u sjeni drugih članova grupe, najprije Syda Barretta, potom Rogera Watersa i na kraju Davida Gilmoura, samozatajni Rick Wright ostavio je neizbrisiv trag u suvremenoj glazbi oslobođenoj striktnih žanrovskih podjela.

Pink Floyd su se odavno izvukli iz uvriježenih predodžbi o rock’n’roll bendu, ali Wright se nije deklarirao kao roker na početku karijere. U jednom od prvih novinskih prikaza njihova rada objavljenom u ljeto 1967. godine, kao Richardov najveći uzor istaknut je njemački avangardni skladatelj Karlheinz Stockhausen. Za razliku od Barreta i Watersa koji su u ranoj mladosti najradije slušali blues, on je uživao u klasičnoj glazbi i kasnije joj se približio kao rijetko koji samouki muzičar.

Richard William Wright rodio se 28. srpnja 1943. godine u zapadnom Londonu. Poslije elitne privatne škole upisao je studij arhitekture na Regent Street Polytehnic School, gdje je 1965. godine upoznao Rogera Watersa i ostale članove svog prvog benda Sigma 6, a među njima i buduću suprugu Juliete Gale.

Prije dolaska karizmatičnog frontmana Syda Barretta koji je inicirao osnivanje Pink Floyda, Wright je bio izbačen iz politehničke škole i neko vrijeme je studirao glazbu s ambicijom da jednog dana postane uvaženi skladatelj poput Colea Portera. No Pink Floyd su ga odvukli na drugu stranu i Wright se 1967. prometnuo u virtuoza engleske psihodelične glazbe. Zvuk njegovih električnih Farfisa orgulja prekrio je legendarni album “Piper At The Gates Of Dawn” na kojem je debitirao i kao pjevač u Barrettovim kompozicijama “Astronomy Domine” i “Matilda Mother”.

Preraspodjela uloga unutar Floyda iznuđena Sydovim odlaskom iz grupe uoči snimanja drugog albuma “A Saucerful Of Secrets” ostavila mu je više prostora i za autorski rad. Na tom albumu prvi put bio je potpisan kao samostalan autor u pjesmama “Remember A Day” i “See Saw”. Na albumu “Ummagumma” svaki član benda dobio je priliku za jednu solo točku. Njegova je bila četverodijelna klavirska kompozicija inspirirana mitom o Sizifu.
 
Članovi Pink Floyda na fotografiji iz 1967.; Wright je zadnji desno

Nakon toga je s Ronom Geesinom radio na  orkestraciji za grandioznu 24-minutnu naslovnu kompoziciju s albuma “Atom Heart Mother”, a u međuvremenu je kompletirao impozantan arsenal klavijatura u koji su ušle Hammond Orgulje, električni klaviri Fender Rhodes, Wurlitzer i Hohner te analogni sintesajzeri Moog i VCS3 kao simboli prelaska u visokotehnološku fazu na albumu “The Dark Side Of The Moon”. Za razliku od razvikanih simfo-rock klavijaturista Ricka Wakemana (Yes), Tonyja Banksa (Genesis) i Keitha Emersona (ELP) koji su uživali u predugim solo dionicama i dokazivanju sviračke superiornosti, Wright je bio preokupiran istraživanjem novog zvuka. Tehnološke inovacije savršeno su se uklapale u njegov autorski doprinos “Tamnoj strani mjeseca”, a prije svega u genijalnu “kozmičku” kompoziciju “Great Gig In The Sky”.

Nakon još jedne velike uloge odigrane na ploči “Wish You Were Here”, Roger Waters potisnuo ga je u drugi plan. Višegodišnja napetost kulminirala je na snimanju albuma “The Wall” i Richard je tada bio izbačen iz Pink Floyda, navodno zbog problema s kokainom. Vratio se sedam godina poslije, kad se Gilmour riješio Watersa.

Stare razmirice koje su se godinama vukle po sudovima na koncu su ipak zaboravljene, pa su Waters, Gilmour, Wright i Mason ipak zasvirali zajedno na pozornici Live Eighta. Nakon više od tri desetljeća ponovno su se oglasile i legendarne Farfisa orgulje jer je Gilmour u koncertnu promociju solo albuma “On An Island” uvrstio i nekoliko pjesama ranih Floyda. To su bili posljednji nastupi Richarda Wrighta.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

Osvježi podatke

SVIBANJ...

Osvježi podatke

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

Osvježi podatke

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info