Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

460

PUTA

OD 14.01.2018.

Objavljena lista najvećih "bisera" među ekonomskim predviđanjima za 2008. godinu

Objavljena lista najvećih
VODEĆI američki ekonomisti i političari su se "proslavili" ekonomskim predviđanjima za 2008. godine, a 10 najvećih "bisera" među njima navodi Busines Week.

Objavljena lista najvećih "bisera" među ekonomskim predviđanjima za 2008. godinu

VODEĆI američki ekonomisti i političari su se "proslavili" ekonomskim predviđanjima za 2008. godine, a 10 najvećih "bisera" među njima navodi Busines Week.

Prvo mjesto je pripalo procjeni kako je "izgledan vrlo moćan i trajan oporavak", ali da je "možda potrebno još par dana da se on pokaže", a izrekao ju je Richard Bend, urednik časopisa Profitable Investing Letter, pozivajući investitore da "izdrže" i da "imaju vjere".

U vrijeme iznošenja te prognoze, krajem ožujka, njujorški burzovni indeks Dow Jones Industrial Average je na bio 12.300 bodova, da bi se krajem prosinca srozao na 8.500.

Drugo mjesto drži ocjena Bijana Moazamija, analitičara tvrtke Friedman, Billings & Ramsey, izrečena u svibnju, a prema kojoj bi AIG, vodeća američka osiguravajuća kuća, mogla "u drugom tromjesečju ostvariti veliku dobit".

Ispostavilo se, međutim, da je AIG u tom tromjesečju imao gubitak od pet milijardi dolara, a u sljedećem tromjesečju čak 25 milijardi. U rujnu je tog gubitaša preuzela američka vlada, koja će za njegovu sanaciju potrošiti 150 milijardi dolara pomoći i zajmova.

"Mislim da su Freddie Mac i Fanny Mae fundamentalno zdravi. Nisu u opasnosti od propasti. Mislim da su u dobroj poziciji da nastave dalje", u polovici srpnja je izjavio Barney Frank, demokratski kongresnik iz Massachusettsa i predsjednik Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma Kongresa. Zahvaljujući toj izjavi se našao na trećem mjestu.

Naime, dva mjeseca kasnije je američaka vlada stavila dva hipotekarna giganta pod nadzor i obećala da će u njih "upumpati" do 100 milijardi dolara.

"Tržište u procesu korekcije"

Na rang-listi se na četvrtom mjestu našao i odlazeći američki predsjednik George W. Bush izjavom iz polovice ožujka kako je "tržište u procesu korekcije".  Tijekom ostatka godine, tržište se nastavilo korigirati i korigirati - naniže.

"Ne! Ne! Ne! Bear Stearns nije u nevolji", izjavio je Jim Cramer, živopisni komentator kablovske mreže CNBC 11. ožujka, i zahvaljujući tome osvojio peto mjesto liste.

Samo pet dana kasnije je vodeća američka banka JP Morgan Chase preuzela tvrzku Bear Stearns uz pomoć američke vlade, a pri čemu su gotovo u potpunosti "zbrisani" njeni dioničari.

Na listi najgorih predviđanja slijedi procjena Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama s kraja prošle godine kako će "prodaje rabljenih kuća u 2008. godinu pokazivati tendenciju rasta". Međutim, godinu dana kasnije ista grupacija je priopćilča da su prodaje u studenome niže 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno da je ovo najgora recesija u stanogradnji od Velike depresije 1930-ih.

Na sedmom mjestu se našao T. Boone Pickens, predsjednik investicijskog fonda BP Capital Management,  zahvaljujući procjeni ili lipnja 2008. godine prema kojoj će cijena nafte do kraja godine dostići 150 dolara po barelu.

U tom trenutku je cijena bila 135 dolara, ali je trenutno niža od 40 dolara za barel.

"Očekuju se neki stečajevi, ali.."

Osmo mjesto liste najgorih pogrešnih predviđanja pripalo je Benu Bernankeu, predsjedniku američkih Federalnih rezervii, koji je krajem veljače rekao kako očekuje "neke stečajeve", ali ne predviđa "nikakve ozbiljne probleme te vrste među velikim međunarodno aktivnim bankama koje čine vrlo značajan dio našeg bankarskog sustava".

Bernanek je ozbiljno pogriješio jer je u rujnu bankrotirala Washington Mutual i tako postala najveća financijska institucija u američkoj javnosti koja je propala. U studenom se, pak, u financijskom škripcu našao i Citigroup.

Na devetom mjestu se našao Bernard Madoff, bivši predsjednik Nasdaqa, koji je potkraj ove godine osumnjičen za financijsku prijevaru kojom je investitorima nanesena šteta od oko 50 milijardi dolara.

Madoff je u listopadu prošle godine izjavio kako je "u današnjem regulatornom okruženju praktički nemoguće prekršiti pravila".

Deseto mjesto liste Business Weeka je pripalo predviđanju koje tek posredno pripada sferi ekonomije. Riječ je o knjizi Shelbyja Steelea, crnog konzervativnog komentatora iz Chicaga, objavljenog u prosincu prošle godine, odnosno njenom naslovu "Vezani čovjek: Zašto nas Barack Obama uzbuđuje i zašto ne može pobijediti".

R.R.

www.index.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info