Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1053

PUTA

OD 14.01.2018.

Ne želim sigurnost stalnog posla, želim biti freelancer

Ne želim sigurnost stalnog posla, želim biti freelancer
Nemaju šefa, ograničenja plaće i godišnjeg odmora, sami biraju što će i kada raditi, ali i snose svu odgovornost

Piše: Vanja Došen
Foto: Ivan Kuharić/Cropix  

Dok većina Hrvata kada čuje riječ “uspjeh” isključivo pomišlja na stalni radni odnos, fiksnu mjesečnu plaću, X radnih dana plaćenog godišnjeg odmora, podmireno zdravstveno i mirovinsko osiguranje..., postoje i oni koji ni po koju cijenu ne žele biti dio kolektiva, imati jednog šefa, gledati uvijek iste kolege, sjediti uvijek na istom mjestu... Oni su freelanceri ili, kako bismo to mogli slobodno prevesti, slobodnjaci, koji se ne žele vezati za jednu kompaniju i jednog poslodavca. Oni samo žele biti svoji šefovi, sami birati projekte na kojima će raditi, sami određivati svoju “vrijednost”, sami kupiti plodove svoga rada, ali i sami snositi odgovornost za eventualne pogreške.

Sve je više onih koji napuštaju stalna radna mjesta da bi sami birali poslove, klijente, suradnike i sami odredili cijenu za svoj rad i vrijeme

 

- Preumoran od brojnog svega-nečega-ničega odlučio sam otići iz velike kompanije i u potpunosti, ili u većem dijelu, upravljanje trenucima uzeti u svoje ruke. Odlučio sam osobno birati poslove i klijente, imati svoju visinu honorara, koju zasnivam na onome koliko vrijedim i koliko mogu.

Odlučio sam osobno uvjeriti klijenta i objasniti mu zašto je eventualno moj put k rješenju kvalitetniji i uspješniji i imam osobno pravo direktno nazvati klijenta ili napisati mu jasan e-mail zašto eventualno ne bih želio da više surađujemo. Projekte više doživljavam kao dio svoje priče, odnosno ja se više osjećam dijelom nje, jer nema onih nekoliko uredskih i korporativnih stepenica koje je potrebno prijeći između mene i klijenta, već je komunikacija izravna, otvorena, doista iskrena  - priča Ranko Vučinić, jedan od najpoznatijih i najtraženijih zagrebačkih stručnjaka za PR, koji nam kroz svoju priču najbolje pruža uvid u razliku između stalno zaposlenog radnika i slobodnjaka te nam otkriva svoj put od jednog do drugog.



Želja za nečim više


 

Biti slobodnjak znači ne biti na istom radnom mjestu godinama, s istim ljudima  i istim problemima, ističe Željka Rončević, scenografkinja i art direktorica, koja je samostalna od početka karijere

 

Naime, Ranko je donedavno također bio dio kolektiva. Radio je za GREY grupaciju, jednu od najuspješnijih marketinških agencija u svijetu. Tamo je počeo kao pomoćnik kreativnog direktora, no malo-pomalo došao je do vrlo cijenjene i bez sumnje dobro plaćene pozicije direktora odjela za odnose s javnošću.

No, jednog dana, nakon niza realiziranih projekata za više od 80-ak raznih domaćih i međunarodnih klijenata, odlučio je svoju karijeru i život u potpunosti uzeti u svoje ruke.

- Obavljao sam poslove i projekte diljem svijeta, a zajedno sa svojim timom ispunjavao sam ponekad i nevjerojatne želje klijenata. No, u jednom trenutku shvatio sam da to više nije ono što me raduje i da mogu više, ali zbog nekih drugih, bližih ili daljih suradnika ili klijenata, stojim ili kaskam na mjestu.



Umor od monotonije


Umorio sam se od načina na koji kompanije funkcioniraju. Poželio sam spakirati kofer i s blackberryem otputovati na nekoliko dana i otamo završiti projekt, a ne sjediti u uredu i odrađivati projekt u tom definiranom prostoru. Poželio sam suradnike u potpunosti birati sam, a ne da oni dolaze po “protokolu” jer su eto tu zaposleni, pa “koristi ono što imaš ili uradi sam”. U jednom trenutku jednostavno dođe vrijeme da kažete dosta ili da se nastavite koprcati u premalom akvariju. Ja sam rekao dosta. Istina, s dozom straha, ali shvatio sam da posla uvijek negdje mora biti i da imam što ponuditi na tržištu. Nakon pet i pol godina pomalo umoran od neprestane borbe otišao sam iz agencije i ušao u novu, još veću borbu - otkriva Ranko, priznajući da je odluka bila teška, jer realno ona mnogo toga stavlja na kocku. 


- Naravno da se teže odlučiti biti freelance jer puno toga stavljaš na led. Postoji mogućnost da kao slobodnjak ne nađeš dovoljno posla i ne zaradiš dovoljno. Brojni se problemi i pitanja vrte u glavi kada odlučiš krenuti u ‘slobodnu priču’. Zdravstveno i mirovinsko osiguranje, egzistencija, ured ili ne-ured, rad kod kuće, radno vrijeme... Ranije mi je tvrtka osigurala mjesečna primanja i davanja uz određenu socijalnu sigurnost, ured i sredstva potrebna za rad te klijente. No, freelance mi omogućuje da sam biram klijenta, da više vremena odvojim za sebe i da nerijetko zaradim više. I kao freelance imam nekoliko izvrsnih suradnika koji mi svojom kreativnošću pomažu da projekt uspije. Tu je i organizacija posla i na neki način disanje punim plućima i ‘pilates’ cijelog mozga jer ne strepim hoću li kasniti s poslom zbog svog kolege iz drugog odjela.



Odbija stalne poslove


 

Dođe trenutak ili da kažete dosta ili da ostanete u premalom akvariju

Ranko Vučinić

 

Konačno, kao slobodnjak više strepiš da budeš još bolji i kvalitetniji i da klijenti zamijete te tvoje kvalitete. Samim tim pokušavaš više učiti, tražiti nove načine poslovanja i realizacije zadataka, puno više pratiš stvari oko sebe - priča, dok istodobno otkriva i svoj nešto drukčiji  raspored.

Ranko priznaje da se nerijetko dogodi da u jednom danu ima dva velika projekta zbog kojih leti na sve strane i radi bez prestanke, ali se jednako često događa da nakon “jednodnevnog ludila” sljedeći tjedan ima manje posla.

- I dalje se budim rano ujutro, iako imam tu slobodu da ostanem dulje spavati, i dalje sam dostupan u gotovo svakom trenutku te i dalje znam zapeti i noću do kasno tipkati i nerijetko strepiti hoće li nešto završiti onako kako smo planirali. Imam više vremena za prošetati psa, družiti se s prijateljima  - priča Vučinić.

 Nakon odlaska iz GREY-a imao je, kako kaže, brojne ponude, ali odlučio je ustrajati u   samostalanosti.

-  Istina, ostavljam mogućnost, ako se pojavi neka neodoljiva ponuda, da je prihvatim, ali za sada sam ovako više nego sretan - zaključuje Vučinić, čiji su projekti ovo ljeto uključivali europsku premijeru redizajniranih STARTAsica u Firenzi, svjetsku u Barceloni i regionalnu u Zagrebu, potom LIBERTAS Film Festival u Dubrovniku, THE GARDEN festival u Zadru te brojne druge.

Za razliku od Vučinića, scenografkinja i art directorica Željka Rončević “slobodnjak” je od samog početka. U svom životopisu broji zavidan broj klijenata i odrađenih poslova, pa je tako radila scenografije i prostorna uređenja za Zagreb Film Festival, Animafest, Motovun Film Festival, Reviju amaterskog filma, Zagreb Dox, Cro-a-Porter...

- Nikad zapravo nisam razmišljala o tome da u životu želim biti freelancer, uvijek sam više bila sigurna u stvari koje ne želim i nadala se da neću morati raditi posao koji ne želim i s kojim nisam sretna. . Nervozni šefovi i određeno radno vrijeme nisu mi bili najsretnija opcija, pa sam poslove oduvijek nalazila i prihvaćala po tom principu. To mi daje slobodu da svoje vrijeme raspoređujem kako meni odgovara. Kreativnije je, nije dosadno  - priča Željka i ipak otkriva neke  nedostatke.

- Loša strana je ta što se često može dogoditi rupa između poslova, a onda, samo na trenutak, poželim ‘normalan’ posao sa sigurnom mjesečnom plaćom. Zatim se zna dogoditi da mi se više poslova nagomila u isto vrijeme, pa ne stignem ni oka sklopiti. Ali, to sve ima svoje draži kada radiš ono što voliš - onako kako voliš - objašnjava Rončević.



Kreativan i hiperaktivan


 

Grgo Zečić je u svojoj karijeri uspio dobiti intervjue od velikih svjetskih zvijezdi modne scene poiput Elieja Saaba, Jean Paul Gaultierom, Vivian Westwood Johnom Galianom (dolje) i mnogim drugima

 

I dok Željka i Ranko iza sebe imaju godine iskustva, a odluku o “slobodnjaštvu” donijeli su na istim temeljima, 21-godišnji zaljubljenik u modu Grgo Zečić u nogama broji mnogo kraće radno iskustvo. No, freelance je njegov konačni izbor. Mladi student politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagreb se doselio kao 18-godišnjak iz rodnog Dugog Rata, malog mjesta između Splita i Omiša. Iako je doslovce počeo od nule i radi tek tri godine, Grgo je na domaćoj modnoj sceni stekao ime, i što je važnije - povjerenje sve brojnijih klijenata. Surađuje s mnogim hrvatskim modnim magazinima za koje kreativno uređuje modne editorijale, piše izvještaje s brojnih svjetskih Fashion Weekova, intervjuira svjetska dizajnerska imena...Do svega toga ne bi došlo, tvrdi, da nije slobodnjak.

-  Žestoki sam kreativac i hiperaktivac i kada moram balansirati 15 stvari odjednom, ali pod uvjetom da mi se sve do jedne sviđaju i da me zanimaju, to radim s velikim žarom i uspjehom. No, dajte mi jedan uredski zadatak i siguran sam da ću zabrljati - priča Grgo.

- Većina Hrvata me, kada im kažem da sam freelance, pogleda sa sažaljenjem i kaže nešto poput ‘bit’ će bolje, stari, nadam se da ćeš uskoro naći stalni posao’, a pritom misle da nisam dovoljno dobar da me netko zaposli. Nikako da ljudima objasnim da sam svojom voljom slobodnjak. Da sam negdje na redovnoj plaći, ne bih sigurno imao prilike stalno odlaziti u Pariz ili London na razne modne događaje, gdje upoznajem važne ljude u svijetu mode.  Najčešće sam uštedim novac, odem u svom angažmanu, a po povratku ponudim ono što imam. I uvijek nađem ‘kupca’.  Dođem nekom od urednika brojnih modnih magazina, oni se za nešto odluče i to je to - objašnjava Zečić.  Ipak, priznaje, to je krvav posao, u kojem nema mjesta lijenosti, neodogovornosti i neorganiziranosti. 

- Sanjam posao, živim posao i stres mi izlazi na uši. Klijenti su ti koji nas preporučuju drugima i koji nas na osnovi našeg rada ponovno angažiraju, pa nema prostora za loše dane i malo pospanog zabušavanja iza uredskog kompjutora kada nitko ne gleda - zaključuje ambiciozni mladić.

 Deset razloga zašto postati slobodnjak
1. SAM SVOJ GAZDA Većinu ljudi oduševljava pomisao na to da sami sebi “šefuju”. Pritisak je puno manji, a time je kvaliteta obavljenog posla daleko veća.

2. SLOBODA JE VAŠA Zahvaljujući internetu, možete raditi bilo kada i bilo gdje. Samo trebate laptop i možete graditi karijeru iz bilo kojeg kutka u svijetu... ili pak iz svoje omiljene fotelje u kućnom ogrtaču. 

3. RASPORED PO VAŠOJ MJERI Radeći kao profesionalni freelancer, imate mogućnost stvarati sami svoj dnevni, tjedni, mjesečni... raspored, točno onako kako vama paše. Uz dobru organizaciju moći ćete se više i kvalitetnije posvetiti sebi, obitelji, prijateljima... 

4. GODIŠNJI BEZ GRANICA  Kao freelancer možete posao odraditi izležavajući se na plaži na Silbi ili jednostavno mjesec dana raditi kao mazga, a potom se podjednako dugo odmarati.

5. BOLJA ZARADA Što više i bolje radite kao dio jednog kolektiva u nekoj firmi, to više vaš poslodavac zarađuje, ne vi. Kada marljivo radite za sebe, tada možete uistinu uživati u plodovima svoga rada. 

6. LUKSUZ ODABIRA Možete si dopustiti da sami odaberete koji ćete posao prihvatiti, a koji ne. Na taj način imate prilike raditi na projektima koji vam se čine interesantnima, koje i sami podržavate.

7. SAMI ODREĐUJETE SVOJU CIJENU  Kao freelancer možete sami odrediti svoju cijenu prema tome koliko mislite da vaš rad i vrijeme vrijede.

8. VAŠA IDEJA JE SAMO VAŠA Kada radite za kompaniju kao dio kolektiva, svaka vaša odlična ideja i rješenje pripisuju se kompaniji, koja potom stavlja svoj potpis na nju. Kada radite kao freelancer, svoje ideje možete zaštititi ugovorom i ponosno se potpisati na njih.

9. BLAŽENA SAMOĆA  Unutar svoja četiri zida možete se koncentrirati na rad, bez vanjskih “ometala” poput brojnih kolega koji samo par centimetara od vas pričaju, tipkaju...

10. DIREKTNA KOMUNIKACIJA Radeći kao slobodnjak posao dogovarate izravno s klijentom koji vam tada otkriva što TOČNO želi i sve detalje koji se najčešće, kada radite za kompaniju, izgube dok dođu do vas. 



 www.jutarnji.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info