Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Jadranka1957

Upisao:

Jadranka1957

OBJAVLJENO:

PROČITANO

710

PUTA

OD 14.01.2018.

Nadan Vidošević: Gotovo je, rasprodali smo našu ‘ćaćevinu’

Nadan Vidošević: Gotovo je, rasprodali smo našu ‘ćaćevinu’
KATASTROFA!

Ako je suditi po posljednjim predizbornim anketama, Nadan Vidošević jedan je od predsjedničkih kandidata koji konkuriraju za drugi krug izbora.
VIDOSEVIC2-041209.1 Okosnica Vašeg programa je da se dosadašnja politika manje-više istrošila, da je doživjela debakl. Zašto nikada izravno niste prozivali pojedine nositelje politike premijere, ministre financija, guvernere, ministre?

- Nije točno da nisam činio ovo o čemu govorite. Još 1994. prvi sam kazao da Njemačka nije jaka zbog tadašnje njemačke marke, nego obrnuto. Upozoravao sam, dakle, da zaposlenost, izvoz i drugi pokazatelji ekonomske politike ne mogu biti podređeni stabilnosti valute. U siječnju 1998. izjavio sam da sam kao Jugoslaven bio dvostruko manje zadužen nego što sam zadužen kao Hrvat. A tada je vanjski dug bio sedam milijardi dolara.

Zašto onda prevladava dojam da ste uglavnom prešutjeli promašaje koje sada napadate?

-Možda je problem u tome što moji apeli i kritike nisu bili zanimljivi medijima. Recimo, spomenuto upozorenje o zaduženosti Jugoslavije i Hrvatske je prenio samo Radio Slobodna Europa. Mi smo se posljednjih 15 godina ponašali kao u novogodišnjoj pijanoj noći, kada do slavljenika ne dopire upozorenje da nismo platili ni salu u kojoj slavimo, ni piće ni jelo koje smo pojeli i popili. I odjeća koju nosimo, plaćena je na kredit. E, u tim okolnostima moj glas bio je glas dosadnjakovića, nekoga tko remeti idilu. Tek na kraju dolazimo do otrežnjenja i mamurluka.

Jeste li u razdoblju o kojem govorite bili u poziciji preuzeti neku funkciju u izvršnoj vlasti i nešto promijeniti?

- Ne. Posljednji put se o meni kao kandidatu za Vladu razgovaralo 1995., u uskom krugu tadašnje vlasti, i to kao o mogućem premijeru.

Za premijera je izabran Zlatko Mateša?

- Da, a ja sam otišao u Hrvatsku gospodarsku komoru. Možda su za takvu odluku državnog vrha presudili upravo moji pogledi na gospodarsku politiku koju bi trebali voditi. Pobijedila je opcija gospodarske politike koja je na snazi i danas.

Tko stoji iza te politike? Jesu li to neki moćni lobiji, korporacije, banke?

- Ništa od nabrojenoga. Radi se jednostavno o liniji manjeg otpora. Lakše je upravljati i živjeti od rasprodaje “ćaćevine” i od zaduživanja nego od rada.

Kako to može mijenjati predsjednik države sa svojim ustavnim ovlastima i objektivnim utjecajem?

-Polazeći od stanja stvari da je predsjednik Republike biran izravno i iz toga vuče veliki autoritet, on ima mnogo načina za utjecaj na odnose u državi. Spomenuli ste Ustav, u njemu stoji da je predsjednik Republike zadužen za funkcioniranje državne vlasti. U ovom trenutku država je ugrožena ekonomskom situacijom. Prema tome, predsjednik je dužan, u obvezi je da utječe na rješavanje gospodarskih problema. To, primjerice, operativno znači da on može predlagati sazivanje tematskih sjednica Vlade. Svoje ovlasti u vanjskoj politici šef države može iskoristiti za stavljanje diplomacije u funkciju potpore izvozu i prodaje hrvatske robe i usluge inozemstvu. Ona u tome mora imati potporu obavještajnog sustava, koji je također velikim dijelom u ovlasti predsjednika. Više od osamdeset posto svjetske špijunaže i protuobavještajnog rada odvija se u sferi gospodarske špijunaže.

To, na primjeru događaja u Hrvatskoj, možemo ilustrirati šokom koji je uslijedio kada je Dukat prodan Lactalisu iz Francuske. Lactalis, kojemu Dukat čini dva posto kapitala, morao je u francuskom parlamentu objašnjavati što za francuske mljekare znači kupnja Dukata. Iako Dukat čini 45 posto domaće proizvodnje mlijeka, o njegovoj preprodaji nitko ništa nije znao.

-  Kod nas je prevladao stav da je Dukat privatna tvrtka, da država nema s tim ništa?

-Jest privatna tvrtka, ali je i veliki porezni obveznik i ima na tisuće dobavljača u Hrvatskoj i otuda postoji jasan interes države za njegovu sudbinu.

Hoće li Vam za provođenje svih ideja o kojima govorite biti dovoljan sadašnji budžet predsjednika?

- Bit će dovoljan, ali ga ne treba ni smanjivati. Opet je riječ o populizmu i demagogiji da će se smanjenjem proračuna Ureda predsjednika postići ne znam kakvi učinci. Sjećate se onih parola da ćemo prodati predsjednički zrakoplov i tim novcem obnoviti Vukovar. Danas nemamo ni zrakoplov, niti smo obnovili Vukovar. Mislite da mu fali zrakoplov? SEnD Da. Što će nam državničko putovanje na koje predsjednik države ide s nekoliko najbližih suradnika, umjesto da ide zrakoplovom zajedno s pedesetak domaćih gospodarstvenika.

                                                                                          Piše: vedran marjanović
                                                                               Snimio:  goran mehkek/ cropix

 

Ne znamo kamo idemo

Što je glavni problem današnje Hrvatske?

- To što ne znamo gdje želimo biti za pet, deset ili 15 godina i kako to mislimo postići. Ne mislim tu na članstvo u Europskoj uniji, nego na to što želimo kada su u pitanju standard građana, organizacija države i profil ekonomije.

 

Hajduk i Dalmacijacement

Bojite li se ponovnog otvaranja nekih afera u kojima ste sudjelovali, poput privatizacije Dalmacijacementa i upravljanja Hajdukom?

- Da tu ima bilo što čime bi mi se moglo naškoditi, već bi bilo upotrijebljeno. Radniku Dalmacijacementa dok sam bio njegov direktor, nije uskraćena nijedna plaća, nitko nije dobio otkaz. A došao sam u tvrtku u stečaju. Ja sam 6000 radnih mjesta u Dalmacijacementu sačuvao. O upravljanju Hajdukom ne bih trošio previše riječi, o tome govore rezultati. Kada sam bio u klubu, bili smo peti u Europi.

Potpora u Dalmaciji

Osim sa stranica “Slobodne”, izbivali ste i iz Dalmacije. Hoće li se to odraziti na potporu u tim izbornim jedinicama?

-To je moj rodni kraj, to su moji ljudi. Ne mogu zamisliti da bi u Dalmaciji glasovali protiv nekoga tko je njezin, ali i protiv nekoga tko se zauzima za rješenje problema koji ovog trenutka tište Dalmaciju. Mislim tu na nezaposlenost, sudbinu brodogradnje, neiskorištenost njezinih turističkih, lučkih i energetskih potencijala...

Očekujete veliku potporu u Dalmaciji?

- D Da, uostalom prirodno je i očekujem da mi moji Dalmatinci daju potporu.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info