Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

493

PUTA

OD 14.01.2018.

Muški i ženski mozak nemaju ništa zajedničko

Muški i ženski mozak nemaju ništa zajedničko
Najnovija znanstvena otkrića pokazuju da se muški i ženski mozak toliko razlikuju da bismo mogli reći da ne postoji jedan ljudski mozak, nego dva

Muški i ženski mozak nemaju ništa zajedničko

Piše: Tanja Rudež
Foto: Corbis

 

http://www.jutarnji.hr/j2/zdravlje/clanak/art-2008,8,4,,128814.jl


Svjetski bestseler američkog psihologa dr. Johna Greya “Muškarci su s Marsa, a žene s Venere” (1992.) temeljio se na ideji da se muškarci i žene po načinu razmišljanja i emocinalnom reagiranju razlikuju kao da dolaze “s različitih planeta”. No, donedavno te su se razlike pripisivale djelovanju hormona ili socijalnih okolnosti koje nas usmjeravaju da se ponašamo na određeni način.

Žene pamte detalje

Znanstvenici su smatrali da su razlike između muškog i ženskog mozga ograničene na hipotalamus, koji ima važnu ulogu u nadzoru hormonalnog sustav. No, pokazalo se da je hipotalamus samo početak priče. Najnovija znanstvena otkrića pokazuju da se muški i ženski mozak toliko razlikuju da bismo zapravo mogli reći da postoje dva, a ne jedan ljudski mozak.

Razlike su velikim dijelom rezultat različitih genetskih nacrta iz kojih su nastali. To rezultira brojnim anatomskim razlikama, ali i načinom na koji se kemijski signali šire između neurona.

Istraživanje Jill Goldstein s Harvarda pokazalo je da su dijelovi čeonog režnja povezani s donošenjem odluka i rješavanjem problema proporcionalno veći kod žena, baš kao i limbički korteks koji regulira emocije. Zanimljivo je da je hipokampus, dio mozga važan za neke oblike pamćenja, posebice prostornog, proporcionalno veći kod žena.



S druge strane, muškarci imaju razmjerno veće dijelove tjemenog režnja koji su važni za percepciju, te veću amigdalu, dio mozga koji ima važnu ulogu u sjećanjima povezanim s emocijama. Nadalje, pokazuje se da se muškarci prisjećaju suštine dok su žene usredotočene na detalje. Posebno su zanimljive spoznaje koje se odnose na mehanizam obuzdavanja boli.

Poznato je da žene češće trpe kroničnu bol nego muškarci i da stoga učestalije posežu za sredstvima protiv bolova. Čini se da bi ključ toga mogao biti u sivoj tvari koja je važna za obuzdavanje boli kod muškaraca, ali ne i kod žena. Dva spola različito reagiraju i na opijate: muškarci bolje reagiraju na morfin, a žene na nalbufin koji muškarcima pojačava intenzitet boli. Razlike između “dva” mozga mogle bi objasniti i različitu sklonost mentalnim oboljenjima.

Slijede odvojene studije

Žene dvostruko češće obolijevaju od depresije - ženski mozak u prosjeku proizvodi dvostruko manje serotonina, neurotransmitera povezanog s depresijom. S druge strane, dječaci su češće skloni autizmu, disleksiji, poremećajima pažnje, te ranim napadima shizofrenije.

Muškarci češće konzumiraju kokain, a žene brže postaju ovisne i teže se odvikavaju. Ipak, studije mozga još su uvijek nepotpune. Dosad su se uglavnom proučavali muški mozgovi, kod životinja i kod ljudi. Žene trpe jaču bol, a naši su modeli utemeljeni na istraživanju mozga muških štakora - kaže dr. Jeff Mogil sa Sveučilišta Mcgill. Ističe nužnost odvojenih istraživanja ženskog mozga.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info