Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član anchy

Upisao:

anchy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

503

PUTA

OD 14.01.2018.

Malo piješ, malo slici daješ

Malo piješ, malo slici daješ
Ove slike i godinu dana nakon što su naslikane zadržavaju miris vina. Pigment s vremenom blijedi, ali tanin tamni. Vinska kiselina se kristalizira, te na mjestima gdje ima više slojeva stvara posve nepredvidljive tragove, objašnjava Ivica Kiš, voditelj kolonije
14.11.2009. | 20:18

 

U Vrbniku na otoku Krku održana slikarska radionica na kojoj je vino služilo kao jedina boja

 
piše Ivančica Celevska / EPEHA
snimio Željko Šop / CROPIX

Velika, svijetla prostorija s pogledom na nasade žlahtine u Vrbničkom polju izgrađena u sklopu Vinarije “Katunar” ovih je dana postala slikarski atelje. Na stolovima samo papir, kistovi i vino kao boja i poticaj inspiraciji. Petnaestak slikara za umjetnički izražaj upotrebljava dva crna vina - nigru i plavac mali.

Tehnika slikanja vinom najkraće se može objasniti parafraziranjem stiha iz narodne pjesme “Malo piješ, malo slici daješ”. I od jednog i od drugog učinak je posve neočekivan, pa vinorelli koji nastaju oduševljavaju i slikare koji prvi put slikaju vinom i gledatelje.

- Ovo je fantastično! Nisam mislio da je to moguće - priznaje Ivo Raič dok na njegovu papiru vino nakon što se osuši stvara sasvim drukčiji dojam od onoga koji je očekivao. I iskusnog Jozu Karežića kojem tehnika nije sasvim nova, još uvijek iznenađuju promjene koje se događaju iz sata u sat. - Vinorelli sazrijevaju kao i vino - pojašnjava voditelj slikarske kolonije prof. Ivica Kiš.

- Godinu dana nakon što su naslikani zadržavaju miris vina. Pigment s vremenom blijedi, ali tanin tamni. Vinska kiselina se kristalizira, te na mjestima gdje ima više slojeva stvara posve nepredvidljive tragove dajući slici novu dimenziju - oduševljava se Kiš, autor ideje da se u povodu velikog vinarskog blagdana svetog Martina slikarima da prilika da se okušaju u zaboravljenoj tehnici slikanja vinom.

 

 

Koristili su je umjetnici s područja Mediterana do 19. stoljeća. Tada je počela proizvodnja boja, pa se više nisu morali sami dovijati kako pronaći u prirodi određenu nijansu koja im je potrebna. Osim rada na slobodnu temu od autora se tijekom radionice očekivao i prijedlog etikete za boce prve berbe plavca malog posađenog na najsjevernijem vinogradu u Hrvatskoj.

Vinorelli inače imaju i svoj kodeks, pa se uz potpis autora i godinu nastanka slike u lijevom kutu mora navesti i vrsta vina kojom je izrađena kao i godina berbe. Neki znalci preporučuju da se vina ne miješaju, a to se savjetuje i slikarima, pa su im radovi od čiste sorte.

 

 

Špiro Guberina kao novi kum

Trodnevna radionica završena je jučer izložbom, izborom etikete za novo vino kao i kumom za vino berbe 2009. Do sada je tu časnu dužnost obnašao glumac Goran Navojec, a od ove godine preuzima je njegov kolega Špiro Guberina.

 

www.slobodnadalmacija.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info