Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

429

PUTA

OD 14.01.2018.

Koliko košta obraz uglednih profesora

Profesori na poznatim sveučilištima svako malo dobiju vrlo šuškvu ponudu farmaceutskih kompanija da postanu autori već napisanih članaka o korisnosti ovog ili onog lijeka.

 

afp

 


Hrpa dokaza pokazuje da liječnici s američkih najzvučnijih medicinskih škola zloupotrebljavaju reputaciju i potpisuju znanstvene radove čiji su autori zapravo ghostwriteri zaposleni u farmaceutskim kompanijama. Objavljivanje ovakvih tekstova u cijenjenim medicinskim časopisima postao je uhodani način davanja kredibiliteta izvještajima pažljivo smišljenima isključivo u svrhu bolje prodaje farmaceutskih proizvoda.

Uobičajena praksa
"Prije tri dana dobio sam zahtjev da postanem autor već napisanog teksta o djelotvornosti lijeka za snižavanje kolesterola. Ovo se neprestano dešava", rekao je dr. James H. Stein, profesor kardiologije na Wisconsin School of Medicine.
Sveučilišta su spora u uočavanju raširenosti problema pa ne apeliraju na svoje članove i ne usvajaju nova etička pravila. No barem jedan američki senator čija je dužnost nadgledavanje javnog financiranja medicinskih istraživanja izgubio je strpljenje i najavio rat uvriježenoj praksi ghostwritinga.

Senator Charles E. Grassley iz Iowe već duže istražuje sukob interesa na području medicine, a sad je pojačao pritisak na američke nacionalne institucije, poput National Institutes of Health, tražeći da stanu na kraj ovoj praksi.

“Koliko će trebati da se ovo zaista zaustavi? Jedan način da se ovo prekine bio bi kažnjavanje autora. No uključeni članovi akademske zajednice nikad nisu kažnjeni", rekao je dr. Carl Elliott, profesor s Center for Bioethics na Sveučilištu Minnesota u razgovoru za The New York Times.

"Prije tri dana dobio sam zahtjev da postanem autor već napisanog teksta o djelotvornosti lijeka za snižavanje kolesterola. Ovo se neprestano dešava", rekao je dr. James H. Stein, profesor kardiologije na Wisconsin School of Medicine. On je svoje ime odbio vezati uz ponuđeni članak.

Optužbe pristižu već desetak godina, no dokazi su se skupljali sporo. Nedavno se iz dokumenta vezanih za lijek za menopauzu tvrtke Wyeth moglo vidjeti koliko je industrijsko-sveučilišni marketing dobro organiziran. Wyeth je angažirao DesignWrite, kompaniju koja piše medicinske radove, naručivši 60 članaka naklonjenih njihovom hormonalnom lijeku. U jednom od radnih planova DesignWrite piše da je cilj Wyethovih članaka ublažiti percepciju javnosti o riziku pojave raka dojke, promovirati lijek kao koristan i umanjiti vrijednost konkurencije.

Naručeni članci objavljeni su u medicinskim časopisima u periodu od 1998. do 2005. — i nakon što je savezna studija 2002. dokazala povećani rizik od raka dojke i srčanog udara povezan s uzimanjem hormonalne terapije kod žena u menopauzi.

Izvor: www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    L.P.

    16.05.2024. 16:58h
  • Član bglavacbglavac

    Pozdrav dragim povratnicima. Lp

    16.05.2024. 08:14h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info