Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mlabos

Upisao:

mlabos

OBJAVLJENO:

PROČITANO

468

PUTA

OD 14.01.2018.

Jyotish Vedska astrologija

Jyotish (jhoti – svijetlo, išta – onaj dio Boga koji stvara) kratko rečeno predstavlja božansko svijetlo.
 

 Jyotisham ayanam saksad
yat taj jnanam atindriyam
pranitam bhavata yena
puman veda paravaram.

«Uzvišena osobo, ti si sastavio knjigu astrološkog znanja kojim se mogu shvatiti prošlost i stvari koje su sada nevidljive. Zahvaljujući ovom znanju svako ljudsko biće može shvatiti što je učinilo u svom prošlom životu i na koji način to utiče na njegov sadašnji život. To ti je poznato.»
Srimad Bhagavatam 10.8.5.

Jyotish (jhoti – svijetlo, išta – onaj dio Boga koji stvara) kratko rečeno predstavlja božansko svijetlo. Indijski mudraci tzv. ršiji, prije 8000. g. posjedovali su znanje vedske astrologije (jyotisha) koja i danas egzistira u tradiciji indijske civilizacije. Jyotish spada u Vede, odnosno pripada vedangi koja služi za pravilno izvođenja Veda. U takvom prvotnom obliku jyotish je predstavljao znanje astronomskih gibanja koja služe pravilnom korištenju Veda. Ako jyotish usporedimo sa smkhyom, onda on predstavlja znanje o gibanju Prakrty (1), ili pak prema Patanđalijevim yoga –sutrama znanje o vasanama (2), odnosno manifestaciji vrtloga svijesti.

S druge strane, kroz jyotish možemo uvidjeti manifestaciju Puruše (transcendentalna individualnost, nematerijalni dio čovjeka) kroz nakšatre, zvijezde nekretnice, inače nepoznate zapadnoj astrologiji, a u doba satti yuge predstavljali su osnovu objašnjenja karte, jer je duhovni princip bio prije mnogo važniji od materijalnog. Jyotish posjeduje znanje o poremećaju doša (vatta, pitta, kapha) te time upotpunjuje ajurvedsku tradicionalnu medicinu.

Vedska astrologija, kratko rečeno, otkriva naš karakter, unutarnje konflikte, odnosno pokazuje našu karmu koju nosimo iz prošlih života i kako se manifestira u sadašnjosti i budućnosti. Također, jyotish nam otkriva kompatibilnost partnera, odnosno međusobno slaganje partnera koja u indijskoj tradiciji predstavlja praksu savjetovanja i vrši se prije svakog braka. Jyotish objedinjuje četrdeset grana Veda, a zbog velikog neznanja i krivog pristupa kroz povijest često se zaboravljala njegovo duboko sakriveno znanje koje je bilo nadovezano na Vede.

Jyotish svoje korijene vuče iz drevnih sanskritskih spisa Veda a zapisao ih je Vyasadeva, drevni indijski mudrac i svetac. Vyasadeva je podijelio drevno indijsko znanje u četiri osnovne grupe i tako su nastale četiri Vede: Rig, Sama, Yajur i Atharva Veda. Također, ovoj grupi pridodaju se još Itihase (Ramayana, Mahabharata) i Purane.

Riječ Veda u slovenskom vedeti, a hrvatskom vidjeti prevodimo kao znanje. Prema predaji, Vede su nastale iz daha samog Gospodina. To su upute, kako uspješno djelovati u ovom svijetu i ostvariti savršenstvo života. Jyotish se navodi u 36 sloka (stihova) u Rig Vedi, 44 u Yajur Vedi i 162 u Atharva Vedi. Ova drevna disciplina spada u jednu od šest Vedangi ili nastavaka četiri Vede;

Šiksa – nauka o pravilnom artikuliranju vedskih himni i mantri.
Chanda – nauka o metričkom pjevanju vedskih himni
Nirukta – vedska etimologija i leksika
Vyakarama – vedska gramatika
Kalpana – rituali
Jyotish – astrologija

U tijelu Veda jyotish predstavlja 'oči' s njihovom sposobnošću da vide prošlost, sadašnjost i budućnost. Astrologija je stoga najvažnija u Vedangama.

(1) Neočitovani dio materijalnog svijeta. Izvor triju guna.
(2) Primjer vasane je vezanost djeteta za roditeljske arhetipe iz djetinjstva, gdje je pravilo da se arhetipska osobnost oblikuje prema arhetipskoj ideji roditelja istog spola, dok se idealni partner traži kroz arhetipsku ideju roditelja suprotnog spola

© Sva prava pridržana; mr.sc.Nikola Žuvela

 http://www.grombol.com/pregled1.asp?kat=jyotish&id=48

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info