Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

834

PUTA

OD 14.01.2018.

Japanski vrt - mjesto meditacije i čišćenja od stresa

Japanski vrt - mjesto meditacije i čišćenja od stresa
Uređenje vrtova gotovo je jednako važno kao i uređenje doma.
ZAPADNJAČKI I ISTOČNJAČKI VRTOVI
Autor Petra Smoljak

www.vecernji.hr

Uređenje vrtova gotovo je jednako važno kao i uređenje doma. Vrt nam za lijepog vremena može poslužiti i kao produžena dnevna soba, dok nam u hladnim zimskim danima, odmarajući se na divanu u toploj sobi umjesto velike slike na zidu pružiti predivan opuštajući pogled.

Postoje razni stilovi uređenja vrtova, a za one koji vole minimalizam idealno rješenje bio bi mali japanski vrt ispred kuće. Darko Gjurgjan u svojoj knjizi „Moj vrt moj ponos“ dao je detaljan opis takvog vrta.

Tradicionalni japanski vrt, kaže Gjurgjan, odigrao je važnu ulogu u razvoju parkovne umjetnost u cijelome svijetu. U japanskom vrtu pokušava se prikazati prirodu u punom smislu te riječi, te se ljepota kreira u najprirodnijem obliku što je, tvrdi Gjurgjan u potpunoj suprotnosti s, primjerice, francuskim vrtom koji nastoji prirodu preoblikovati u geometrijsku estetiku.

Japanski vrt sastoji se od tri elementa, a to su biljka, voda i kamen, ali odnos čovjeka na Zapadu prema svakom od ta tri elementa bitno je dugačiji nego u Japanu. U japanskom vrtu, naglašava Gjurgjan, ne mogu se naći kamene skulpture u našem smislu. Prošetamo li japanskim vrtom vidjet ćemo samo stijene, oblutke i šljunak, jer Japanac pažljivim odabirom i smještajem poručuje ono što zapadnjak ne može dokučiti. To je da kamen ima dublji smisao, odnosno da ima dušu.

Odnos prema vodi u vrtu također se razlikuje na Zapadu. Kako kaže Gjurgjan, kod zapadnjaka voda pršti iz vodoskoka i fontana, dok Japaac nad vodom ne provodi nasilje, on vodopadima i kaskadama slijedi prirodni tok vode. Još jedna zanimljivost japanskog vrta je i ta što je voda jezerca, upotrebom posebnih algi, mutna kako bi se izbjegao jasan čovjekov odraz, jer meditacijom se istočnjak okreće svojoj nutrini, a ne svojem liku.

Biljke, kao zadnji, ali ne i najmanje važan element, u japanskim vrtovima obrađuju se pažljivo, pincetom. Jer poznato je da Japanac prirodu usavršava, dok ga zapadnjak nasilno mijenja.

Stoga, odlučite li se za japanski vrt koji će osim za odmor i dokolicu poslužiti i za svakodnevno čišćenje duše i oslobađanje od dnevnih problema, svakako pazite na koji ćete način i u kojoj mjeri posložiti ova tri elementa.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info