Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

381

PUTA

OD 14.01.2018.

Japanci idu po struju u svemir

Japanci idu po struju u svemir
Iako zvuči kao znanstvena fantastika, japanska svemirska agencija smrtno je ozbiljna: do 2030. žele skupljati Sunčevu energiju u svemiru i tada je laserskim zrakama ili mikrovalovima slati na Zemlju.

 

AFP
  • AFP

 

 

 

Japanska vlada izabrala je skupinu tvrtki i istraživački tim koji bi sljedećih desetljeća u stvarnost trebali provesti ambiciozni plan o neograničenoj čistoj energiji, vrijedan desetine milijardi dolara.

Sa sve manje izvora energije i teško ovisan o uvoznoj nafti, Japan je već dugo vremena lider u solarnoj i drugim oblicima obnovljivih izvora energije, a ove je godine već objavljen i ambiciozni cilj daljnjeg smanjivanja emisije stakleničkih plinova.

No, najodvažniji japanski plan skriva se iza akronima SSPS (Space Solar Power System – Svemirski solarni strujni sustav), gdje bi mreže fotonaponskih tanjura od po nekoliko kvadratnih kilometara plutale u geostacionarnoj orbiti izvan Zemljine atmosfere.

"Kako je solarna energija čist i neograničen izvor energije, vjerujemo da ćemo moći riješiti problem nedostatka električne energije i globalnog zatopljenja", objavili su istraživači iz Mitsubishi Heavy Industriesa, jednog od sudionika u projektu.

Sunčevih zraka ima na pretek u svemiru


Solarne ćelije trebale bi skupljati Sunčevu energiju, koja je u svemiru najmanje pet puta jača nego na Zemlji, te je poslati na Zemlju kroz grozdove lasera ili mikrovalova.

"Skupljale bi je divovske parabolične antene, najvjerojatnije smještene u posebno čuvanom području na moru ili na akumulacijama hidrocentrala", rekao je Tadashige Takiya, glasnogovornik japanske svemirske agencije (JAXA).

Cilj istraživača je sustav snage jednog gigavata, što odgovara atomskoj centrali srednje veličine, koji će davati električnu energiju od osam jena po kilovatsatu, što je šest puta jeftinije od trenutne cijene kilovata u Japanu.

Plan, uključujući i transport dijelova u svemir, možda izgleda teško ostvariv, ali Japan razvija taj projekt još od 1998. godine, a na njemu je do sada radilo već više od 130 istraživača pod nadzorom JAXA-e.

Prošloga su mjeseca ministarstva gospodarstva i trgovine te ministarstva znanosti odabrala nekoliko japanskih high-tech giganta koji će sudjelovati u projektu, te su time napravili još jedan korak prema realizaciji projekta.

U konzorcij, koji je nazvan Institut za automatski svemirski eksperiment Free Flyer (USEF), također su uključeni Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu i Sharp.

Smjernice projekta navode nekoliko koraka koje će biti potrebno poduzeti prije konačnog "otvaranja" solarnih panela 2030.

"U sljedećih nekoliko godina japanska raketa bi u nisku orbitu trebala postaviti satelit koji će testirati prijenos mikrovalovima", rekao je Tatsuhito Fujita, jedan od JAXA-inih stručnjaka u vodstvu projekta.

Sljedeći veliki korak, koji se očekuje oko 2020. godine, bit će lansiranje i testiranje savitljive fotonaponske strukture kapaciteta 10 megavata, a slijedit će prototip od 250 megavata.

Time će se moći procijeniti konačna izvedivost projekta. Konačni cilj je proizvodnja električne energije koja će biti dovoljno jeftina da konkurira drugim alternativnim izvorima energije.

JAXA kaže da će prijenos energije iz svemira na Zemlju biti potpuno siguran, ali da će u to još malo trebati uvjeravati javnost, koja već priča o laserskim zrakama koje paraju nebo, pečenim pticama i prepolovljenim avionima koji padaju s neba.

Prema istraživanju koje je JAXA provela 2004. godine, riječi "laser" i "mikroval" su među 1000 ispitanika izazivale najviše zabrinutosti.

izvor:
www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    L.P.

    16.05.2024. 16:58h
  • Član bglavacbglavac

    Pozdrav dragim povratnicima. Lp

    16.05.2024. 08:14h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info