Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

613

PUTA

OD 14.01.2018.

Hrvatski fizičar na tragu tajne stanja nereda

Hrvatski fizičar na tragu tajne stanja nereda
Vanja Dunjko rođen je u Zagrebu. Diplomirao je na Franklin and Marshall Collegeu u Pennsylvaniji, a doktorirao na University of Southern California u Los Angelesu kod prof. Maxima Olshaniija.

Tehnologija i znanost

preuzeto sa: http://www.jutarnji.hr/tehnologija_i_znanost/clanak1/art-2008,4,29,,117697.jl


Hrvatski fizičar na tragu tajne stanja nereda

Piše: Tanja Rudež

Dr. Dunjko istražuje termalizaciju u kvantnoj mehanici, a rezultat bi primjenu mogao imati u kvantnom računarstvu

ZAGREB - Hrvatski fizičar dr. Vanja Dunjko (37) jedan je od autora rada koji je nedavno objavljen u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature. Riječ je o teorijskom istraživanju na području kvantne mehanike u kojem se znanstvenici bave fenomenom termalizacije. Rezultati toga rada primjenu bi mogli naći u kvantnom računarstvu.

- Kad u staklenku iznad nekoliko redova bijelih špekula stavimo par redova crnih špekula i počnemo ih tresti, one se vrlo brzo izmiješaju i ostanu izmiješane. Isto se desi ako crne špekule stavimo na dno, a bijele na vrh. To je termalizacija: različita početna stanja završe u istom konačnom stanju nereda - pojasnio je dr. Dunjko, postdoktorant na Sveučilištu Massachusetts - Boston.

Iz reda u nered
Vanja Dunjko rođen je u Zagrebu. Diplomirao je na Franklin and Marshall Collegeu u Pennsylvaniji, a doktorirao na University of Southern California u Los Angelesu kod prof. Maxima Olshaniija.

On je naglasio da je ta svakodnevna pojava za fizičare pomalo zagonetna, jer kada osnovni zakoni fizike dozvoljavaju neki proces, onda isto tako dozvoljavaju i proces koji izgleda kao unatrag puštena snimka onog prvog procesa. Zašto se onda špekule nikada iz stanja nereda same od sebe ne poslože u crne i bijele redove?

- U slučaju klasičnog sustava, dakle kada su špekule vođene Newtonovim zakonima, objašnjenje leži u teoriji kaosa. Medutim, unutar kvantne mehanike, koja dobro objašnjava ponašanje na razini elektrona i drugih čestica, u izoliranim sustavima ne može doći do kaotične vremenske evolucije.

Kvantna termalizacija
Znači li to da u izoliranim kvantnim sustavima nema termalizacije? U našem radu u Natureu pokazali smo da se termalizacija ipak dešava i u takvim sustavima. Također, pokazali smo da kvantnu termalizaciju objašnjava jedna 15 godina stara, ali malo poznata hipoteza - rekao je dr. Dunjko.

Vanja Dunjko rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i tri razreda MIOC-a, dok je četvrti razred završio u u američkoj državi Arizona. Diplomirao je na Franklin & Marshall Collegeu u Pennsylvaniji, a doktorirao na University of Southern California u Los Angelesu kod prof. Maxima Olshaniija.

- Sada sam postdoktorant na Sveučilstu Massachusetts, a radim također u grupi prof. Olshanija, koji je bio i voditelj istraživanja objavljenog u Natureu - rekao je dr. Dunjko, kojemu u Zagrebu žive roditelji i brat. - Planiram u SAD-u pokušati dobiti još jedan postdoktorat, iako gledam i permanentnije pozicije. Također se planiram natjecati za sredstva naših fondova koja bi mi omogućila da u Hrvatskoj provedem do godinu dana suradujući s našim fizičarima - rekao je Vanja Dunjko.
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info