Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini

Upisao:

gemini

OBJAVLJENO:

PROČITANO

492

PUTA

OD 14.01.2018.

Hrvatske banke su čvrste, meki su njihovi dužnici - Analiza kriznog udara

Hrvatske banke, pritisnute oštrim mjerama kojima Hrvatska narodna banka pokušava, a dijelom i uspijeva, zaustaviti rast mahnitog zaduživanja u državi, pronašle su izlaz u ekspresnim gotovinskim kreditima.

Ništa neobično. Hrvatski građani oduvijek su bili spremni za život iznad svojih mogućnosti, a Hrvatska se od samog početka samostalnosti države smatrala eldoradom kako za kartičare, tako i za lihvare iz sive zone koji svoje ceduljice bez straha pred zakonom lijepe po rasvjetnim stupovima. “Hrvatske banke po kapitalu su najotpornije u Europi na financijsku krizu”, citirao je u tekstu o brzim kreditima Jutarnji rečenicu Velimira Šonje, vjerojatno najpoznatijeg

Bez ulaganja nema gospodarskog rasta, a bez rasta ekonomija je na najsigurnijem putu u recesiju.
analitičara domaćega bankarskog sustava. Šonji se može vjerovati, čak i kada se uzme u obzir da je rečenica o kojoj govorimo napisana prije novog vala velike krize američkog financijskog sustava koji će se neminovno preliti (i već se prelijeva) na velike europske bankarske sustave.

Problem je, međutim, u tome što opasnost od prevelikog zaduživanja za hrvatske građane ne vreba iz banaka.  Velike bankarske i financijske krize vrlo često su se tijekom prošlosti pokazale kao prvi jači udari dolazećih snažnih gospodarskih turbulencija. Nije tu riječ ni o kakvoj znanosti - u sustavima gdje posrću banke zamiru gotovo sve investicijske aktivnosti. Bez ulaganja nema gospodarskog rasta, a bez rasta ekonomija je na najsigurnijem putu u recesiju.

Danas više nitko ne raspravlja o tome hoće li ili neće kriza američkog financijskog sustava zahvatiti i Europu. Tko je i bio sumnjičav, tužnu je istinu ovih dana mogao saznati iz medija koji su pomno prenosili burzovne izvještaje, mahom s katastrofalnim brojkama, neovisno o tome stizali oni iz SAD-a, Europe ili Azije.

Riječ je o globalnom poremećaju koji, nastavi li se, ne može ostati bez utjecaja na hrvatsku ekonomiju. Svaka ozbiljna ekonomska kriza nosi sa sobom i opasan val otkaza u sve donedavno naoko vrlo stabilnim kompanijama, često onima najvećima.

Vrlo je lako moguće da se banke u Hrvatskoj mogu oduprijeti jednom kriznom udaru. Možda se mogu oduprijeti i nizu manjih udara. Njihova čvrstoća neće, međutim, nimalo koristiti prezaduženim građanima propadnu li kompanije u kojima su zaposleni. Njihove hipoteke i njihovi polozi tada će otići na bubanj, zajedno sa sudbinama njihovih obitelji. Stiglo je vrijeme da ih netko na to upozori.

30.09.2008.

Viktor Vresnik

www.jutarnji.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info