Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

474

PUTA

OD 14.01.2018.

Hoćemo li dobiti zakon o poštivanju privatnosti?

Hoćemo li dobiti zakon o poštivanju privatnosti?
Naslov “Ubio se zbog djevojke” ili pitanje jedne televizijske novinarke odbjegloj maloljetnici “Jesi li svjesna da je zbog tebe i prijateljice cijela zemlja strepila?”, greške su kakve se svakodnevno događaju u domaćim medijima, jer novinari i urednici ne znaju dovoljno o psihološkom učinku onoga što objavljuju, naglasili su na 16. konferenciji hrvatskih psihologa održanoj nedavno u Poreču.

Piše: Jasminka Komar

www.jutarnji.hr


Sudionici konferencije dogovorili su se da će sastaviti stručan dokument u kojem će pojasniti  izravne psihološke posljedice koje nastaju kada se o ljudima piše na određeni način, potvrdila je Jasenka Pregrad, psihologica i organizatorica konferencije te članica Gestalt društva.

- Taj dokument dostavit ćemo svim nakladnicima, medijima, novinarima, ali i pravobraniteljicama, ne bi li im pomogli u radu. Svjesni smo da smo mi psiholozi u boljoj poziciji nego urednici i novinari jer imamo moguć­nost izbora želimo li sudjelovati i kako u nekom događaju u javnosti, što novinari nemaju. Želimo dati stručno i znanstveno objašnjenje zašto valja biti etičan u novinarstvu. Primjerice, ono pitanje televizijske novinarke u potpunosti je krivo postavljeno. Dje­vojke nisu bile pobjegle od nacije, one su pobjegle zbog svojih osobnih problema povezanih s malom zajednicom, a ne cijelom nacijom. To što je nacija strepila zasluga je upravo medija koji su se o tome raspisali - pojasnila je Pregrad.

Predavanja “Odgovornost novi­nara spram istine” održao je i Inoslav Bešker, kolumnist i dopisnik našeg lista iz Rima. Bešker je zaključio: “Oda­birom činjenice i načinom njezina prezentiranja novinar je (su)odgovoran za učinak svoga čina na orijentaciju i eventualnu
akciju čeljadi.
 
 
Inoslav Bešker:
Jesmo li svjesni da je odgovornost  ključan pojam novinarske etike?

 
 
Odgovornost je ključan pojam novinarske etike”. Psiholozi će lobirati da se na svaki fakultet humanističkih znanosti uvedu predavanja o etici jer, objaš­njava Jasenka Pregrad, to je idealno razdoblje za mladog čovjeka da uči o etici.

Među 800 sudionika i 250 predavača na Konferenciji, nije bilo niti jednog predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencija za obrazovanje, iako su bili pozvani, doznajemo od organizatora. Bez njih neće biti moguće provesti u djelo zaključke s Konferencije, nagla­šava Jasenka Pregrad, te pojašnjava da je Hrvatska potpisnica UNESCO-ove deklaracije o zaštiti djece u medijima, no, samo na papiru.

- U Hrvatskoj se zloupotrebljava prirodan nagon čovjeka za preživljavanjem. Naime, kada čovjek gleda prizore nasilja i smrti, reagira tako da se “zalijepi za ekran”, a prizori zelene livade ne proizvode sličan učinak snažne fascinacije. No, to ne znači da su prizori nasilja za čovjeka dobri, a da nam prizori zelene livade nisu potrebni. Domaći mediji su u velikoj mjeri u privatnom vlasništvu i naj­bitniji im je profit. Znamo da ne možemo ulaziti u način kako netko upravlja svojim privatnim vlasništvom, no možemo lobirati za zakonsku regulativu te davati stručna mišljenja. Zato ćemo osnovati Komisiju za ocjenjivanje medijskog sadržaja - najavljuje Pregrad, a pojašnjava da stranim vlasnicima medija u Hrvatskoj zasigurno nije stalo do očuva­nja domaće kulturne bašine i općenito kulture, kao ni do zd­ravog odgoja naše djece.


Semafor za medijske sadržaje: oprez ili stop

U domaće medije nužne je postaviti “semafore”, naučiti građane kako odabrati medijski sadržaj za sebe i za svoju djecu, naglasila je Jasenka Pregrad:

- Nekad su se roditelji bojali puštati djecu u grad u strahu od automobila,  no postavili smo zebre i semafore i naučili djecu da ih koriste i poštuju... Sada istu stvar treba napraviti u medijima. Ljudi ne znaju točno zašto medijski sadržaj izgleda kako izgleda , ne znaju izbjeći socijalni pritisak da gledaju neku emisiju. Taj se problem još više “zakuhtava” na internetu, roditelji svojoj djeci ne smiju braniti internet, jer neće odrasti u moderne mlade ljude koji se snalaze u tom novom mediju.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info