Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mlabos

Upisao:

mlabos

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1447

PUTA

OD 14.01.2018.

EGIPATSKI HRAM - TAROTI

EGIPATSKI HRAM -  TAROTI
Svaka magija (kako god je mi zamišljali!) ima veze s Egiptom, sve što na bilo koji način ima veze s tajnim znanjem i dan danas povezuje se s ovom drevnom zemljom.

EGIPATSKI HRAM

Egipatska civilizacija bila je po svemu iznimna. Kako piše Herodot: "Tamo je sve drugačije." I doista, Egipat je uvijek bio vezan uz misterij i zagonetku. Egipćanima se pripisuje poznavanje skrivenih snaga prirode te znanja koja naša današnja u potpunosti nadilaze. Svaka magija (kako god je mi zamišljali!) ima veze s Egiptom, sve što na bilo koji način ima veze s tajnim znanjem i dan danas povezuje se s ovom drevnom zemljom. Tako ćemo naići u literaturi da su astrologija, alkemija, teurgija, magijsko liječenje, poznavanje skrivenih svojstava minerala i biljaka, matematika, proricanje i mnoga druga znanja potekli iz Egipta. Zaista, teško je zamisliti bilo što, a da se na ovaj ili onaj način ne povezuje s Egiptom.
No, ključevi svih tih znanja su izgubljeni, jer naše oči gledaju, a ne vide, naše uši slušaju, a ne čuju... Možda su mnoga od tih znanja pred našim očima, ali ih ne uspijevamo uklopiti u vlastito iskustvo i vlastiti život. I dok mjerimo tone ovog ili onog kamena, veličinu ove ili one piramide, težinu ovog ili onog obeliska, dok se rađaju nove znanosti koje se pridružuju arheologiji, poput arheoastronomije, nalazimo sve više elemenata čuđenju. Međutim, to čuđenje tek golica naš razum, broji kamenje, zvijezde ili godine, traži sheme koje će nam učiniti razumljivim ono što osjećamo. Zaboravljamo da je ponekad bolje samo osjećati i dopustiti da nas nešto takne, da probudi u nama neko zaboravljeno sjećanje, prepoznavanje, da možda postoji neki put koji vodi do naše nutrine, da možda ne postoje granice vremena i prostora koje nas dijele od naših predaka, već da postoje karike koje nas s njima povezuju.
Taroti su jedna od takvih karika, upravo zato što su se sačuvali kroz tisuće godina, jer je neka nepoznata ruka sudbine tako htjela.

TAROTI

Iako se danas taroti izjednačuju s "kartama za proricanje sudbine", u davnini nisu tome služili. Oni su služili tek kao podsjetnik ljudima koji su imali znanje o kozmosu, prirodi, smislu postojanja... Taroti su bili poput svojevrsnog mehanizma za pokretanje, otvaranje vrata i ulazak u dubinu onoga što se već zna. Kombinacija elemenata koji se na njima pojavljuju nije služila za proučavanje i interpretiranje, već je bila upućena onom dubokom, nevidljivom svijetu, ljudskoj sposobnosti intuicije koja zaobilazi igru razuma. Tarot prenosi skriveno znanje kroz simbole koji su izravno povezani s čovjekovim kolektivnim nesvjesnim i koji su, osim toga, izraz cjelokupne kozmičke slike svijeta, čije tragove nalazimo u većini starih civilizacija i mitologija. 

Taroti se sastoje od dvadeset i dvije velike (Velika arkana) i pedeset i šest malih karata (Mala arkana). Ove male karte danas su poznate kao igraće karte. Velike karte prikazane su uvijek u obliku kartuše koja sadrži određene elemente. Kartuša sadrži svetu formu, kao jedan zaokruženi život. Sam naziv kartuša dolazi iz francuskog jezika, a označava skup hijeroglifa upisan u obliku koji zapravo predstavlja gornji dio svetog egipatskog križa ankha.

PODRIJETLO TAROTA

Podrijetlo tarota je nejasno i vjerojatno nikada neće biti u potpunosti razjašnjeno. karata. Razlika među slikama samo je u karti Vrata Svetišta koja je redizajnirana. Ovih 78 slika je kasnije nekoliko puta ponovno izdano pod imenom Egipatski tarot. Sva ostala izdanja, kojih je bilo sve više, pod različitim nazivima, temelje se na ovom izdanju iz 1901. godine. Jedno od najljepših izdanja, devedeset godina kasnije, je Ibis Tarot kojeg je izradio austrijski umjetnik Josef Machynka, slijedeći u potpunosti Practical Astrology i dodajući mu nešto moderniji izražaj.     

VELIKA I MALA ARKANA

Pedeset i šest karata Male arkane su poput modernih igraćih karata koje su zapravo i nastale iz drevnog tarota. One su podijeljene u četiri "boje".
Dvadeset i dvije karte Velike arkane, koje se još zovu i aduti, predstavljaju simboličke slike i svaka nosi jedno specifično ime koje je ujedno i ključ njenog tumačenja. Iako se površno gledajući može pomisliti kako je redoslijed arkana slučajan, one se pokoravaju zakonu razvoja i rasta i njihov je simbolički jezik povezan s kozmičkom slikom svijeta.
U unutrašnjoj strukturi Male arkane ogledaju se četiri elementa drevne alkemije u četiri "boje", i to na sljedeći način: žezlo za Vatru, mač za Zrak, kalež ili kupa za Vodu i dinar, pentakl1 ili kovanica za Zemlju. Svaki element, odnosno "boja" razvija se u deset brojeva, od asa do desetke. Četiri karte od svake boje, takozvane dvorske karte u koje spadaju Kralj, Kraljica, Vitez (Princ)  i Dama (Princeza), prikazuju četiri elementa: Vatru, Vodu, Zrak i Zemlju. (Ovo je u igraćim kartama reducirano na tri karte.)
Karte Velike arkane dijele se u skladu sa svetim brojevima 12, 7 i 3. Dvanaest ih je u vezi sa Zodijakom, sedam je povezano sa sedam svetih planeta, a tri preostale vezane su uz tri čista elementa i tri svijeta srednjovjekovnih Alkemičara: Vatru, Zrak i Vodu, odnosno Sumpor, Živu i Sol. Ovdje se ne radi o stvarnom prikazivanju Zodijaka, planeta ili elemenata, već o izražavanju tajnog sintetičkog znanja, koje kroz duboki simbolizam odražava strukturu Univerzuma i upućuje na njegove zakone djelovanja, uključujući i poznavanje prirode čovjeka kroz njegov odnos prema nevidljivom i vidljivom, duhovnom i materijalnom svijetu.
U nastavku ćemo pokušati dati simboličku interpretaciju jedne od karata Velike arkane koja je poznata kao Mag.

MAG

Ova karta prikazuje čovjeka koji korača prema kockastom postolju na kojem se nalaze kupa, mač i pentakl. U desnoj ruci nosi žezlo, dok se na nebu iznad njega pojavljuje zvijezda repatica. Na stranici kocke postolja nalazi se prikaz ibisa, svete Thotove ptice.
Mag utjelovljuje volju i jedinstvo. Karta prikazuje čovjeka koji je poput mosta ili stupa koji povezuje nebo i zemlju. Na to upućuje položaj njegovih ruku. U desnoj ruci nosi prema nebu usmjereno žezlo koje ima završetak u obliku savršenog kruga, simbola Sunca. Druga ruka usmjerena je prema dolje i pokazuje prema kocki koja je oduvijek simbol materije, tijela čovjekove persone. Na kocki se nalaze preostala tri simbola alkemijskih elemenata (kupa, mač i pentakl). Mag ima kontrolu nad svojim tijelom, energijom, osjećajima i mislima. Istovremeno ovi simboli upućuju na ključeve kojima je on zavladao svojim tijelima. Žezlo upućuje na volju, koja je najuzvišenija jer se jedino voljnim naporom može osloboditi od vladavine materije; to je vatra, najočitiji simbol transformacije u prirodi. Mač ili sablja simbol su borbe koja je unutarnja i odvija se u samom čovjeku. Kupa, kalež ili gral simbol su otvorenosti, sposobnosti da se primi ono što je božansko, da se to nosi u sebi poput "svetih voda života", s jedinom svrhom da se ponudi drugima kao vlastiti dar. Dinar na kojem je utisnut pentakl je simbol zemlje, ali transformirane, usavršene zemlje koja jedina može nositi sveti alkemijski pečat: zvijezdu s pet krakova koja u svim tradicijama simbolizira čovjeka maga. On je gospodar elemenata, gospodar samoga sebe.
Još su dva elementa koje valja dotaknuti: ptica Ibis i zvijezda repatica. Ibis je ptica boga Thota. On je tvorac svih znanosti, otac sveg znanja koje je preneseno ljudima. On je stvorio hijeroglife, čuvar je svetih tajni, glasnik bogova, bog sjećanja, poznavatelj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Između ostalog, on je stvorio tarote.
Zvijezda repatica simbol je rođenja nove kvalitete, nade za čovječanstvo jer se jedan od njegovih sinova uzdigao iznad ljudske prolaznosti i dosegnuo vječnost. Istovremeno, ona je i simbol početka novoga doba.

1 Pentakl – drevni magični pečat alkemičara utisnut u plemenitu kovinu ili netaknut pergament od jareće kože.

 

Iz: časopisa NOVA AKROPOLA, broj 49

http://www.nova-akropola.hr/Clanci/Razno/Detail.aspx?Sifra=2120494629

 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Kozmogonijski mitovi Piramide Teotihuacana