Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član DeVeT

Upisao:

DeVeT

OBJAVLJENO:

PROČITANO

840

PUTA

OD 14.01.2018.

Dobro došli u hrvatski zatvor

Dobro došli u hrvatski zatvor
Zatvorski dućani odlično posluju dijelom zbog loše hrane u zatvorskoj menzi, a dijelom zbog vrtoglavih cijena koje su u tim dućanima najveće u državi

Banane 17, keksi 30, kava od 25 do 50 kuna... Dobro došli u hrvatski zatvor

Piše: T. Novak, M. Tomas, J. Komar
Foto: Biljana Gaurina/CROPIX

 


Više od pet milijuna kuna potroše zatvorenici i pritvorenici godišnje na shopping u zatvorskom dućanu u Remetincu, a milijun i pol otpada samo na cigarete i erotske časopise, koji su najtraženija roba u zatvoru.

Milijunska zarada, prema tvrdnjama upravitelja zatvora Tomislava Kralja, nije privlačna velikim trgovačkim lancima poput Bille ili Lidla, pa se na natječaje za koncesiju redovito javljaju samo rijetki veletrgovci čija je uglavnom nekvalitetna roba dvostruko skuplja nego u velikim lancima. Zato je zatvorenička košarica 40 do 50 posto skuplja od one običnoga građanina, voće i povrće gotovo trulo, a ostali proizvodi pred istjecanjem roka za uporabu, tvrde zatvorenici u brojnim žalbama. U zatvorima se PDV ne naplaćuje i zbog toga bi cijene trebale biti znatno niže, a ne više.

Zbog sumnji u nepravilno poslovanje i provođenje javnih natječaja u Remetincu će Ministarstvo pravosuđa obaviti upravni nadzor poslovanja zatvorske prodavaonice. Na to su ih, između ostalog, natjerale brojne pritužbe i pisma kako samih zatvorenika, tako i njihovih obitelji. Nepravilnosti su utvrđene krajem prosinca 2008., a sutra u Remetinec dolazi inspekcija koja će utvrditi jesu li te nepravilnosti otklonjene.

Kilogram brašna 70 kuna

Zatvorenici i pritvorenici tjednu pretplatu na novine plaćaju 100 kuna, umjesto uobičajenih 49. Kilogram brašna, koji kupuju i mogu dati u kuhinju da im se nešto skuha, doseže cijenu od vrtoglavih 70 kuna. Kutija keksa Domaćica, primjerice, stoji 30 kuna, kao i konzerva tunjevine koju se u dućanima može naći i za sedam kuna. Najjeftiniji sirup za razrjeđivanje stoji 17 kuna, a jedno pakiranje cappuccina 50 kuna.

U Remetincu vodu nije preporučeno piti pa zatvorenici kupuju flaširanu, a kilogram banana stoji oko 17 kuna. To je cijena i ostalog voća i povrća u oskudnoj ponudi dućana. Prema jednom pismu, pakiranje Coca-Cole od dvije litre stoji 16 kuna, a Franckova kava od 250 grama 25 kuna. U trgovinama i Cola i kava stoje oko 12 kuna.

- Kamo sreće da zatvorski dućani ne postoje! Zatvorenici u Remetincu kupuju lošu robu koja je i dvostruko skuplja nego u velikim trgovačkim lancima poput Lidla - priznao je još u srpnju prošle godine Tomislav Kralj, ravnatelj zatvora u Remetincu. Dodao je da svake godine na natječaju odaberu trgovce koji su povoljniji, ali ne i dovoljno povoljni.

Roditelji jednog 23-godišnjeg zatvorenika (podaci poznati redakciji), koji je prvo vrijeme izvršavanja petogodišnje kazne zbog pljačke proveo u Remetincu, ustvrdili su da se cijene u tom zatvoru ne mogu usporediti ni sa kojom trgovinom. - U Remetincu je sve neopisivo skuplje! Banane su plaćali čak i po 21 kunu, a morali su kupovati i vodu jer ona iz slavine nije pitka. Sada se naš sin nalazi u Lepoglavi, a mjesečno mu šaljemo 2000 kuna - ispričali su roditelji.

Zatvorenici i pritvorenici lani su i štrajkali jer su nezadovoljni prehranom i lošim uvjetima. Unatoč tome što im se spremaju dnevno i po dva obroka, zatvorenici su se i pismeno žalili na kvalitetu i količinu hrane, ali i lošu zdravstvenu skrb.

Loše za imidž

 

Zatvorski dućan

Upravitelj zatvora u Remetincu Tomislav Kralj izjavio je da za trgovinu odabiru najpovoljnijeg ponuđača koji je i dalje ipak enormno skup



Zatvor u Zagrebu ima samo ulogu posrednika između dobavljača robe i zatvorenika. Bilo bi mnogo jednostavnije, rekao je Kralj, da se jedna prostorija u zatvoru preda u najam obrtniku koji će ondje obavljati trgovačku djelatnost.

Međutim, nitko ne želi trgovati u zatvoru bez velikih marži, a na natječaje se ne javljaju trgovci s povoljnim uvjetima. Ime veletrgovca koji trenutačno nabavlja robu za Remetinec Kralj nije htio otkriti, a natječaj nije objavljen ni na službenim web stranicama zatvora.

- Prostorija u kojoj se obavlja trgovina zapravo je dio skladišta u kojemu rade dva naša djelatnika. No, mi smo samo posrednici jer nakon što zatvorenik nešto kupi, mi mu izdamo račun, a plaća se tako što se s računa zatvorenika novac prebacuje na račun trgovca čija je roba - opisao je Kralj i naglasio da je trgovanje u zatvorima osmislilo Ministarstvo pravosuđa.

U manjim zatvorima čuvari uglavnom uzmu popis namirnica koje zatvorenik želi pa odu u kupnju, a ondje gdje je mnogo zatvorenika (njih više od 600 u Remetincu), to je nemoguće.

Kupuju cigarete i čokoladu

- Svake godine raspisujemo natječaj za nabavu onoga što će zatvorenici tijekom godine željeti kupiti. Primjerice, na cigarete, prema našem iskustvu, ode oko milijun i pol kuna godišnje, a kupuju se još erotski časopisi, čokolade i slično. Na žalost, na natječaj se javljaju veletrgovci čije su cijene visoke, često i 50 posto viš nego u nekom trgovačkom centru - ustvrdio je Kralj te dodao da mu nije jasno zašto se na natječaj nikad ne javljaju trgovački centri poput Bille i Lidla, koji u blizini zatvora ionako imaju svoje trgovine.

U Ministarstvu pravosuđa objasnili su kako je Zakonom o izvršavanju kazne propisano da
zatvorenik u prodavaonici kaznionice, odnosno zatvora o svom trošku može nabavljati prehrambene i druge stvari za osobnu uporabu. No, zatvor u Zagrebu nema prodavaonicu, nego samo posredništvo, a u Ministarstvu su ustvrdili da “zatvorska prodavaonica nema obilježja gospodarske djelatnosti”.

Potrepštine se zadužuju i prodaju po nabavnim cijenama, ali bez ikakve marže od strane zatvora. Dobavljaču robu plaća zatvor, s podračuna novčanog pologa zatvorenika.

Zatvorenik koji je nedavno izašao iz Remetinca tvrdi da su cijene probile krov.

Žlica s poda, hrana nejestiva

- Keksi i tunjevina 30 kuna, najjeftiniji šampon stoji 17 kuna, a jednokratno pakiranje kave, za koju ne znam ni otkud je, stoji 50 kuna. Nevjerojatno skupo - ispričao je 21-godišnji mladić (podaci poznati redakciji) koji je u Remetincu proveo 15-ak dana. Sobu je dijelio s još sedam mladića, a hrana koju je dobivao bila je, kaže, gotovo nejestiva.

- Najgore je što stave žlicu pred vrata na pod i kažu da je ne možeš oprati. Uzmeš je, prebrišeš o majicu i jedeš - dodao je i napomenuo kako je s drugim pritvorenicima razmjenjivao hranu koju su dobivali, a kad je izlazio, počastio ih je kupnjom u kantini. Potrošio je oko 400 kuna, ali se, zaključuje, nisu baš najeli.


Mihoci: Sutra inspekcija u Remetincu

Miroslav Mihoci, v.d. upravitelja za zatvorski sustav, u pismenom je priopćenju naveo da je 18. prosinca održan sastanak s upraviteljima kaznionica i zatvora na kojemu je izvršena detaljna analiza stanja te je izviješteno o prvim rezultatima inspekcijskog nadzora u zatvorima.

U Remetincu će se izvršiti nazor rada zatvorske trgovine, a upravitelju je, kao i svima ostalima kod kojih su primijećene nepravilnosti u radu, dano sedam dana da te nepravilnosti ukloni.

Danas istječe taj rok, pa će Uprava za zatvorski sustav sutra poslati inspekciju da utvrdi napredak u reformi.

 

www.jutarnji.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info